Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Meni nije jasan ovaj potez. Dakle ja sa svojom piratskom verzijom Windows 8.1 dobija legalnu verziju Windows 10? What's the catch?

Možda žele da stimulišu korisnike da se odreknu starih operativnih sistema. Imaš sedmicu pirata, a M$ ti daje mogućnost da se legalizuješ i nadogradiš besplatno na 10. Mnogi će prihvatiti ponudu.

Ne znam šta vam nije jasno . Hoće da sve prebace na win 10 . Poenta univerzalnih aplikacija je da imaju što više korisnika kako pc,tableta tako i telefona.

Ceo sadržaj će prodavati preko njihove radnje, sve aplikacije .

Oni ionako nemaju neku zaradu od onih koji prelaze na novi sistem. Većina je piratizovana. Zaradu imaju preko oem-a kome prodaju win verziju i oni dalje prodaju korisniku. Na zapadu ljudi ne sklapaju računare sami, kad prođe par godina kupe novi.

Zaradu će imati od azure,office 365 ,one drive i drugih servisa. Za početak im je najvažnije da što više korisnika pređu na win 1o , tako da privuču developere.

Inače evo o ikonama nešto.

http://www.neowin.net/forum/topic/1250334-survey-by-microsoft-asking-input-on-icons/

zna neko kako da podesim da mi otvara aplikaciju na desktopu na kojem kliknem na aplikaciju,umesto stalno na primary monitor?2 monitora,jedan kao primarni,radeoni su u pitanju.

Da li je moguce da niko ne kapira ? Prsli su, niko im ne kupuje softver koji je stub i razlog njihovog postojanja, ovo su poslednji ocajnicki trzaji najvece softverske prevare u istoriji. Zavrsili su se dani monopola, odavno postoje alternative i raspali OS koji je usput i najskuplji ne moze da prodje.

Jasno mi je da to ne razume niko ko je prvi komp kupio posle 1997. Godine, nazalost to je vecina, i zato su oni i uspeli da naprave hiljade milijardi na neobavestenom kupcu.

Ono sto nijebjasno je kako misle da se izvuku ovim potezom. Ovo je ogroman gubitak sa kompaniju i ovim potezom oni ce nauciti ljude da OS moze da bude besplatan, niko vise nece platiti sledecu verziju, a pogotovo sto su OSX i Linux besplatni.

Moze dzabe kad istreses bar 1000+ na racunar , oni su ti tu uracunali sve naredne verzije softvera .

Poslednja izmena:
To je sledeca recenica...kad skines "sjajni" osx,onda daj 2 soma evra i vise ma mac pro plus hebene epl gedzete i imaces sjajni yosemite...tako jednostavan i user friendly...moci cete da razmenjujete utiske ti i Huan Pablo Motoya na mac pro koji vredi sitnicu cistu...

@driver
M$ je i ovakav i onakav ali nikad nije na KINESKI hw stavljao svoj logo i napaljenim ljudima ga prodavao po basnoslovnim cenama.

...opet, na tom raspalom M$ OS-u radi i gma500 i SVAKA druga grafa, atheros i rtl wifi, sve TV karte i svi BT donglovi... za razliku od onih koji su svoj OS ucinili besplatnim jos znatno pre M$-a.

Poslednja izmena:
To (backward compatibility) je jedina dobra strana Windows-a.

Ne samo to, na osx jedno 90% proizvedenog hw ne radi ni danas niti je ikada radilo.

I to sto kazes. :D
Da korisnici osx-a nisu tako skucenih pogleda i oni bi imali potrebu za sto raznolikijom ponudom. Ovako, dosta im je i to sto im daju na kasicicu. :D

@driver
M$ je i ovakav i onakav ali nikad nije na KINESKI hw stavljao svoj logo i napaljenim ljudima ga prodavao po basnoslovnim cenama.

...opet, na tom raspalom M$ OS-u radi i gma500 i SVAKA druga grafa, atheros i rtl wifi, sve TV karte i svi BT donglovi... za razliku od onih koji su svoj OS ucinili besplatnim jos znatno pre M$-a.

Upravo jedan primer zbog cega postoji raspali Windows :)

Daju im ono sto traze sto znaci da im nista ne nedostaje. Nisam cuo nijednog Mac korisnika da se zali da mu nesto nedostaje. Cuo sam da se zale da OS nije savrsen kao ranije, ali to je tako i kod ostalih, sto brzi development to vise bug-ova.

Korisnici su trazili jedan USB port? ...i da adapter doplacuju $79? Vrlo ostroumni korisnici onda :D

OS X ima mnogo vise od 1 porta i o tome (software-u) se raspravlja u temi, a ne o nekom parcetu hardware-a (za koji mislim da je promasaj po mnogo bitnijim stvarima od porta).

On topic: Da li postoji neki schedule/roadmap razvoja Windows 10 OS-a ali detaljan, u smislu sta je uradjeno a sta je ostalo da se uradi tj. sta je sledeca funkcija/dodatak na kojoj se radi, planirani redosled implementacije itd?

Poslednja izmena:
Brkas pojmove, na temi, OVOJ TEMI, se raspravlja o win10 ...i kada na ovoj temi hejtujete win a propagirate drugi OS onda ocekujte "udarce" bas tamo gde ste tanki. ;)
Inace koristim sta mi padne pod ruku od operativnih sistema i za svaki imam i reci hvale i reci pokude ...ali zato sto ste u temu upali ostrasceno morao sam da uzvratim :D

Of topic: Ja ne hejtujem, napisao sam samo da Windows ima jednu dobru stranu i to je sve. Cinjenica je da svaki OS ima dobre i lose osobine, ali kod Windows-a lose preovladjuju, posebno ako se uzme u obzir koliko kosta (bar do sada ako ne i u buducnosti) i koliko je nesiguran (by design) pa i nestabilan (do Windows-a 7). To sto sve radi ne znaci i da dobro radi; radi i Land Rover ali pola veka provede u servisu.

On topic: Pitanje iz prethodnog post-a, da li neko zna? Mislim na javno dostupne informacije, ne interne. I potpitanje za vas koji pratite razvoj od pocetka: koliki je napredak ostvaren od prve public verzije do danas i s obzirom da je ostalo verovatno 3-4 meseca do RTM verzije?
Hvala.

Poslednja izmena:
Voli Drajver da potpali vatru malo :d

Of topic: Ja ne hejtujem, napisao sam samo da Windows ima jednu dobru stranu i to je sve. Cinjenica je da svaki OS ima dobre i lose osobine, ali kod Windows-a lose preovladjuju, posebno ako se uzme u obzir koliko kosta (bar do sada ako ne i u buducnosti) i koliko je nesiguran (by design) pa i nestabilan (do Windows-a 7). To sto sve radi ne znaci i da dobro radi; radi i Land Rover ali pola veka provede u servisu.

On topic: Pitanje iz prethodnog post-a, da li neko zna? Mislim na javno dostupne informacije, ne interne.

U kojim je to situacijama Win 7 nestabilan? Ja se ne secam kada sam ga zadnji put reinstalirao...

Pise do Windows-a 7, dakle sve (verzije) do te (verzije). Iako je zapravo tek 7 SP1 resio neke probleme (doduse ne prevelike).

Meni win 10 radi lepo, nemam nikakvih problema, bar tako kaze Event viewer :D
A sto se tice osx, mislim da nije ni mesto ni tema da se o tome vodi diskusija. Ali s obzirom da neki tvrde ono neTvrdivo da i ja nesto kazem :) Posedujem racunar koji je gradjen za hackintosh i isti taj hackintosh sa PC hardverom daje 40% bolje rezultate nego originalni mekov hardver. Taj hackintosh radi savrseno a sistem Yosemite 10.10.2 na najnovijem EVO 850, brz kao munja. Gospoda nisu naveli iznad da isti sistem i svaki sistem ispod njega pocev od Mavericksa do Leoparda su bagoviti sistemi. Ja sticajem okolnosti radim video montazu pa mi samo zato i treba. Kada sve ostalo hocu da radim ja odem u Windows koji je ne prikosnoveni izvor sve moguce zabave. Igre za mac mozete da zaboravite. Pokretanjem igara preko Steama mozete uporediti svoje kupljene igre kako rade na windowsu a kako na hackintoshu, znaci ne uporedivo bolji je windows. Gledanje filmova, slusanje muzike, surfovanje, sve je bolje na windowsu. OSX sistem vas blokira da instalirate aplikaciju u bilo koji folder, znaci morate instalirati u osnovni Application folder, nemate slobodu. Steam je uveo novinu da mozete npr igre da prebacite na drugi hdd medjutim rekoh da zaboravite igre na macu. Svaki SSD se jako brzo napuni jer bukvalno vecinu stvari vi morate drzati na C disku. Postoji mogucnost prebacivanja takozvanog Home foldera na drugi SSD cime se ovo moze izbeci, medjutim onaj ko to uradi moze ubrzo da racuna na velike probleme sa permisijama i dodatnim kucanje komandi za razna podrzavanja. Memory menadzment jako lose radi na osx, recimo ako imate 8 gb rama, popunicete ceo otvaranjem Safarija i recimo igre Dote 2 ,koja ne radi lose, mada je to ne zahtevna igra :) Sta to znaci, mzoete uskoro ocekivati stucanje sistema, jer mak uvek trazi slobodnu memoriju. Poredjenja radi u windowsu brauser i dota 2 mozda zauzmu 2gb. Racunajte da ako nemate bar 16gb na meku da cete morati koristi opciju "purge" u terminalu na svakih sat vremena kako bi mehanicki cistili ram. Najzanimljivije je da se korisnici osx-a raduju kao mala deca izlasku svakog novog patcha, medjutim svaki od njih uglavnom vise pokvari nego sto donese. OpenGL i njegov razvoj se ne moze porediti DirectX-om, znaci X je majka i babica. Vizuelnih bagova ima kako na hackintoshu tako i na pravom meku. Korisnici koji kupe appove ,filmove i muziku imaju problema sa ponovnim preuzimanjem istih ili pustanjem filmova zbog glupavih propusta vezanih za displey recimo, kupili ste film i ako nemate originaln mac monitor vi necete moci da ga pustite a opet kazem dali ste novac. Snow leopard je zadnji dobar osx. I poslednje, jako bitno je da ste vi in ako kupite mek jer to je vezano za Stevu, boze moj, to je naj napredniji sistem, jako bitno ponavljam naj napredniji u bagovima. Da sve je to tacno naj naprednije vam izvuce novac iz dzepa i prevede vas zednog preko vode, zapravo hardver koji preplacujete dobijanjem loga jabuke jer su ga oni pakovali. Ako sve te komponente rasturite i sami kupite hipoteticki jelte, ustedecete pa recimo 2/3 svog novca. Zato sam i sklopio hackintosh, bas zbog lopova i prevaranata, dao sam oko 1600e a kostao bi me originalni pa recimo 3500e.
Eto ja navede podosta stvari koje mi smetaju kod meka a ne nadjoh ih u windowsu.

Poslednja izmena:
99% se slazem sa tobom, onaj 1% neslaganja ide na memory management. On je na osx drukciji ali je odlican i zahvaljujuci njemu imamo utisak i brze odzivnosti nego na win.

Off topic: To za bug-ove sam pomenuo, a za probleme s memorijom nisam cuo (mozda je do igrica, posto ne znam nikoga ko se igra na Mac-u). U stvari ni dan danas ne shvatam ni PC (a ne Mac) gamer-e, ali postujem... Postojanje C i D diska su mane Windows-a, to moze biti prednost samo iz navike.

On topic: Meni Windows 10 (10036) radi losije od Windows-a 8.1. Da se ogradim, radi kao VM (tj. oba rade tako) i utisak je da je sistem (odziv) nesto sporiji, aplikacije jos sporije, vece zauzece CPU i RAM, efekti i animacije nekako cudni, neuskladjeni, Start menu nije ono sto su najavljivali nego nesto polovicno, superfetch stalno nesto pokusava da uradi, UI izgleda kao LXDE, virtuelni desktop prosto zapinje, itd. Zato me zanima kakvi su vasi utisci o dosadasnjem napretku posto ja sumnjam da sve ovo moze da se resi za 3-4 meseca.

Nazad
Vrh Dno