Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Koji program preporucujete da se ugasi update i telemetrija?

Ovaj Spybot Anti-Beacon i ovaj pod obavezno. Mator je ali radi svoj posao.

StopWinUpdates meni jedini gasi update, ostali gase na neko vreme i opet krene da skida.

Cuo sam za dbru foru za win update. Napravite novog korisnika, win update service prebacite na tog korisnika, promenite sifru tom korisniku i viola, win update vise ne radi :)

Nesto je poceo da mi zabada windows, mislim da nema ni 2 meseca od instalacije. Otisao sam na gmail, usao u mail i zamrzo mi se komp, nista ne radi. Pao restart, posle toga vidim da SSD nesto drlja, ne znam sta. Upalio igricu (Dead by Daylight) i krene da mi secka, a nikada mi pre nije seckalo... Da li zna neko sta moze biti problem?

Milion stvari. :D

Možda i nije do sistema... RAM, HDD tj. SSD, grafika, čak i napajanje (ali to nek' bude na dužem štapu).

Kreni od memorije i grafike.

Treba mi pomoc. Prijatelj treba da uzme za firmu original Windows 10. Znam da OEM moze samo ako se kupuje direktno uz racunar, dakle ostaje samo Retail verzija. Da li ima jos neka verzija koja moze da dokaze legalnost a da nije potrebna faktura. Tj. Kako da prodje najjeftinije. Takodje treba mu i Access.

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Ako hoces da te MS ne juri, skoro sve ce proci.
Ako hoces da ne moras da razgovaras sa zidom (inspektorom), onda samo fizicki u radnji. Cast izuzecima, ali...

Ima tema negde bas o licencama, ali posto ne pratim, ne secam se ni imena. Sa malo vise iskustva sa nasom PU.

Oni traze fakture zbog poreza, ne daju lopovi da das sitno na ebay vec da platis masno ovde i punis budzet.

To sto se za sitne pare prodaje su neke OEM licence koje svakako nisu legalne jer nisu vezane za hardver koji imas. To sto neko prodaje nelegalnu robu legalno ne cini tvoju upotrebu legalnom posle legalne kupovine. Nelegalna licenca ostaje nelegalna (iako se windows uspesno aktivira njome), nema to veze sa nasom drzavom i porezom ovde.

Poslednja izmena:
Razumem to sve nisam ti hteo OEM napisao sam.:) Da li postoji neka online trgovina gde je jeftinija licenca, a sa kojom mogu da dokazem validnost...

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Ne postoji, ne za samo jednog (ili nekolicinu) kupaca.
Zapravo, veliki proizvođači (HP, Dell..) ih i dobijaju po povlašćenim ciframa, ali problem (za tebe kao korisnika) je što se takve licence ne ubacuju u low-end uređaje. Za to služi Home.

Poslednja izmena:
To sto se za sitne pare prodaje su neke OEM licence koje svakako nisu legalne jer nisu vezane za hardver koji imas. To sto neko prodaje nelegalnu robu legalno ne cini tvoju upotrebu legalnom posle legalne kupovine. Nelegalna licenca ostaje nelegalna (iako se windows uspesno aktivira njome), nema to veze sa nasom drzavom i porezom ovde.
Delimicno tacno jesu OEM ali nisu nelegalne. Nelegalno je haktivirati. Problem je kad kupis polovan racunar sa Win7 nalepnicom na primer, inspekcija ce da se buni jer nisi kupio preko racuna firme i nisi platio porez, to drzavu jedino zanima, zabole ih za MS. Za Microsoft si legalan jer koristis legalni sistem.

Da je nelegalan key ebay bi mu obrisao oglas, zato u svakom oglasu koji prodaje oem key pise da ako zelis dobijas i maticnu ako platis postarinu. Ali to naravno niko ne narucuje. Na ebay mozes da prodajes oem key samo ako prodajes i maticnu.

Delimicno tacno jesu OEM ali nisu nelegalne. Nelegalno je haktivirati. Problem je kad kupis polovan racunar sa Win7 nalepnicom na primer, inspekcija ce da se buni jer nisi kupio preko racuna firme i nisi platio porez, to drzavu jedino zanima, zabole ih za MS. Za Microsoft si legalan jer koristis legalni sistem.
Naravno da su nelegalne. OEM licenca se prodaje uz hardver i tu je kraj price. To sto se windows aktivira njome ne znaci da je pravno legalna jer MS nema blage veze na kom je to hardveru. Oni prodaju nekome 1000 OEM licenci da ih preproda sa kompjuterima. Taj te licence proda bez hardvera - one su nelegalne. Postoji fora da vec postojeci racunar koji imas upises na ime firme, oni sto vode poslovne knjige a malo su vispreniji znaju to. Naravno da si nekada negde za taj racunar platio porez, jedino da si ga ukrao negde...

Ili kupio polovnog od fizickog lica? Imas nalepnicu i legalan si ali za drzavu nisi.

Kako nisi?
Legalno je od fizickog lica da kupis.

Ako ti je fizicko lice od koga si kupio racunar dalo originalni racun (na kome stoji i win licenca), onda valjda moze i ovo sto je Minja napisao.

Potpuno je legitimno da kupis polovni racunar sa oem licencom i dobijes racun - na ebay npr prodavac ti mora dati elektronski racun, koji je potpuno validan. On je za taj uredjaj jednom vec platio porez: ili on ili neko pre njega. Ponavljam, malo visprenije knjigovodje mogu to da srede.

Poslednja izmena:
A sta je sa racunarima bez racuna? Donetih iz inostranstva.

^e tu je problem! Da li je placena carina pri uvozu, tj. da li ce kontrolisati, a koliko mogu da kontrolisu/traze to.
A i koji porez da plati firma? Ona ce da povrati PDV, uglavnom, ne placa nista od poreza na to znaci. Sta vise, ona ne placa porez na dobit (vecim delom barem) na taj racunar, pa i placa MANJE porez onda.

PU zanimaju TOKOVI novca. Da li je "placen poreza" je nacin da oni forsiraju legitimne tokove, ali od firme, kao krajnjeg kupac/korisnika racunara, oni gube porez ;) Mozda oni ocekuju da firme kupe kod domacih derikoza, pa time pospese nesto, ali to opet nije porez verovatno :)

Za same licence vise lici na neko drugi juri, u smislu da neko nema nacina da muti i otima novac, pa se ubacio da bude "proveravac licenci" :)

/endconspiracytheory
:)

PDV? Pa polovna roba nije u sistemu PDV-a. Ako platis carinu (ko ce ti naplatiti carinu na polovan racunar?) i imas potvrdu mozes da dodas taj racunar u imovinu preduzeca. Ako imas neki racun (elektronski takodje) jos bolje. Ako imas nov racunar iz inostranstva sa racunom ne verujem da ce neko traziti da li je placena carina. Ako nije, rebnuce ti carinu i neku manju kaznu zbog sverca, platis i gotovo. Pitanje je da li u imovinu preduzeca mozes dodati nov racunar iz inostranstva ako nema potvrdu o placenoj carini, to je tema za knjigovodju. I njih ima raznih, od glupih kao noc do veoma visprenih i inteligentnih ljudi.

Poslednja izmena:
Za gro firmi placanje carine za laptop mislim da nije problem, pretpostavljam da ide 1%?
A PDV mogu da vrate vecina njih, pa je taj deo nebitan. Jedino ako je manja firma, pa nema speditera i nije u sistemu PDVa, onda je neisplativo :)

Treba da potpisem NDA, sto znaci da moram da koristim digitalni potpis, ali problem je sto mi windows odbija instalaciju TrustEdgeID pojavljuje mi se ovo img_59b781700a681.png.
Celik 32 sam instalirala, iako je win64, zanima me da li moze digitalni potpis samo uz pomoc Celika?
Precizinije u pitanju je softver sa zvanicne stranice mup-a Srbije.

To je problem sa privilegijama
Pokreni instalaciju kao Admin, iz win explorera. Ako si slučajno ubacio naša slova u ime fajla/foldera odakle pokrećeš/isl, samo ga preimenuj i prbaci u root recimo D particije (ako je imaš)

Slabo mi ide pretraga, zanima me jel mogu bese jos nesto da uradim za brze podizanje sistema, trenutno je oko 16 sekundi kako sam ugasio login screen, ako se secam postoje jos neke fore za ubrzanje.. konfiguracija je u potpisu.

Nazad
Vrh Dno