Šta je novo?

Winamp i surround

zendraqla

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
680
Da li postoji neka verzija winampa ili neki dodatak za njega ili neka opcija u njemu sa kojom bi winamp radio u surround modu a ne samo front zvucnici. Ili mozda cak front i back?

Sve verzije winampa to podržavaju. U verziji 3 i 5 to je namešteno po defaultu, a kod 2.xx treba sam da podesiš.

Kad sam kupio 5.1 zvucnike imao sam Winamp 2-ku. I namestio sam da rade 4 zvucnika na ovaj nacin
Options->Preferenses
Sa leve strane izaberi "output" pa u prozoru sa desne strane izabedi "DirectSound output"

Koliko ja znam mp3 nema izlaz za 5-ti kanal pa tako da ce ti centralni zvucnik ostati necujan.

Meni je pre moralo samo u windowsu da se namesti da imam surround u control panelu u sound, ili kako se vec zove, opciji. Ali sada nesto nece.

Nece nikako ljudi. Morao sam da stavim stereo dzek sa dva izlaza na onaj jedan sa kojim winamp radi. Mada sve mi sasvim normalno radi sa win media playerom i ostalim programima tipa bs player, windvd, powerdvd, itd... Ima li resenja.

Ma to je po defaultu namesteno. Nisam to dirao.

Juče sam čoveku instalirao sistem i imao isti problem! Problem je rešen instalacijom Winamp v.2.81! ;)

P.S. Veruj, ne postoji drugačije rešenje tog problema.

Ajde da probam ja da budem pametan. :p
Ako je Winamp 5 u pitanju jesi li probao da u: Options/Preferences/Output/DirectSound output/Configure/Device/ chekiras "allow hardware acceleration". U opciji iznad moze da stoji i "Primary sound driver" ili tvoj maticni zvucne karte ,svejedno (npr. "nvidia nforce audio" kod mene).
Naravno, moraces i da ponovo pokrenes Winamp da bi promena opcije imala efekta.

Poslednja izmena:
mikele je napisao(la):
Ajde da probam ja da budem pametan. :p
Ako je Winamp 5 u pitanju jesi li probao da u: Options/Preferences/Output/DirectSound output/Configure/Device/ chekiras "allow hardware acceleration". U opciji iznad moze da stoji i "Primary sound driver" ili tvoj maticni zvucne karte ,svejedno (npr. "nvidia nforce audio" kod mene).
Naravno, moraces i da ponovo pokrenes Winamp da bi promena opcije imala efekta.
Zamalo da ti kažem BRAVO. Probano, i ne vredi. Winamp is only Winamp! :-devil-:

Ne funkcionise.

Hm ,zanimljivo zaista...
Kod moje devojke Winamp 5 daje na kombinaciji Abit NF7/Altec Lansing 3121 mp3 zvuk na svim zvučnicima. (Naravno, to nije pravi 5.1 zvuk jer mp3 to ne ppodrzava kao sto rece kolega).
Ja sam u tri navrata imao isti problem sa Soundstormom na ABIT NF7-S, obicnom NF7 i Epox-ovoj VIA KT600, sva tri puta sam problem resio ovom forom koju sam naveo gore.
Jos, nesto, ako je nvidia nforce u pitanju, probajte najnovije drajvere za plocu ako koristite novi Winamp. Meni je Winamp 2.78 radio korektno samo sa starim drajverima.
Jos jedno glupo pitanje, jeste li u nvidia mixer-u odabrali 4 speakers, probajte sve opcije koje postoje.
A da se malo poigrate sa prekidacima na zvucnicima, ako ih ima? I to sam imao prilike da vidim na Altec Lansing vs 3121 , ima prekidac 4/6 ili tako nesto.
Sledece sto mi pada na pamet je reinstalacija Windows-a, verovatno ima neki konflikt.
To vam je od mene, vec sam dovoljno izlupetao, jedino još da probate da pozovete nekog vudu-vrača da obigra par puta oko kućišta! :smoke:

Poslednja izmena:
Bojan Novakovic je napisao(la):
Kako onda meni radi 4 od pet zvucnika ako ne podrzava?
Imam Winamp 5 bez ikakvih pluginova
Fajlovi .mp3 ne mogu da rade na 5.1 izlazu! Tojest, rade na 4 a ne na svih 5 zvučnika!

Ronnie Coleman je napisao(la):
Fajlovi .mp3 ne mogu da rade na 5.1 izlazu! Tojest, rade na 4 a ne na svih 5 zvučnika!

Rade, postoji mnogo softversko i ili hardverskih resenja koja od sterea prave 5.1 ili slicno.

.mp3 moze biti i 5.1, u krajnjem slucaju mozes i filmu staviti .mp3 ekstenziiju pa da ima i sliku. Nije poenta u ekstenziji, poenta je u zapisu.
Tj. ako skidas stereo audio disk, sto je svaki Audio CD napravices i stereo .mp3 a njega nema smisla pustati na vise od dva zvucnika sem ukoliko je zelja da svi rade i prave vise buke (a upravo to svi ovde zele).

Da to je apsolutno tacno. Recimo ja imam 5.1 sistem i imam zvuk na svim zvucnicima (zahvaljujuci Creative Sorruond Mixer-u koji ide uz Live 5.1 drajvere).

Kod mene na Live!-u radi svih 5 zvucnika uz upotrebu KX drajvera. Pod tim podrazumjevam mp3 pjesme koje su naravno stereo, ali eto, rade na svih pet komada...! :D

Nisam probao 2.81. Mrzi me da probam, a i to je prastara verzija. Idem da probam ovo sto je predlozio cyberdude pa cu javiti veceras. :wave:

na live-u je dovoljno otici u surround mixer i staviti "movie mode" i rade svi zvucnici u winampu i bilo gde....

Proverite vi da li ste i u samom windows sound configuration stavili surround ili samo u mixerima i winampima ;)

Nisi rekao ni koju zvucnu imas ni koji OS koristis. Ako je Live, i koristis Creativeove drajvere, onda je resenje naveo gx-x. Ali to se apsolutno ne isplati jer dobijes centralni zvucnik po ceni lo6ijeg kvaliteta zadnja dva. Kod KX drajvera je to mnogo elegantnije reseno (kao sto rece vmiro).

Ali problem kod tebe nije aktiviranje centralnog zvucnika, tako da oba navedena resenja padaju u vodu.

Problem ce pre biti u aceleraciji u DirectXu - pogledaj u control panelu da li je akceleration na "full". Ako jeste, onda je prob samo i jedino u Winampu - pa proceprkaj opcije u Sound Output. Ako te sve to mrzi, onda deinstall winamp i i obrisi svagi trag o njemu u registry bazi, pa instaliraj ponovo (ja licno koristim 2.91c).

Ja u skorije vreme nisam video nikoga ko koristi neki drugi OS osim XP-a. A zvucna je integrisana na NF7-S. Winamp mi se ne menja tako da on mora da ostane. A acceleration mi jeste na full-u. Skidao sam neke plugin-ove pa to jos nisam imao vremena da probam. Javicu sta je bilo.

ne znam da li je neko to vec napisao, ali evo kako sam ja resio...
ja koristim winamp 5.xx i ovako, otisao sam na winampov sajt i skinuo sam plug in za 5.1. e sad, posto generalno sam mp3 i ne bi trebao da ide na sve kanale iz prostog razloga sto je on stereo signal, ode se na options -> preferences -> plug ins out put -> conf. i tamo na podesis na pluginu ( koji prethodno skines i instaliras) da ti zadnji levi zvucnik radi kao i prednji levi, a zadnji desni kao i prednji desni... prosto je. i tako se dobije da rade svi zvucnici od jednom... u stereo signalu.

plug in za 5.1 koji ja koristim je
KB 5.1 Channel Output [out_kb5p1wav.dll]

pozdrav

Ronnie Coleman je napisao(la):
Juče sam čoveku instalirao sistem i imao isti problem! Problem je rešen instalacijom Winamp v.2.81! ;)

P.S. Veruj, ne postoji drugačije rešenje tog problema.

Evo npr. meni to uopste i nije resenje!! Resenje je plugin KB koji mi se nesto posebno ne svidja.. Ja ne znam da li je do drivera za plochu [imam 8RDA+] ali ranije mi je 5.1 radio [mislim stereo na svim zvucnicima] u Winampu 5ici bez ikakvih dodatnih podesavanja dok sada nece ni sa jednom jedinom verzijom. U Media Playeru sve radi OK!

Ja sam kod sestre naleteo na isti problem, i pored premetacine podesavanja, opet nista. Doduse sam sistem je nekog no-name proizvodjaca, mada daje solidan zvuk. Jel ima to neke veze?
P.S sa Media Playerom radi normalno :trust:

Swiper je napisao(la):
Evo npr. meni to uopste i nije resenje!! Resenje je plugin KB koji mi se nesto posebno ne svidja.. Ja ne znam da li je do drivera za plochu [imam 8RDA+] ali ranije mi je 5.1 radio [mislim stereo na svim zvucnicima] u Winampu 5ici bez ikakvih dodatnih podesavanja dok sada nece ni sa jednom jedinom verzijom. U Media Playeru sve radi OK!
Hmmm Kod mene radi normalno(svi sem centralnog) 8RDA+(5.10) na Winamp-u 5.08.Samo namestis u nVmixer-u da klonira zvuk sa prednjih na zadnje zvucnike.

Swiper je napisao(la):
Ne volim da instaliram dodatne plug-in-ove u Winamp. I ovako (v.5.094 Classic, bez visual effects-a, modern skin-ova...) je isuviše "težak"... ;)

rastafarian je napisao(la):
Hmmm Kod mene radi normalno(svi sem centralnog) 8RDA+(5.10) na Winamp-u 5.08.Samo namestis u nVmixer-u da klonira zvuk sa prednjih na zadnje zvucnike.

Ej svaka cast!!! To sam iskljucio dobro si me podsetio.. Nikad se ne bih setio :)
Ali kako to da radi i bez kloniranja u Media Player-u ? :S:

Nazad
Vrh Dno