Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Mozda glupo pitanje, nemam trenutno vremena da citam... Koliko vidim Win10 je i dalje besplatan... Je l moguce da se sada skine iso, napravi bootable USB ili DVD koji ce kasnije moci da se koristi (ako nekad resim da predjem na 10ku) ? Sta znam, da nije fora uzimaj dok mozes, posle ces morati da placas...

ISO windowsa je uvjek bio free koji si mogao naci na njihovom sajtu. Radi se o aktivaciji. To sto ti imas ISO ne znaci da imas windows10. Da bi sada "imao" win10 pa da ga instaliras kada ti nekada zatreba, moras uraditi upgrade sa trenutnog windowsa na win10 da bi računar usao u bazu registrovanih konfiguracija. Onda pregaziš win10 sa kojim hoces windowsom i imat ces tu konfiguraciju uvjek registrovanu za win10. Nece ti se izgubiti pravo na win10 ali ne mozes ga dobiti bez da uradis upgrade. ISO sluzi samo za frisku instalaciju. On nema veze sa licencom.

P.S. Kada je uradjen upgrade, nakon friske instalacije dio za KEY se samo preskoci i win ce biti aktiviran.

^

Stoji slika u podešavanjima ali se ne prikazuje prilikom boot-ovanja.

Da li je neko od vas instalirao neke Lite / Xtra Lite "verzije" 10-ke i ako jeste šta vam se najbolje pokazalo?
Vidim da ljudi voze 10-ku na 1Ghz + 786 Mb RAM a meni se vuče na 2,3Ghz + 4Gb RAM, stalno ostaje bez memorije...

Pitanje u vezi Windows Store-a, pošto nisam korisnik istog, a iskrsao je problem kod matoraca na kompu... Elem, ćale voli da piči FreeCell, isto fura desetku, ali pošto nisam hteo da se cimam sa Store-om instalirao sam neki paket tih starih Win igrica (Chess, FreeCell, Minesweeper, Solitaire...) i to je ferceralo sve do današnjeg upgrade-a, kada dvoklik na ikonicu ne daje nikakav rezultat. Pošto sam isti problem svojevremeno imao na mom kompu sa Ccleaner-om, a koji je u međuvremenu rešen "sam od sebe" (ne znam kako, ali proradio je), htedoh da FreeCell pokrenem iz Windows Store-a, ali vidim da je procedura malo komplikovana (ekran pun opcija, pa u pet klikova dolazim do aplikacije). Mislim, ja bi se pomirio sa tim, ali ćale je "old school", informatički priučen i moram da mu "sažvaćem" proceduru tako da on samo pokrene neku prečicu na desktopu. Postoji li mogućnost da aplikaciju koja se nalazi u Store-u stavim na desktop u vidu shortcut-a?

Većina problema kod update-a stvaraju antivirusi i neki residenti antimalware programi. Nije dovoljno da se samo deaktiviraju nego da se uklone potpuno. Evo sada sam se vratio od prijateljice čiji se skoro nov HP laptop zaglavio na update-u. Od 10240 na 10586 nije bilo probleme jer nije bilo Avast-a onda. Kad sam uklonio Avast, sve je proradilo.

Može. Otvoriš Start, nađeš igru ili aplikaciju koja ti treba i prevučeš mišem ikonicu na desktop. Tako dobiješ prečicu da odmah otvaraš tu aplikaciju. U ovom slučaju nije Live Tile već se ponaša kao obična desktop prečica.

Većina problema kod update-a stvaraju antivirusi i neki residenti antimalware programi. Nije dovoljno da se samo deaktiviraju nego da se uklone potpuno. Evo sada sam se vratio od prijateljice čiji se skoro nov HP laptop zaglavio na update-u. Od 10240 na 10586 nije bilo probleme jer nije bilo Avast-a onda. Kad sam uklonio Avast, sve je proradilo.
Kako "antivirusi stvaraju problem" a ti si ga resio uklanjanjem avasta?

Zanimljivo je kako se podrazumeva da Microsoft odmah svima pusti novu verziju. Dok kad je Android i kasni po pola godine, a ovde pričamo o danima nema veze.
Usput i mene nervira što nije svima odmah. :D

Ne kasni Android po pola godine , odakle ti to? Bude u 3 do 5 dana sve. Ok je ovo i kod Microsoft - a, šta ima da mu se zamera...

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Na update samo mi izlaze update definicije, nikako upgrde da izadje.

Idi skini update tool ako hoćeš odmah.
Ne kasni Android po pola godine , odakle ti to? Bude u 3 do 5 dana sve. Ok je ovo i kod Microsoft - a, šta ima da mu se zamera...

Ne mislim na Nexus-e. :D
Koliko je Google uradio dobrog sa automatskim update-om browser-a, toliko su štete napravili s Android fragmentacijom. Pri tome sam Android je closed source proprietary software kao i Windows. Tako da im uopšte ne gledam kroz prste. Mada su kao kompanija lepo ubedili ljude da je njihov closed source u stvari open uključujući i Chrome. Njihovi delovi su open source.

Pretpostavljao sam da ne misliš na Nexuse, ostalo jeste katastrofa.
Neće da mi odradi update preko tool-a, izbacuje grešku vezanu za drajvere. Sacekacu WU.

Laze,to ne radi! Odradis sve i otvoris Task manager kad tamo ili samo Cortana ili i ona i Cortana Background Task Host.

Dark Magician@ nije mi hica uopste, nego ajde gledam euforija vlada na forumu pa ajde da pogledam check for update i stalno neki update sto mi se cini da do sada nije bilo toliko update-a kao sada.

vidim da je sa zadnjim apdejtom centar za obavestavanja pomeren skroz desno!? lepse je bilo gde se nalazio pre apdejta (meni tako nekako se cinilo logicno) da su vreme i datum ostali na starom mestu skroz desno, da li moze da se premestaju te ikone ili je to zacementirano.

Poslednja izmena:
Zacementirano koliko znam. I mislim da je bolje skroz desno za proveru i da se ističe. Treba da uvedu swipe kao što je bio u 8-ici.

Ja uopšte ne dobijam ponudu za update kad proverim. Šatro kao nađe neki update za Windows Defender počne da ga instalira, stane i obavesti me da je System up to date.

:d

Znači nema šansone da namestim da mi radi onaj x360ce emulator za gamepad sada posle ovog zadnjeg ažuriranja desetke. Kad radi zabada cela igra a kad ne radi onda je sve normalno,podešavanj i sve isto kao i pre update. neverovatno...

Može. Otvoriš Start, nađeš igru ili aplikaciju koja ti treba i prevučeš mišem ikonicu na desktop. Tako dobiješ prečicu da odmah otvaraš tu aplikaciju. U ovom slučaju nije Live Tile već se ponaša kao obična desktop prečica.
To sam naravno prvo probao, ali u tom Store prozoru stoji pet aplikacija (pet velikih tile-ova), niti mogu da se prevlače, niti reaguju na desni klik. Mogu samo da se pokrenu jednim klikom.

Space Beer je napisao(la):
u meniju idi na Pin-to-start, pa će biti na jedan klik. Može i taskbar. Ne znam da li može i na desktop.
Probao, džagao, nisam ni naišao na tu opciju u bilo kom koraku, jbm mu Store i Windows...

Fala obojici svakako, teraću neka third-party rešenja, mada i tu u većini ima pun kufer reklama. Nek ima ćale i EPP u pauzi između dve partije.

Kakav Store, kakvih 5 prozora! Jesi ti uopšte instalirao te aplikacije?

Windows store kao i Google Play Store, ako imaš Android telefon služi samo da nađeš i instaliraš aplikacije i igre. Ne pokrećeš ih odatle, ne kreiraš prečice odatle, ne radiš ništa iz Store-a osim da nađeš i pokreneš instalaciju igre i aplikacije klikom na Install, Free, Buy, Free Trial, u zavisnosti od toga da li je aplikacija koju si ranije već instalirao, besplatna, kupuje se, kupuje se ali ima i besplatan probni period.

Kada instaliraš aplikaciju Windows je dodaje na listu aplikacija u Start meniju, skroz levo. Instalirane aplikacije počinju pod # a zatim idu abecednim redom po svom nazivu.(A, B, C, D....).

Na toj listi aplikacija:

- levim klikom pokrećeš aplikaciju.

- desnim klikom otvaraš meni koji nudi Pin to Start koji kreira Live Tile prečicu u Start-u.

- desnim klikom pa na More imaš Pin to Taskbar koji kreira prečicu u Taskbar-u, ona linija skroz pri dnu.

- ako levim klikom preučeš aplikaciju na desktop kreiraće se prečica na desktop-u.

Jedino što mogu da zaključim je da si ti otvorio Windows Store i odatle pokušavao da sve to izvedeš. Samo mi kaži na kom drugom OS-u si video da stvari tako funkcionišu i da iz same Prodavnice ručno kreiraš prečice?

Jako sam razocaran RedStone-om, ocekivao sam da ce ispraviti dobro poznato sr*nje sa start menijem i nije mi popravio to, a nije mala stvar. Sramota.

Znači nema šansone da namestim da mi radi onaj x360ce emulator za gamepad sada posle ovog zadnjeg ažuriranja desetke. Kad radi zabada cela igra a kad ne radi onda je sve normalno,podešavanj i sve isto kao i pre update. neverovatno...

Neverovatno, neka developer emulatora pusti novu verziju emulatora :)

Nazad
Vrh Dno