"Običan korisnik" neće ni da radi to ili da brine o W11. U proseku, niko i nema pojma da ima Windows a kamoli koju verziju.^ Samo.
Znaš kad će prosečak korisnik sve to da odradi? Na kukovo leto.![]()
Hoće, hoće, jer je video na "jutjubu" ili mu rekao Mare sa basketa. Nekada bude sve ok, nekada "ne radi laptop odjednom"."Običan korisnik" neće ni da radi to ili da brine o W11. U proseku, niko i nema pojma da ima Windows a kamoli koju verziju.
Baš tako. Ako ostane ovo da korisnik te stvari mora ručno da podešava, skoro svako će instalirati Windows 11 tako što će da plati nekog. Kad ljudima BIOS i razne stvari nisu iste, i ne postoji korak po korak detaljno uputstvo za sve."Običan korisnik" neće ni da radi to ili da brine o W11. U proseku, niko i nema pojma da ima Windows a kamoli koju verziju.
Treba da konvertuješ Legacy BIOS u UEFI u Windows 10. Nakon toga promeniš u BIOS-u ploče u UEFI. Imaš uputstvo ovde:
![]()
How to Convert Legacy BIOS to UEFI in Windows - Make Tech Easier
Microsoft introduced an MBR2GPT tool that lets you convert from Legacy BIOS to UEFI with just two commands. Here is how you can do so.www.maketecheasier.com
Nisam siguran ali mislim da to treba da podesis u bios pre podizanja novog windows-a.Ubih se ceo dan i ne ide. Obrisao sam ceo SSD, postavio u GPT. Instalirao windows 10. I sada kada sam u BIOS-u ponovo hteo da uključim secure boot i isklju;im CMS, posle restarta opet neće da se podiže windows. Bože ima li kakvog rešenja na ovoj mojoj ploči???? Oću i da platim.
Zašto isključuješ CSM posle instalacije? Ne treba ti legacy ako koristiš GPT.Ubih se ceo dan i ne ide. Obrisao sam ceo SSD, postavio u GPT. Instalirao windows 10. I sada kada sam u BIOS-u ponovo hteo da uključim secure boot i isklju;im CMS, posle restarta opet neće da se podiže windows. Bože ima li kakvog rešenja na ovoj mojoj ploči???? Oću i da platim.
Zbog windowsa 11 i zbog secure boot. Sada je isključenZašto isključuješ CSM posle instalacije? Ne treba ti legacy ako koristiš GPT.
Napravi GPT Bootable USB preko Rufusa.
Isključi CSM i Secure Boot i instaliraj Windows 10.
I onda opet neću moći da instaliram windows 11 jer nemam uključen secure boot?Zašto isključuješ CSM posle instalacije? Ne treba ti legacy ako koristiš GPT.
Napravi GPT Bootable USB preko Rufusa.
Isključi CSM i Secure Boot i instaliraj Windows 10.
Misliš na clean install? Ja sam mislio na apdejt sa desetkeKako nemas? Stavis win 11/win 10 iso na usb. Udjes u BIOS, iskljucis CSM, ukljucis Secure Boot i onda instaliras.
Prvo pripremi Windows 10, lako ćeš posle. Secure Boot možeš odmah da ugasiš i posle prvog uspešnog paljenja da upališ opet.I onda opet neću moći da instaliram windows 11 jer nemam uključen secure boot?
Jesam,Pa ti rece da si formatirao SSD?
Prvo je tačno. Ali konvertovanje instalacije Win 10 sa ugrađenim MBR2GPT može i hoće. Radio sam lično, samo moraš da u UEFI promeniš posle šta i kako da bude prioritet za boot.To je zato to svaka susa daje savet i predlaze da se nesto uradi a ne snosi odgovornosti za svoje reci.
Prvo niko ne garantuje da ce biti uspesno konvertovanje sa MBR to GPT pogotovo na particiji koja vec ima Windows na sebi, mislim hoce biti uspesno ali hoce psole toga i da radi e to nece sigurno, ali je bitno da se napise nesto i da se misli da je uradio dobro delo za danas.
Konvertovanje se radi na praznim particijama i samo onda kada se dize novi sistem, a ovako odraditi konvertovanje na particiji koja ima win i ocekivati da posle toga sve radi ok je van svake pameti. Ali svaka skola mora da se plati, bila ona dobra ili losa.
Zato ljudi ako niste u nesto sigurni bolje pitajte pa sacekajte da vam se neko javi nego da budete pametni pa da radite na svoju ruku i da pratite upustva sa neta a da vam niko ne garantuje sigurnost toga sto radite.
Ako si vec resio da instaliras win 11 onda idi najlaksim putem, ako imas sada instaliran win 10 prijavi se u insider program i odaberi developer i skeniraj update i eto ga. Probaj to, mislim da od toga ne moze da bude lakse.Skinuo sam i windows 11 ISO. Ajde sad savet nekog pametnijeg kojim redosledom da idem. Smorio sam vas ali platiću pivo.
To radim već tri dana i ne ide. Upravo zbog secure boot. Windows update počne da skida i na 8% kaže, ne može dalje zbog secure boota. TMP 2,0 sam uključio. A kd probam da ga uključim i isključim CSM e onda ne mogu da pokrenem windows. Iako je SSD postavljen na GPT, pa posle insrtaliran windows.Ako si vec resio da instaliras win 11 onda idi najlaksim putem, ako imas sada instaliran win 10 prijavi se u insider program i odaberi developer i skeniraj update i eto ga. Probaj to, mislim da od toga ne moze da bude lakse.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari