Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niko ih nije tužio za špijuniranje i neovlašćeno dostavljanje podataka trećim licima. Tužili su ih za probleme koji su nastali zbog neuspešne nadogradnje na Windows 10. Sa druge strane, koja je to kompanija tužila medije i blogere za krivokletstvo?

Sa druge strane pre ću da verujem u to što piše u EULA nego u nešto što što se piše po netu bez ikakvih konkretnih dokaza.

Da se razumemo, MS prikuplja podatke. To što MS prikuplja je i napisao na svom sajtu. Takođe su napisali da neke od podataka dele sa partnerima i da će, pod pritiskom suda predati podatke nadležnim organima. Ono što su naveli da prikupljaju meni ne predstavlja problem jer se odnosi na hardver, softver, drajvere i, u slučaju da je telemetrija postavljena na Enhanced ili Full, podatke o tome kako ja koristim računar (kod mene je na Basic). Deo toga dele sa partnerima kako bi poboljštali proizvod i/ili usluge u smislu načina korišćenja njihovih aplikacija, konflikte između drajvera i OS-a, aplikacija i drajvera, aplikacija i OS-a. Ništa od ovoga ne sporim jer je sam MS napisao da to radi.

Ono što sporim su navodi tipa da MS tajno kopira ceo sadržaj HDD-a na svoje servere.

Ono što sporim je da se predikcija prilikom kucanja naziva malicioznim keylogerom kad svaka tastatrura koja se bazira na predikciji, najčešće na telefonima (Android, iPhone, iPad, W10(M), nebitno) upravo prati šta korisnik kuca kako bi napravila statistiku reči i termina i ponudila ih prilikom novog kucanja. Niko ne kaže da Apple ili Google kradu lozinke na taj način ali za MS kažu da tako krade lozinke. A svi kucamo lozinke na telefonima i tabletima.

Ono što sporim je da svi tvrde da MS i dalje šalje ogromnu količinu podataka iako su pojedine opcije za telemetriju smanjene i personalizaciju servisa isključene ili svedene na minimum jer niko nije ponudio nikakav dokaz o tome.

Ono što sporim je da me MS prisluškuje preko mikrofona iako sam isključio opciju Hey Cortana jer niko nije ponudio dokaz da MS ignoriše to podešavanje.

Ono što sporim je da MS generalno ignoriše podešavanja koja je ugradio u OS i šalje podatke koje treba i ne treba nezavisno od istih jer niko nije ponudio nikakav dokaz da to zaista radi.

Ono što im pojedine komisije, vlade ili države spore je količina podataka koje prikupljaju preko telemetrije. Recimo, neke države smatraju da je prikupljanje podataka o načinu korišćenja računara i aplikacija ugrožavanje privatnosti a što MS dobija kada je telemetrija podešena na Enhanced ili Full. Ne spore im ono što MS dobija Basic telemetrijom.

@DukeLander

Ne znam ni ja šta je tih 400/500MB ali ne znači automatski da je špijunaža. Opet kažem, to su pretpostavke, nisu dokazi. Kad budeš saznao da su tih 400MB upload-a ili bar deo toga podaci koje MS nije naveo da sakuplja onda je to konkretan dokaz. Ovako je samo tvoja pretpostavka.

Ja mogu da kažem da su to detaljni log fajlovi koje je Windows kreirao prilikom instalacije OS-a i drajvera i nepoznati fajlovi koje je Windows Defender poslao na analizu jer sadrži i cloud komponentu. Moja pretpostavka je validna isto koliko i tvoja za špijuniranje jer ni ti ni ja ne znamo šta je poslato.

ms basic telemetrija je zakon !!! svi je trebamo ukljuciti !

http://www.wilderssecurity.com/threads/list-of-windows-7-telemetry-updates-to-avoid.379151/

Pa čekaj malo, ako skupljaju podatke, a ja se ne slažem sa tim, zašto su pokušavali da uteraju w10?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
I slažeš se s Google skupljanjem podataka? Moraš da prihvatiš da bi se instalirao.

Microsoft je pod istragom u EU zbog default podešavanja koja su poprilično agresivna. A ne zbog toga šta skuplja na minimumu. A ni to nije novo, nego je počelo u Windows 8.

Pa čekaj malo, ako skupljaju podatke, a ja se ne slažem sa tim, zašto su pokušavali da uteraju w10?

Zato što su zabrljali stvari sa Windows 8 i sa telefonima. Zato su pokušali da što brže prebace ljude na Windows 10 kako bi zadržali tržišni udeo na desktopu i održali ili stvorili osnovu za rast na tržištu mobilnih telefona i prenosivih uređaja a sve kroz unificiran Windows 10.

Nije bitno samo uzeti novac od svake prodate kopije, bitno je i držati veliki tržišni udeo jer se tako kontroliše budućnost. Zašto je MS toliko dugo tolerisao piratske kopije Windows-a XP i čak i dozvoljavao update? Zašto ne tuži i ne juri ljude koji su kreirali loader-e za Windows 7 ili KMS za Windows 8 i Windows 10? To je svega par čoveka. A nijedan od ovih OS-ova nije imao opsežnu telemetriju za, kako vi kažete "špijuniranje".

Kako to da DirectX tehnologija i dalje dominira igrama a imali smo više pokušaja da se ista zameni nezavisnim ili open-source alternativama: OpenGL, Mantle, sada imamo Vulkan?

Održavanje velikog tržišnog udela im je omogućilo da spreče Linux, kao potpuno besplatan OS zaživi među korisnicima. Da su jurili svakog ko je koristio nelegalnu kopiju Windows-a da je plati 100-200 dolara/evra ili da plati i kaznu mnogi bi se odlučili za Linux. Windows bi izgubio tržišni udeo, Linux bi zaživeo, povećao bi se broj developera koji razvija programe za Linux i MS više ne bi mogao da diktira trendove. Isto kao što je u ovom trenutku potpuno nemoćan na tržištu mobilnih telefona gde Apple i Google diktiraju trendove i zarađuju ogromne pare preko skupo prodatog hardvera odnosno preko prodavnice gde od svake prodate aplikacije ili igre imaju 30%.

I slažeš se s Google skupljanjem podataka? Moraš da prihvatiš da bi se instalirao.

Microsoft je pod istragom u EU zbog default podešavanja koja su poprilično agresivna. A ne zbog toga šta skuplja na minimumu. A ni to nije novo, nego je počelo u Windows 8.
Nisam pitao za Google nego za Win10 i Microsoft. Ako misliš da diskutujes o Google špijuniranju, izvoli otvori temu.

Ti moraš da prihvatiš kad instaliraš, to je poenta.
Znaš li šta skuplja Windows 10 i šta možeš da izabereš?

Zato što su zabrljali stvari sa Windows 8 i sa telefonima. Zato su pokušali da što brže prebace ljude na Windows 10 kako bi zadržali tržišni udeo na desktopu i održali ili stvorili osnovu za rast na tržištu mobilnih telefona i prenosivih uređaja a sve kroz unificiran Windows 10.

Nije bitno samo uzeti novac od svake prodate kopije, bitno je i držati veliki tržišni udeo jer se tako kontroliše budućnost. Zašto je MS toliko dugo tolerisao piratske kopije Windows-a XP i čak i dozvoljavao update? Zašto ne tuži i ne juri ljude koji su kreirali loader-e za Windows 7 ili KMS za Windows 8 i Windows 10? To je svega par čoveka. A nijedan od ovih OS-ova nije imao opsežnu telemetriju za, kako vi kažete "špijuniranje".

Kako to da DirectX tehnologija i dalje dominira igrama a imali smo više pokušaja da se ista zameni nezavisnim ili open-source alternativama: OpenGL, Mantle, sada imamo Vulkan?

Održavanje velikog tržišnog udela im je omogućilo da spreče Linux, kao potpuno besplatan OS zaživi među korisnicima. Da su jurili svakog ko je koristio nelegalnu kopiju Windows-a da je plati 100-200 dolara/evra ili da plati i kaznu mnogi bi se odlučili za Linux. Windows bi izgubio tržišni udeo, Linux bi zaživeo, povećao bi se broj developera koji razvija programe za Linux i MS više ne bi mogao da diktira trendove. Isto kao što je u ovom trenutku potpuno nemoćan na tržištu mobilnih telefona gde Apple i Google diktiraju trendove i zarađuju ogromne pare preko skupo prodatog hardvera odnosno preko prodavnice gde od svake prodate aplikacije ili igre imaju 30%.
Pogledaj prvi pasus svog posta i zapitaj se da li je to normalno !?

Kakve veze ima directx sa ovom temom??
I šta si time rekao?
citaj malo tudje postove pa ce ti se kazati.

Poslednja izmena:
Da li je normalno da prigrabe udeo na tržištu, kako bi mogli da diktiraju razvoj? I da pri tome dosta para bace? Naravno da jeste. Za razliku od Srbije gde gledaš da uzmeš pare odmah, a sutra da propadneš. Ovde se ulože pare za duži period i dugoročne beneficije.

Posao investicije sigurnost beneficije... Gde sam to vec cuo? :D

Niko mene koji koristim operativni sistem x ne može da natera da koristim operativni sistem y, ili da ga automatski instalira. Kapiras?

Poslednja izmena:
ko te tera?

illidan jel se pravis glup ili naivan ili oba?
Ili si zaboravio ms kampanju prelaska na w10?
Sent from my D6603 using Tapatalk

Ja stvarno ne znam zašto je tebi nemoguće da racionalno sagledaš.

Znaci to da ms na silu korisnicima instalira w10 je normalno i racionalno?

Poslednja izmena:
Znaci to da ms na silu korisnicima instalira w10 je normalno i racionalno?

Uopšte neću da ulazim u objašnjavanje nečega što je isteklo pre tri meseca.
To je bio in argument do 29. Jula.

ne znam bas ko ovde vise troluje :)

to je telefon, bio i na androidu totalno nebitno

takodje i linux i windows i unix... nikad mi nije nista neko instalirao bez moje dozvole. to neko ko se pravi glup ili naivan moze sebi da dozvoli. mozda takva osoba da batali kompjutere jer ocigledno nisu za nju... mislim naterao me MS da instaliram win10... i onda ja trolujem :)

To je bruka i sramota.
Da prebace neuke korisnike na novu verziju? Da nisu to radili, neko bi se našao da kaže kako su namerno njih ostavili iza.

A ako si napredan korisnik i dalje nećeš iz xx razloga, mogao si lagano da zaobiđeš.

Što sad više nije ni bitno, jer toga nema. Kao što nema ni ovog ultra špijuniranja.

Kakvo lupetanje, za sve pare :)
To sto su uradili je sramotno, slagao se ti sa tim ili ne. Nema niko prava da ljudima menja OS. Za to treba neko u zatvor da ide.
Nije bas lagano, mnogima koje znam(a nisu nobovi/neuki) se desavalo da im se pojavi ikonica za ugprade u taskbaru :)

Poslednja izmena:
Jok nema. Pa search koji je ugrađen u Windows sa Kortanom i ne može da se isključi, šalje apsolutno sve što otkucas Microsoftu. Chrome sa druge strane šalje Google-u sve što otkucam, ali nema pristup file sistemu i ne zna koje fajlove imam. Kortana i Microsoft imaju ceo moj računar i sav moj rad na dlanu. To je nešto što ne mogu da prihvatim, niti mi je ponuđeno da li prihvatam ili ne pre pokušaja da mi uteraju w10 na laptop. Da nisam napredni korisnik w10 bi se sigurno instalirao. Srećom uspeo sam da se ratosiljam napasnika.
Još jednom... Ne možete da pravdate poteze Microsofta rečima "to i Google radi".
Dodatni je problem što je nadogradnja konvertovala sve skupo plaćene prethodne verzije Windowsa u Windows 10 Pro malware edition.

Jok nema. Pa search koji je ugrađen u Windows sa Kortanom i ne može da se isključi, šalje apsolutno sve što otkucas Microsoftu. Chrome sa druge strane šalje Google-u sve što otkucam, ali nema pristup file sistemu i ne zna koje fajlove imam. Kortana i Microsoft imaju ceo moj računar i sav moj rad na dlanu. To je nešto što ne mogu da prihvatim, niti mi je ponuđeno da li prihvatam ili ne pre pokušaja da mi uteraju w10 na laptop. Da nisam napredni korisnik w10 bi se sigurno instalirao. Srećom uspeo sam da se ratosiljam napasnika.
Još jednom... Ne možete da pravdate poteze Microsofta rečima "to i Google radi".
Dodatni je problem što je nadogradnja konvertovala sve skupo plaćene prethodne verzije Windowsa u Windows 10 Pro malware edition.

Free upgrade for everyone!

Pogledaj prvi pasus svog posta i zapitaj se da li je to normalno !?

Kakve veze ima directx sa ovom temom??

citaj malo tudje postove pa ce ti se kazati.

Da li je normalno da kompanija želi da zadrži ili uveća tržišni udeo? Da, normalno je.
Da li je normalno da kompanija besplatno ponudi nadogradnju? Nije uobičajeno ali ako im koristi - zašto da ne? A koristi i nama.
Da li se slažem da svim taktikama koje su koristili da korisnicima instaliraju Windows 10? Kao korisnik se ne slažem.
Da li su imali bolje načine? Verovatno nisu. A ovo ću i da pojasnim.

Za razliku od Apple i njihovih proizvoda gde ljudi prodaju bubrege da bi kupili novi iPhone ili plaćaju više hiljada evra da bi bili među prvima u redu da kupe novi iPhone 7 MS ima prilično negativnu reputaciju među korisnicima. Svi ga koriste ali ga i skoro svi pljuju. Te nestabilan, te virusi, ne nije dovoljno brz i tome slično.

Na žalost, nikakva kampanja im ne bi pomogla da izbace proizvod koji već trpi dosta kritika i zbog svog dizajna, kroz spajanje desktop i mobilne platforme a koji u svojoj suštini samo proširuje koncept koji su počeli sa Windows-om 8, a koji je pretrpeo fijasko. Reklamna kampanja košta a ne bi mnogo ljudi požurilo da kupi novi Windows kad im stari već radi. Ovako su uštedeli pare na obimne reklamne kampanje na globalnom nivou i dobili preko 300 miliona instalacija. Verovatno su izračunali da ovako ne moraju da daju gotove pare, samo ih neće zaraditi od prodaje novog OS-a u prvih godinu dana.

Sad, iz toga ste vi izvukli zaključak da MS-u i ne trebaju pare od prodaje OS-a jer ih finansira NSA a dodatna sredstva zarađuju od prodaje naših podataka koje prikupljaju preko telemetrije.

DirectX ima veze sa ovom temom jer govori o uticaju MS-a na industriju igara. DirectX je Windows eksluziva a Windows je dominantan OS za igranje igara. Kroz dominantan položaj MS ima direktan uticaj na razvoj tehnologije video igara pa, na neki način i hardvera koji se koristi za igre.

Kao što sada imamo slučaj sa veb brauzerima. Svi sajtovi rade na Google Chrome-u dok pojedini umeju da zezaju na Firefox-u, IE ili Edge-u. Kroz tako veliku dominaciju među brazuerima Google diktira razvoj Web-a, što je za njih jako bitno jer su oni pretežno orijentisani na internet.

Misim da grešiš. Ako isključiš Cortanu ona više ne šalje podatke MS-u već se ponaša kao lokalni search na ranijim verzijama Windows-a, s tim što se i dalje zove Cortana. Isto tako možeš da izbrišeš sve što je Cortana prikupila do sada.

Da li je normalno da kompanija želi da zadrži ili uveća tržišni udeo? Da, normalno je.

Druze vec cu imali 90+ % trzista... O cemu mi dalje da pricamo?
Free upgrade je u redu ali samo onima koji HOCE. Kapiras? Ja nemam koristi od njega i ne zelim w10.

Windows 10 je sa force upgrade om, racunarima sa preinstaliranim w10 trenutno na 22,53%,
ne bih bas rekao da je to uspesno.
https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0

Posto su vec forsirali Win 10, upgrade je trebao da bude:
Windows 7 Home ----> Windows 10 Pro
Windows 7 Pro i Ultimate ----> Windows 10 Enterprise i Enterprise LTSB (izbor izmedju te dve verzije)

Za firme je naravno legalnost sistema bitna, i tu nema price, ali ne vidim sta sprecava kucne korisnike da ubace Enterprise LTSB, i onako je 90% njih pre toga koristilo nelegalni Win 7, pa ne vidim sta ih sada sprecava (ako nista drugo barem je bez "Gordane" i Store-a u odnosu na Pro)....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno