Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Hvala puno, moguće je da je to... Troubleshooter je pronašao problem sa store aplikacijom, a posle reseta više nema greške. Ispraznio sam ponovo temp pa ću da pratim šta se dešava
 
Baš sam ovih dana gledao šta je najbolje za bekap sistemske particije. Inače, nikado sada nisam planirao to da radim, pošto se nakon reinstalacije otarasim gomila đubreta koje imam a koje mi realno ne treba. Ali sam mislio da nakon instaliranja neophodnih programa kloniram disk, čisto da uštedim 2-3 sata sledeći put. Ono što me odvraća jeste to što reinstall radim jednom u 3 godine ili prilikom promene hardvera (otrpilike jednom u 3 godine :D )
Отприлике тако је било и код мене, реинсталација је падала само са појавом неких нових пенџера (мада би то ишло на други хард док се не провери) или са битном променом хардвера. Сама инсталација не траје дуго, не користим превише програма и све се заврши брзо а добије се чист систем. Бекап би сачувао само основну инсталацију јер се не исплати чувати инсталиране прогаме који су у међувремену порасли за неколико верзија.
 
da li je izvodljivo postojeći (debloutovani) win10 prebaciti na novu matičnu ploču, bez otvaranja m$ naloga
(npr reboot to safe mode + kms) ?

kod w7 je to bilo veoma lako sa OOBE... interesuje me da li to može i ovde da se "prejaše"
izvinjavam ako je bilo pominjano, na netu su sve neki "legalni" odgovori
 
Poslednja izmena:
Misliš na iskasapljeni, hakovani i ilegalni windows treba sada da rade na nekom drugom kompjuteru ? Može ako znaš kako.
"Normalni" W10 se prilično lako prebacuju sa jednog systema na drugi, specijalno ako je povezan na internet žično pa pokupi drajvere sa neta. Namestiš Safe mode with network BOOT pre nego što prebaciš disk u novi system i držiš palčeve. O activaciji i legalnosti ne želim da pričam.
 
Poslednja izmena:
Mozes da probas da deinstaliras cipset/ahci drajvere u Safe Modu pa posle gasis i stavis u drugu masinu, meni je tako puno puta prolazilo.
Druga metoda je Acronis Backup Advanced (Sergei Strelec), opcija Universal Restore i tu ima dole da se doda drajver za storage.
 
Poslednja izmena:
Kad smo kod priče o bekapima, šta vam se pokazalo kao najbolje u free izdanju za bekap samo pojedinih foldera i fajlova, a da se automatizuje da radi u određenim terminima?
Koliko sam malo potražio na cijeni su EaseUS Todo (na mnogim listama na prvom mjestu), AOMEI Backupper, Paragon Backup, Cobian Backup.
Ja sam korisio FreFileSync da mirrorujem foldere sa npr. word dokumentima, to je direktna kopija, ne moram imati taj isti program koji će da ih "otpakuje" da bi uradio restore, ali nema ni kompresije.
Kako podešavate kod ovakvih bekapa, da li inkrementalni bekap, ili diferencijalni, ili full?
 
Acronis meni. Easeus je obicno previse reklamiran

Sent from my LEX820 using Tapatalk
 
grofe majče, mirno spavaj. niko nije gurao ruke u džep tvom ljubljenom mikrosoftu. ;)

nisam kasapin po profesiji, ni haker, a u radnji uvek uzimam fiskalni, skupljam i šaljem dinkiću za nagradnu igru.
ko zna, možda stan na senjaku bude baš moj.

win10 je legalan, as it can be, a i ja nisam baš od juče što se IT tematike tiče.

@djalf

strelec opcija mi leži savršeno. probaću to. hvala svima
 
"Debloutovani""štogod mu to značijo u bilo kom jeziku) = iskasapljen, šta drugo, ko zna šta je sve važno izbačeno. Normalan W10 možeš da prebacuješ koliko hoćeš i na jako različite systeme, stavljao sam drugarev disk sa Intel 775 platforme na moj Ryzen i posle nekoliko krugova u safe mode-u proradio i upeo sam da ga sredim pa vratio na taj 775 i evo još radi preko godinu dana.
Kod mene je ista instalacija već na trećem systemu, mada su svi Ryzen.
Jedini problem je legalizacija sa KMS-om, sa MS account-m nikakav problem, sam se aktivira čim se nakači na internet. Šta je problem da napraviš neki falš account i ne moraš ni poštu sa njega da primaš.
 
nista se vazno ne brise, ocisti se samo preinstalirani sljam koji pravi haos i nered i nikome ne treba.
nema to veze sa tim sto ti pricas.
 
Drugari potrebna pomoc, mozda je vec pisano al mi je hitno pa ako neko zna. Treba drugaru da instaliram Windows 10 preko Win 7 (clean install), al ne bih da mu se brise druga particija. Napravio sam sa Rufusom usb install i stavio mbr umjesto gpt jer je i sedmica tako instalirana i legacy mode je ukljucen, pa me interesuje hoce li mi traziti da moram da konvertujem u gpt ili moze ovako? Izvinjavam se ako nisam dobro objasnio. Hvala unapred
 
Iz/u gpt<-->mbr, ako misliš da ćeš da formatiraš hdd i da izgubiš podatke trebalo bi da nećeš, a da li će istalacija da ti prihvati videćeš pri samoj, ako neće, prebaciš u gpt, proveri i flash kada budešparvio bootabilni sa rufusom.
 
Napravio sa rufusom mbr tablu i legacy mode, ali ne znam kako mogu znati da li ce prihvatiti prije nego formatiram C: particiju, jer mi se nekad prije desilo da sam formatirao particiju al mi nije dalo da nastavim nego sam morao da konvertujem u gpt citav disk, srecom nije bilo nista vazno na kompu.
 
Ako već imate tu drugu particiju, zašto ne prebacite sve podatke koji vam trebaju na nju i odradite čist W10 install?
Ili možda želiš legalni W7 da nadogradiš na W10 (da zadržite ključ)?

Za ovu prvu operaciju, bilo bi zgodno da imate 2 USB fleša na raspolaganju. Na prvom snimljeno nešto poput Hirens Boot / Sergei Strelec, a na drugom odgovarajuću instalaciju W10-ke.
Sa prvim flešom obrišeš W7 particiju i po pokretanju W10 instalacije sa dugog fleša izabereš taj prazan prostor (ne moraš ni da formatiraš ništa, toliko je "noob-friendly").

U drugom slučaju - samko pokreneš instalaciju iz te W7-ice i pratiš dalje korake za nadogradnju. Druga particija neće biti dirana kako je već sam W7 na prvoj.
 
Izvinjavam se mozda nisam dobro objasnio. Ovako imaju dve particije na C: je windows 7 (drug instalirao 32bit verziju a ima 4GB rama, nije znao), a druga D: particija su podaci i to ne bih da se slucajno sta pobrise. Znaci spremio usb win 10 i hocu clean install na c: nikakav upgrade, nego me samo bune ove mbr i gpt da li moram konvertovati.
 
Ne moras ali moras da napravis flash u onoj semi koja je vec na hard disku, dakle GPT za UEFI opciju ili MBR za legacy BIOS. Fajl semu mozes da vidis koja je u Windowsu 7 koji vec ima. Inace MiniTool Partition Wizard iz Sergei Strelec-a uspesno konvertuje GPT u MBR.
 
na r5 1600 b450 plocu 8gb 2666 win 10 ili win 7? hvala?
 
Prosla instalacija desetke najnormalnije, bez potrebe za konvertovanje particije u gpt. Hvala svima na savetima!
 
Zna li se kad ce 1909? Treba da radim nov sistem na laptopu, znaci nervira me samo tako, kad ga ukljucim krene da ucitava Win i ugasi se. Onda ga ukljucim drugi put i on se ukljuci normalno. Ne znam do cega je, radio SFC i DISM, sve ok. Thinkpad T430. Probacu sutra drajver za grafiku, mozda je do njega.
 
mene je docekao bsod po prvi put na drugoj masini koja se inace ne pali po vise od 10 dana. win 10 1903, skoro nista od programa sem steama. stvarno vise ne znam sta da radim sa ovim smecem. smucilo mi se da reinstaliram sistem kao manijak.
 
Zna li se kad ce 1909?

Tu je.

Ko ima MVS, može odmah da skine.

I opet moram ponoviti, 1909 nije 1909, već je to 1903 + KB4517245.

KB4517245 bukvalno samo gumicom obriše 3 i doda 9. Zato je i velične 20 KB. Kad se raspakuje, ništa posebnog nema u njoj, osim opisanog.

Ovde je sve odavno rečeno:

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?337728-Windows-10-(FAQ-u-drugom-postu)&p=5917855&viewfull=1#post5917855

Posebno na zadnji deo, preko WSUS je dostupan ESD, još krajem septembra.

No, ko voli, nek izvoli.

https://cloud.mail.ru/public/5wcN/5tQj8W1Ct/
 
November 12 is when the Windows 10 19H2 Update will go public

by Raka
Oct 17, 2019 at 8:33 GMT

Microsoft’s second major Windows 10 Update of 2019, codenamed as 19H2, is now officially known as Windows 10 November 2019 Update. As the name suggests, the new Windows 10 update will be rolled out to the public in November, but we didn’t know as to when the rollout will begin in November, until now.

According to Zac Bowden at Windows Central, Microsoft is considering November 12 the date that will mark the beginning of the rollout process of Windows 10 November 2019 Update a.k.a. Windows 10 19H2 Update. Unfortunately, Microsoft won’t bundle the new Chromium Edge with the 19H2 Update, we could, however, see the Chromium Edge taking the place of the classic Edge in 20H1 RTM Build.

In the very same week, Microsoft is also expected to release the first 20H2 Build, codenamed Manganese, to the Windows Insiders in the Skip Ahead ring.

Another interesting information is that the RTM of Windows 10X, which will power the foldable dual-screen Surface Neo, might release with the RTM of Windows 10 20H1, so we’ll get to know more about the Windows 10X during the month of April.

As always, plans can change, so don’t get mad at Microsoft if they fail to deliver.

https://mspoweruser.com/november-12-is-when-the-windows-10-19h2-update-will-go-public/

:d 1911
 
Poslednja izmena:
Ok, hvala. Racunam ako cu vec da radim da sacekam, nije neka frka ali koliko sam razumeo upgrade ce biti mnogo laksi nego ranije sa 1903 na to novo. Najgore je sto sam sistem radio skoro u Junu a laptop sluzi samo za muziku, surf, dakle nista zahtevno, ne znam koji mu je djavo. Tesko da nadjem sta je jer se ovo desava samo kad stoji na shut down jedan dan, ako ga ukljucim vise puta u toku dana on ne zeza. Baterija je ispravna. Sad ga ukljucio i nije se ugasio, ne znam sta moze da bude, juce je odradio neki update.
 
Nista cudno, meni je neko od onih 17xx azuriranja uzrokovalo da se laptop ugasi iz cista mira pa sam brisao i nisam azurirao nista jako dugo, mislim da sam tek na 1803 presao kad je izasao 1809 ili tako nesto.

Ovaj trenutni build da kucnem u drvo radi super.

EDIT: Jedno glupo pitanje, mrzi me da trazim vise.

Najbrzi nacin da povezem Deezer sa FN + F1 tasterom, to mi je media precica? Ne moze da se odabere iz default apps, nema je u listi a nema ni browse app.

Caka je sto ne bih da instaliram dodatni softver samo za to, treba mi neka "precica".
 
Poslednja izmena:
Na poslu imam SSD od 120 GB (samo je sistemska C particija na njemu, Windows 8) i dobio sam novi od 250 GB, a ovaj sadašnji ću morati da vratim. Na koji način bih mogao da ovaj sadašnji SSD virtualizujem i kasnije pokrećem kao virtuelnu mašinu? Može li to sa nekim free alatima, i kojim?
 
Virtual BOX
Da li znaš da moraš da imaš licencu i za virtuelni Win? Ta 8-ca je retail ili digitalna licenca?
 
Nazad
Vrh Dno