Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
^ Samo.

Znaš kad će prosečak korisnik sve to da odradi? Na kukovo leto. :D

^ iznenadio bi se koliko ih ima, polazim od sebe, izmenio MBR u GPT, ukljucio intel ptt, ukljucio secure boot, jedino nisam BIOS menjao u UEFI jer je vec bio podesen.

Da li je neko provalio kako se menja default browser? U prethodnom Settings-u je bila 'Web Browser' opcija gde se podesava koji browers je defaultni... sada vise nema te opcije

"Običan korisnik" neće ni da radi to ili da brine o W11. U proseku, niko i nema pojma da ima Windows a kamoli koju verziju.
Baš tako. Ako ostane ovo da korisnik te stvari mora ručno da podešava, skoro svako će instalirati Windows 11 tako što će da plati nekog. Kad ljudima BIOS i razne stvari nisu iste, i ne postoji korak po korak detaljno uputstvo za sve.

Pa ni ja se nisam zezao kako da umesto Linuxa instaliram kod devojke na laptopu Windows baš zato što je bilo takvih zavrzlama, pa nam to uradio drugar.

Ali za Windows verziju, ne zna koji je, ali će reći "hoću i ja da kod mene bude ovako lepo".😁

Evo, ja cim upalim komp, od 16gb rama mi trosi preko 4gb, bez ijedne upaljene aplikacije...cini mi se da je Win 10 trosio manje... :)

Taj Stand by je ogroman sada, nije tako bilo juče
1625306825803.png
1625306883036.png

Nice very nice na Sabljarki bez tmp2 biti će ljep ovaj windouz

Instalirao i ja na nepodržanom HP Pavilionu. Dosta lepo izgleda, animacije su odlične. Međutim ima dosta neki vizuelnih glitcheva. Ponekad pukne explorer, i nekako mi je čudna animacija otvaranja File Explorera, pogotovo u Dark modu, prvo otvori prazan beli prozor, pa tek onda se prebaci na Dark. Settings izgleda zaista lepo, ali primetim nešto sporije otvaranje u odnosu na Win10 Settings, nije baš normalno da gledam splash screen Settings-a 3-4s na SSD-u. Kontam da će to srediti do izlaska, kao i one vizuelne glitcheve.

Što se tiče potrošnje RAM-a, meni troši rekao bih manje, bez pokrenutih određenih aplikacija, zauzeće mi je 46%, dok mi je na Win10 oko 50-51%.

Čekaću Beta verziju kad izađe pa se full prebacujem na 11.

To je zato to svaka susa daje savet i predlaze da se nesto uradi a ne snosi odgovornosti za svoje reci.

Prvo niko ne garantuje da ce biti uspesno konvertovanje sa MBR to GPT pogotovo na particiji koja vec ima Windows na sebi, mislim hoce biti uspesno ali hoce psole toga i da radi e to nece sigurno, ali je bitno da se napise nesto i da se misli da je uradio dobro delo za danas.

Konvertovanje se radi na praznim particijama i samo onda kada se dize novi sistem, a ovako odraditi konvertovanje na particiji koja ima win i ocekivati da posle toga sve radi ok je van svake pameti. Ali svaka skola mora da se plati, bila ona dobra ili losa.

Zato ljudi ako niste u nesto sigurni bolje pitajte pa sacekajte da vam se neko javi nego da budete pametni pa da radite na svoju ruku i da pratite upustva sa neta a da vam niko ne garantuje sigurnost toga sto radite.

Instalirah ga na prastari lap top Lenovo g570 iz 2011 valjda, i za divno čudo radi vrlo slično kao i win 10. Naravno na SSD. Toliko o hardverskoj zahtevnosti. Verzija je " Bypass TPM 2.0".

Screenshot (3).png

Ubih se ceo dan i ne ide. Obrisao sam ceo SSD, postavio u GPT. Instalirao windows 10. I sada kada sam u BIOS-u ponovo hteo da uključim secure boot i isklju;im CMS, posle restarta opet neće da se podiže windows. Bože ima li kakvog rešenja na ovoj mojoj ploči???? Oću i da platim.

Ubih se ceo dan i ne ide. Obrisao sam ceo SSD, postavio u GPT. Instalirao windows 10. I sada kada sam u BIOS-u ponovo hteo da uključim secure boot i isklju;im CMS, posle restarta opet neće da se podiže windows. Bože ima li kakvog rešenja na ovoj mojoj ploči???? Oću i da platim.
Nisam siguran ali mislim da to treba da podesis u bios pre podizanja novog windows-a.

Sacekaj da se jos neko javi sa nekim predlogom. Ako ti nije problem opet da rusis sistem i dizes probaj tako kako sam ti napisao.

Ali vidi sta kaze google na to, jel se jos neko sreo sa takvim problemom i kako ga je resio.

Zašto isključuješ CSM posle instalacije? Ne treba ti legacy ako koristiš GPT.

Napravi GPT Bootable USB preko Rufusa.
Isključi CSM i Secure Boot i instaliraj Windows 10.

Zašto isključuješ CSM posle instalacije? Ne treba ti legacy ako koristiš GPT.

Napravi GPT Bootable USB preko Rufusa.
Isključi CSM i Secure Boot i instaliraj Windows 10.
I onda opet neću moći da instaliram windows 11 jer nemam uključen secure boot?

Poslednja izmena:
Kako nemas? Stavis win 11/win 10 iso na usb. Udjes u BIOS, iskljucis CSM, ukljucis Secure Boot i onda instaliras.

I onda opet neću moći da instaliram windows 11 jer nemam uključen secure boot?
Prvo pripremi Windows 10, lako ćeš posle. Secure Boot možeš odmah da ugasiš i posle prvog uspešnog paljenja da upališ opet.
Evo ga odgovor od Rufus developera:

Screenshot from 2021-07-03 18-33-24.png

Potrudi se da napraviš UEFI GPT Bootable USB
select-partition-scheme-mbr-for-bios-or-gpt-for-secure-boot-uefi.png

Isključi CSM i Secure Boot (evo i zašto).
Instaliraj windows 10 i posle uključi Secure Boot

Pa ti rece da si formatirao SSD?

To je zato to svaka susa daje savet i predlaze da se nesto uradi a ne snosi odgovornosti za svoje reci.

Prvo niko ne garantuje da ce biti uspesno konvertovanje sa MBR to GPT pogotovo na particiji koja vec ima Windows na sebi, mislim hoce biti uspesno ali hoce psole toga i da radi e to nece sigurno, ali je bitno da se napise nesto i da se misli da je uradio dobro delo za danas.

Konvertovanje se radi na praznim particijama i samo onda kada se dize novi sistem, a ovako odraditi konvertovanje na particiji koja ima win i ocekivati da posle toga sve radi ok je van svake pameti. Ali svaka skola mora da se plati, bila ona dobra ili losa.

Zato ljudi ako niste u nesto sigurni bolje pitajte pa sacekajte da vam se neko javi nego da budete pametni pa da radite na svoju ruku i da pratite upustva sa neta a da vam niko ne garantuje sigurnost toga sto radite.
Prvo je tačno. Ali konvertovanje instalacije Win 10 sa ugrađenim MBR2GPT može i hoće. Radio sam lično, samo moraš da u UEFI promeniš posle šta i kako da bude prioritet za boot.

Dokumentacija
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/mbr-to-gpt

Skinuo sam i windows 11 ISO. Ajde sad savet nekog pametnijeg kojim redosledom da idem. Smorio sam vas ali platiću pivo.

Poslednja izmena:
Skinuo sam i windows 11 ISO. Ajde sad savet nekog pametnijeg kojim redosledom da idem. Smorio sam vas ali platiću pivo.
Ako si vec resio da instaliras win 11 onda idi najlaksim putem, ako imas sada instaliran win 10 prijavi se u insider program i odaberi developer i skeniraj update i eto ga. Probaj to, mislim da od toga ne moze da bude lakse.

Ako si vec resio da instaliras win 11 onda idi najlaksim putem, ako imas sada instaliran win 10 prijavi se u insider program i odaberi developer i skeniraj update i eto ga. Probaj to, mislim da od toga ne moze da bude lakse.
To radim već tri dana i ne ide. Upravo zbog secure boot. Windows update počne da skida i na 8% kaže, ne može dalje zbog secure boota. TMP 2,0 sam uključio. A kd probam da ga uključim i isključim CSM e onda ne mogu da pokrenem windows. Iako je SSD postavljen na GPT, pa posle insrtaliran windows.

Onda se se vrati par strana unazad pa vidi sta su pisali koji fajl se prebacuje iz win 11 instalacije u win 10. Pa tako zaobidji problem.

Nazad
Vrh Dno