Šta je novo?

Windows 10 situacija

Nes*

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poena
495
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X + Lc Power CC-120
Matična ploča
BIOSTAR B450MHC
RAM
Cusu DDR4 32gb(2x16gb) 3200mhz CL16 1.35v
GPU
Powercolor RX 6600 8GB Hellhound
Storage
Team Group CX2 256 gb , WD 500gb aaks+500gb azlx +Seagate 500gb ST500DM002 x2
Zvuk
Microlab 2.1 m900 40w
PSU
COOLERMASTER MWE White V2 600W
Kućište
Cooler Master Elite 332 + Arctic P12 Silent (x3, 1 no silent) 2x RaiJintek Eos 12 RBW Add-1 / RAIJINTEK ARCADIA III
Monitor
Acer 27" LED - KA272Ebi
Miš & tastatura
[Logitech G102 LIGHTSYNC / B100] & [TRUST Gejmerska tastatura GXT 830-RW AVONN (Crna) / Razer Cynosa Chroma]
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Komp zamrzo sliku i ne reaguje nikakva komanda tipa alt ctrl del ma nista.

I neki cudni zvuci iz zvucnika neke mikrofonije u dva navrata.

Iskljucio sam komp drzanjem power dugmeta. Ukljucim sve u redu. Da napomenem da je igra bila pauzirana u pozadini, usao sam u chromovanje bio.

Neka ideja sta bi moglo biti? nije mi se to desavalo na r 5500 a vec jednom je ranije takodje zvuk nesto krcao blago kratko vreme ali nista preko toga.

Da napomenem poslednji put kad mi je tako zamrzla igra i ceo komp ssd je rikno. I nije bilo krcanja zvuka i nekih "gromova"

Untitled.png

Meni ovo liči na hardverski kvar nego na Windows. Da li si išta mijenjao o d osftvera zadnjih nekoliko dana?

Procesor 11tog
..sinoc pomerim kuciste na bok da vidim oce li zvecati ventovi i komp se resetujee!

nekoliko sati nakon toga
da li da zamenim mesta ramu posto sam vadio ram menjajuci procesor pa mozda nisam ugodio prava mesta koja su bila ranije.. iako ima 2 slota.. ili da radim bios ? ili metnem poslednje drajvere za graf

Poslednja izmena:
zasto bi zvecali ventilatori?
ne sme od pomeranja da se resetuje

Procesor 11tog
..sinoc pomerim kuciste na bok da vidim oce li zvecati ventovi i komp se resetujee!

nekoliko sati nakon toga
da li da zamenim mesta ramu posto sam vadio ram menjajuci procesor pa mozda nisam ugodio prava mesta koja su bila ranije.. iako ima 2 slota.. ili da radim bios ? ili metnem poslednje drajvere za graf
Ti fizicki pomeris komp on se resetuje, tu nesto nije cvrsto povezano. Iskljuci sve sto mozes od komponenti, ja bih mozda cak i procesor i sklapaj polako i "cvrsto" jedno po jedno.

Ma ko zna sta je tu po sredi... procesor je lego sigurno kako treba jedino tripujem za taj ram mozda da ih rotiram. ILi da ipak krnem poslednji bios.. ili drajvere za grafu
A i od tad mi sutra dan izbacio na hdd 2 bs

povezi sve na stolu van kucista, pa vidi kako radi, mozda je problem sa napajanjem. proveri sve kablove

^ jednom se desilo i onaj freez i to pomeranje, na r 5500 nije bilo takvih anomalija videcemo.. u svakom slucaju necu ga vise "izvrcati" :) a i kuciste treba da promenim nego ne znam da povezem front panel, 2000 din nemam a "drugari" nemaju vremena.

Vise puta sam pokusao nakon toga isto navrnuti kuciste ali nije se ugasio tj. resetovao

Malo sale ali update BIOSa ti nece omoguciti da prevrces kuciste, a da se ne resetuje ili ugasi. Jos nisu smisli takav update 🤣🍻

To sam samo probao da vidim da li ce ponovo da zvekne xd ali onaj freeze pre toga sa nlo zvukovima bio je jeziv. Reko ovde je nesto otislo proca ili ssd ili maticna medjutim nije

cim ga je stavio na bocnu stranu i on se ugasio, verovatno neki standoff na ploci pravi kratak spoj?
A da li to moze da se desi ako vent koji je zakacen na hladnjak slucajno dotakne ram? jako su blizu nekako blize nego prosli put

Ponovo se desilo, izbaci lost signal i crna slika ali komp se ne ugasi nego radi tako u leru..da napomenem da je igra ukljucena u pozadini i desi se dok chromujem 🤔 videcu sutra prvo ram da zamenim mesta. Ili mozda drajvere jer pise kernel to su valjda drajveri

@illidan kad bi ja to sve znao da uradim.. :)

Poslednja izmena:
Provalio sam da se to desi kad se zalaufaju temperature koje i nisu neke do 65c max.. nadam se da nije do ploce koja mozda napravi malo vecu temp. nego pre i onda pobrljavi. Prvo ide rokada rama, onda drajveri za gpu pa peglanje biosa. Ako ne uspe onda nemam resenje.

Ako "zalaufaju" temperature ondak valja da povećaš promaju u kućištu. Ako je ono 65°C temperatura za ploču ondak i nije čudno što frizuje to je velika temperatura ploče za nju (matična ploča). Drugo "KERNEL" nisu drajveri već jezgro samog operativnog sistema odnosno srce Windowsa. Windows radi i bez drajvera (osim onih koji su već ugrađeni u sam OS) jedino uredjaji (zvuk, grafička, mrežna kartica, printer, skener i sl) ne rade bez drajvera odnosno upravljačkog programa - driver (plastično objašnjeno).
Najbolje je da digneš neki boot Linux pogasiš otkačiš diskove samo ploča cpu grafička i memorija i vidiš kako će on da se ponaša ili Strelec Windows iz njega možeš da ideš na internet slušaš muziku, gledaš filmove nema opterećenja ali obavezno povećaj promaju u kućištu i odmah ćeš da vidiš da li je do temperature. To je nekih moji 2 centa ovako na daljinu.

Kuler je stojao nakrivo, "instalirao" sam ponovo procesor i rokadu stikova rama. Za sada nema tih simptoma da ne izletim pred rudu sa izjavom :)

A ovo su temp. ploce ako je to to

Prilozi

• aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
    70.6 KB · Pregleda: 45
Cpu je jako vreo ploča 55C i to je toplo šta kada dođu vrućine pokreni HWMonitor da bolje vidim.
2025-04-20 01_05_27-HWMonitor.png

Untitled.png

Samo da napomenem da je igra pauzirana u pozadini.

Poslednja izmena:
nesto su malo niski naponi, i 12 i 5V

mislim nije ispod limita, ali mnogo je to off za mene

Jesu naponi niski zbog slabe napojne jedinice uvek je bolje da ima kvalitetnije napajanje ali su na nekom potrebnom minimumu ali ipak mislim da je vrelo u kućištu i da treba da doda dodatne ventilatore da izbacuju topao vazduh i da od toga mora da krene ili će mu ovako uvek biti nestabilno.

Mislim da bi mi onda trebala racna samo nisam siguran koja tacno moracu da proverim jer bi trebalo novo kuciste da montiram. Dva bi dodao pored bocnog iako imam tri u rezervi. Jedan je sigurno 3 pinac a ova dva ostala vrv. su 4 pin

Princip je da ako su iste brzine ventovi koliko ventova ubacuje vazduh toliko ventova i izbacuje vazduh. E sada ako je razlika u brzini mnogo veća ja bih stavio sporiji da ubacuju primer 2 spora ubacuju a 1 duplo brži izbacuje. To je nekih mojih 2 centa. Ja imam svakakve i 3 pinske i 4 pinske i one što idu direktno na napajanje imam od starih kulera kabal koji dva ventova spaja u jedan pin na ploči.... Imam i ja račve pa ne mogu da se nakače ovi 4 pinski uzmem mlene ona klješta za sečenje žice i isječem stranicu tog ženskog kako se zove da može 4 pinski da pasuje i gle kada ga ubodem radi. Ovako nešto.
IMG_20250421_123651.jpg

Poslednja izmena:
Imam uz kuciste jedan a mislim da je preinstal isti kao i ovaj koji imam jos jedan https://www.gamecentar.rs/ventilator-raijintek-eos-12-rbw-add-1.html

A inace imam jos dva arktika a oni su 3 pinci rade na 1050 fiksno jedan mi je trenutno na CPU a drugi je bocni. Imam i jedan stari cm al njega ne bi kacio.

Sta mislis koji je gde bolje kaciti?

razdelnik je ovaj 470 din i ptt taj sam naso..

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    316.2 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Odličan je tri venta na jedan kabal. Zavisi od ploče gde ti stoje pinovi za kućište. Ne znam koji je pregled ploče.

Ako ti voliš tu vrelinu sada po ladovini šta će tek biti kada afričko sunce ogrije u leto sa 40°C u ladu? Ja tada palim i dodatne ventilatore. Jedan sam ugradio čak i u UPS kada zatreba da ladovinu povuče. Za mene je vrelo a vi kako hoćete. To je mojih 2 centa.

Vrelinjak kod mene ide za sad max 65 stepeni i proca i grafa al kad zapekne bice 15+, nego ne desava mi se ono od kad sam namestio kuler u vinklu i libelo, a i rokada stikova rama..
da.jpg
Zeleno je 3 pinac na cpu, crno je bocni isto 3 pinac, 63 je proca, 63 je grafa i crveno je 1234 grafin vent. Napominjem to je max temp dok je igra ukljucena u pozadini

Inace ne doseze 55 c dakle ni ne pali ventove

Nazad
Vrh Dno