stopke
Slavan
- Učlanjen(a)
- 04.12.2009
- Poena
- 465
Niko ih nije tužio za špijuniranje i neovlašćeno dostavljanje podataka trećim licima. Tužili su ih za probleme koji su nastali zbog neuspešne nadogradnje na Windows 10. Sa druge strane, koja je to kompanija tužila medije i blogere za krivokletstvo?
Sa druge strane pre ću da verujem u to što piše u EULA nego u nešto što što se piše po netu bez ikakvih konkretnih dokaza.
Da se razumemo, MS prikuplja podatke. To što MS prikuplja je i napisao na svom sajtu. Takođe su napisali da neke od podataka dele sa partnerima i da će, pod pritiskom suda predati podatke nadležnim organima. Ono što su naveli da prikupljaju meni ne predstavlja problem jer se odnosi na hardver, softver, drajvere i, u slučaju da je telemetrija postavljena na Enhanced ili Full, podatke o tome kako ja koristim računar (kod mene je na Basic). Deo toga dele sa partnerima kako bi poboljštali proizvod i/ili usluge u smislu načina korišćenja njihovih aplikacija, konflikte između drajvera i OS-a, aplikacija i drajvera, aplikacija i OS-a. Ništa od ovoga ne sporim jer je sam MS napisao da to radi.
Ono što sporim su navodi tipa da MS tajno kopira ceo sadržaj HDD-a na svoje servere.
Ono što sporim je da se predikcija prilikom kucanja naziva malicioznim keylogerom kad svaka tastatrura koja se bazira na predikciji, najčešće na telefonima (Android, iPhone, iPad, W10(M), nebitno) upravo prati šta korisnik kuca kako bi napravila statistiku reči i termina i ponudila ih prilikom novog kucanja. Niko ne kaže da Apple ili Google kradu lozinke na taj način ali za MS kažu da tako krade lozinke. A svi kucamo lozinke na telefonima i tabletima.
Ono što sporim je da svi tvrde da MS i dalje šalje ogromnu količinu podataka iako su pojedine opcije za telemetriju smanjene i personalizaciju servisa isključene ili svedene na minimum jer niko nije ponudio nikakav dokaz o tome.
Ono što sporim je da me MS prisluškuje preko mikrofona iako sam isključio opciju Hey Cortana jer niko nije ponudio dokaz da MS ignoriše to podešavanje.
Ono što sporim je da MS generalno ignoriše podešavanja koja je ugradio u OS i šalje podatke koje treba i ne treba nezavisno od istih jer niko nije ponudio nikakav dokaz da to zaista radi.
Ono što im pojedine komisije, vlade ili države spore je količina podataka koje prikupljaju preko telemetrije. Recimo, neke države smatraju da je prikupljanje podataka o načinu korišćenja računara i aplikacija ugrožavanje privatnosti a što MS dobija kada je telemetrija podešena na Enhanced ili Full. Ne spore im ono što MS dobija Basic telemetrijom.
@DukeLander
Ne znam ni ja šta je tih 400/500MB ali ne znači automatski da je špijunaža. Opet kažem, to su pretpostavke, nisu dokazi. Kad budeš saznao da su tih 400MB upload-a ili bar deo toga podaci koje MS nije naveo da sakuplja onda je to konkretan dokaz. Ovako je samo tvoja pretpostavka.
Ja mogu da kažem da su to detaljni log fajlovi koje je Windows kreirao prilikom instalacije OS-a i drajvera i nepoznati fajlovi koje je Windows Defender poslao na analizu jer sadrži i cloud komponentu. Moja pretpostavka je validna isto koliko i tvoja za špijuniranje jer ni ti ni ja ne znamo šta je poslato.
ms basic telemetrija je zakon !!! svi je trebamo ukljuciti !
http://www.wilderssecurity.com/threads/list-of-windows-7-telemetry-updates-to-avoid.379151/