Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Pa 8.1 i W10 su bukvalno isto ;) zato i prolazi ta instalacija preko 8.1, hocu reci Core nije drasticno promenjen.
Nisam tako siguran u to - Kernel u W10 je prvi u dugo vremena sa novom oznakom. Verovatno su ovaj put vodili više računa o upgradeu - očigledno da im je jako bitno da dosta korisnika usvoji desetku.

Cek novi kernel nosi oznaku 10 ili je i dalje 6.3 posto taj 6xx budjaju jos od Viste..
I nisam ih razumeo dolazi li sad ovaj preview sa dx12 ili je tu i dalje modifikovani dx11?

Poslednja izmena:
Da, novi kernel je takođe 10. Mislim, koliko toga novog je stvarno tu, videćemo... Iskreno, i 8.1 je bio uglavnom nalepljen RT interface na sedmicu. Čini mi se da će ovaj put ipak biti bolje odrađeno. Pretpostavljam da je to deo napora da naprave jedinstveno jezgro sistema bez obzira gde se izvršavao.

Poslednja izmena:
Pa vec par godina oni to rade, sada su bas udarili onako ozbiljno.

Jel moze ovaj Windows 10 Technical Preview x64 EN da se instalira na particiji od 25GB samo za probu, tj da li ce biti dovoljno? Ne nameravam nikakve posebne dodatne programe da instaliram.

Sacekaj do sledece nedelje Custom Preview te instaliraj to. 25GB je i vise nego dovoljno. Preporucujem VMWare Player jer VBox nije jos kompatibilan sa Widnwos 10. Nisam proveravao Workstation.

Pa 8.1 i W10 su bukvalno isto ;) zato i prolazi ta instalacija preko 8.1, hocu reci Core nije drasticno promenjen.

Core jeste drasticno promenjen. Windows 10 ima novu verziju NT Kernela nego Windows 8.1. Ono sto mnogi ne znaju jesta da cak i Windows 8 i Windows 8.1 nisu isti, bukvalno dva razlicita OS, tacnije dva razlicita Kernela. Logicno je ocekivati i nov Kernel za Windows 10.
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT
http://en.wikipedia.org/wiki/Architecture_of_Windows_NT

To su im dodatne pare, znate koliko kosta da MSFT dopusti neki third party driver da bude ucitan kod njih u kernel? Oko ~ 300 ili 500 $ na godisnjem nivou, zaboravio sam iskreno, ne drzite me a rec. Ali je skupo ...

Drasticno promenjen nije uopste, svakako MS od Viste pa do eto W10 samo budja kernel, nista tu nije drasticno promenjeno, nego zakrpljeno i doradjeno i dobro je, nisam rekao da je lose.

MS je drasticnu promenu napravio sa Vistom/W7, ja sam se licno tesko odvikao od Viste i onog Aero fazona ;) to su bile prave promene.

e49f114296780b9ac10658d3db056592.jpg

Vista <3 :D

Sto te cudi sto to MS naplacuje? Pa i pojedine verzije linuxa RHEL, SUSE... se naplacuju sa razlogom :) ti sto turaju te drivere od istog MSa tj putem njega i zaradjuju, normalno je to sve.

Poslednja izmena:
... nema potrebe da neko piše u System32, ali zbog matorih VB6 aplikacija koje to rade to se jednostavno neće desiti.

Ovaj problem su rešili još sa osmicom, mogu da pišu po system32, ali ne mogu da menjaju sistemske ili tuđe fajlove, već to može isključivo aplikacija koja ih je kreirala.

Poslednja izmena:
Sve aplikacije su iste i za pc, tablete i telefone, samo se ceka da snaga tableta i telefona
poraste da moze da koriste direktno win 10.
To im je krajnji cilj da objedine sve uredjaje na jedan sistem, i da android posalju u penziju.

Ovaj problem su rešili još sa osmicom, mogu da pišu po system32, ali ne mogu da menjaju sistemske ili tuđe fajlove, već to može isključivo aplikacija koja ih je kreirala.
To po meni nije rešenje, bar ne na pravi način. Upoznat sam sa dosta onoga što su radili, i sa virtuelizacijom fajl sistem i registry baze, ali to je sve pre krpljenje nego pravo rešenje, a sve zbog kompatibilnosti unazad.

Instalirao desetku da probam na masinu iz potpisa, ali windows mi nije instalirao nikakav drajver za graficku amd 3650, pa nema sanse da postavim originalnu rezoluciju. Na win 8 windows je bar instalirao neki genericki drajver koji je koliko toliko sljakao, ovde nista.

ni ja nisam uspeo da instaliram na kompu sa rivom/tnt.

Jel ovo pokusaj da budes duhovit?

Moze, ja sam odradio tako, i to iz windowsa, jedino moraju graficki drajveri da se prepucju ponovo.
Skines iso i mountujes i instaliras ...
Posle obrises windows old i teras dalje.
Šta treba da bi se to odradilo, ako to nije problem u par koraka da objasniš?
Mora li biti oriđiđi?

Poslednja izmena:
Microsoft ce sledece nedelje okaciti na sajt novi build , najverovatnije krajem nedelje to jest meseca..

Instalirao desetku da probam na masinu iz potpisa, ali windows mi nije instalirao nikakav drajver za graficku amd 3650, pa nema sanse da postavim originalnu rezoluciju. Na win 8 windows je bar instalirao neki genericki drajver koji je koliko toliko sljakao, ovde nista.

Sam sam provalio za drajvere, instalirao sam ove zadnje amd_catalyst_13.4_legacy_beta_vista_win7_win8 i rade bez problema.

Zar windows ne pusti WDDM u update-u? ili ti je matora kartica pa nije podrzana , mada nebi to trebao da je problem... Win zahteva dx9 kao minimum (podrzane grafulje)..

Šta treba da bi se to odradilo, ako to nije problem u par koraka da objasniš?
Mora li biti oriđiđi?
Pa nista posebno, kada sam ja to radio win 8.1 (Pelagic) je bio update, ja to uvek radim..
Skinuo iso sa Microsoft sajta (imam account).
Mount i instalirao, kod instalacije izabrao da mi sacuva moje fajlove(upgrade).
odradio je staje imao u windowsu, restartovao se i nastavio instalaciju.
Kada je zavrsio imao sam sve fajlove, igre, ..kao i na win 8.1.
Od tada jos par build-a sam je update, ubrzate ga u settings.
Kod zadnjeg 9901 sam sam skinuo iso (nije oficijalni)
Sa ovim pazljivo ako sa ovim upgrade windows ne mozete nista dalje.
Posto je ovaj novi blizu ovaj 9901 preskocite (ja sam svesno to odradio a znao sam za to)
Skinite zadnji build 9879 sa njega moze i ne mora ovih par zadnjih.

Zar windows ne pusti WDDM u update-u? ili ti je matora kartica pa nije podrzana , mada nebi to trebao da je problem... Win zahteva dx9 kao minimum (podrzane grafulje)..

Pa win 8.1 je automatski instalirao drajvere, ovde jok. Matora jeste kartica, meni ne treba bolja od ove da baca sliku na racunar, plus je silent. Ali rekoh ajde da probam ove legacy drajvere (sa kojima je i win 8.1 imao problema da ih instalira), i to je proslo bez ikakvih problema :)

@Vuk40
Ja sam mislio ovaj Consumer Preview, ali sva prilika da će biti clean install.

clean install samo kod velikog menjanja hardvera,inace gazenje radi perfektno.

@Vuk40
Ja sam mislio ovaj Consumer Preview, ali sva prilika da će biti clean install.
Mozes upgrade bez problema i taj iz windowsa, a mozes i nazad na win7 ili 8.1 ako ti se ne svidi.
Samo onda ne brisi windows old.
Ja necu moci sa 9901 moracu clean install.

Da li negde postoji spisak stvari koje su dodali u Win 10? Bilo bi lepo da konacno ubace sandbox mod.

HM ovaj najavljeni dx12 nece zahtevati nove grafulje, radice u fullu i na postojecim dx11 karticama? Znaci to je u stvari dx11 na steroidima :D kazu i do 50% boost , to je super. Ovo je nesto kao AMD-ov Mantle? ili su zajedno razvili taj dx12?

Poslednja izmena:
HM ovaj najavljeni dx12 nece zahtevati nove grafulje, radice u fullu i na postojecim dx11 karticama? Znaci to je u stvari dx11 na steroidima :D kazu i do 50% boost , to je super. Ovo je nesto kao AMD-ov Mantle? ili su zajedno razvili taj dx12?
Ja bih pre rekao da su napokon sredili postojeći DirectX, na streamu se tačno vidi da isti hardver može da pokreće znatno kompleksniju scenu sa DX12 bez problema, dok sa DX11 vrlo brzo stane. Po tome mogu samo da izvedem zaključak da je DX11 u stvari bio loše optimizovan.

Gledao sam klip na vergu i ovo je katastrofa. Nije mi jasno sta oni rade.

Ja bih pre rekao da su napokon sredili postojeći DirectX, na streamu se tačno vidi da isti hardver može da pokreće znatno kompleksniju scenu sa DX12 bez problema, dok sa DX11 vrlo brzo stane. Po tome mogu samo da izvedem zaključak da je DX11 u stvari bio loše optimizovan.

Strava :) bas cu da odradim Benchmark grafulje na 8.1 i ovaj preview 10 cim izadje sledece nedelje... Znaci ko je na Steamu picio igricu na medium sada moze na high :D

@telep a sta si ti ocekivao da naprave Win7 sp2 :D

Poslednja izmena:
Koliko vidim za ovo kratko vreme od kada sam instalirao ovaj preview, nema vise onog klasicnog metro okruzenja, nego je ovo neka kombinacija windows 7 i 8.

Vrh Dno