Šta je novo?

win95 i 486, kako instalirati

a i fdisk je strasno tezak za upotrebu
samo mi jos uvek nije jasno da li je jednostavnije cekati da neko odgovori na forumu i skidati 100mb dos disketa s neta zobg fat32
ili instalirati to sto vec imas, uz malo citanja onog sto pise na ekranu

OpenGem

Worf, samo napred!

Pored SEAL-a, koji sada sasvim dobro sljaka, preporucio bih Ti da obavezno probas i OpenGEM, jos jednu vrstu DOS shell-a/desktop-a, kojom sam se prijatno iznenadio. Puna instalacija (4.4MB) ima dosta aplikacija poput mp3 player-a i word processing alatku.

http://gem.shaneland.co.uk/

Mnogo bre ima tu da se čita. Uspeo sam i bez toga. Hvala u svakom slučaju.

Instalirao sam win 3.11 i dos 6.22 ali komp se butuje sa diskete, ne znam zašto.
Možda zbog particija, prva mu je D od 150 MB, a druga je C od 850 MB a na C je sve instalirano zato što je D puna bad sektora i ostalih gluposti. Ona disketna jedinica što nije htela da radi je proradila mojom zaslugom (unutra je bilo zaglavljeno parče dečije igračke, pa sam ga izvadio).

Woohoo!
Sad samo još da kupim 14'' monitor i super (ne stavlja mi se 17-ica). Za koliko mogu da nađem neki krš od monitora? (mrzi me da preturam po kontejneru :p )

Omg :) daj kupi normalan hard disk :)

Imam ja još 2 hard diska od 3 GB koja rade perfektno ali je poenta bila da iskoristim ono što sam našao, a ne da sklapam novu mašinu. Kada budem našao monitor staviću i jedan hard od 3 GB.
Koliko se kreću polovne kršine od 14''?

Oko 20eura,video sam lika koji prodaje na Pakom oglasima razne monitore,polovne naravno,mislim da je preprodavac ali ces sigurno naci sta ti treba pa prelistaj!
Pozdrav ,)

Jel si probao sa fdiskom? Da li ga on prepoznaje?

Nisam uopšte radio fdisk, nego sam stavio hard u drugi komp pa sam ga formatirao. Radio je nekoliko sati particiju od 150 MB, dok je ovu od 850 uradio za 5 minuta.

Našao sam u oglasima polovan 14 za 7 evra.

Poslednja izmena:
To je tipicno ciganisanje... nadji normalan disk i nemoj da se zalis kako dugo i sporo radi...

Ma ne žalim se što disk sporo radi jer imam još 2 normalna, nego se žalim na monitor. Ljudi preko oglasa traže i po 25 evra za 14-icu. A ovi što traže 7 ili 10 neće da se jave uopšte, možda su iz zezanja dali oglas?

Ufff, ovi hard diskovi će mi doći glave.
Ne mogu da sa fdisk-om napravim particiju veću od 500MB (FAT16, i ne da mi da napravim još, kao kaže da nema mesta). Kada to pokušam da uradim iz winXP-a sa drugog kompa, napravim dve partiije, jednu od 2GB (ne daje mi više), i jednu od 1GB, ali posle neće da mi prepozna drugu i neće da pokrene instalaciju win95 na prvoj jer kaže da nešto ne valja na kraju particije. Kada formatiram u FAT32 iz winXP posle neće da radi na 486-ici, kaže da ne prepoznaje file system (sa boot diskom win98, dok sa ostalim boot diskovima ne registruje hard uopšte).

Kako da napravim FAT (16 ili 32) particije koje će lepo da prepoznaje 486-ica??? Oću win95 i nikako mi ne polazi za rukom.

Polako odustajem.

Ukoliko imas Windows 95 OSR2 (koji je za preporuku u odnosu na obican Win95), odnosno Win 97, uzmi lepo Win98 boot disketu i sa njom preko fdiska napravi fat32 particije. Ne smes da imas nikakvih problema, ukoliko su hard diskovi ispravni. Prvo iz XP-a pobrisi sve particije na tom disku, posto postoji sansa da ih 98-icin fdisk ne procita kako treba, pa onda natenane pravi particije iz fdiska.

Pozdrav,
Igor

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi... pa ja bih 30 puta do sad digao ruke od toga!

Ocigledno da HDD i nije bas ispravan!

A ko zna da li jos nesto u tom Personal Computer-u predstavlja problem.

Pa do sada mi je pojeo 15-tak disketa tako da sam bacio disketnu jedinicu. Neću ni da je zamenjujem nego ću da vadim hard po potrebi.
Nema odustajanja! Ako sam počeo da jedem *****, poješću ih do kraja!
:p :vomit:

FAT16,FAT16,FAT16 za sve gorenavedene OS-ove ispod 97-ice.
Ako si pokrenuo inst win95 na FAT32?,,, pa naravno da nece da radi.DOS 6.22 ili startup disk 95, pa fdisk, pa ispocetka.

Ja predlazem da ti posaljes tecu, ujaka(onaj sto pronalazi super stvari), da ti on nadje instalacione diskove za windows, upustvo za instalaciju, a ako mu kazes da se potrudi mozda ti nadje i dobar kompjuterski sto:)))))... Sala mala, ali bas sam se nasmijao kad procitah topic:). Svaka cast na trudu oko toga..

A koliko memorije imas??
To je najbitnije.
Za win95, 97 ce ti trebati min 8Mb dok ce DOS+win3.11 raditi super i na 4Mb
Obrati paznju koliko modula ima ako ima vise od 1 to moze da pravi problema ako se odlucis za win95.
Uzmi i lepo particionisi hard, mozda ce da radi, formatiraj sa FAT16 za 1Gb je to ok.

Imam ja 14" monitor 1024x768@60Hz Shamrock :banana: al sam malo daleko

Poslednja izmena:
Samo sam hteo da kazem da masina i dalje radi (nista bolje i nista losije) :D Eno mi je na tavanu nasao sam je danas kad sam trazio neki krs od pentium keca. :D hihihihi
I C64 sam probao i on i dalje radi al to je druga prica :)

ja sam instalirao win98se na 486 i radi lepo, samo ga ne koristim toliko, jer imam ozbiljniju retro mašinu sa v3 sklopljenu od kvalitetnih komponenti, tu mi je enermax od 500w koji je totalni overkill :D

edit:
Ta 486-ca je odlična makina za fajl server >>> KLIK

da li je moguće da se u 486 ubaci pci sata kontroler i da se uz pomoć ovog naslite pretvori u normalan nas sa hardovima od 1+ tb? šta će mi nas sa 2gb hardom? :D

Poslednja izmena:
win98 :D pa moglo bi i to, ne razlikuje se puno od 95 :)
Ne znam bas za to sto rece ti za pci sata kontroler.... ne isplati se probati, danas pored kontejnera mozes vec naci kompove single core oko 2ghz+ .... ne bi se gnjavio ja sa 486 vise

Nazad
Vrh Dno