Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Samo da prijavim nesto mada mislim da ste svesni toga, insider build ovaj poslednji kolje moj phenom 9550, eto cist primer je igrica, u kojoj imam na istim podesavanjima 30 - 40fps max, a na win 7 50-60, bas me zanimalo sta to kolje performanse ima tu svega i svacega, od spijunaze pa do raznih nebuloznih resource-based tripova...
Naravno ko ima jace amd i intel procesore reci ce e vas me za#ole to on i ne oseti... Dobro, ima nas koji su na slabijim masinama pa se oseti.
Sto se tice ram usage, nebih rekao da w10 zdere ram znatno vise od w7 iako ima vise servisa itd, ocigledno su tu poradili i napravili dobar posao.
Zalin se na inider verziju, mada i na ovu rtm nije nesto sjajnije, bar u mom slucaju.
Na w7 cak i nize temp cpu sam primetio jasno, i manje je opteren u idle za razliku od w10 gde i posle 2 nedelje drlja cpu neke pozadineske radnje itd...
Ovo je cisto zapazanje, zanimalo me i jasno mi je, ne treba mi sad neki komentar tipa pa vrati se na W7 :)
Tu je i on neka ostane u dual boot-u sa w10.

Samo da prijavim nesto mada mislim da ste svesni toga, insider build ovaj poslednji kolje moj phenom 9550, eto cist primer je igrica, u kojoj imam na istim podesavanjima 30 - 40fps max, a na win 7 50-60, bas me zanimalo sta to kolje performanse ima tu svega i svacega, od spijunaze pa do raznih nebuloznih resource-based tripova...
Naravno ko ima jace amd i intel procesore reci ce e vas me za#ole to on i ne oseti... Dobro, ima nas koji su na slabijim masinama pa se oseti.
Sto se tice ram usage, nebih rekao da w10 zdere ram znatno vise od w7 iako ima vise servisa itd, ocigledno su tu poradili i napravili dobar posao.
Zalin se na inider verziju, mada i na ovu rtm nije nesto sjajnije, bar u mom slucaju.
Na w7 cak i nize temp cpu sam primetio jasno, i manje je opteren u idle za razliku od w10 gde i posle 2 nedelje drlja cpu neke pozadineske radnje itd...
Ovo je cisto zapazanje, zanimalo me i jasno mi je, ne treba mi sad neki komentar tipa pa vrati se na W7 :)
Tu je i on neka ostane u dual boot-u sa w10.

Ja odavno pricam da se stavlja dual boot...i sam testiram 10-tku jos od 9841 verzije.Podosta sam glasao za mnoge opcije da se ubace-vrate-poboljsaju,ali od toga nema niista.

Ja sam imao dual boot pre ali 8.1 i W10 pre faze rtm-a insider forma.. Pa reko da batalim dva sistema, al nema sta video sam sta se zbiva, nisam lud i hw monitor belezi razlike, a i sam izvalim koliko je komp rasterecen na w7. Aj da vidim redstone kad izadje..

Ja sam imao dual boot pre ali 8.1 i W10 pre faze rtm-a insider forma.. Pa reko da batalim dva sistema, al nema sta video sam sta se zbiva, nisam lud i hw monitor belezi razlike, a i sam izvalim koliko je komp rasterecen na w7. Aj da vidim redstone kad izadje..

Ako ti ista znaci ovo su ti neka podesavanja koja ja obavezna stavljam na sedmicu

Lan -brze surfovanje preko brauzera

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile]
"NetworkThrottlingIndex"=dword:ffffffff

USB-povecana brzina
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\usbstor\VVVVPPPP]
"MaximumTransferLength"=dword:001fffe0

USB-gasenje napona prilikom odjavljivanja fleski/prenosnih hdd-a

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\usbflags\vvvvpppprrrr]
"DisableOnSoftRemove"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\usbhub\hubg]
"EnableDiagnosticMode"=dword:00000000
"DisableOnSoftRemove"=dword:00000001

Pa zbog tog DoNotSpy i gasenje update-ova ce ti se i "ugasiti" Windows 10 u Avgustu. Ne mozes biti na Insider planu, pa koristiti programe za gasenje updatova/telemetrije i ocekivati da ce taj build trajati zauvek.
Ne znam da li si video sliku ali ja nisam insajder nego je win10 aktiviran a insajder opcija je ugasena. Znaci win 10 je aktiviran, koliko se secam za insajdera ne treba nikakva aktivacija. Ako ga ugase onda ide cista instalacija pa KMS.
Imam i offline update, danas sam bas poskidao sve i spakovo je to kao iso file.

koristite piratski OS i jos se cudite odakle problemi?i za insajder build-ove treba licenca.

koristite piratski OS i jos se cudite odakle problemi?i za insajder build-ove treba licenca.
Ne razumem koji ja to piratizovan softver koristim? Da li ti procitas malo unazad sta sam pisao? Znaci win 8.1 registrovan ubacena 2015 insajder verzija windowsa 10.
Windows 10 registrovan kad je izasla finalna verzija, sve legalno registrovano kroz proceduru, skinuo se sa insajder programa. Sta je tu nelegalno? Nelegalno je sto
po tebi sto sam stavio DoNotSpy na legalno registrovanu proceduru. Da li i sad vazi da svako moze da predje na win 10 sa legalnih win7 i win8.1 i da mu win 10 bude legalan.
Ako niste razumeli ja nisam stavio insajder bild na golu masinu nego je uradjen upgrade sa legalne win 8.1 na win insajder 10. A i nisam morao prelaziti isti qurac drugo pakovanje, najbolje
da sam ostao na win7, ovo posle je skalamerija i cista spijuaza, telemetrija....I ne vidim koje to probleme imma kad meni jedinom win 10 radi ok i ne kukumacim ovde, pitao sam samo za
MSI 6 mb program koji win10 konstatuje kao win 8.1, svi ostali wide win10 kao win10, ak i linux nije mesecima video u grubu win10 nego Vistu tek sad ga vidi kao win10.

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam da li si video sliku ali ja nisam insajder nego je win10 aktiviran a insajder opcija je ugasena. Znaci win 10 je aktiviran, koliko se secam za insajdera ne treba nikakva aktivacija. Ako ga ugase onda ide cista instalacija pa KMS.
Imam i offline update, danas sam bas poskidao sve i spakovo je to kao iso file.
10586 je stabilni build pušten u Novembru. Instaliraj ga.

@lega99
Ovo potraži, to su zadnje verzije ISO fajlova sa msdn sajta :

Windows 10 (Multiple editions) v1511 x64 (februar 2016) - https://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/downloads/?FileId=67256
Windows 10 (Multiple editions) INSIDER PREVIEW v14295 x64 (30.03.2016) - https://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/downloads/?FileId=67617
Office Professional Plus 2016 (x64 x86) - 22.09.2015 - https://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/downloads/?FileId=65535

Evo kako skinuti bilo koji Windows (MSDN ORIGINAL Official), bilo koju verziju, ediciju na bilo kom jeziku..., na ovom linku je PDF (koji sam našao na jednom isto domaćem forumu) sa uputstvom kako to uraditi i radi provereno bez greške:
https://onedrive.live.com/redir?resid=853ECC1D6F23CFCF!647&authkey=!ADLognwhe5Vl7zU&ithint=file%2cpdf

Hvala !

Poslednja izmena:
lega99:

spomenuo si KMS pa sam predpostavio da je tako odradjena aktivacija.preview build-ovi imaju vek trajanja,uvek su imali.ne treba da te cudi sto ti je 3rd party softver urnisao win.

Ima li leka za retadiran Defender svaki x mi nadje neki malware i navodno ga ukloni, ama posle svakog boota w10 on nadje u Aimpu nesto... Sta je to, Rusi mi poslali virus sa Aimp-om? Znaci gasim taj Defender, krs tezak.
Vracam 360 ili da probam Pandu :-D?

Sto se tice KMS-a jos nisam negde video da je nekome urnisao komp, pre ce biti da je MS na takvom sistemu sa KMS-om napravio problem.

lega99:

spomenuo si KMS pa sam predpostavio da je tako odradjena aktivacija.preview build-ovi imaju vek trajanja,uvek su imali.ne treba da te cudi sto ti je 3rd party softver urnisao win.
Ja uopste ne razumem to sto pisete, ja nisam napisao da mi je 3rd party softver urnisao win. Ja sam samo napisao da MSI jutiliti ne prepoznaje win 10 a taj jutiliti je totalno nevazan jer update biosa ne postoji za win10 za moju plocu.
To je jedina kvaka i nikkavih problema nemam ni sa ovim predzadnjim biosom, zadnji je juce izasao. To sto linux nije wideo win10, to je do linuxa, sad je grub apdejtovan i sad prepoznaje win10 i ne stavlja Vista, to su formalnosti jer i u linux grubu kad odaberem Vistu a sad win10 uvek se je startovao win10. Ne znam gde vi vidite da ja ima neke teske probleme sa win 10.
Nasoa sam i interesantno objasnjenje:
The majority of this critique is based on build 10240, made available on July 15. It is the RTM – or Release to Manufacturing – version. RTM will also be on Windows 10 PCs you buy in-store or online.

Znaci finalni bild je 10240, to se tako i prodaje, ne vidim zasto bi se menjao build version ako sam ja na finalnoj verziji a ne na insajder verziji. Sav update je primenjen, upravo sam sa offline updaterom skinuo sav update, sve je na broju, nema sta da se instalira.

Da li je pametno cesto koristiti sleep mod na racunaru, odnosno da li cesto odlazak u hibernaciju racunara ostecuje komponente ili ne?

Ne oštećuje.
Ja uopste ne razumem to sto pisete, ja nisam napisao da mi je 3rd party softver urnisao win. Ja sam samo napisao da MSI jutiliti ne prepoznaje win 10 a taj jutiliti je totalno nevazan jer update biosa ne postoji za win10 za moju plocu.
To je jedina kvaka i nikkavih problema nemam ni sa ovim predzadnjim biosom, zadnji je juce izasao. To sto linux nije wideo win10, to je do linuxa, sad je grub apdejtovan i sad prepoznaje win10 i ne stavlja Vista, to su formalnosti jer i u linux grubu kad odaberem Vistu a sad win10 uvek se je startovao win10. Ne znam gde vi vidite da ja ima neke teske probleme sa win 10.
Nasoa sam i interesantno objasnjenje:
The majority of this critique is based on build 10240, made available on July 15. It is the RTM – or Release to Manufacturing – version. RTM will also be on Windows 10 PCs you buy in-store or online.

Znaci finalni bild je 10240, to se tako i prodaje, ne vidim zasto bi se menjao build version ako sam ja na finalnoj verziji a ne na insajder verziji. Sav update je primenjen, upravo sam sa offline updaterom skinuo sav update, sve je na broju, nema sta da se instalira.
Po milioniti put. To je build stabilni iz Jula, u međuvremenu je izašao u Novembru novi. Instaliraj novi, i ne diraj oko sistema ništa s tim spy tools, jer ti zato i nije prešao na tu verziju.

Мени је sleep лакша варијанта, брже се гаси и пали а ништа ми не значи да троши хард да запамти отворене процесе пошто их ионако позатварам. Теоретски, ако се баш деси да ми то значи, онда може и у хибернацију али је то до једном годишње и небитно. У последње време ретко остављам комп укључен и свако вече пред спавање или преко дана кад кренем негде, ја успавам комп.

Kako da popravim Start menu? Ne radi uopste.
Probao sam ova dva resenja :

1] Run the following command in an elevated command prompt, to run the System File Checker.

sfc /scannow
Restart after the scan is over and see if it helped.

2] Repair Windows Image. Open an elevated CMD copy-paste the following and hit Enter

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Restart after the scan is over and see if it helped.

ali nista nisam uspeo da uradim,kad odradim stavku 1. kaze "Windows Resource Protection could not start the repair service" a kad probam 2. nista se ne desava, samo izbaci koja je verzija Win i to je to.

OK drugari, mislio sam da ako je komp ukljucen svakog dana 8-24h i u medjuvremenu 4-5-6x u toku dana ode u sleep-u i isto toliko se budi, da li to moze da utice na komponente (pominje se HDD) ili je bolje da 8-24h radi non stop?

OK drugari, mislio sam da ako je komp ukljucen svakog dana 8-24h i u medjuvremenu 4-5-6x u toku dana ode u sleep-u i isto toliko se budi, da li to moze da utice na komponente, pominje se HDD ili je bolje da 8-24h radi non stop?

Skinuo Windows 10 Pro-Home - Version 1511 (Updated Feb 2016) sa msdn sajta,napravio butabilni usb pomocu rufusa..

Hoce mi traziti product key prilikom reinstalacije sistema?

Trazice ti product key(prvi put kada krene instalacija , i posle instalacije pred kraj instalacije windowsa) ali idi na skip , sam ce ti aktivirati ako si konektovan na internet.

Vazi.jos jedno pitanje- jel isto kada skinem iso sa msdn sajta i napravim butabilni usb i kada pravim sa MediaCreationTool tj on kad skida sam iso fajl?

edit: preko windows media creation tool jel skine zadnji insider (posto sam sad na njemu) ili zadnju zvanicnu verziju sa apdejtima ??

Poslednja izmena:
Pojavio mi se na update-u win10 ako hocu upgarde, ince korsitim win7 ultimate i ne bih menjao. Mora li taj upgrade? Nisam nista potvrdio ali ne vidim ni da ima da se otkaze...stoji mi tray-u, ako moze neko da prenese info kakva je porcedura ako neces upgrade.Ili ako prihvatim na koju verziju idem i kakva je procedura dalje?

Skinuo i jedan i drugi
Ovaj sa msdn sajta ima 4.09 gb

Screenshot_1.png

a ovaj preko MediaCreationTool 3.37

Screenshot_2.png

Sto razlika u velicini ako je svejedno?

Vrh Dno