Šta je novo?

win95 i 486, kako instalirati

Worf

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
619
Teča je našao neko kućište pored kontejnera, priključili smo ga na monitor i radi se o 486-ici.
Kako se upali, kaže nešto kao invalid disk, insert system disk, press key, nešto u tom fazonu.
Ima hard disk od 1 GB, floppy, cd drajv, ali ne znam šta radi šta ne radi. Neću da akam svoj komp i da guram komponente da proveravam, zanima me da li će win95 da radi na 486, i kako pokrenuti instalaciju windowsa 95? Pošto ne prepoznaje CD, samo registruje floppy i hard, treba mi neka vrsta sistemske diskete???? Ubacio sam jednu od win98 i neće da je konstatuje dok se pali nego daje istu poruku, insert.....

Vaša mišljena, kako najlakše naterati ovo čudo da proradi??? Naravno sa ovim što ima, nemam nameru da mu dodajem komponente!!!

Mislim da 95ica ne moze da radi na tome.
btw zasto se bakces sa tim?

Naravno da Win 95 može da radi na 486, nego je taj krš neispravan.

Neću da vratim gde sam našao. Ako proradi može da posluži za minesweeper.
Siguran sam da win95 može da radi na 486, imali smo u srednjoj takve varijante.
Ajmo ljudi, neki koristan predlog.
A i razmišljao sam se da kupim neki praistorijski komp za karte i minice i tako to, ali sad ne moram. Samo da proradi.

Pored kontejnera svašta može da se nađe. Moj deda je jednom našao skroz novi usisivač, još u kutiji, koji nije baš jeftin (stvarno ne znam ko to baca), i danas je našao neki regal koji ne izgleda toliko loše (bolji od ovog mog). Izgleda da imamo neke buržuje u ulici!!!!

Poslednja izmena:
stavi floppy koji je ispravan, stavi i cd-rom koji je ispravn podigni dos sa podrskom za cd rom i instaliraj win95, radi ce noramalno na 486
ako ti bios podrzava boot-ovanje sa cd-roma, a cisto sumljam, onda ti ne treba floppy

Znači standardni postupak.
Ne znam zašto sam pomislio da se radi drugačije.

Jedino sto 486ice nece bash svaki cd da detektuju. Mi smo na faksu imali neki na 8 brzina koji smo cuvali kada njih treba da instaliramo. Novije nisu masine htele da detektuju.

Preporuka naravno Win 95 OSR2, tzv Win 97. A ako nece CD da detektuje, nakaci hard na svoju masinu, iskopiraj instalacioni folder windowsa, vrni nazad, boot sa diskete pa udri.

P.S. Ukoliko je Win 95 ondak mora fat16 koliko se ja secam, a Win 97 moze i fat32.

Ja mislim da može fat32 sa win95.

Worf je napisao(la):
Ja mislim da može fat32 sa win95.
Ja sam siguran da ne moze.
tzv 97-mica moze.
Tesko da ce moci da se boot-uje sa CD-a , a moguce da ti je i HD krepo probaj da ga podignes sa floppy-ja pa dalje znas i sam...

Poslednja izmena:
Win 95 - FAT 16
Win 95 osr 2 i Win 95 rev. C - FAT 32

furao sam ja 97 na 486, radila je k'o sat. jos kad poskidas neke programe koji ti nece trebati, instalacija ce biti cc 70tak mb. jos ako nadjes nekog kome treba neka kanta za prodavnicu mozda nesto i zaradis :)

Kako da provalim o kojoj verziji Win95 je reč ako ništa ne piše. Ćale je na poslu našao neki hard označen "ne radi", i doneo ga kući. Kad ono hard radi perfektno (3GB), a na njemu samo instalaciona verzija win95. Pokušaću ovu instalaciju da iskoristim.

Teča je na poslu takođe našao neki floppy u ormanu (kaže ima gomila njih iz 93. godine), tako da sada imam sve potrebno pa ću sutra probati opet.

Naravno da moze 95-ica na 486. Pa ja sam imao 98-icu na 486 (486DX2 na 66 MHz, 24 MB RAM-a, 514 MB HDD-a) i radila je kako-tako, a 95 je naprosto letila. Ako imas problema sa CD ROM-om nadji 95-icu na disketama. Cini mi se da je stajala na 13 disketa (ukljucujuci i boot disketu). Mislim da i ja jos uvijek negdje imam tu 95-icu u kuci, ali ko zna gdje je to zatureno, to ni Google ne bi pronasao :)

Worf je napisao(la):
Kako da provalim o kojoj verziji Win95 je reč ako ništa ne piše.
Piše u onim readme fajlovima na CD-u.

Win 95 je bila "regularna" verzija, a OSR2 je MS isporučivao samo kao OEM (ne sećam se više da li su kasnije ipak prodavali samostalno). Kod nas se to valjalo kao Win 97.

Verzija C se u Srbiji skoro i nije pojavila i teško da ćeš na nju naleteti. To je Win 95 koji je izašao maltene istovremeno kad i Win 98 (i ima puno toga iz 98, uključujući tada najnoviju verziju IE) i ovde su svi uveliko prešli na Win 98 pa niko nije bio ni zainteresovan za verziju C. Ja je imam negde, ali mislim da nije dobar izbor za 486, pre za neki slabiji P1.

Ako si u retro fazonu najbolje bi bilo da instaliras DOS i WIN 3.11. Na netu mozes naci dosta matorog softwarea za 3.11 (najcesce shareware) koji sasvim ok sljakaju. Sto se tice minesweepera - neces imati nikakvu frku :)

Jel ima minesweeper na windows-u 3.11?????
Ako ima, koji će mi đavo 95?
Gde ima da se download-uje taj win i da li je free. Pretražiću i sam, ali ja sam bangav što se tiče search.

ako se nevaram trebalo bi da ima, ipak 3.11 sam imao pre 9 godina. jos jaca je fora sto mozes da nadjes i mp3 player za 3.11, samo sto moras da podavis stereo i jos neka cudesa. ili ako budes furao dos nadji dosamp. ako se jednom budes bas smorio idi u predstavnisto microsofta i reci da si zainteresovan za paket win 3.11 i office 6.0 :) ili jos bolje nadji neke klosare iz kraja i reci njima da to urade ( u zamenu za cheapest-lowest price brlju )

Radio sam search i zaključio sledeće.
Da bi se instalirao win 3.11 (koji sam download-ovao) treba uraditi sledeće:
Instalirati ms-dos!

Za to mi treba boot disk koji imam (za verziju 6.0), a samo mi još fali ms-dos 6.0 koji ne mogu nigde da nađem.

Poslednja izmena od urednika:
Potraži negde onaj kineski standalone DOS iz Win98. S njim Win 3x radi savršeno, i to na FAT 32!

Poslednja izmena:
mozda ce neko pomisliti da preterujem, ali najbolja fora bi bila da pokusas da nabavis/instaliras OS/2

Imam sve spremno, dos 6.22, win 3.11, sao još da nađem vremena pored silnih kolokvijuma da sve sklopim i instaliram.
Javiću čim bude gotovo, do subote najkasnje.
Ako 3.11 neće, probaću taj seal.

Još jedno pitanje, nemam nikakve drajvere, da li će da radi grafika kako treba, a i cd? Za zvuk me baš briga.

Filo je napisao(la):
aj probaj npr freedos+seal
evo sta je seal
Meni se Seal pokazao kao užasno nestabilan... Doduše, to je bilo pre nekoliko godina, možda su ga sredili u međuvremenu.

Našao sam floppy koji radi, i hoće da pokrene instalaciju ali neće da mi prepozna hard disk. Prvo je hteo, pa sam mu stavio format c: i onda je počeo da nalazi kvarne sektore i tako nekoliko sati pa sam ga prekinuo. Upalim ga opet i neće da prepozna C. Stavim novi hard i ista stvar. Hard je od 3GB i FAT32. Da li je FAT32 problem. Šta da radim da može komp da ga prepozna????

Za hard kaže samo ivalid drive letter kada uucam C: ili kad smo kod toga, i bilo koje drugo slovo!

(winXP rules :type: )

al je tebi dosadnoooooooooooo
fat32 je problem ako ces da instaliras dos
za bios nije
sta kaze fdisk?
da napravis particije ispocetka pa da ih formatiras u fat?
i to sve sa dos 6 butabilnom disketom
nadji spinrite
ili vidi koji je disk pa na sajt proizvodjaca po utility za testiranje

Worf je napisao(la):
Da li je FAT32 problem. Šta da radim da može komp da ga prepozna????
Naravno da je FAT32 problem. DOS 6.x ne može da radi na FAT32 (niti uopšte "zna" šta je to). DOS 6.x mora da bude instaliran na prvoj particiji i to (ako se dobro sećam) u prvih 256 cilindara.

Ili na početku diska nekako napravi FAT16 particiju ili potraži onaj "kineski" DOS koji sam ti ja već preporučio.

Znači taj "kineski" dos će odraditi posao za FAT32?
Jel to DOS 7.1? Jel se tu koristi win98 boot disk?
Ajde i to da pokusam.

(Mnogo muke ni oko čega)

Poslednja izmena:
Nisam probao fdisk. Zaboravio sam pola tih stvari, davno je to bilo, a i nisam se onda mnogo petljao sa time.

Worf je napisao(la):
Znači taj "kineski" dos će odraditi posao za FAT32?
Jel to DOS 7.1? Jel se tu koristi win98 boot disk?
Jeste 7.1. Mislim da se butuje sa njegovih disketa, ne sećam se više tačno.

Nazad
Vrh Dno