Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

da li će to važiti za nas sa skype aktivacijom, kao globalni apdejt bez full reinstalaccije sistema?

Da mi je neko rekao da ce Microsoft da deli Windows besplatno ne bih mu verovao, zaista.

To samo rade da bi imali veliki broj early adopters. Jer im je cela 8ca propala sto nisu dostigli kriticnu masu kao sto je bio slucaj sa prelazom sa XP na Win7.

Jednostavno im je sad ne dopustivo da npr. bude XP 20% i Win 10 20%. Moraju da preteraju ljude bar sa Win7 na 10 pa da posle prve godine bude 20% XP, 55% Win 10, 25% Win8.

Poslednja izmena:
Novi build odlozen za sledecu nedelju , nadam se da ce moci da se skine do 31 januara , ako ponovo ne odloze!

Uhhh, vec vidim da ce virusi da povale Cortanu, pa ce da priča bezobrazno.
Ovo je opet gomila šminke koju će godinama da krpe. Šta su suštinski promeni ispod haube?

Nista, samo su dodali DX12 a da to nije bitno ;) i to je sminka..

Poslednja izmena:
U neku ruku i jeste šminka. Šta su promenili u sigurnosnim mehanizmima? Da li prosečan korisnik može da koristi win10 bez antivirusa? Kada to naprave neka se jave.

http://www.techuser.net/winsecurity.html

Jeste da je stari članak, ali pogađa suštinu. Neću više o ovome da ne bi trovali temu. Po meni i win 10 je fail u najavi, ali ga toliko hajpuju da ima šanse da prođe. Problemi tek slede.

Poslednja izmena:
Šta su promenili u sigurnosnim mehanizmima? Da li prosečan korisnik može da koristi win10 bez antivirusa?

Pa zar vec nisu? Promene su izvrsili jos na Windows 8.1, malo li je?

Dodali su Kernel Patch Protection + Driver Signing Policy na x64bit based sisteme gde svaki kernel driver mora biti signed. A na novom NT pocevsi od Windows 8 (ili 8.1) signed driver je potreban i na x32bit.
U prevodu, oni koji ne razumeju ovaj deo, svaki RootKit koji radi na Kernel nivou nece i ne moze biti ucitan. Usercode RootKit (aka Sirefef ili 0Access i slicni) su druga prica, oni rade u UserCode (aplikativnom) nivou.

Pravi Kernel Code RootKit ne mesati sa BootKit tehnologijama koji koriste novi moderni MBR based malware. M$ je i za ovo izneo resenje na svoje uredjaje dodavis SecureBoot. Ako je Secure Boot aktivan, malware ne moze manipulisati MBR-om da bi ucitao svoj maliciozni file a ni formirati malicioznu particiju. Za one koji ovo ne razumeju, to znaci da TDL4 i ostali malware koji koristi ovu tehnologiju ne moze biti ucitan na Windows 8.x.

Da li korisnik moze koristiti Windows 10 bez AV? A moze li Windows 8.x? Moze, jer korisnik vec ima aktivan AntiVirus. Korisnik ni jednog momenta nije nezasticen na Windows 8.x/10.
Ne mesati adware i ostale PUP programe za koje je korisnik sam kriv sto ih instalira, ne znajuci proceduru instalacije. Ok, slazem se ako neko kaze da bi i na ovome trebalo poraditi ali M$ jednostavno nema potrebe da bude agresivan na lagan maliciozni softver kojeg je u vecini slucajeva moguce bez filozofile deinstlairati. Onaj ko hoce nesto agresivnije, ima Malwarebytes ili Emisoft ako ne neki drugi AV i stvar resena.
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff548231(VS.85).aspx

Vezano za Cortana, ona je aktivna iz Kernel Moda, sto ce reci nista i niko nema pristup njenim izvrsnim fajlovima. U prevodu to znaci da malware ne bi trebao da moze da je explatise jer prosto nece imati potreban access.

Sto se tice Windows 10, mislim da su uradili pun pogodak za Desktop korisnike. Sam Windows 10 i njegov UI look je dobar, meni se svidja ali smo to vec znali i videli u leak build 9901.
Cortana na Desktop PC ce biti bolja stvar nego sto sam mislio. Dx12 je razvalio, synced apps i uredjaji, odlicno redizajnirani app-ovi, to im je bas trebalo ... vrh ... bice to vrh ali sa Desktop korisnike.
Spartan iliti IE12 deluje kao Cool browser. Ali nisu spominjali preformanse, samo o tome kako cu moci da crtam po webu...hm ...

Naravno, projekti Holographic i HoloLens su razvalili ali ponovo malo ne definisano sto se tice podrske uredjaja. Videcemo ...

A tableti? Telefoni? Gde je Modern UI v2.0? Odustaje se..?
Zar ce onaj ruzno-prosireni Start Meni (Continuum UI) biti taj moderni UI? Stvarno se nadam da ce M$ da priredi neko dobro iznenadjenje jer trenutno ne mogu zamisliti hybrid desktop na tabletu.

Transparent? Aero? M$ 'kao' sluza Insider-e, i svi oni kukaju za Windows 7's Aero look. Uradili neki amaterski transparent ... strasno.
A sta je sa Windows (Phone) 10 i njegovim novim UI? Recently apps i pozadina je nov Phone 10? Je l' to jos jedan pokusaj da se sustigne Google i Apple kao Windows Phone 8.1 i Update 1?

Razumem ja da je sve ovo jos rana verzija ali ideja je takva kakva je. Ne znam ... jos razlazem utiske. Cekam offical build za download pa da sam stvorim bolje utiske.

Prezentacija kao takva...imate li i vi osecaj da su svi otisli po malo...razocarano, ponovo? Kao da nista novo nisu culi (vezano za sam Windows 10). Ima jos vremena do final versons, nadam se da cemo svi mi biti prijatno iznenadjeni jer to i ocekujemo, a oni nece napraviti ponovo istu gresku.

Poslednja izmena:
Ova slika sa Microsoft sajta izgleda drugacije nego li sa sinocne prezentacije.
Izgleda elegantnije,mnogo dovrsenije,aero glass transparentnost je ukljucena,kontrola za maksimiziranje start menija je drugacija.Meni se licno ovo veoma dopada.

laptop_device_start.png

Poslednja izmena:
Rešili su da uteraju žive kockice za sve pare. Meni je to i dalje gadno.
@magna86:
Sve je to super, potpisani driveri, secure boot,... Ali korisnik i dalje može da pokupi neki malware. To je nedopustivo.
Da li Kortana može da se u potpunosti ukloni iz OS-a? Da li novi Windows može da se koristi bez MS naloga? Da li integracija sa One Drive može da se ukloni? Da li Skype može da se ukloni?

U Feb Consumer Preview. U junu nešto kao Release Candidate. Avgust MSDN i partner build. Oktobar Final.

Znaci oni nama pred kraj godine daju za djabe :D a od sledece mora da se plati ;) hm, mozda i po prvi x kupim win ;)

@magna86:
Sve je to super, potpisani driveri, secure boot,... Ali korisnik i dalje može da pokupi neki malware. To je nedopustivo.
Da li Kortana može da se u potpunosti ukloni iz OS-a? Da li novi Windows može da se koristi bez MS naloga? Da li integracija sa One Drive može da se ukloni? Da li Skype može da se ukloni?

Ja koristim od od samog izlaska win 10 i zadnji 9901.
Racunar se koristi skoro 7/24, za sve moguce (dva sina u pubertetu mozes misliti) :d
Skida se sve sto se vidi i cuje, instalira nasumicno, sta tu svega nema...
Kada sedem za komp samo pola sata brisem i sklanjam koje-kakva cuda.
Ne koristim AV jos od win8, malware i viruse ne videh jos od win7.
Defender upozorava na sve "sumljivce"
MS nalog imam godinama isto bez problema.
Skype ako ga ne aktiviras nece se ni ukljucivati, mozes i obicnu verziju da instaliras...
Kortana moze da se iskljuci i ukloni iz toolsbara.
Meni je bitno da je sitem brz i pouzdan i mogu da potvrdim da za mene jeste.
Za igre je nenadmasan, od programa nisam nasao da nesto ne radi.

@magna86:

Cortanu mozes da iskljucis, kao sto i na WP8.1 imas opciju za tako nesto. Ne kapiram tvoju frustraciju povodom W10/W8 ja sa 8.1 ni jedan jedini problem nisam imao, kakav crni virus... Znci sve ono sto je bilo lose na XPu, Win7 po pitanju sigurnosti u 8mici su popravili, ja nemam ni jedan antivirus, i koj ce mi, pazim koliko mogu sta preuzimam i koje stranice posecujem... Pre cu preko Chroma da navucen viruscine (generalno stetan code) nego preko IE koliko god on bio losiji za surf, a ovaj Spartan ce biti nesto sto je Google trebao da uradi sa Chromom, light a kida.

Sto bi gasio MS servise na MS sistemu, to nema nikakve logike... Uzmi OSX pa ga koristi bez Apple servisa ;)
Sem ako nisi Linux guy ;) tvoje je pravo da furas sta ti je bolje.

Poslednja izmena:
Ms servise ne koristim i nemam nameru da ih koristim ubuduće. Osx ima drugih problema.

yooyo, večiti anti MS momak. Drži se ti linuxa, a nama smrtnicima ostavi da uživamo u čarima windowsa. :wave:

Ja postujem linux ali jednistavno nije za mene ;) Nego, mogu li ja taj preview da instaliram preko 8.1, da odradi upgrade???

Registrovao sam se jos u oktobru za onu Alphu kada je bila bas bagovita, pa sam je obrisao sa hdd-a.

Moze, ja sam odradio tako, i to iz windowsa, jedino moraju graficki drajveri da se prepucju ponovo.
Skines iso i mountujes i instaliras ...
Posle obrises windows old i teras dalje.

Poslednja izmena:
@magna86:
Ali korisnik i dalje može da pokupi neki malware. To je nedopustivo.

Pa dobro, ali ako cemo tako gledati, i Android sistem moze da pokupi neki malware. I Mac sistemi mogu da pokupe neki malware, i to gadne, vec postoje specijalizovani alati za njih. Cak i Linux moze da pokupi malware. Razumem tebe i tvoju poentu ali razumi i ti mene. M$ je uradio mnogo da zaustavi malware. Cak je i saradjivao sa svim AV kompanijama i danas je jako testko napisati nov malware i developeri to vrlo dobro znaju, jer koliko kod tvoj program legitiman bio, neki AV ce ga ciljati obicnom heuristikom. Bez digitalnog potpisa nema im posla.

Cortana moze da se disable-uje, kao sto rekoh, M& nece napraviti istu gresku. Windows 8/8.1 a verovatno i Windows 10 mogu da se koriste bez M$ naloga, opcija jeste sakrivena ali ne razumem zasto nekima ovo smeta? Integracija sa OneDrive je sjajna stvar i po mom misljenju samo paranoik ce zeleti da ovo iskljuci. Ince, na Windows 8.1, u PC Settings app imaju sva podesavaljana za OneDrive gde je moguce sve to ugasiti. Zasto Skype ne bi mogao da se ukloni, ovo mi nije poznata stvar a i na VM imam samo Tech Preview i tamo nemam Skype.

Ms servise ne koristim i nemam nameru da ih koristim ubuduće. Osx ima drugih problema.
Verum mi na rec da sam ovo cuo mnogo puta. I to od ljudi znalaca, koji znaju sta rade. Neki can ni od Windows XP ne mogu prihvatiti dalje. Neki ljudi na zalost, ne mogu prohvatiti promene.
Stvarno toplo preporucijem da preuzmes consumer preview (ne tech preview jer je to za enterprise korisnike build) i das sebi sancu da prihvatis produkt. Da su savrseni, nisu. I meni neke stvar smetaju ali bar za Desktop korisnike, Windows 10 moze sjajno da se nasteluje i bude fanstastican. Shvatices to vremenom.

:)

Nego, kapira li neko kako oni planiraju da plasiraju Windows 10 na tablet uredjaje? Ako je sva ta tehnologija za tuch zasnovala na prosirenom Start-u, razocaran sam debelo ...

Poslednja izmena:
Ono što yooyo verovatno želi da kaže jeste da je bi trebalo da reše neke stare probleme koji se vuku odavno - recimo, da osnovu sistema mountuju read-only, kao Linux. Npr. - nema potrebe da neko piše u System32, ali zbog matorih VB6 aplikacija koje to rade to se jednostavno neće desiti. Dodatna nepopularnost UAC-a među korisnicima, koji se lako isključi - a po default podešavanjima još i nije potpuno siguran - čine sve ostale mehanizme samo krpljenjem starih sigurnosnih rupa. Tu nečeg novog još uvek nema i zbog kompatibilnosti unazad, predviđam da neće ni biti. Sa druge strane, ono što su pokazali sa unifikacijom sistema koji radi i na tabletu i na telefonu i na PCu je veliki korak napred - ako budem mogao da pokrenem svoju aplikaciju bez puno prilagođavanja na više tipova uređaja, za mene je to velika stvar i pravi nastavak vizije gde je 8.1 zakazao i ono što vidim je platforma kakvu trenutno niko drugi nema, sviđalo se to meni ili ne. Da ne govorim o razvojnim alatima, koji su sad postalli besplatni i za male developere, sa daljom pričom o podržavanju .NETa , (koji postade Open source hostovan na Github-u) - Mono na Linuxu, mislim da je ovo veliki korak u pravom smeru.

Poslednja izmena:
ovo za gazenje jednog preko drugog win-a i drajvere,ja imam radeone,i sve je bilo okej posle,nisam morao da ih reinstaliram.nisam imao ali nikakvih problema kad sam gazio win jedan preko drugog,ako ostaje isti hardver,sad sam na cistoj instalaciji zadnjeg build-a jer sam u medjuvremenu presao sa amd-a na intel.

Ono što yooyo verovatno želi da kaže jeste da je bi trebalo da reše neke stare probleme koji se vuku odavno

yooyo jako dobro zna zašto je windows takav kakav jeste. On, jednostavno, voli da potkači MS i Windows s vremena na vreme. Da windows ima bazu korisnika i aplikacija koliko imaju linux i OSX, lako bi oni sredili neke stvari. A pošto nemaju, neke stvari se ne mogu tako lako izmeniti. I da ne bude zabune, ja koristim linux servere i na poslu i kod kuće, a bogami korstio sam i linux desktop u raznim varijantama nekoliko godina na poslu (i nisu mi radile posao kako treba, ali ne zbog samog linuxa kao takvog, već njegove podrške za proprietary formate fajlova, aka. doc/docx, xls/xlsx).

Jel moze ovaj Windows 10 Technical Preview x64 EN da se instalira na particiji od 25GB samo za probu, tj da li ce biti dovoljno? Ne nameravam nikakve posebne dodatne programe da instaliram.

Jel moze ovaj Windows 10 Technical Preview x64 EN da se instalira na particiji od 25GB samo za probu, tj da li ce biti dovoljno? Ne nameravam nikakve posebne dodatne programe da instaliram.
Moze, potrebno je 16gb.

Moze, ja sam odradio tako, i to iz windowsa, jedino moraju graficki drajveri da se prepucju ponovo.
Skines iso i mountujes i instaliras ...
Posle obrises windows old i teras dalje.

znači može se iz samog win-a odraditi instalacija preko starog sistema i posle toga samo Disk Cleanup?
kod ranijih sistema nisam imao baš nešto poverenja u ovaj način ali ako radi sve bez greške mnogo je lakše.

Pa 8.1 i W10 su bukvalno isto ;) zato i prolazi ta instalacija preko 8.1, hocu reci Core nije drasticno promenjen.
Al kako su sredili AC, svaka cast bukvalno su presadili tu funkciju sa WP, konacno kako treba na jednom mestu za sve app.

Poslednja izmena:
yooyo jako dobro zna zašto je windows takav kakav jeste. On, jednostavno, voli da potkači MS i Windows s vremena na vreme. Da windows ima bazu korisnika i aplikacija koliko imaju linux i OSX, lako bi oni sredili neke stvari. A pošto nemaju, neke stvari se ne mogu tako lako izmeniti. I da ne bude zabune, ja koristim linux servere i na poslu i kod kuće, a bogami korstio sam i linux desktop u raznim varijantama nekoliko godina na poslu (i nisu mi radile posao kako treba, ali ne zbog samog linuxa kao takvog, već njegove podrške za proprietary formate fajlova, aka. doc/docx, xls/xlsx).
Trebalo je ranije ispraviti te propuste i yooyo je tu u pravu, bio pristrasan ili ne. Nažalost, u pitanju je profit - ne korisnici. A što se tiče proprietary formata, to je tako kako jeste. Ne bi ih ni trebalo podržati. Docx i xlsx nisu proprietary - otvoren su standard. A Linux distribucije (za PC, ne mislim na distribucije za telefon) su već dugo dosta funkcionalne. Za prosečne korisničke potrebe - dovoljne. Nažalost, oni imaju drugi problem - distribuciju aplikacija koja je loše, loše odrađena bar po meni.

Nazad
Vrh Dno