Šta je novo?

Win10==>win7 - hdd problem

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Posto imam stariji hw i posto mi j win10 kilavo radio, vratio sam sen a win7 sa kojim mi je komp odlicno radio godinama. Od kada sam se juce vratio na win7, sekundarni hdd mi se konstantno cuje, kao da stalno nesto radi, cita/pise. Imam dakle SSD na kome mi je sistem i HDD koji je za podatke. HDD se cuje stalno. Ne znam da li indeksira nesto ili sta radi, ali radi non-stop. Ima l neko ideju sta moze da bude problem i kako da ga resim?

Posto imam stariji hw i posto mi j win10 kilavo radio, vratio sam sen a win7 sa kojim mi je komp odlicno radio godinama. Od kada sam se juce vratio na win7, sekundarni hdd mi se konstantno cuje, kao da stalno nesto radi, cita/pise. Imam dakle SSD na kome mi je sistem i HDD koji je za podatke. HDD se cuje stalno. Ne znam da li indeksira nesto ili sta radi, ali radi non-stop. Ima l neko ideju sta moze da bude problem i kako da ga resim?

Iskluci windows update servis.
Start meni-search-ukucaj services(kao rezultat izaci ce ti zupcanik sa imenom services)-udju na taj servis i pri samom dnu idi windows update dvoklik misem-potom postavi startup type "disabled" i stopiraj servis.
efh74m

hmm, ovaj, zasto da iskljucis WU kad ti je taj servis neophodan za dobijanje novih critical updates?

meni se vise cini da je to ono sto indexira sadrzaj radi searcha, znam da to traje dosta dugo kad instaliras win7. sta pokazuje resource monitor u disk activity?

U medjuvremenu sam se vratio na win10 opet, iz nekoliko razloga, izmedju ostalog i zbog ovog drndanja. Medjutim sad mi se i na win10 isto cuje. Sad nesto razmisljam, da je mozda hdd nesto ostecen. Uradio sam chkdsk sa skeniranjem bad sektora i nije nista nasao. Ovako sve radi dobro, jedino sto se cuje kao da stalno radi. U task manager-u sam gledao sta prijavljuje i kao sto vidite pokazuje da nema protoka.

Ono sto mi nije jasno je sledece. I kada sam intalirao win7 i posle kada sam isntalirao win10 desilo mi se ista, sto pre, koliko se secam, nije. Dakle kada sam instalirao sistem, video sam samo disk c, dok ovaj disk d nije postojao. Onda sam ideo na diskmgmt.msc i tako se video, ali nije imao slovo. Dodao sam mu slovo i onda se pojavio. Sad ne znam zasto se to desavalo i da li ima neke veze sa ovim?

Ono sto sam jos cuo za ovih par dana, sto pre, ne mogu da se setim da jesam, je da mi se par puta tokom rada cuo onaj simptomatican zvuk, kao da "zalece disk". To sam cuo mozda 2-3 puta za par dana.

Ima li neko ideju sta moze da pravi problem?

Capture.PNG

Poslednja izmena:
Pogledaj u procesima (otvori Details) koji te proces zeza, verovatno svchost.exe, to se desava zbog windows update-a kada ga trazi a nekada traje vecno, iskljuci Windows update ga pa ga upali na primer jednom mesecno skini novi update ako ga ima pa opet iskljuci WU da ti ne bi drndao hard

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ali ovaj disk o kome pricam je sekundarni dik, na kome drzim samo podatke. Dakle imam SSD koji je sistemski disk i HDD koji je sekundarni i gde su samo podaci. Ne znam da li bi svchost drndao D disk?

Ono sto sam jos cuo za ovih par dana, sto pre, ne mogu da se setim da jesam, je da mi se par puta tokom rada cuo onaj simptomatican zvuk, kao da "zalece disk". To sam cuo mozda 2-3 puta za par dana.

Ima li neko ideju sta moze da pravi problem?

Pogledajte prilog 223916

Ako je Intel čipset proveri koja je verzija drajvera u Device manageru. Ja sam imao problema sa F3 samsungom, isto u kombinaciji sa SSD, počeo je stalno da parkira glave i drlja, nakon nekog ažuriranja desetke. Prebrisao sam nov drajver za SATA (14... nešto, ne sećam se verzije) i stavio Intel SATA 12.9.0.1001 koji je došao na disku uz matičnu ploču. I dalje mi je na Windows 10 ta verzija i nemam probleme od tada.
Možda nema veze s tvojim problemom, ali proveri.

Bas ta kombinacija je. Dakle intel chipset, ssd + hdd samsung f3.

Na ovo mislis?

Untitled-1.jpg

Da, na IDE/ATA controller. Koliko vidim ti imaš neke generičke, evo kod mene u attachmentu kako izgleda. Skini neke za tvoju ploču, meni je pomoglo kad sam promenio. Dakle, ne najnovije intel sata storage, nego stavi neku stariju verziju.

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    499.2 KB · Pregleda: 73
Probao sam sve moguce i jedino sto sam uspeo je da zeznem windows, tako da iz nekog razloga nije mogao da se restartuje, pa sam upravo proteklih par sati radio reinstall. Pre nego sto sam ga zeznuo, palo mi je na pamet da vratim bios na fabricka podesavanja, jer sam msilio da je mozda tu neki problem sa hdd-om. Ovo je bilo mnogo glupo sa moje strane, jer bios nikada ne pipam, posto 80% stvari ne razumem, a znam da mogu da napravim stetu. Sad bih zamolio nekoga ko se bolje od mene razume u ove stvari da mi pogleda ove ss-ove, pa da mi kaze da li sam mozda mogao nesto da zeznem, ili je ovo u redu? Mislim pre svega na ove delove oko cpu, hladjenja i slicno.

Sto se hdd-a tice, cini mi se da posle reinstall-a malo manje cuje, ali videcu jos, posto je windows jos go, pa mozda ce poceti da zeza kada ga malo napunim sa programima.

I jos jedno pitanje. Da li je normalno da mi win prepoznaje ovaj sekundarni hdd (D disk) kao "system, active, primary partition"? Ako nije, kako i na sta to da promenim?

Capture.PNG IMG_0865.jpg IMG_0864.jpg

Isljučen indexing ?
Power saving off (never) ?
Auto defrag off ?
Auto backup ?

Malo je cudno sto ti D prepoznaje kao system. Jel nisi nekad instalirao system na D? Jel nemas neki ptogram instaliran na D?

Ja imam slicnu situaciju (kazem slicnu jer imam hdd+hdd, dok ti imas ssd+hdd), ali mi je drugi HDD za podatke i u DeviceManager-u syoji da je Logical. Radi samo kad radim nesto na njemu.

Sent from mTalk Lumia 640XL

Sad sam poceo da prebacujem preko mreze sve podatke na drugi komp, pa cu onda uraditi format diska. Da li je to dovoljno ili treba da uradim neko brisanje ili nesto trece, da bi komp video taj disk kako treba, a ne kao system?

Isljučen indexing ?
Power saving off (never) ?
Auto defrag off ?
Auto backup ?

Capture3.PNG Capture2.PNG Capture1.PNG Capture.PNG

Ja bih brisnuo ceo disk, pa bih ga vratio preko nekog programa za particije, obicno koristim Paragon Partition Manager. Posle toga radim i formatiranje naravno, mada nije neophodno. Ali sacekaj jos neki savet, jer ovo sto sam ja rekao radis na sopstvenu odgovornost :)

Sta tacno time radim? Onemogucavam da se disk ikada iskljucuje iako je sistem neaktivan u nekom vremenskom periodu? Jel se to odnosi na SSD gde je kod mene instaliran WIN, HDD koji je sekundarni disk ili oba?
=============

Podaci mi se jos kopiraju (jos oko sat vremena), pa kad se to zavrsi, mislio sam da preko diskmgmt.svc obrisem drive, pa restart, pa kreiram novi drive. Jel to ok proces?

Bas to. Odnosi se na sve hardove, ako je recimo podeseno na 30 minuta, i imas vise hardova, prvi koji je neaktivan to vreme odlazi u sleep, pa sledeci i tako dalje. U svakom slucaju, kod mene je to 9999 minuta :) nema potrebe da hard ikada ide u sleep. Mogao bi za svaki slucaj da ga testiras HD Sentinelom, cisto da budes siguran da je 100% health i performance.

Ok, hvala. Nego niko mi ne rece, u vezi ovog posta, da li su ova podesavanja ok, posto sam vratio bios na default, pa ne znam da nisam napravio neko...

Probao sam sve moguce i jedino sto sam uspeo je da zeznem windows, tako da iz nekog razloga nije mogao da se restartuje, pa sam upravo proteklih par sati radio reinstall. Pre nego sto sam ga zeznuo, palo mi je na pamet da vratim bios na fabricka podesavanja, jer sam msilio da je mozda tu neki problem sa hdd-om. Ovo je bilo mnogo glupo sa moje strane, jer bios nikada ne pipam, posto 80% stvari ne razumem, a znam da mogu da napravim stetu. Sad bih zamolio nekoga ko se bolje od mene razume u ove stvari da mi pogleda ove ss-ove, pa da mi kaze da li sam mozda mogao nesto da zeznem, ili je ovo u redu? Mislim pre svega na ove delove oko cpu, hladjenja i slicno.

Pogledajte prilog 223958 Pogledajte prilog 223959 Pogledajte prilog 223960

Au, napravio sam zesce s*anje. :( Dakle, pokusao sam preko diskmgmt da obrisem taj disk, ali nije moglo. Onda sam pokusao da ga unmounts-ujem, ali nije moglo. Pokusao iz safe mode-a, isto nije moglo. Onda sam instalirao ovaj acronis disk manager i obrisao ga. Onda se system restartovao, medjutim vise nisam mogao da boot-ujem system. :( Probao repair ali nije moglo. Srecom sve podatke sam prebacio na drugi komp, a na C nisam imao nista sto ne mogu da vratim. I sad sam intalirao ispocetka windows.

Medjutim opet mi nesto nije jasno. Prilikom instaliranja windows-a, isao sam na custom i obrisao ova drive-a, komplet. Instalirao na SSD windows. Sada kada se sistem podigao, dobio sam ovu situaciju.

Capture.PNG

Sad vracam film. Verovatno je i ranije ovaj rezervisani deo diska bio na D disku i zato nisam mogao da obrisem disk, odnosno njegovim brisanjem sam s*ebao windows. Sada mi nije jasno zasto je taj rezervisani deo OPET otisao na D disk, s'obzirom da sam izabrao da mi windows instalira na SSD, odnosno C disku?

Raskaci hard disk kad instaliras sistem na ssd.

Ili ga disebluj u Bios-u... Proveri boot redosled?

Auuu, pa tacno mi dodje sada da odsecem sebi ruku kad mi je palo na pamet da ista pipam. :( Posle 18. instaliranja windowsa danas, otvaranja kucista, skidanja hdd-a, vracanja, ovo je rezultat. :(
1.PNG

Jel si ptoverio boot redosled? Jel si istekao HDD kad si instalirao win kao sto ti drug dva posta iznad rekao?

Boot je u redu. Istekao sam napajanje, to je valjda dovoljno. Hteo sam iz biosa da iskljucim ali je stajalo da ne prepoznaje ni jedan hdd u onom delu gde prepoznaje hw. Ne znam zasto. Zato sam pitao par postova ranije, ali mi niko nije odgovorio. Da li je moguce da sam nesto zeznuo kada sam bios podesavanja vratio na default...

Vidi, ako ne želiš ovu glupu, da gluplja ne može biti, "System Reserved" particiju, onda nikada nemoj particionisati HDD prilikom instalacije Windows-a.

Barem onih koji je prave prilikom instalacije.

Zato ja uvek prvo particionišem HDD, preko bilo čega drugog, recimo GParted. Mora se, naravno, odmah posle toga, označiti aktivna particija i udri.

Windows će prepoznati aktivnu particiju i tamo će biti njegov bootloader, tj. BOOTMGR. Takođe će dodati BOOTMGR PBR bootcode.

Kakav "System Reserved", kakvi bakrači.

Poslednja izmena:
Da nije možda do IDE>AHCI ? Neki BIOS-i ne vide diskove na uobičajenom mestu (kao recimo ovaj moj).

To ide-ahci mi je palo na pamet, ali sada je kasno da probam. Zavrsio sam posao kako tako i ne pipam nista vise. Fora je izgleda bila u tome sto sam ja tokom instalacije brisao oba diska i samo izabrao SSD kao disk nakome zleim dami instalira windows. Izgleda da sam morao i da ga iz tog dela formatiram, jer u suprotnom on iz nekog razoga izabere drugi disk na kome stavi ovu "system reserved" particiju, a posto je u njoj izgleda taj mbr i slicno onda to proglasi za system particiju. Ovog puta sam obrisao SSD, formatirao ga i instalirao je i win i tu particiju na ssd. Bilo bi bolje da je nema, ali sada ne mogu vise cackam. Neka stoji tu gde je, na SSD i to je to.

111.PNG

======================
Nego jos jedno pitanje, estetske prirode. Iz nekog razloga svi ovi drajvovi su mi se pojavili, a tu ranije nisu bili. Hteo bih da ih uklonim, bar ovaj disk D levo, ali ne znam kako. Ima li bar za to neko resenje?

Capture.PNG

To mozes da iskljucis u Devive Manageru. Nisam pri kompu trenutno, probaj da nadjes...

Evo resio sam i ovo. flopi (koji naravno nemam vec 15 godina) sam disable-ovao u bios-u. Ovo sa duplim D diskom sam resio ovako. Sad je (valjda) sve reseno.

Nazad
Vrh Dno