Proizvođač uređaja ne razvija SoC niti sistem, ali je ipak ukinuo podršku. Po čemu se to razlikuje u odnosu na ovo što Microsoft radi? Microsoft ne proizvodi x86 i x64 procesore, ne razvija čipsetove niti grafičke procesore, već samo softver, kao i Google. I opet nisam primetio da je neko digao frku jer njegov Snapdragon 600 ne može da tera Android 12 jer šta zabole Google i Samsung ako ti hoćeš da teraš nešto na tosteru.
Android ne radi "Out of the box" na svim uredjajima, pa da mogu samo da skinu sa nekog sajta i instaliraju na sve njihove uredjaje, zato i ukidaju podrsku, jer nije njima cilj da nude podrsku narednih 15 godina za neki uredjaj i da ne izbacuju nove na trziste, oni zaradjuju od prodaje uredjaja, a ne od prodaje softvera, i da ne postoji konkurencija podrske takoreci ne bi ni bilo.
Sa druge strane Microsoft zaradjuje od prodaje softvera, pa treba da im je cilj da sto vise racunara koristi njihov OS, a ne npr. da ja imam i7 treca ili cetvrta generacija, 32gb ddr3 ram-a, gtx 1080ti i 500gb ssd, na kome bi mogao i Windows 15 da radi, a ne 11, a da zbog TPM 1.2 umesto 2.0 ne mogu da instaliram sistem, koji bih uz sve to hteo i da platim.
Niko nikoga ne tera da koristi Windows. Postoje i drugi operativni sistemi, na kraju krajeva nigde ne piše da svi moraju da imaju poslednju verziju nekog operativnog sistema.
Ne tera niko nikoga, sem developera koji svoja softverska resenja razvijaju iskljucivo za Windows, a njih je prilican broj. I ne pise da moraju da imaju poslednju verziju sistema, dok developeri ne ukinu podrsku softvera za tu staru verziju sistema, pa jos na to implementiraju u novu verziju svog softvera nesto mnogo zanimljivo, sto za 30% olaksava ili ubrzava proces nekog posla, a ljudi sa racunarima koji nemaju podrzan sistem mogu to samo da gledaju jer ne mogu da instaliraju tu verziju softvera, a bez problema bi radilo i kod njih na racunaru.
Klasično plitko posmatranje stvari. Ko će Microsoftu da plati uvećane troškove pružanja korisničke podrške za one korisnike koji će se sigurno žaliti kako njihov moćni Barton ne radi više kako treba?
Ili ko će da plati developersko vreme kako bise održavao legacy u kernelu i ostalim delovima operativnog sistema? Ti sa 512 MB memorije sigurno nećeš
Oni očito pokušavaju da se reše jednog od najvećeg problema WIndowsa koji koči njegov razvoj - legacy podrška. Očito je došlo vreme za neke bolne rezove, mada sam siguran da će se naći neki patch i za taj "problem".
Sem sto odmah pises da je nesto plitko, izgleda da nisi procitao "Use at your own risk" deo, ukratko ponudili su mogucnost svima, ali se sa druge strane se ogradjuju za bilo kakvu stetu ako je direktno uzrokovana specifikacijama koje su manje od minimalnih zahteva za Win 11.
Slazem se za izbacivanje legacy podrske, ali nisu svi racunari celeroni sa ddr1 memorijom od pre 15-ak godina, oni bukvalno traze da svi racunari budu stari najvise ~5 godina da bi podrzavali sve sto je neophodno, a neko moze da ima racunar koji je star 7-8 godina, a da je i dalje puno bolji od nekog "basic" racunara (pentium, celeron, sa 4gb rama ddr4 i integrisanom grafikom...) najnovije generacije koji ce da bude podrzan od strane Microsofta.
Ja znam da mozes odmah da napises kontra odgovor na sve ovo, mogu i ja sam sebi da napisem, ali to nije poenta.