Šta je novo?

Windows 11 mi ubio misa :)

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Pozdrav svima. Mis je Logitech Mx Master. Dok sam citao neke vesti izadje mi notifikacija da ima novi update za Logitech Options software za misa. Odem na update i tog trenutka kada se otvorio prozor od softvera (znaci samo se otvorio, nije ni poceo update i instalacija) mis je zakucao. Rekoh verovatno zbog update-a se trenutno ugasio, i odem preko tastature na Install i zavrsim instalaciju. Posle instalacije pokazuje da ne postoji nijedan Logitech uredjaj prikacen. Izvadim unified receiver, promenim mu usb slot, windows ga prepozna, odradi sta treba, ali i dalje nista. Rekoh ajde da resetujem Windows, ne pomaze. Posto imam dual boot, startujem Windows 7, jer sam morao nesto da zavrsim...mis ne radi. :/ Posto imam jos neki mali Logitech mis, ubacim njegov reciever i mis proradi, vidi moj MX Master.

Posto cisto sumnjam da se desila tolika slucajnost, znaci 1 u milion milijardi, da u trenutku kada se pojavio update za Logitech software, da te sekunde kada sam kliknu crkne unified receiver, mislim da mi je Windows 11 nekako ubio isti. Pogotovo sto ne znam kakav je to update, jer sam bukvalno pre dva dana instalirao taj mis i software.

Sta mislite?

Kakve sad ima veze baterija kad miš radi sa drugim risiverom?! Na stranu to što je puna baterija.

A kakve veze ima win 11 i tvoj mis? Nije ti win poslao update za mis nego logitech, njima pisi da cujes sta ce ti odgovore.

Čak ni Windows nw mogu da ubiju hardware ali je moguće da e taj novi drajver ubacio i neki novi firmware u miša ili receiver.

A kakve veze ima win 11 i tvoj mis? Nije ti win poslao update za mis nego logitech, njima pisi da cujes sta ce ti odgovore.
Pa npr posle tog apdejta na W7 radi bez problema. Ustvari sad kad pogledam, nije ni bilo ikakvog apdejta na W7. Tako da ce biti da si u pravu. Ali ono sto je cudno da je taj mis na W7 godinama radio bez problema i prosao sve moguce apdejtove, a ovaj Win11 je juce instaliran i danas posle nekog apdejta koji ima samo za njega mis je mrtav.
Čak ni Windows nw mogu da ubiju hardware ali je moguće da e taj novi drajver ubacio i neki novi firmware u miša ili receiver.
Ali čudno je da instalacija nije ni počela. Pojavila se notifikacija, ja sam je kliknuo, otvorio se Logitech prozor sa dugmetom install i tu mi je kursor već bio blokirao.

Poslednja izmena:
Pola sekunde je nekad dovoljno da se zezne nešto sa update firmwarea.

Pa tom logikom nisam ni morao da kliknem Install, mogao sam da zatvorim taj prozor, ako on vec instalira pre nego sto ja bilo sta kliknem.

Dobra stara vremena, ne može da se instalira uređaj samim uređajem 🙂
Deinstaliraj sve te drajvere za miša i probaj čisto. Meni se to dešavalo davno, nešto se poremeti sa USB drajverima i ne konstatuje ubačene uređaje. Probaj i u device manager-u da USB hub drajvere osvežiš.
Trebalo bi da proradi kada ubaciš USB risiver posle deinstalicije drajvera. Više je to do Windowsa po meni.

Pa nema razloga da brisem bilo sta, jer da je nesto do drajvera ili neceg slicnog, radilo bi u W7. Mis radi, ali risiver ne radi, ni na W7.

Probaj gorepomenute savete u Win 11, sa drugim mišem.

Još bolje, makni taj skrnavi Windows i instaliraj Win 10 LTSC 2021...

Win 11 je skinuo update fw za taj kljuc i tu ga ubio.
Inace Win10 i Win 11 to rade, meni na HP Elitebooku letos sa win update skinuo sve zive update i biosa, intel managment svasta nesto bez pitanja i sve to updateovao, sreca pa sve proslo bez problema inace itekako win moze da ubije hardver, zato i gasim update obavezno.

Probaj gorepomenute savete u Win 11, sa drugim mišem.

Još bolje, makni taj skrnavi Windows i instaliraj Win 10 LTSC 2021...
Ne rece koje su prednosti LTSC verzije? Vidim na Microsoft Community-u da kazu "These long term editions don't receive updates regularly so you might me missing some fixes."

Ovo je odlična lekcija da počneš da koristiš firewall!
Tek kada postaneš svestan šta se sve dešava u pozadini i šta sve sa tvog kompjutera komunicira sa svime i svačime - tek ćeš tada da zamrziš i Win i Logi softver i ostale "pomoćne" programe koji nam čuče tu u taskbaru da nam budu na dohvat ruke...
Ima i poslovica "ako radi - ne popravljaj ga". Veoma uspešno može da se primenjuje u ovom životu, nevezano za kompjutere.
... prva rečenica je neka korisna poenta. :p

Ne znam na sta mislis da je radilo, a da ja sam popravljao, ali dobro. A ako mislis na softverski firewall, koristim ga. Konretno ESET Internet Security.

Ne rece koje su prednosti LTSC verzije? Vidim na Microsoft Community-u da kazu "These long term editions don't receive updates regularly so you might me missing some fixes."
Ne dolazi s Cortanom, ne forsira apdejte kad se njemu ćefne, ne dolazi sa MS Store (može da se instalira naknadno, ako hoćeš), manje smara, manje telemetrije (navodno), mnogo duža podrška ( 5 ili 10 godina, zavisno od verzije), dodatne opcije pošto je enterprise (nebitno za prosečnog korisnika)...generalno, prijatnije iskustvo. I definitivno stabilnije od Win 11.
Ne dobijaš feature apdejte kao regularna verzija ali dobijaš sigurnosne, što je bitno.

^^ Dobro.
Jel možeš da nam objasniš kako ga to koristiš kada je uspeo da iskomunicira sa nekim tamo remote serverom, skine neki firmver i počne da ti upisuje isti po low level hardveru? :)
Da li ti uopšte znaš šta ti taj Windows radi "u pozadini", da li koristiš nešto za kontrolu procesa?
Da ne ulazimo u to da računamo kako su nepotrebni servisi pogašeni...

Da budem i malo koristan:
Obriši taj fajrvol sa nekim alatom koji uklanja i repove, tipa BC Uninstaller ili Revo Uninstaller. Koliko je dobar na opisanom primeru ne bi me čudilo da i on radi neke komunikacije o kojima korisnik ništa ne zna...
Instaliraj "simplewall". Kao što mu ime kaže - ne može biti jednostavniji za upotrebu. A ništa ne propušta.
I eventualno odreadi neki "debloat" tog Win-a sa nečim poput The Ultimate Windows Utility i / ili DoNotSpy11.

nista nije pokusalo da iskomunicira sa tamo nekim serverom i instalira tamo nesto.

logitech softver je javio da ima update, on je izabrao da ga instalira, softver je instalirao i nesto se tu ubagovalo.

nema to nikakve veze sa windowsom i firewall.
kada ti kliknes install, dajes do znanja os da zelis da se nesto instalira i to je to, nema on sta tu da blokira ili ne uradi ono sto si mu naredio da uradi. e sad druga je stvar sta ce taj softver da instalira i kako….

nista nije pokusalo da iskomunicira sa tamo nekim serverom i instalira tamo nesto.

nema to nikakve veze sa windowsom
Ima, naravno.

Već odavno Windows Update instalira, bilo firmware, bilo BIOS, bilo koji da je hardver u pitanju, prenosni računar, desktop računar ili u ovom slučaju, periferni uređaj(i).

Odakle microsoftu update logitech softvera?

Odakle i razni firmware-i, BIOS-i i sličan softver.

Razumem ja savršeno nepoverenje ovde, ali to se dešava.

E sad, u kom dilu su mali mekani i proizvođači hardvera, po ovom pitanju najnižeg softvera, dalo bi se saznati.

sto bi microsoft razvijao firmware za logitech mis?

Ne mora da ga razvija, Mikrosoft ga kroz Win "samo" distribuira.
Kao npr vremensku prognozu u Win11.
Ali to je samo ono što ti kao korisnik imaš priliku da vidiš kroz njihov interfejs.
Šta se zapravo događa možeš (delimično) da uhvatiš sa nečim poput TaskInfo.

Ne razvija MS firmware-e, BIOS-e, već u dogovoru sa pojedinim proizvođačima hardvera ih pušta kroz Windows update. Iz prve ruke mogu da potvrdim da HP pušta BIOS-e za desktop i laptop računare preko Windows update, doduše kao optional update.

Nazad
Vrh Dno