Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Moj procesor je Intelov pa me malo zbunjuje ovaj naziv: Version 1709 for amd64-based Systems.

Možda je ovo nadogradnja za sisteme sa AMD procesorom, a meni je greškom ponuđen kao opcija u Windows update-u.

Ima li neko ideju kako da prevaziđem problem ili izbegnem instalaciju, za mene problematične nadogradnje.

Hvala i pozdrav

Svi x64 procesori su bazirani na amd64-x86 arhitekturi, da, Intel koristi amd64-x86 od pocetka (Intel je imao svoje vidjenje x64 u obliku Itaniuma), tako da je ovo nadogradnja za sve PC racunare, i AMD i Intel-based.

Pustim Youtube video, sve ok, odradim minimize Chroma i odmah puca video, nekad secne a u vecini slucajeva pukne (pojavi se Playback error). Na EDGE-u ne puca.

Pa zar ti nije jasno da je to problem Chroma i da nije bitno za ovu temu...

Jesi li testirao kako radi Edge na novom YT dizajnu, neki se zale :trust: dobar potez Gugla da ubije korisnike Edge browsera , hm ... ali sredice to...

Korisnike Edge browsera?! Zar ima takvih...

Capture.PNG

Ima... tako isto neko i koristi Vivaldi, Operu, Firefox ...

Setimo se samo da je pre Chroma dominirao IE ... ali MS je bio lenj i nije ranije doneo Edge sa sve extenzijama... nebi oni toliko izgubili da su na vreme reagovali na pojavu Hroma... cimali se sa win 8 , win 8.1 , neki tvrde da se i dalje cimaju sa w10 --- meni najvise smeta CP i Settings..jedna nebuloza. 3godine je proslo, kao da su u mestu po tom pitanju.

Kao jedan OOTB browser , Edge je itekako upotrebljiv :wave:

Poslednja izmena:
Dobar dan,potrebna mi je pomoć.
Nakon poslednjeg velikog update-a sistem je nakon nove provere stanja pronašao još jednu nadogradnju:
Cumulative Update for Windows 10 Version 1709 for amd64-based Systems (KB4043961).

Ponuđena nadogradnja je automatski preuzeta, sistem se samostalno restartovao i kod 30% instalacije pojavio se BSOD.
Nakon toga sledi Disk check, Repair itd.... i 10-minutno iščekivanje hoće li sve proraditi.

Nakon "dizanja" sistema požurim da ugasim u servisima Windows Update ali.....kasnim, Cumulativ Update je ponovo preuzet i čeka restart sistema. Pomislim sada će sve proraditi kada ono.…sve ispočetka.

U opcijama nadogradnje piše da nije instalirana nadogradnja i error code: 0x800f0845

U međuvremenu sam u opcijama Windows Update čekirao opciju odložene nadogradnje i spasio sebe nervoze.

Moj procesor je Intelov pa me malo zbunjuje ovaj naziv: Version 1709 for amd64-based Systems.

Možda je ovo nadogradnja za sisteme sa AMD procesorom, a meni je greškom ponuđen kao opcija u Windows update-u.

Ima li neko ideju kako da prevaziđem problem ili izbegnem instalaciju, za mene problematične nadogradnje.

Hvala i pozdrav

Da li je OC računar, ugasi bilo kakav AV ako imaš i slično.

Nastavlja se rat :smoke:

Microsoft finds an exploit in Chrome, and criticizes Google’s approach to security patches

A few days ago the users and reviewers criticised Google for multiple vulnerabilities in Android after the exploit in Wi-Fi WPA 2 discovered. Today, Microsoft revealed that they discovered an exploit in Chrome, Microsoft also criticizes Google’s approach towards the users’ security.

A few days ago, Google claimed that Microsoft is revealing the vulnerabilities in the older version of Windows when they patch Windows 10. Google suggested that Microsoft should patch all versions of Windows together as when they patch Windows 10 before old Windows, the attackers can discover the ways to use the exploit.

Now, Microsoft has revealed some exploits in Google Chrome and even received the bounty of $15,837. The Offensive Security Research (OSR) used fuzzer to find the vulnerabilities and finally discovered the remote code execution exploit in Chrome, the remotely exploitable security flaw has been finally addressed by Google.

https://www.windowslatest.com/2017/...criticizes-googles-approach-security-patches/

Koliko je minimalno memorije (HDD) za virtuelnu mašinu Win 10? Doslovno treba mi samo za Office i to je to. Imam malo memorije na raspolaganju pa bi da to bude što manje moguće.

Koliko je minimalno memorije (HDD) za virtuelnu mašinu Win 10? Doslovno treba mi samo za Office i to je to. Imam malo memorije na raspolaganju pa bi da to bude što manje moguće.

16GB za 32bit

20GB za 64bit

nije na odmet da stavis koji GB vise od tog minimuma..

Svi x64 procesori su bazirani na amd64-x86 arhitekturi, da, Intel koristi amd64-x86 od pocetka (Intel je imao svoje vidjenje x64 u obliku Itaniuma), tako da je ovo nadogradnja za sve PC racunare, i AMD i Intel-based.

Hvala na pojašnjenju.
Veliki pozdrav.

Da li je OC računar, ugasi bilo kakav AV ako imaš i slično.

Nisam pristalica OC-a, tako da je sve na fabričkim vrednostima.

Par sati pre instalacije nabacih TrendMicro 2018.

Da li je dovoljno samo da ga ugasim pre početka update-a ili da ga deinstaliram?

Hvala na izdvojenom vremenu i zapažanju.

Poslednja izmena od urednika:
Joker (koga ne cenim) kaže da su igre progledale sa fall creator update.

Ne nego bolje raspoređuje upotrebu jezgara čak i kada su single thread aplikacije u pitanju.

Teskooo, mozda koji fps... Ja iskreno nista nisam primetio, sve je kao i pre, mozda neke sitne promene ispod haube za stabilnost...

Hvala na pojašnjenju.
Veliki pozdrav.

Nisam pristalica OC-a, tako da je sve na fabričkim vrednostima.

Par sati pre instalacije nabacih TrendMicro 2018.

Da li je dovoljno samo da ga ugasim pre početka update-a ili da ga deinstaliram?

Hvala na izdvojenom vremenu i zapažanju.

Bolje da deinstaliraš, Defender je sasvim dovoljan, pri tome u Fall Creators Update ne rade neke sigurnosne mere ako imaš drugi AV.
Kod tebe je sasvim moguće da je AV blokirao neki fajl/proces tokom upgrade, što se često dešava, i onda problemi...

Meni je AV 360TS pravio problem prilikom Fall Creators Update, doduse odmah na pocetku, kad sam pokrenuo Win update assistant.
Morao sam da ga ugasim i onda nije bilo problema vise. Ali da sam znao da ceo proces traje ovoliko ne bih se zeznuo da pocnem oko ponoci..
Cekao sam skoro 2,5 casa da zavrsi instalaciju. Jos kad sam video da je potrebno dodatno podesavanje wina (na koji sam naviko) nacisto sam popi..eo.
Pola noci sam izgubio na instalaciju, a evo i danas dosta vremena da doteram-pogasim sve sto je instalacija vratila na def.
Odmah po instalaciji win je odradio apdejt KB4041994, bez restarta. Valjda je u vezi sa apdejtom za Defender.
Sto se tice Defendera njega sam ugasio i ostavio 360TS.
Win (Defender Security centar) ga "vidi" ali nece da "saradjuje" sa njim (sto meni ne smeta).
Security and Maintenance registruje 360TS i prikazuje da je virus zastita ok, tako da on ostaje. Nemam nesto poverenja u Defender.
Odradio sam disk cleanup i pobrisao sve nepotrebne fajlove koji su zaostali. Za nedaj boze sam napravio sliku sa Aomei backuper-om.
Za sada nisam imao problema, idemo dalje..

Čime pravite butabilni usb flash od iso fajla? Jel Rufus ok za win10? Vidim i Windows 7 USB-DVD Download Tool radi za desetku.
Vidim MediaCreationTool mi dovlači instalaciju s neta. Da li su u tu instalaciju ubačeni i sveži apdejti?
Ja lično volim da imam proveren iso fajl i da se držim toga.

Čime pravite butabilni usb flash od iso fajla? Jel Rufus ok za win10? Vidim i Windows 7 USB-DVD Download Tool radi za desetku.
Vidim MediaCreationTool mi dovlači instalaciju s neta. Da li su u tu instalaciju ubačeni i sveži apdejti?

MediaCreationTool dovlaci svezu instalaciju. A mozes i sam iso mislim da nadjes na MS sajtu. Ako pravis UEFI instalaciju onda refus a ako klasika onda bilo sta od ova druga dva

MCT dovlači poslednji ISO pušten u promet (ne Insider). Windows 7 USB-DVD Download Tool ne radi sa UEFI, Rufus v2.17p radi odlično.

Kada MCT dovuče instalaciju direktno na USB da li ta instalacija radi sa UEFI?

Nešto ne vidim novi update da ima N verziju ? Da li će biti ?

Windows 7 USB-DVD Download Tool radi svugde.

Windows 7 USB-DVD Download Tool je napravljen 2009 godine , moze samo Legacy\CSM bootabilan USB da se napravi za MBR particione seme , Rufus moze UEFI boot i Legacy.

Meni radi, i to kako treba

UEFI bios moze da bootuje i Legacy i UEFI , kada napravis bootabilnu USB flesku sa Windows 7 USB-DVD Download Tool i krene instalacija to je Legacy a ne UEFI boot , UEFI boot se posebno pravi sa Rufus tako sto se izabere GPT partition scheme for uefi computer pritom particiona sema mora biri GPT.

Vrh Dno