Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Sta je ovo? pijaca :-D ima li neki changelog za ovaj skorasnji update? Cini mi se da radi bolje na mojoj kanti :p

Samo vodite racuna koju verziju skidate ako hocete da je regularno aktivirate.
Ako prelazite sa win7/8.1, proverite na koju verziju je win10 nadogradjen.
Ako je pro a vi skinete pro n, nece se aktivirati regularno preko MS naloga.

Spajz ajde mi proveri jednu stvar u LTSB N windows jel aktivna ona opcija Game DVR za snimanje. To sam zadnji put zaboravio da vidim jel radi ili ne. Hvala

Šta se dešava sa Viber metro aplikacijom za Win 10, skinuo sam je sa prodavnice, ali javlja da se skine viber za desktop?

Jel to Microsoft zbog Skajpa umešao prstiće.

Upgradeovao sam na laptopu sa win 7 na 10 pro, aktivirao se i to je ok, ali je problem sto je 32 bit a treba mi 64 bit, jer imam 4 gb rama, da li ce mi ostati aktivacoja ako ga pregazim sa x64?

Probaj pa nam javi! Salim se, trebalo bi da sve bude ok. Jer ti se aktivacija vezuje za hardver a ne za verzija windows-a!

Kupio sam procesor phenom 9650 (imao athlon 1640), imam 4gb rama ddr2 memorije, imao win7 32 bita, i kad sam pokusavao da instaliram w10 na 64 bita nije htelo, 5 sati smo drugar i ja pokusavali da nesto skarabudzimo i nije htelo. Mislili smo da je do hdd, posto je na izdisaju. Da li uopste na ovu masinu moze 64bitni???

Kupio sam procesor phenom 9650 (imao athlon 1640), imam 4gb rama ddr2 memorije, imao win7 32 bita, i kad sam pokusavao da instaliram w10 na 64 bita nije htelo, 5 sati smo drugar i ja pokusavali da nesto skarabudzimo i nije htelo. Mislili smo da je do hdd, posto je na izdisaju. Da li uopste na ovu masinu moze 64bitni???
Moze bog zna sta ste vi radili i sta ste pokusavali da instalirate daj malo vise info izlazi neku gresku sta se pojavi kada probate da instalirate windows 10 ?

I ono sto je jako bitno da procitas!!!

The AMD Phenom™ processors are an ideal choice for multi-media enthusiasts and intensive multi-tasking environments to offer significant performance boosts and provides an overall more energy efficient platform.
(Note) If you install AMD AM2+ CPU on AM2 motherbord, the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200MHz) to HT1.0(2000 MT/s) spec; however, the frequency of AM2+ CPU will not be impacted. Please refer "CPU Support List" for more information.

Posle nedelju dana korišćenja Win 10 pro 64 bita da napišem par utisaka o samom OS-u i da izložim par problema koje sam imao sa istim.

Pre svega Win 10 pro koristim na Dell Inspiron N5110 laptopu iz 2011 godine, u pitanju je cleen instalacija.

Što se tiče problema koje sam iskusio, oni su vezani za nepotunu kompatibilnost drajvera za grafiku i bluetooth.

Laptop poseduje intel HD 3000 grafiku i AMD Radeon HD 6470M. Pošto mi je drajver sa WU za AMD grafiku pravio problem, povukao sam poslednji drajver sa AMD sajta za koji piše da je kompatibilan sa Win 10 i mojom grafičkom kartom, međutim u stvarnosti nije baš tako. Catalyst ne prepoznaje grafiku kao AMD Radeon HD 6470M, već kao AMD Radeon HD 7400 Series.

Instalacijom drajvera, imam sledeće probleme:

1. Prilikom paljenja laptopa-a, kad se pojavi Windows logo, pa do trenutka pojave lock screen-a gde treba da unesem lozinku (local account), prođe negde između 45 seknud i 75 sekundi. Za to vreme HDD ne radi, tj. ne sija lampica koja pokazuje njegovu aktivnost. Kao da za taj preiod čekanja sistem pokušava da "upali" drugu grafiku. Nakon pojave ekrana za log in, unošenjem lozinke sve radi OK. Taj isti probleme sam imao i na Win 8.1 pro.

2.Drugi problem je takođe vezan za AMD grafiku i vezan je za buđenje posle sleep moda. Takođe i tu imam neki preiod čekanja od trenutka kada otvorim laptop ili pritisnem power taster do trenutka kada treba da unesem lozinku za pristup sistemu. Čekanje je takođe oko 40-60 sekundi, posle toga sve radi odlično.

3. Treći problem je delimičan i vezan je za nemogućnost da u AMD catalyst centru biram koja aplikacije će koristiti AMD grafiku, a koja integrisanu. Na Win 7 sam imao potpunu kotrolu, a na Win 8.1 i Win 10 ne. Sam raspored je logičan, catalyst je dodelio AMD, koja je jača grafika, aplikacijam tipa PS CS5, Ilustrator i Sony Vegas i to je ok. Kada pokrenem te programe i pokrenem GPU-Z app, tačno se vidi da ti programi aktiviraju drugu grafiku i tada sve radi, ali me malo nerivra što ne mogu da biram koja aplikacija može da koristi integrisanu a koja AMD grafiku.

4.Četvrti problem je vezan za bluetooth, instaliranjem drajver sa sajta proizvođača (WU ih nije ponudio), koji su inače za Win 8.1, još nema za Win 10, bluetooth radi, ali ne u potpunosti. Mogu bilo šta da pošaljem sa telefona, tableta ili drugog laptopa na moj laptop, to radi odlično, međutim sa mog laptopa ne mogu da pošaljem ništa. Problem je još čudniji jer mogu da pošaljem samo jako male fjalove, tipa 5-6 kb, sve preko toga neće da pošalje, što je zaista čudan problem. Na Win 7 i 8.1 taj problem nisam imao.

Kada sam deinstalirao preko DDU AMD drajvere, sve je radilo savršeno, boot time je bio oko 25 sekundi što je više nego OK s' obzirom da imam nekoliko rainmeter widgeta koji se pokreću pri startu sistem, kao i object dock sa 3d ikonicma i jos solidan broj program koji se startuju pri paljnju.

Moj zaključak jeste da Win 10 radi dosta dobro, s' obzirom da je svež OS, MS je jako dobro odradio posao. Brzina je osetno veća nego na Win 7, metro aplikacije se pokreću brže nego na Win 8.1, radi dosta dobro i brzo. Svi problemi koji se jave, ako se jave, u 99% je u pitanju drajver koji nije kompatibilan sa Win 10.

Kada sam se već raspisao da pitam ovom prilikom još dve stvari.

Imam 360 Total Security AV, jel' se on update-uje automatski?, pošto nisam primetio da mi izbacuje obaveštenje da je izvršio update kao što je to činio Eset.

Isključio sam Cortanu i promenio region na Srbiju. Međutim kada upalim laptop i bacim pogled na event viewer, ponekad imam crveni znak upozorenja u kojme mi kaže da Cortan nije mogla da se startuje:

http://prntscr.com/83yx5e

Ne znam da li bi to trebalo da se pojavljuje, jer coratnu vidim kao neki dodatak OS-u koji može bez problema da se isključi.

Poslednja izmena:
Posle nedelju dana korišćenja Win 10 pro 64 bita da napišem par utisaka o samom OS-u i da izložim par problema koje sam imao sa istim.

Pre svega Win 10 pro koristim na Dell Inspiron N5110 laptopu iz 2011 godine, u pitanju je cleen instalacija.

Što se tiče problema koje sam iskusio, oni su vezani za nepotunu kompatibilnost drajvera za grafiku i bluetooth.

Laptop poseduje intel HD 3000 grafiku i AMD Radeon HD 6470M. Pošto mi je drajver sa WU za AMD grafiku pravio problem, povukao sam poslednji drajver sa AMD sajta za koji piše da je kompatibilan sa Win 10 i mojom grafičkom kartom, međutim u stvarnosti nije baš tako. Catalyst ne prepoznaje grafiku kao AMD Radeon HD 6470M, već kao AMD Radeon HD 7400 Series.

1. Prilikom paljenja laptopa-a, kad se pojavi Windows logo, pa do trenutka pojave lock screen-a gde treba da unesem lozinku (local account), prođe negde između 45 seknud i 75 sekundi. Za to vreme HDD ne radi, tj. ne sija lampica koja pokazuje njegovu aktivnost. Kao da za taj preiod čekanja sistem pokušava da "upali" drugu grafiku. Nakon pojave ekrana za log in, unošenjem lozinke sve radi OK. Taj isti probleme sam imao i na Win 8.1 pro.

2.Drugi problem je takođe vezan za AMD grafiku i vezan je za buđenje posle sleep moda. Takođe i tu imam neki preiod čekanja od trenutka kada otvorim laptop ili pritisnem power taster do trenutka kada treba da unesem lozinku za pristup sistemu. Čekanje je takođe oko 40-60 sekundi, posle toga sve radi odlično.

3. Treći problem je delimičan i vezan je za nemogućnost da u AMD catalyst centru biram koja aplikacije će koristiti AMD grafiku, a koja integrisanu. Na Win 7 sam imao potpunu kotrolu, a na Win 8.1 i Win 10 ne. Sam raspored je logičan, catalyst je dodelio AMD, koja je jača grafika, aplikacijam tipa PS CS5, Ilustrator i Sony Vegas i to je ok. Kada pokrenem te programe i pokrenem GPU-Z app, tačno se vidi da ti programi aktiviraju drugu grafiku i tada sve radi, ali me malo nerivra što ne mogu da biram koja aplikacija može da koristi integrisanu a koja AMD grafiku.

4.Četvrti problem je vezan za bluetooth, instaliranjem drajver sa sajta proizvođača (WU ih nije ponudio), koji su inače za Win 8.1, još nema za Win 10, bluetooth radi, ali ne u potpunosti. Mogu bilo šta da pošaljem sa telefona, tableta ili drugog laptopa na moj laptop, to radi odlično, međutim sa mog laptopa ne mogu da pošaljem ništa. Problem je još čudniji jer mogu da pošaljem samo jako male fjalove, tipa 5-6 kb, sve preko toga neće da pošalje, što je zaista čudan problem. Na Win 7 i 8.1 taj problem nisam imao.

Kada sam deinstalirao preko DDU AMD drajvere, sve je radilo savršeno, boot time je bio oko 25 sekundi što je više nego OK s' obzirom da imam nekoliko rainmeter widgeta koji se pokreću pri startu sistem, kao i object dock sa 3d ikonicma i jos solidan broj program koji se startuju pri paljnju.

Moj zaključak jeste da Win 10 radi dosta dobro, s' obzirom da je svež OS, MS je jako dobro odradio posao. Brzina je osetno veća nego na Win 7, metro aplikacije se pokreću brže nego na Win 8.1, radi dosta dobro i brzo. Svi problemi koji se jave, ako se jave, u 99% je u pitanju drajver koji nije kompatibilan sa Win 10.

Imam 360 Total Security AV, jel' se on update-uje automatski?, pošto nisam primetio da mi izbacuje obaveštenje da je izvršio update kao što je to činio Eset.

Isključio sam Cortanu i promenio region na Srbiju. Međutim kada upalim laptop i bacim pogled na event viewer, ponekad imam crveni znak upozorenja u kojme mi kaže da Cortan nije mogla da se startuje:

Ne znam da li bi to trebalo da se pojavljuje, jer coratnu vidim kao neki dodatak OS-u koji može bez problema da se isključi.

Obrisi AMD Catalist koristi driver bez njega i vidi koliko ce ti bootovati , 360 Total Security AV je sumnjiv probaj bez njega.

Fazlinovicu ne znam da li ima to Windows 10 Enterprise LTSB N 64bit imam ga u VMware Workstation 11.0.0 , imam osecaj da je malo brzi boot od Pro ili sam umislio , nema Edge ali ima Internet Explorer u C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe pinovo sam ga u taskbar , verovatno ce osmisliti neki hakeri neki trik da se instalira Edge na LTSB N u buducnosti.

Sto se tice Dell-a imam poprilicno slabiji model Inspiron N5050 1.6GHz sa 2Gb i nisam jos pregazio sa clean samo sam update sa win7 i imao sam problem sa tim kada palim potraje dosta od logo-a do lock screen-a ali samo prvih 2-3 paljena posle prelaska na win10.

Nista rucno od drivera nisam skidao tako da je sve WU od drivera ali sam iz DriverBoostera povukao i one koje je on nasao. E sada kod mene je isto ta intel HD 3000 dok ti koristis AMD grafiku tako da ce biti da ovi intel rade bolje nego AMD driveri.

Malo pre proverio vreme paljenja tacno 15 sekundi od stiskanja dugmeta do desktop-a.

Sto se tice bluetooth-a radi mi u oba smera proverio sa vecim fajlovima od 20mb.

360 total security sam radi update imam ga na oba racunara i meni je odlican program.

E sada ili nesto nije bilo u redu sa predhodnim win7 mada cisto sumnjam bio je bas odrzavan sistem jer sto mi na win 10 radi mnogo brze sve, i sto se tice podizanja sistema i otvaranja aplikacija i surf-a...

Tako da posle nekih 10 dana koriscenja meni win 10 radi savrseno stvarno i na laptopu o kome se prica i na desktop racunaru.

Čitao sam okolo površno nešto na tu temu a jučer mi kolega spomene istu temu, dakle: Kaže da je bitno da kroz prvu godinu od izlaska W10 ljudi sa npr. W7 sp1 Ultimate (čak i oni sa nelegalnom aktivacijom - daz i sl.) naprave UPGRADE tako da im microsoftovi serveri prepoznaju matične ploče i daju na osnovu nje stalnu besplatnu aktivaciju. Nakon tog upgrade-a kaže da je moguće napraviti beskonačno clean install-a dokle god je u pitanju ta matična ploča, i uvijek će biti stalno aktiviran taj W10.

Jel to točno ? Da li sam neku stavku preskočio ? Treba li se negdje registrirati, pošalju li neki serial za aktivaciju ili je sve samo stvar prepoznavanja te matične ploče i W10 se automatski aktivira ?

Inače nisam mislio na taj način aktivirati W10 ali tko zna, možda nije ni to za baciti.

Poslednja izmena:
Ja sam se vratio na 8.1. Prvih dana je 10 radio super, a onda sam po prvi put u zivotu dobio "driver has stopped responding". Probao sam sve verzije sa nVidia sajta, nije resilo problem. Pucaju kada se gleda video i to pucaju 10 puta u 30 sekundi do totalne blokade racunara. Ponavljam, prvi put sa nVidiom imam problema. Sada na 8.1 radi savrseno. Pa dobro, aktivirao sam 10-ku, pa cemo opet za godinu dana da probamo!

Moze bog zna sta ste vi radili i sta ste pokusavali da instalirate daj malo vise info izlazi neku gresku sta se pojavi kada probate da instalirate windows 10 ?
Prvo smo skinuli stari i namestili novi procesor. Onda upalili da bi instalirali w10, ali sve je bilo sporo, kao i sa starim procesorom. Hard je bas zabadao, sa c na d sam jedva kopirao stvari (sa starim procesorom, taj isti dan). Onda smo preko usb pokusavali da pokrenemo instalaciju 10ke, i dodjemo do ovog koraka i pojavi se ova greska
uploadfromtaptalk1439443042328.jpg

I tako 15x. Na kraju je sve obrisano sa harda ali i dalje nista. Imao sam win 7 32bitni, pa je on biosu namestio 64bitni, da nije zbog toga zabadalo? Na kraju je pokrenuo instalaciju 32bitnog, a ja sam tad vec otisao kuci.

Da li je problem u hardu, da li moze 64bitni na ovo cudo?
Mislio sam danas da kupim novi hard, pa opet da probamo da instaliramo.

Čitao sam okolo površno nešto na tu temu a jučer mi kolega spomene istu temu, dakle: Kaže da je bitno da kroz prvu godinu od izlaska W10 ljudi sa npr. W7 sp1 Ultimate (čak i oni sa nelegalnom aktivacijom - daz i sl.) naprave UPGRADE tako da im microsoftovi serveri prepoznaju matične ploče i daju na osnovu nje stalnu besplatnu aktivaciju. Nakon tog upgrade-a kaže da je moguće napraviti beskonačno clean install-a dokle god je u pitanju ta matična ploča, i uvijek će biti stalno aktiviran taj W10.

Jel to točno ? Da li sam neku stavku preskočio ? Treba li se negdje registrirati, pošalju li neki serial za aktivaciju ili je sve samo stvar prepoznavanja te matične ploče i W10 se automatski aktivira ?

Inače nisam mislio na taj način aktivirati W10 ali tko zna, možda nije ni to za baciti.
Tacno tako kako si rekao.
Bitno je da kad sa 7/8 prelazis na 10 da ti iste budu aktivirane na ovaj ili onaj nacin i 10-ka ce se registrovati i vezace se za maticnu.
Posle toga clan bez problema i 1000 puta na toj maticno.

Tacno tako kako si rekao.
Bitno je da kad sa 7/8 prelazis na 10 da ti iste budu aktivirane na ovaj ili onaj nacin i 10-ka ce se registrovati i vezace se za maticnu.
Posle toga clan bez problema i 1000 puta na toj maticno.

To je dobro. Znači registracije i serijal number je samo za one koji žele biti 100% legalni, ali to nije ni potrebno.

A kako se u W10 provjeri jel uspjela aktivacija nakon upgradea ? Neki su spominjali neke Command Prompt naredbe (i neke druge skrivene naredbe ako se ne varam), pomoću kojih vide jel sve prošlo ok.

Probaj pa nam javi! Salim se, trebalo bi da sve bude ok. Jer ti se aktivacija vezuje za hardver a ne za verzija windows-a!

Nije tacno. Moras koristiti istu verziju wina za cistu instalaciju na koju ti se win7 nadogradio.
Ja sam se zeznuo pa umesto win10 pro skinuo i narezao win10 pro n i nije bilo sanse da se aktivira.
E sad, da li ima veze 32/64bit, ne znam. Napravi backup postojece instalacije pa probaj.

Sta vas dvojica pokusavate zapravo? upgrade, cistu instalaciju ili?
Procesor ce raditi na toj ploci i moze 64-bit system, zasto ne bi mogao?

Sta vas dvojica pokusavate zapravo? upgrade, cistu instalaciju ili?
Procesor ce raditi na toj ploci i moze 64-bit system, zasto ne bi mogao?
[emoji4] pa pokusavamo cistu instalaciju, ne upgrade. Na njemu mi je bio win7 32 bita, onda smo zamenili procesor, opet upalili i pokusali preko usb da instaliramo 10. Ali komp je toliko bagovao da je jedva i usb citao i to iz 10 puta. Za hard da ne pricam.
Na kraju nije hteo 64bit verziju da pokrene, nego 32.
I sta sad raditi, kupiti novi hard i sve ponovo?

[emoji4] pa pokusavamo cistu instalaciju, ne upgrade. Na njemu mi je bio win7 32 bita, onda smo zamenili procesor, opet upalili i pokusali preko usb da instaliramo 10. Ali komp je toliko bagovao da je jedva i usb citao i to iz 10 puta. Za hard da ne pricam.
Na kraju nije hteo 64bit verziju da pokrene, nego 32.
I sta sad raditi, kupiti novi hard i sve ponovo?

Brisite ovu od 106mb, to vam je od win7 32-bit, format Drive 0 Partition1 i idi new...

Vrh Dno