Šta je novo?

Windows 11 mi ubio misa :)

Odakle microsoftu update logitech softvera?
Ne samo da imaju update za logitech, već imaju i za Razer i za razne matične ploče. Instalirao sam Windows 10 na mašini sa Asus pločom i Razer periferijama. Sveža instalacija Windows-a je preko Windows update-a instalirala onaj Razer Synapse bloatware sa sve Razer drajverom i control panelom. Za Asus ploču je takođe preko Windows update-a instaliran Asus Armoury Create. Ništa od ovoga nisam hteo da se instalira, niti sam čekirao optional updates.

koliko ja znam razer synapse je razvio razer, a ne microsoft?
kao i Asus za armory crate.

ili ja nesto gresim tu? zar je moguce da za sve proizvodjace hardware ms razvija software?
Ne razvija MS firmware-e, BIOS-e, već u dogovoru sa pojedinim proizvođačima hardvera ih pušta kroz Windows update. Iz prve ruke mogu da potvrdim da HP pušta BIOS-e za desktop i laptop računare preko Windows update, doduše kao optional update.
kako onda moze windows da bude kriv?
mora da ima alate da proveri da je firmware ili bios ok, a odakle im kada je to vlasnistvo logitecha, hp-a, razera…

Poslednja izmena:
sto bi microsoft razvijao firmware za logitech mis?

Kao što je već napisano, ne razvija, već samo distribuira putem Windows Update-a.

Nedge stavi samo minimum, negde sve, zavisi od slučaja do slučaja.

Verovatno zavisi od toga šta proizvođač hardvera želi da isporuči, mada mi je to malo nategnuto, jer bi to značilo da daje potpunu slobodu proizvođaču hardvera putem Windows Update-a.

S druge strane, nerazumna stvar koja se zove WaaS (Windows as a Service), verovatno doprinosi ovakvim stvarima i ovakvim glupostima putem WU-a.

koliko ja znam razer synapse je razvio razer, a ne microsoft?
kao i Asus za armory crate.

ili ja nesto gresim tu?
Ne grešiš.
zar je moguce da za sve proizvodjace hardware ms razvija software?
To što je stiglo preko Windows update-a, ne znači da je Microsoft to razvijao. Kao što reče čovek gore, Microsoft ima deal sa raznim vendorima da kroz Windows update repository gura bloatware koji nije Microsoftov.

Edit: preteče me @sam633

Poslednja izmena:
znaci ako sam dobro shvatio, logitech izbaci novi firmware za misa, u dogovoru sa ms ga pusti kroz windows update, korisniku windowsa izadje poruka da je izasao novi update za logitech misa, korisnik ga instalira, taj update ubije misa, i za to je kriv windows?

asus armoury crate ce windows da ti instalira automatski ako ti je u biosu cekirana opcija za to - https://www.asus.com/support/FAQ/1043788/
Ta opcija ne postoji Asus TUF Z490 ploči, a takođe ne postoji ni na Asus laptopu na kojem je urađena instalacija koju sam opisao gore.
znaci ako sam dobro shvatio, logitech izbaci novi firmware za misa, u dogovoru sa ms ga pusti kroz windows update, korisniku windowsa izadje poruka da je izasao novi update za logitech misa, korisnik ga instalira, taj update ubije misa, i za to je kriv windows?
Ne. Nego Microsoft dozvoli Logitech-u da kroz Windows update pusti njihov software koji pored svih standardnih Logitech opcija ima i opciju za firmware update. Microsoft nema nikakvu odgovornost za taj software, niti je njihova obaveza da taj software testiraju. Jer nije samo Logitech u pitanju već i tona drugih proizvođača.

A ti moraš da prestaneš da živiš u zabludi da Microsoft vrši bilo kakav quality and safety control i da je bilo kakva nanesena šteta njihova odgovornost.

Poslednja izmena:

Mislićeš potpuno drugačije, kad Windows Update u pozadini uflešuje novi BIOS, da bi prilikom (ponovnog) uključenja tog istog računara, dobio crnu sliku. :)

Suština je tome, zašto uopšte postoji takva mogućnost putem Windows Update-a?

Dosada je bila isključivo mogućnost da WU, tj. M$ putem WU zezne jedino samog sebe, tj. Windows, a nama ostaje funkcionalan hardver.

Sada WU može da zezne i hardver, tj. možemo dobiti nefunkcionalan hardver, bilo samo deo, bilo ceo računar.

Ja jos nisam ni na jednoj svojoj masini video da mi je kroz windows update isao bios update za maticnu i smatram da je to nemoguce da se uradi jer kao sto svi znamo kada se radi update biosa win je iskljucen i racunar radi ono sto mora da uradi.

Vrlo je moguće recimo kucaj z 690 asus firmware forced thru windows...meni i dan danas windows nudi 1700 BIOS a imam BIOS koji je tri generacije noviji...tako da ...nisi u pravu.

Ja sam još blaža grupa jer mi ovo nudi u opcionim drajverima koje nikada ne instaliram. Nekim ljudima je update bio forsiran, a neki su naravno kliknulu instaliraj jer šta može krenuti po zlu jel?.....sva sreća što neke ploče z 690 imaju neki način da se povrati BIOS, ko nema može gadno da nadrlja....naravno šansa za tako nešto nije velika ali opet postoji...

Isto tako i sa miševima i svim ostalim.

Inače update firmwarea preko WIndowsa je postala pa skoro standardna stavka ako imate laptop za gotovo sve velike proizvođače.

A ti moraš da prestaneš da živiš u zabludi da Microsoft vrši bilo kakav quality and safety control i da je bilo kakva nanesena šteta njihova odgovornost.
uopste ne zivim u toj zabludi.
pomesao si me sa pokretacem teme.
on veruje da ms vrsi quality i safety control i dopustio mu je da instalira taj firmware

Vrlo je moguće recimo kucaj z 690 asus firmware forced thru windows...meni i dan danas windows nudi 1700 BIOS a imam BIOS koji je tri generacije noviji...tako da ...nisi u pravu.

Ja sam još blaža grupa jer mi ovo nudi u opcionim drajverima koje nikada ne instaliram. Nekim ljudima je update bio forsiran, a neki su naravno kliknulu instaliraj jer šta može krenuti po zlu jel?.....sva sreća što neke ploče z 690 imaju neki način da se povrati BIOS, ko nema može gadno da nadrlja....naravno šansa za tako nešto nije velika ali opet postoji...

Isto tako i sa miševima i svim ostalim.

Inače update firmwarea preko WIndowsa je postala pa skoro standardna stavka ako imate laptop za gotovo sve velike proizvođače.
Ja samo pisem svoje iskustvo a imao sam raznih konfiguracija sto skupljih sto jeftinijih i ni na jednoj nisam video da je windows davao update za bios maticne i smatram da takav update u tom formatu moze samo da nanese trajnu stetu racunaru jer se isti ne instalira kako treba.

I jeste u pravu a i nije u pravu. Sve zavisi koji je vendor u pitanju. Za Razer recimo ne ide automatski firmware update nego se samo instalira njihov software. A onda se njihov software nakači na net, i u tray baru te obavesti da postoji novi firmware i da li želiš da updatuješ. Znači nema automatske i nesvesne instalacije.

Sa druge strane, na HP i Dell laptopovima postoji automatski firmware update kroz Windows update, ali mi do sada nikada nije napravio problem i ne radi se iz Windowsa. Neko se sistem rebootuje, BIOS pređe u update režim i sprečava te da nastaviš dalje ako punjač nije nakačen. Čim nakačiš punjač, možeš da klikneš start, nakon čega kreće firmware update.
on veruje da ms vrsi quality i safety control i dopustio mu je da instalira taj firmware
Duboko se izvinjavam. :whistle:

Ja se slažem sa tobom da je takav update loš ali isto tako kažem da postoji.

@alex303 Dakle ajmo ponovo kako će se nešto updejtovati zavisi od vendora i microsofta...da li može da se nadogradi iz windowsa može (ovo pričam iz prve ruke ploča z 690 Hero isto tako pogledaj overclock forum ima tred od jedno 50 stranica o tome), da li će neki vendor to da koristi to je njegova stvar, ASUS je očigledno mislio da su mnogo pametni...da li će posle da se resetuje i slično pa to je stvar procesa nadogradnje i nije važno za ovu priču. Ko je kriv ako nešto krene po zlu pa Vendor i MS. Ne može se očekivati od korisnika da ne koristi nešto što mu je ponudila "poštovana" strana...Asus i MS su kod nekih otišli toliko daleko da su forsirali update, dakle nisi mogao da biraš, čak i ako bi posle te forsirane instalacije instalirao neku drugu verziju BIOS Windows bi preko WU vraćao na forsirani BIOS...stoga mi nije jasno koga ovde opravdavate i šta?

Poslednja izmena:
Ako i postoji ja nisam video na svojim konfiguracijama. Na kraju svako treba da cita sta neki update radi a ne samo da klikne instal i cao zdravo a kada nastane problem onda udri drvlje i kamenje po windowsu kako ne valja.

Niko nije rekao da ne postoji. ;)

Nabukodonosor konstantno ima probleme sa raznim vrstama hardware-a i svi su nerešivi i neobjašnjivi. Da li je user error ili loša sreća, stvarno ne znam.

A šta isto znači ja nisam vieo pa eto ja sam video in vivo na mojoj knfiguraciji i šta sada? Nisam video ergo ne postoji? Što se tiče opreznosti slažem se da čovek mora da bude oprezan ali sa druge strane ako neko ko proizvodi nešto kaže hej ovo je dobro za tebe a što da ne klikneš? I opet bilo je i slučajeva da se forisira dakle nikakvog kliktanja nije bilo već samo BAM BAM...

@alex303 Marfi je čudo...kod mene je skoro bio ovaj kvar pa ti vidi i ništa nije radilo zbog toga...ganc novo napjanje...na žalost svi su počeli da fušare ali to sigurno nije greška korisnika.

Prilozi

• napajanje.jpg
    napajanje.jpg
    275.8 KB · Pregleda: 33
A šta isto znači ja nisam vieo pa eto ja sam video in vivo na mojoj knfiguraciji i šta sada? Nisam video ergo ne postoji? Što se tiče opreznosti slažem se da čovek mora da bude oprezan ali sa druge strane ako neko ko proizvodi nešto kaže hej ovo je dobro za tebe a što da ne klikneš? I opet bilo je i slučajeva da se forisira dakle nikakvog kliktanja nije bilo već samo BAM BAM...
Mislio sam da pričaš meni pa sam bio u wtf fazonu. Sad vidim da komuniciraš sa ovim Tiborom a on mi je na ignore pa ne vidim njegove postove.
@alex303 Marfi je čudo...kod mene je skoro bio ovaj kvar pa ti vidi i ništa nije radilo zbog toga...ganc novo napjanje...na žalost svi su počeli da fušare ali to sigurno nije greška korisnika.
Ne mogu da verujem da FSP ima ovakav propust. Koliko je staro napajanje?

Takvo doslo iz celofana....sva sreca nije bio neki kvar u servisu samo pomerili plastiku...mogao sam to i ja ali eto garancija..inace staro je 40 dana i sada radi. Kada sam prvi put sastavio komp pretrnuo sam ništa nije radilo osim RGB svetla na ploči....bio sam počeo da tripujem da sam nešto bio spržio...ali sva sreća samo pogrešno postavljena plastika pa kablovi nisu hvatali jedan pin.

A da se otvori tema "Uticaj Microsofta na automatsko azuiranje firmware-a u windows update" pa da tamo nastavite?

pa ovo je ta tema :)

Niko nije rekao da ne postoji. ;)

Nabukodonosor konstantno ima probleme sa raznim vrstama hardware-a i svi su nerešivi i neobjašnjivi. Da li je user error ili loša sreća, stvarno ne znam.
Iskreno ne znam na sta mislis, i kakve to ja neobjasnjive probleme imam sa hardware-om. Ako aludiras na ono sa onim buildom za pfsense, jedino to, ako ne, onda zaista ne kapiram.

Da. To sa pfSense-om je tek priča za sebe. Pa onda ovo i ovo.

Pa pazi, ja ne znam sta ti ocekujes. Da cu ja svaki update da uradim rastavljanje u masinski kod i da vidim sta su uradili pre nego sto odobrim update?! Jel ti to radis?! Kakva je razlika da li mi se update pojavio preko windows update-a ili preko logitech aplikacije? Da je preko logitech aplikacije onda bi bilo ok da odobrim update, jel da? Iako je isti update u pitanju. Ako sam te dobro shvatio, ti koristis na racunaru kompletno zastareo softver, sve verzije 1.0? Nikad ne radis update? Jer ako radis update, onda skaces sebi u usta....kako znas jel uradio neko safety control tog update-a? Mozda je neko bio mamuran taj dan u kompaniji ciji je update. Ajde batali me te price.
Da. To sa pfSense-om je tek priča za sebe. Pa onda ovo i ovo.
I to su ti neresevi i neobjasnjivi problemi?! U jednom slucaju crkla ploca, u drugom deset godina star modem pravi probleme. Ne razumem sta pokusavas da postignes ovime, al dobro.

i ti si omasio osobu izgleda :)

naravno da updateujem, ali zna se ko pravi taj update, proizvodjac hardware, a ne microsoft. i kada se nesto sjebe posle update ne mislim da mi je windows sjebao taj hardware vec onaj ko je napisao taj update.

koliko sam shvatio ti krivis windows 11 sto ti ne radi mis, a ne logitech koji je pustio taj update, jer verujes microsoftu da on ima sve raspolozive alate da svaki upadte od svakog proizvodjaca proveri da li je ispravan pre nego ti pusti da ga instaliras?

Ne krivim nikoga, ali cinjenica je da se ovo desilo posle njihovog update-a. E sad, da li su oni krivi ili ne za to sto distribuiraju preko svojih update kanala, to je druga prica.

Pa pazi, ja ne znam sta ti ocekujes. Da cu ja svaki update da uradim rastavljanje u masinski kod i da vidim sta su uradili pre nego sto odobrim update?! Jel ti to radis?! Kakva je razlika da li mi se update pojavio preko windows update-a ili preko logitech aplikacije? Da je preko logitech aplikacije onda bi bilo ok da odobrim update, jel da? Iako je isti update u pitanju. Ako sam te dobro shvatio, ti koristis na racunaru kompletno zastareo softver, sve verzije 1.0? Nikad ne radis update? Jer ako radis update, onda skaces sebi u usta....kako znas jel uradio neko safety control tog update-a? Mozda je neko bio mamuran taj dan u kompaniji ciji je update. Ajde batali me te price.
Ne moras update da rastavljas na masinski kod ali sacekati dan dva da procitas utiske drugih ljudi nije na odmet, mada 10 ljudi moze da skine isti update i da nema problema a onda 11-ti koji skine da mu se nesto izblentavi.
Ne krivim nikoga, ali cinjenica je da se ovo desilo posle njihovog update-a. E sad, da li su oni krivi ili ne za to sto distribuiraju preko svojih update kanala, to je druga prica.
Kako ne krivis a naslov teme win 11 mi ubio misa.

I to su ti neresevi i neobjasnjivi problemi?! U jednom slucaju crkla ploca, u drugom deset godina star modem pravi probleme. Ne razumem sta pokusavas da postignes ovime, al dobro.
U tom slučaju me nemoj više daviti privatnim porukama. Hvala unapred.

Zadnju privatnu poruku sam ti poslao pre dve nedelje, o kakvom davljenju pricas?!

U firmama ima ko je plaćen da se rve sa Microsoftovim brljotinama, a za privatnog korisnika koji ima osnovno znanje o računaru je bolja opcija da ručno instalira ono što mu treba (i samo ono što mu treba).
Ja od 2015 naovamo nisam imao nijedan problem sa windowsom, ne zbog toga što je uključen već zato što mi je isključen win update.
Žalosna je statistika ali tako je, posle samog korisnika update je najčešći uzrok problema na kompjuteru. Tako da nije pitanje da li će se desiti karambol sa apdejtom, već kada i koliko ozbiljan.

Nazad
Vrh Dno