Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Uzeo sam tablet sa Windows 10. Pa me interesuje ako mozete samo da mi preporucite neke dobre player-e za filmove? Skino sam GOM i MX ali nece da puste mkv file-ove. Pa jel imaju mozda neke aplikacije koje to podrzavaju i citaju nase titlove i koje? :)
Osim Win32 programa (PotP, MPC-HC itd) i ugrađeni plejer, Movies and TV podržava MKV fajlove i otvara zasebne titlove.
Telemetrija - daljinsko merenje i prenos podataka za pametnog dovoljno da to moze i da bude spijuniranje -> sakupljanje podataka.
U cilju cega, toliko dugo? Ok za insajdere a zasto za ostale ne insajdere?!

Mogli bi da onda naprave pod meni za telemetriju u settings, i da nam lepo prikazu sta to mere, i koliko podataka su preneli u bazu, ako nece onda je jasno da spijuniraju.

I da, kako ti to dobro znas sta se prikuplja od podataka, bas me zanima.
U cilju uočavanja grešaka i problema u radu samog OS-a i instaliranih programa, drajvera i aplikacija na konkretnom hardveru.

Zašto stalno? Zato što se problemi stalno javljaju. Možda ti je danas sve radilo a već sutra nešto zakaže.

Zašto za sve a ne samo za insajdere? Zato što se problemi u radu javljaju svima a ne samo insajderima.

Šta prikupljaju ti piše u Privacy Settings, Feedback and diagnostics. Imaš link koji vodi do njihove stranice gde je objašnjeno šta znače opcije. Evo ti direktan link pa čitaj. https://support.microsoft.com/en-us/help/12453/windows-10-feedback-diagnostics-privacy-faq
Jedino ne prikazuju koliko su podataka preneli.
Kako znam šta su preneli? Pa piše u prethodnom linku šta prenose. Da li je to tačno? Nisam našao nijedan dokaz da nije.

Imamo razne teorije zavere po internetu koje idu do toga se MS kopira ceo sadržaj hard diska ali niko nije ponudio nijedno parče dokaza da je bilo koja teorija tačna. U vremenu kada se hakuju banke, državne institucije, privatni serveri slično niko još nije hakova MS servere za telementriju ili presreo i dekriptovao podatke o tome šta oni sadrže. U stvari, niko nije ni pomenuo količinu prenetih podataka iako je to moguće izmeriti koristeći razne programe, Comodo firewall ili sam ruter.

Jedini ponuđeni dokazi su broj različitih MS servera koje Windows 10 kontaktira, bez količne poslatih podataka ili sadržaja istih i broja pokušaja da se ti serveri kontaktiraju. Imao sam prilike da vidim tzv. dokaz gde je Win 10 za par sati pokušao više hiljada puta da se poveže na MS servere. Ono što je "genije" zaboravio je da, ako u ruteru blokiraš te konekcije sam OS će stalno pokušavati da se poveže na server i normalno je da ćeš imati više hiljada pokušaja za par sati. A ovaj slučaj je u to vreme bio bitan dokaz "špijunaže".

Uglavnom, video sam da od sve te buke nema baš ništa i da se sve to oslanja na to da li ljudi veruju ili ne veruju MS-u i prestao da se zamlaćujem time. Oni koji ne veruju MS-u će pozdraviti bilo kakav "dokaz" koji potkrepljuje njihovo uverenje, bez da ramatraju validnost istog (većina nema ni dovoljno osnovnog znanja da tako nešto i razume kako treba a kamo da ponovi test) dok će oni koji veruju MS braniti isti i biti proglašeni za fanboy-eve i MS botove. Neće se ni oni pomučiti da ponude neke dokaze pa se cela diskusija svodi na nečiju veru ili nevericu.

Lično za sebe, ostavio sam uključen računar preko noći i ujutru proverio količinu poslatih podataka. Bila je između 1 i 2MB. Znači, dok računar nije radio nisu pokušali da mi kopiraju sadržaj HDD-a iako je telemetrija bila na Full. Meni je ovo bilo dovoljno da ne zamaram mozak pričama o špijunaži. Kao dodatni podsticaj je i to što se nijedna relevantna kompanija iz oblasti bezbednosti nije oglasila i optužila MS za krađu podataka, pre svega mislim na proizvođače AV programa i veće konsultantske kuće.

Čak ni konkurencija (Google, Apple) nisu optižili MS po tom pitanju a vidim da ni Linux zajednica ne propagira prelazak na Linux zato što MS špijunira i krade podatke. Koliko vidim Canonical koji stoji iza Ubuntu, najveću Linux distribuciju sarađuje sa MS-om. Ako i Google i Apple kradu podatke pa zato ne optužuju MS onda nije samo MS problem ali onda se postavlja pitanje zašto nema ovakvih napada i na ove kompanije? A možda ne optužuju MS zato što MS i ne krade podatke i ne špijunira korisnike?

Ima tu još mnogo pitanja ali od tolikog razmišljanja može da zaboli glava. Najbolje vidiš je sebe proglasion nezavisnim i pođeš za njim. Mislim, ako je nezavistan onda sigurno priča suvu istinu, zar ne? Niko ga ne plaća, zar ne? Jeste da mu oštri stavovi po pitanju "vrućih tema" donosi veću popularnost, veću prodaju novina, veću posećenost blogu ili YT kanalu, što mu i donosi više prihoda od pregleda i reklama ali to ne utiče na njegovu objektivnost, zar ne? A i kvalifikacije da komentariše neku temu nisu toliko bitne jer ne bi komentarisao nešto što ne razume, zar ne?

A korporacije? Pa one uvek hoće da *****u običe ljude. Prema tome, ako si uvek protiv njih nikad ne možeš da pogrešiš, zar ne?

Po meni a i uptrebljavam ga nekoliko godina, Macrium Reflect free.
Za ovo drugo, bolje da uradiš backup systema pa clean install. Hajde baci sliku disk managera da se vidi šta sve ima na disku. Ako ima ostataka 8mice možeš da uštediš koji GB na disku.

Evo slike koju sam okačio na temi "Kako obrisati neku particiju", jer pokušavam da obrišem particiju od 30GB i pripojim to C:
VXLxoIf.jpg

Gde se nalaze ove igre u windowsu sto instaliram preko win store-a?

Za telemetriju su bili obećali da će moći potpuno da se ugasi u RS1, jer su se ljudi žalili. Ali koliko vidim to neće biti mogućnost.

Izasla final verzija Vibera za Windows 10 na Store-u, trosi MNOGO manje resursa od desktop verzije! Svi vise mi se svidjaju Store aplikacije i sve su bolje i bolje. :)

Ljudi, nisam citao temu, nemam bas vremena.

Zanima me ima li poente instalirati desetku na komp, s obzirom da sam slusao te razne price o spijuniranju od strane MS-a, gde prate svaki tvoj korak (navodno zbog Cortane). Moze li to nekako da se iskljuci?

Znam da je desetka brza od sedmice, a imam Samsung 850 EVO, gde bi to tek doslo do izrazaja.

Kakva je desetka sto se igrica i kompatibilnosti sa starijim igricama tice? Volim tako da se podsetim nekih starih igrica, tipa Halo, Wolfenstain, Far Cry, Doom 3... pa me zanima hoce li raditi?

Ljudi, nisam citao temu, nemam bas vremena.

Zanima me ima li poente instalirati desetku na komp, s obzirom da sam slusao te razne price o spijuniranju od strane MS-a, gde prate svaki tvoj korak (navodno zbog Cortane). Moze li to nekako da se iskljuci?

Znam da je desetka brza od sedmice, a imam Samsung 850 EVO, gde bi to tek doslo do izrazaja.

Kakva je desetka sto se igrica i kompatibilnosti sa starijim igricama tice? Volim tako da se podsetim nekih starih igrica, tipa Halo, Wolfenstain, Far Cry, Doom 3... pa me zanima hoce li raditi?
Vidi se da nisi pratio..."spijuniranje" je tema teoreticara zavere, mozes sve to pogasiti bez problema.
Igre rade perfektno, isto ima u temi kacio sam igre iz praistorije...Halo, Far Cry sam igrao jos na pocetku insider programa.
Nisam nasao da nesto nece a probao sam dosta toga.

hahahaha :)

dobra fora za petak uveče :)

Kada se isključi fast boot u Windows 10 , boot i ulazak u Windows je sličan na Vistinom čedu i Windowsu 10 , Vistino čedo je sporije ako neko ima slab procesor a stotine update-a ga čeka da instalira u windows update zato postoji modovan iso sa svim zakrpama.

Evo slike koju sam okačio na temi "Kako obrisati neku particiju", jer pokušavam da obrišem particiju od 30GB i pripojim to C:
VXLxoIf.jpg
Taj disk ti je razbijen u paramparčad, najbolje backup podataka pa instaliraj windows nenovo.. Najviše 3 -4 particije ti stvarno trebaju.

HAhahahahah evo kod mene samo ovo...

Capture.PNG

Malo pre instalirao nove crimson drajvere I nakaza u medjuvremenu skinula wddm, kako da ih obrisem , hocu zakrpe za win a ne ovo :D

^^ gašenje automatskog preuzimanja drajvera.

Kada se isključi fast boot u Windows 10 , boot i ulazak u Windows je sličan na Vistinom čedu i Windowsu 10 , Vistino čedo je sporije ako neko ima slab procesor a stotine update-a ga čeka da instalira u windows update zato postoji modovan iso sa svim zakrpama.

A zašto bi to radio? :)

Poslednja izmena:
Ma ugasio sam ja automatsko instaliranje drajvera ali posle ddu je preuzela nakaza , ne znam na koju foru. Sve ok ispalo cekao sam malo i nestala je instalacija WDDM drajvera za amd - bug neki sigurno...

www.PNG

Pre nisam imao ovaj poslednji ring na insajder buildu, ovo je definitivno pre final build ovaj 14393 :)

Ne dešava se ništa neubičajno, barem ne kod mene. Sa klasičnom hibernacijom da, ali sa fast boot nikada nisam imao problema...

Poslednja izmena:
Od skoro mozete direktno Ubuntu da koristite iz w10 [emoji41]

Bash =/= ubuntu...

Jel Reset This PC opcija ista kao da radim Clean Install Windows-a?
I ako odem na tu opciju, šta će se desiti sa Driver-ima, hoće li ih Windows sam pronaći?

Svez sistem,samo drajveri i par update-a instalirano.Instaliram Daemon namesren virtuelni drajv (stoji u my comp) dok se ne restartuje kompjuter.Nestane icona iz my comp ali daemon radi.Ima li neko resenje.

Sent from my iPad using Tapatalk

Jel Reset This PC opcija ista kao da radim Clean Install Windows-a?
I ako odem na tu opciju, šta će se desiti sa Driver-ima, hoće li ih Windows sam pronaći?

Da,trebalo bi da nadje sve, ako je neki ezotican nacicemo ga....:)

Људи још увек нeмa званичне потврде о RTM за RS1? Или је то ипак на крају 14393?

Cim je objavljena zakrpa .3 sigurno je RTM , takve zakrpe za obicne insider builde ne postoje.

Vrh Dno