Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Od kad sam video kako radi Steam+Proton kombinacija, Windows koristim samo za GOG igre :d To mi je sad najveća dilema - opdržati linux, ali kupovati od Valve-a, ili podržati GOG, a koristiti windows. Znam da postoji način i da se non-Steam igre poguraju kroz Wine/Proton, ali nemam želju za tom gimnastikom.

Elem, šta bi sa Microsoft Pluton projektom? To je sigurnostni blok koji bi trebalo da bude u svakom novom AMD, Intel, Qualcomm... procesoru. I zameni postojeća TPM rešenja. Naravno sve preko (Azure) cloud-a
Možda na jesen sa novom generacijom CPU, ili sledeće godine

Razlika je sto kod android telefona podrsku ukida proizvodjac pod cijim brendom se nalazi taj telefon, a ovde Microsoft ukida podrsku za racunare koji nisu njihovi
Proizvođač uređaja ne razvija SoC niti sistem, ali je ipak ukinuo podršku. Po čemu se to razlikuje u odnosu na ovo što Microsoft radi? Microsoft ne proizvodi x86 i x64 procesore, ne razvija čipsetove niti grafičke procesore, već samo softver, kao i Google. I opet nisam primetio da je neko digao frku jer njegov Snapdragon 600 ne može da tera Android 12 jer šta zabole Google i Samsung ako ti hoćeš da teraš nešto na tosteru.

... a uz to zahtevaju da svaka firma ima placenu licencu za njihov OS.
Niko nikoga ne tera da koristi Windows. Postoje i drugi operativni sistemi, na kraju krajeva nigde ne piše da svi moraju da imaju poslednju verziju nekog operativnog sistema.

Taj potez je logican za Apple, tj. za njihove racunare i laptopove, jer se i kupuju pod njihovim brendom, i prema tome mogu da rade kako im odgovara. Microsoft treba samo da napise preporucene minimalne specifikacije racunara, i da se ogradi od bilo cega ako neko koristi racunar sa specifikacijama koje nisu podrzane, a da pusti nas da instaliramo na cemu hocemo, pa makar to bio i racunar sa 512mb ram memorije.
Klasično plitko posmatranje stvari. Ko će Microsoftu da plati uvećane troškove pružanja korisničke podrške za one korisnike koji će se sigurno žaliti kako njihov moćni Barton ne radi više kako treba?
Ili ko će da plati developersko vreme kako bise održavao legacy u kernelu i ostalim delovima operativnog sistema? Ti sa 512 MB memorije sigurno nećeš :)

Oni očito pokušavaju da se reše jednog od najvećeg problema WIndowsa koji koči njegov razvoj - legacy podrška. Očito je došlo vreme za neke bolne rezove, mada sam siguran da će se naći neki patch i za taj "problem".

Evo upravo instalirao i mogu reci da sam odusevljen, jeste da sam sve vec video ali mnogo je drugaciji osecaj kada se koristi Win 11. Za sada samo pozitivni utisci.

Čekamo utiske od ljudi kojima računari nisu zvanično podržani. Kako radi vama?

S obzirom da ovo nije ni beta, radi vrhunski, s tim što mene zeza zvuk u igri, tako da moram na win10 da se vratim.
Ono što sam primetio je da radi fluidnije od windows-a 10, da je sve preglednije, a da ne pričam da je interesantnije, ako ne ništa drugo.

Instalirao i ja...kul je za sad...
-Paint nema redizajn jos uvek
-Kada se prelazi iz light u dark temu, zna malo da zabaguje
-Control panel je i dalje tu
-Tu je i novi file explorer...mada se vratio na stari posle par ulazenja u my computer...hmm...bag. :D
-Settings je redizajniran
-Tu su i nove animacije
-Photos je dobio redizajn(edit...ipak nije, koliko vidim xD )
-Desni klik na desktop ima novi meni, ali kada se pritisne poslednja opcija(show more options) izlazi stari meni
-Desni klik na taskbar ima samo taskbar settings(nema opcije za Task manager)
-Store jos nije dobio redizajn

Ima bagova, ali nije lose...voleo bih da izbace sve repove, kao sto je control panel i da urade settings, tako da bude pregledan i da ima sve kao u control panelu, zna da zabaguje, ali dobro, ipak nije ni beta verzija...treba jos da se radi, ali za sada je okej... :)
To je to za sad, koliko vidim... :D

Poslednja izmena:
Znao sam da će me uhvatiti doza euforije, sad razmišljam da na unsupported mašini pređem na Dev ring.

A za Store, moraš ručno da odradiš update, kad uđeš u Store, pa onda na onaj gore meni i Downloads and Updates, pa Check for updates.

LTSC 2022 će biti podržan do 2027.

Da, od ove godine, za LTSC podrška traje pet godina.

Međutim, stvar je u tome što smo došli u smehotresnu situaciju, gde će LTSC 2019 imati dužu podršku (do 2029) od LTSC 2022.

Pritom, još uvek ne znamo, na čemu će LTSC 2022 biti zasnovan. (19041 ili 20348 ili neki w11 LTSC)

Sve je otprilike isto mada su neke stvari izbačene kao recimo Skype. Ja sam neke stvari isključio ili deinstalirao pa sada neznam tačno. W11 se vodi kao probna, insider verzija pa je telemetrija pojačana.
Teams menja Skype. Nadam se da ce postati skroz free kada ga spakuju uz Win. Mada svejedno imam instalirane: Skype, Teams, Viber, Telegram, Slack, WhatsApp na desktopu :D

Da, od ove godine, za LTSC podrška traje pet godina.

Međutim, stvar je u tome što smo došli u smehotresnu situaciju, gde će LTSC 2019 imati dužu podršku (do 2029) od LTSC 2022.

Pritom, još uvek ne znamo, na čemu će LTSC 2022 biti zasnovan. (19041 ili 20348 ili neki w11 LTSC)

Biće zasnovan na 21H2 kao i Server 2022.

Uh toliko promena da covek ne zna gde da trazi i sta da gleda. Trebace dosta vremena za prilagodjavanje i opet ucenja gde je sta i kako se steluje. Neverovatno mnogo izmena, nesto su unapredili a nesto su unazadili.

Ono sto mi se najvise svidja je sto vise nema onog glupog zvuka kada neku app pokrenete pa vas pita jeste sigurni da potvrdite. Naravno idalje to ima ali je zvuk daleko prijatniji za cuti.

Evo kome se ne svidja novi start meni moze kroz ovo da vrati stari meni i bice mu sve kao sto je bilo pre prelaska na win 11.

Prilozi

• Restore the Windows 10 Start Menu in Windows 11.zip
    1.2 KB · Pregleda: 11
Jel koristi neko kao daily driver?

Probao bih ali PC koristim i za rad i za gaming, ako je nestabilan da se dtrpim jos malo.
Ja ga nikako ne bi instalirao na kompjuter koji koristim na posao. Jednostavno, i tokom korišćenja isključivo zvaničnih neinsajder verzija Windowsa 10, povremeno se dešavalo da nešto prestane da radi, nešto banalno što ni ne primetiš, i za šta moraš da updateuješ driver. A ko će ti dati taj drajver ako sistem još nije ni u prodaji, možeš samo kosu da čupaš.

Recimo, jednom sam morao nakon nadogradnje da updateujem Intel drajver za grafiku jer nakon nadogradnje na novu verziju Windowsa 10 laptop nije hteo da se poveže na dodatni ekran - u mom slučaju na projektor.

Drugi primer, opet nakon nekog Windowsa update-a je kolegama počeo kompjuter da se restartuje svaki put nakon što bi probali da pošalju neki dokument na štampu na jednom našem štampaču. Opet, drajver je morao da se updateuje, ili da deinstaliraš taj neki najnoviji update - to čak nije bio ni prelazak na noviju verziju Windowsa 10.

Dakle, za posao nikako insajder, treba čak i sa redovnim kanalima sačekati malo iako smo nestrpljivi. Taman misliš da je sve OK, a ono te nešto sačeka kad se ni ne nadaš.

Skroz je zanimljivo kako se niko ne buni kada proizvodjac Android telefona ukine podršku za isti jer je star samo tri godine, ali kad to Microsoft uradi sa Windowsom onda se svi bune što njihov punoletni Nehalem nije više podržan.
Već su ljudi rekli, telefon kupuju ljudi od tog nekog proizvođača, a kome Google daje sistem sa DŽ. Jeste da im se isplati, ali im niko od nas za to ne plaća, kome se sviđa, sviđa, kome ne, produži dalje. Microsoftu se licenca plaća, i nije normalno da neko kupu kompjuter, i da mu on bude koristan samo tri godine.

Mada, apsolutno je nebitno ipak da li će se imati nadogradnja na Windows 11, bitno je da kompjuter radi sve što treba, pa neka bude to i Windows 10 sa zvaničnom podrškom. Ako se nekome bacaju pare, onako iz hira, da bi imao Windows za jedan broj veći, njegova stvar.

Na prvi pogled , u stvari drugi zato što ima velikih razlika od procurele verzije. Taskbar, Settings i Start su drugačiji, vrlo čisti i čitljivi.

Po ulasku u insider program desetka presla u evaluation verziju a po installu win11 je ponovo licensed.

Kako da smanjim taskbar?

Treba da dodaju opciju da start bude kao app drawer po default, kao na elementaryOS. Jezim se od recommended i recents listi.

Proizvođač uređaja ne razvija SoC niti sistem, ali je ipak ukinuo podršku. Po čemu se to razlikuje u odnosu na ovo što Microsoft radi? Microsoft ne proizvodi x86 i x64 procesore, ne razvija čipsetove niti grafičke procesore, već samo softver, kao i Google. I opet nisam primetio da je neko digao frku jer njegov Snapdragon 600 ne može da tera Android 12 jer šta zabole Google i Samsung ako ti hoćeš da teraš nešto na tosteru.
Android ne radi "Out of the box" na svim uredjajima, pa da mogu samo da skinu sa nekog sajta i instaliraju na sve njihove uredjaje, zato i ukidaju podrsku, jer nije njima cilj da nude podrsku narednih 15 godina za neki uredjaj i da ne izbacuju nove na trziste, oni zaradjuju od prodaje uredjaja, a ne od prodaje softvera, i da ne postoji konkurencija podrske takoreci ne bi ni bilo.

Sa druge strane Microsoft zaradjuje od prodaje softvera, pa treba da im je cilj da sto vise racunara koristi njihov OS, a ne npr. da ja imam i7 treca ili cetvrta generacija, 32gb ddr3 ram-a, gtx 1080ti i 500gb ssd, na kome bi mogao i Windows 15 da radi, a ne 11, a da zbog TPM 1.2 umesto 2.0 ne mogu da instaliram sistem, koji bih uz sve to hteo i da platim.

Niko nikoga ne tera da koristi Windows. Postoje i drugi operativni sistemi, na kraju krajeva nigde ne piše da svi moraju da imaju poslednju verziju nekog operativnog sistema.
Ne tera niko nikoga, sem developera koji svoja softverska resenja razvijaju iskljucivo za Windows, a njih je prilican broj. I ne pise da moraju da imaju poslednju verziju sistema, dok developeri ne ukinu podrsku softvera za tu staru verziju sistema, pa jos na to implementiraju u novu verziju svog softvera nesto mnogo zanimljivo, sto za 30% olaksava ili ubrzava proces nekog posla, a ljudi sa racunarima koji nemaju podrzan sistem mogu to samo da gledaju jer ne mogu da instaliraju tu verziju softvera, a bez problema bi radilo i kod njih na racunaru.

Klasično plitko posmatranje stvari. Ko će Microsoftu da plati uvećane troškove pružanja korisničke podrške za one korisnike koji će se sigurno žaliti kako njihov moćni Barton ne radi više kako treba?
Ili ko će da plati developersko vreme kako bise održavao legacy u kernelu i ostalim delovima operativnog sistema? Ti sa 512 MB memorije sigurno nećeš :)

Oni očito pokušavaju da se reše jednog od najvećeg problema WIndowsa koji koči njegov razvoj - legacy podrška. Očito je došlo vreme za neke bolne rezove, mada sam siguran da će se naći neki patch i za taj "problem".
Sem sto odmah pises da je nesto plitko, izgleda da nisi procitao "Use at your own risk" deo, ukratko ponudili su mogucnost svima, ali se sa druge strane se ogradjuju za bilo kakvu stetu ako je direktno uzrokovana specifikacijama koje su manje od minimalnih zahteva za Win 11.

Slazem se za izbacivanje legacy podrske, ali nisu svi racunari celeroni sa ddr1 memorijom od pre 15-ak godina, oni bukvalno traze da svi racunari budu stari najvise ~5 godina da bi podrzavali sve sto je neophodno, a neko moze da ima racunar koji je star 7-8 godina, a da je i dalje puno bolji od nekog "basic" racunara (pentium, celeron, sa 4gb rama ddr4 i integrisanom grafikom...) najnovije generacije koji ce da bude podrzan od strane Microsofta.

Ja znam da mozes odmah da napises kontra odgovor na sve ovo, mogu i ja sam sebi da napisem, ali to nije poenta.

Ja sam samo iz razloga jer nisam mogo kako sam ja hteo da podesim start pa sam vratio stari koji je bio na win 10, sreca pa sam neki dan nasao taj fajl na netu i skinuo reko mozda zatreba.

Jer stagod da sam stavio da je pinovano u start nista nije tu a neke stvari koje ne zelim da budu u startu su tu i nemam mogucnost da ih uklonim.

Treba da omoguce custom layout u start meniju ili bar tri preseta. Manjak fleksibilnosti i osecaja za korisno je razlog sto ljudi ne vole njihove programe kao sto je Win store, na primer. Ne znam ko su im testeri ali ovo sto su spakovali u start meni nidje veze sa dobrim UX.

• When upgrading to Windows 11 from Windows 10 or when installing an update to Windows 11, some features may be deprecated or removed. See details here.
  • Taskbar:
    • Taskbar will not be shown across multiple monitors but will return in an upcoming build.
    • The preview window may not display the entire window when hovering over Task View on the taskbar.
  • Settings:
    • When upgrading a device with multiple user accounts to Windows 11, Settings will fail to launch.
    • A small set of Settings legacy pages as well as fit and finish bugs will be addressed in future releases.
    • The ‘Power mode’ setting does not show up on the Power & battery page.
    • When launching the Settings app, a brief green flash may appear.
    • When using Quick Settings to modify Accessibility settings, the settings UI may not save the selected state.
  • Start:
    • In some cases, you might be unable to enter text when using Search from Start or the taskbar. If you experience the issue, press Win + R on the keyboard to launch the Run dialog box, then close it.
    • We’re working on fixing an issue that’s preventing unpinning apps from Start, making the command bar in File Explorer disappear, or hiding snap. To work around these, restart your PC.
  • Search:
    • App icons in the Search panel may do not load, and instead appear as gray squares.
    • When hovering your mouse over the Search icon on the taskbar, the third recent search does not load and remains blank.
    • After clicking the Search icon taskbar, the Search panel may not open. If this occurs, restart the “Windows Explorer” process, and open the search panel again.
    • When you hover your mouse over the Search icon on the taskbar, recent searches may not be displayed. To work around the issue, restart your device.
    • Search panel might appear as black and not display any content below the search box.
  • Widgets:
    • System text scaling will scale all widgets proportionally and may result in cropped widgets.
    • Launching links from the widgets board may not invoke apps to the foreground.
    • When using screen reader/Narrator in widgets may not properly announce content
    • Widgets board may appear empty. To work around the issue, you can sign out and then sign back in again.
    • When using the Outlook client with a Microsoft account, Calendar, and To Do changes may not sync to the widgets in real time.
    • Widgets may be displayed in the wrong size on external monitors. If you encounter this, you can launch the widgets via touch or WIN + W shortcut on your actual device monitor first and then launch on your secondary monitors.
    • After adding multiple widgets quickly from the widgets settings, some of the widgets may not be visible on the board.
  • Store:
    • The install button might not be functional yet in some limited scenarios.
    • Rating and reviews are not available for some apps.

Probao da instaliram Win11 preko Insider Preview-a na komp koji nije podržan, kako nisam bio u Dev ringu, morao sam da odradim Registry change koji prebacuje na Dev ring, međutim krene da skida, i nakon 8% izbaci Windows 11 Setup prozor sa porukom da računar ne podržava TPM2.0 i da ne mogu da instaliram...

Čudno, budući da su jasno rekli da trenutno mogu svi da instaliraju ove Dev verzije.
EDIT: Sad vidim da je to neki problem do MS-a i da će ispraviti.

Poslednja izmena:
Ovako kako su napravili taskbar (za sada) komotno su mogli da izbace show desktop u desnom cosku nameste da klik ili dvoklik levim dugmetom bilo gde van doka i treja radi hide/minimize windows. Jer levi klik za sada nema ama bas nikakvu interakciju sa praznim taskbar prostorom a show desktop je zabudzeno, malo, neprakticno. Meni je hide/unhide windows iliti show desktop bas korisna i cesto potrebna opcija. Peak su izbacili.

Obzirom na trej i full size taskbar mogli su start dugme i levo da metnu a dock ostave u sredini radi simetrije al ajde. I da maknu win logo sa strarta i ubace user avatar mesto njega. Kad vec kopiraju ChromeOS. Search je grozan ko i do sada. Ovaj koncept ala ubuntu touch pretrage sistemska plus web jednostavno ne valja. Na sistemu samo sistemska a u browseru web pretraga. Ne treba mi wikipedija u taskbaru. Search treba da je ko everything, brz i ucinkovit, samo sistemski fajlovi. Store je smece ko i do sad, cim vidim tiktok i candy crush reklame na home page znam da nije to to. Treba im repo sa programima gde su free pogram zapravo free i azurirani kao chocolatey samo integrisano duboko u win i da ide preko githuba. Ove jeftine fore za zaradu samo odbijaju ljude.

Za kraj, hebli ih tableti. 2021. je, to niko ne kupuje. Ko da su opet pustili onog Win8 tipa da im kroji OS, umesto da su ga najurili kada je trebalo.

Evo posle malcice duzeg koriscenja.
Svidja mi se:
-konzistentniji dizajn
-lepse ikonice
-lepse animacije
-start mi je skroz okej(ja ga ionako koristim samo za pretragu, tako da mi odvojeni search nije potreban)
-file explorer izgleda skroz okej(nije neka ogromna razlika u dizajnu, ali lepsi je od win10)

Ne svidja mi se:
-nema refresh kada pritisnem desni klik(retko kada pritiskam F5, navikao sam da to radim desnim klikom, nadam se da ce izbaciti ono more options na kraju i da ce samo ubaciti refresh, i to je to)
-i dalje ima dosta starog dizajna, to bi bilo lepo da se sredi
-kada menjam teme sa light na dark, zabaguje i treba mu dosta vremena da promeni
-baguje i u jos nekim trenucima, random...svakako, to ce se srediti daljom optimizacijom
-kada pinujem neki program na taskbar i hocu da ga pomerim levo ili desno, taj program se upali, to bi trebalo da srede
-voleo bih da taskbar ima small icons opciju, ovako je previse veliki
-kada se hoveruje preko aplikacije u taskbaru, voleo bih da preview ima oble ivice, ali to ce verovatno srediti u narednim verzijama
-da li zbog animacija, ali kada se prelazi iz opcije u opciju u settings prozoru, zna da bude malog delay-a

Instalirao i ja preko Windows Insider programa, za sada sve radi bez greške, i prvi utisci su odlični. Tu i tamo primetim neki vizuelni bag, npr:
bug.jpg

Start je definitivno poprilično osakaćen, najviše mi nedostaje grupisanje programa. Očekivao sam da ću odmah staviti da bude left align, ali mi odgovara i ovako na centru.
Sviđa mi se kako je odrađen onaj panel gde su notifikacije i kalendar, kao i to što su sada grupisane opcije za jačinu zvuka i night light, focus assist i ostale *******cije. Animacije i zaobljeni prozori kidaju.
Debljina task bara mi je neobjašnjivo debela, i to je jedini minus za sada što se tiče estetike(uz Start).

Sve u svemu, za prvu dostupnu verziju sasvim korektno, ako ne naiđem na neki veći problem, ostajem na 11.

-nema refresh kada pritisnem desni klik
Understand John Cena GIF

Nazad
Vrh Dno