Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

U tom slučaju skeniraj sistem sa Malwarebytes.

Pretpostavljam da je samo vizuelni makeover, uz promenu naziva. Ne verujem da je nešto epohalno, budući da se 21H2 verzija uveliko testira na Insider Fast Ringu.

Ne vidim kako bi mogao biti neki drugi scenario, jer bi onda ispalo da se trenutno testira nešto što neće ni izaći, jer se sprema Windows 11.

Znači verovatno prelaze samo na Android/iOS/macOS sistem numeracije verzija. Svake godine novi broj.

Biće tu "Tresla se gora, rodio se miš." nebi bilo prvi put. Bazirano na najnovijom i najnaprednijom izdanju Insider ring developer version i objavom iz MS-a pretpostavljam da će biti dalje otvaranja dela koda kao i više uplitanja Linux-a. "Helping developers" izjava ide tome u prolog. Dual screen ukazuje na veću pažnju prema mobilnim spravama.

Reklamiraju ga kao 11, a biće samo oznaka 22H1 ili 22H2.

Ako budu tražili lovu ponovo za OS, onda bukvalno sebi pucaju u nogu, pogotovo sad kad imaju odličnu bazu korisnika na 10-ci.

Kad jedan Apple daje free OS update godinama, koji pritom i donese neke novine, može i Microsoft, koji najčešće ono što ubaci kao novinu, već u sledećoj verziji izbaci iz sistema... Bukvalno ne znam da li je jedna nova opcija ostala ili je makar unapređena nakon ubacivanja. Kad se setim tamo negde 2017 i famoznog Creators update-a, bukvalno više ništa iz tog update-a nije dostupno na poslednjoj verziji.

Mada iskreno me ne bi čudilo da se stanjila kesa, pa daj da uzmu malo love na novi-stari Windows.

Koliko sam video pricali su da ce to biti OS koji ce biti okrenut developerima prvenstveno.

Dali će se zvati Windows 11 ili Windows 10 21H2 potpuno nebitno za korisnike. Sem ako nisu nešto bitno promenili tipa fajling sistem, novi kernel... Ažurirane sistemske ikonice, redizajniran start meni i centar za obavaštevanja itd... su u suštini stvar ukusa.

Ove je poslednai W10 verzija. Insider developers edition iliti 21H2.
1622998447812.png
Daleko od nekih novih Windows-a 11.

Ma kakvi. Ako bi to onemogućilo pirateriju, izgubili bi polovinu korisnika za 3 meseca :d

A i lako se može naplatiti nova verzija - samo se dogovore sa Intelom i AMD-om, da nove platforme nemaju podršku za stare sisteme. Ili srede da nove igre ne rade na starim mašinama, ali to je manje verovatno.

Ako srede OS/DE tako da se ne vuče kao prebijena mačka, čak i na NVMe disku, naprave kršten file manager (tabovi, dual pane), srede store tako da aplikacije odatle rade kao i van njega, možda i imaju neke šanse da naplate novi OS

Nek naprave DE koji moze da se vrti na xorg i da bude windows de i da pritom ne trosi 2 gb ram i napravice huge win. Store je nalickano smece, treba im software repository poput chocolatey bez nebuloznih cena za inace freeware programe. Meni linux integracija prija. Kul je powershell ali bash je ipak bolji.

Što se tiče cena za freeware/FOSS programe, to je do developera. Mislim da im je to način da zarede neki novac i to je sasvim ok. Mada viđao sam i da treća lica pokušaju da naplate FOSS programe. Možda je sve to po zakonu, ali je malo bezveze. A ne znam ni kako se to može kontrolisati.

Međutim, problemi Store-a su što je užasno spor, što je pretraga nikakava, nije ni pregledno, a programi koji su odatle instalirani su uglavnom dosta sporiji (startovanje) u odnosu na standardne .exe/.msi instalacije.

Što se powershell-a tiče, skoro sam menjao neka podešavanja u izgledu i sad ne mogu da vratim na podrazumevane vrednosti. Defualts opcija ne radi ništa, moraću da kopam po registry-u :d

Poslednja izmena:
Ljudi, molim pomoc. Kako da se rijesim trajno ovog update, da ga blokiram i izbrisem zauvijek? Deinstaliram ga ali se za par dana vraca. Pravi mi problem na laptopu, kad ga instalira ekran mi ostane crn kad se podigne w10.

2021-06-10 09_26_50-.png

Jutros me dočekalo ovo, a ne mogu da nađem gde/kako se uklanja. Može pomoć?

@rida ja sam guglajuci nasao samo ovaj slucaj, slican tvom.

Ali da taj kumulativni apdejt pravi jos neke probleme ljudima, pravi. Svesni su i resavaju.

Screenshot_1.png

Da li je i vama ovako? Juce sam instalirao windows i kupio product key s neta (pouzdani sajtovi). U pitanju je retail verzija.

Naravno da se ne zezam jer sam prvi put uzeo "legelan" software, do sad sam se furao onim govnetom od kms-a...

Sto se tice aide, je l treba da ga aktiviram da bih izbacio sliku? Ako imas odgovor, ti odgovori, ako nemas, ne spamuj bespotrebno...

AIDA je trial verzija pa zato ne pokazuje sav info

Vrh Dno