Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Videcu sutra da azuriram na 24h2, nego me zanima zbog cega ste radili cistu instalaciju (vecina)?
Ja nemam vremena da se bakcem i trazim greske posle, Windows se instalira za par minuta, sve programe koje koristim se instaliraju jednim klikom na install.ps1, kao i configuracija istih koju skine isti klik sa github-a tako da sve gotovo za pola sata.
Ovo je opcioni update, a njih nikad ne instaliramo, barem ja to ne radim.

Ovaj konkretno sam namerno instalirao na dva računara sinoć (odmah nakon clean install 24H2 i redovnih apdejta i drajvera) i na oba sam probao sfc/scannow. Na oba je bila ista situacija, deset puta uzastopno je prijavio da je našao probleme i rešio ih, navodno. Isto je bilo sa restartom i bez, sa DISM ili bez. Tada sam odustao i deinstalirao taj update. Nakon deinstalacije, sfc više nije nalazio probleme.
Koje probleme, sta je bilo u log fajlu? Ja od kad znam za WIndows meni sfc/scannow nakon ciste inslacije izbaci da imam gresku i uvek ista, nesto u vezi bluetooth drajvera a ja nemam bluetooth xD

Da li ovaj novi Win11 24H2 može da se instalira na moj prastari i7 generacije 3 ili još uvijek provjeravaju postojanje TPM čipa?

U principu može ali TPM nije jedini uslov i nije ukinut a neki su i pojačani kao recimo neke ekstenzije u procesouru, SSE4.2 itd. Sve to mora da se zaobiđe, nekako.

Riješio ima vrlo jednostavno uputstvo da se iso raspakuje na HDD i pokrene se ugrade iz cmd sa Admin pravima.
Nevjerovatno koliko dobro radi ova matora drtuna i7 star 10 godina.

Wun11 sada dosta brze pristupa share fajlovima u mojoj lokalnoj mreži

Win11 24H2bi trebao automatski da dodje kao update ili mora rucno?

moze i rucno i preko WU. samo preko WU dolazi postepeno, ne svima odjednom

Ukratko:

moze i rucno i preko WU. samo preko WU dolazi postepeno, ne svima odjednom
Imam kupljen i nema jos, kako da ga metim rucno :)
Ubih se trazeci link za update isao i na Microsoft i nisam nasao ili sam corav :)

Nikad ne treba žuriti sa update Windows. Uvek na početku neki haos napravi Microsoft

ko ne možeš da sačekaš do sutra , opcije #1 i #2

Ma za ovo znam ali instalira opet Windows preko Windowsa i traje bzvz.
mislio samo samo da ima da se ubrza update ili skine posedno.
Nebitno, sacekacu, nije da mi se zuri nego pitam bezveze.
Hvala.

Pa to i jeste update, takvi su svi ti godišnji, čak i preko WU. nije samo KB file kao kod običnih updejta. Bukvalno zameni sve systemske fajlove.
Ovako sa već skinutim ISO ne traći vreme skidanjem, meni je uzelo manje od 10 minuta.

Za update na 24H2 na nekomptaibilonom hardveru.

You should run the following commands from an elevated command prompt before performing an in-place upgrade to Windows 11 24H2:
reg.exe delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\CompatMarkers" /f 2>NUL
reg.exe delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Shared" /f 2>NUL
reg.exe delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\TargetVersionUpgradeExperienceIndicators" /f 2>NUL
reg.exe add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\HwReqChk" /f /v HwReqChkVars /t REG_MULTI_SZ /s , /d "SQ_SecureBootCapable=TRUE,SQ_SecureBootEnabled=TRUE,SQ_TpmVersion=2,SQ_RamMB=8192,"
reg.exe add "HKLM\SYSTEM\Setup\MoSetup" /f /v AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU /t REG_DWORD /d 1

Ma daj pa bolje je napraviti bootabilan iso sa fleskom sa rufusom samo par klikova nego gubljenje vremena sa tim.

Pa ima puno opcija, ovo je samo jedna od njih. Za update/upgrade ne mora da bude butabilan. Dovoljno je da ima otvoren ISO na bilo kojoj storage mediji izuzev na C:\ perticiji ili ISO da se mauntuje kao virtual disk. Mogao bi i da se napravi .bat/.reg file i da automatski uveze u Registry.
Sve ovo je sadržano u Rufusu.

Da li neko zna o cemu se ovde radi ? Pokusao sam vise puta da apdjetujem na 24H2, i nakon nekoliko restarta negde kad dodje na 74%, nakon tog restsrta izbaci ovo ?

viber_image_2024-10-10_10-25-31-149.jpg

Očigledno neki drajver. Pogledaj u Device Manager-u da nema možda u crevenom. Verovatno neki deo koji nije sasvim kompatibilan jer pominje DMA (Direct Memory Access) violation,

Možeš li nam opisati mašinu na koju pokušavaš instalirati?

Direct Memory Access je deo resource-a za pojedine uređaje koji omogućava da se direktno opšti sa memorijom bez učešća processora i tu drži sve što joj je potrebno za rad. Nekada (relativno) odavno, pre Plug&Play, moralo je da se dodeljuje ručno.

Dobih juče četiri nova updtejta, u vreme oko 10. u mesecu kad ih i redovno primam. Ja se ponadao ali nema 24H2. To su ova četiri u prilogu. Interesantno, kada se ode na "Learn" za KB5035942 (Windows Configuration Update) piše o masi nekih novina ali je i dalje 23H2 Build 22631.4317 ?

Prilozi

• Screenshot 2024-10-10 112959.png
    Screenshot 2024-10-10 112959.png
    12.2 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot 2024-10-10 113031.png
    Screenshot 2024-10-10 113031.png
    14.8 KB · Pregleda: 22
Dobih juče četiri nova updtejta, u vreme oko 10. u mesecu kad ih i redovno primam. Ja se ponadao ali nema 24H2. To su ova četiri u prilogu. Interesantno, kada se ode na "Learn" za KB5035942 (Windows Configuration Update) piše o masi nekih novina ali je i dalje 23H2 Build 22631.4317 ?
To sam dobio i ja juce, ali 24h2 nema. Onda sam probao onako preko Asistenta.. i skine, krene da instalira i na 73% izbaci eror i cancle installation :) Neka, sacekacu da sam ponudi, ionako sve radi kako treba.

Primetio sam da je Copilot drugačiji od updejta, nije više u systray tamo a i nije više isti engine izgleda, kultivisaniji je nešto , nema više one fore "Ahh, the famous dilema ..."
OBS me nešto zeza sa snimanjem od sinoćnjeg udpejta, mada i AMD drajveri su updejtovani, tako se potrefilo, ne kapiram u čemu je fora pa hteo kopilota da pitam.

KB5044284 is the first Patch Tuesday update (B-release) for Windows 11 version 24H2, bumping up the build number to 26100.2033.
Microsoft has now made this update available via its Media Creation Tool, which can be downloaded from the company's official website.

Odradio čistu instalaciju od nule i laptop leti :)

win11pro.png

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno