Šta je novo?

Win Vista firewall!

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
It seems that better security is part of the overall theme for Windows Vista. Vista’s Two-Way firewall will be one of the hidden gems of the next Windows Operating System. Microsoft is making the Vista version firewall one that is highly configurable and designed to give administrators greater control over managing system applications.

http://news.softpedia.com/news/Vista-s-Latest-Two-Way-Firewall-16958.shtml

... nesto sam skeptican povodom te najave :)
Ja se drzim onoga - pola baci u reku, a drugu polovinu zadrzi. Tako su pricali i za ovaj postojeci za koji svi znamo da nije mnogo upotrebljiv.

Mislim da bi bilo bolje da se bave vise samim sistemom nego ubacivanjem integrisanog firewalla, antispyware i AV apliakcija; cak je to u neku ruku tipicni monopol, izuzev ako pri samoj instalaciji ne omoguce biranje (u sta veoma mnogo sumnjam).

zasto nije upotrebljiv? i vise nego dovoljan korisniku da ne mora da kupuje ili nosi neki hardware box ili da kupuje aplikaciju nekog drugog proizvodjaca.

E, majke mi! Pa sto mrzis vistu, sta ti je zgresila?

audiofreak je napisao(la):
Ja mrzim Vistu...

Što? Da nije optimizovana za AMD? :-devil-:

Što se fajervola u Win tiče, svakako da može biti puno bolji ali verujem da je sasvim dovoljno za nekog home-usera ko neće da se mlati dodatnim alatom.

Poslednja izmena:
Šta se toliko ložite na tu Vistu, baš me interesuje koliko vas će da plati licencu za nju? U Srbiji <2%.
Plaćate brdo para, a za uzvrat ne dobijate ništa - odlični notepad, odlični cmd i još bolji IE. Ah zaboravio sam, kao šlag na torti dolazi WMP.
Da biste popravili situaciju, morate da bacite još par stotina evra da zapušite rupe u OS-u i da zamenite postojeći sw... tako da - puno para, nimalo muzike.

SurvivoR je napisao(la):
Šta se toliko ložite na tu Vistu, baš me interesuje koliko vas će da plati licencu za nju? U Srbiji <2%.
Plaćate brdo para, a za uzvrat ne dobijate ništa - odlični notepad, odlični cmd i još bolji IE. Ah zaboravio sam, kao šlag na torti dolazi WMP.
Da biste popravili situaciju, morate da bacite još par stotina evra da zapušite rupe u OS-u i da zamenite postojeći sw... tako da - puno para, nimalo muzike.

E nek si ti nama rek'o ,)

ivo.r je napisao(la):
E nek si ti nama rek'o ,)

Kladim se da ce on prvi da predje na vistu... OS novije generacije je uvek bolji od stare verzije i prelazak na nju je pitanje vremena

SurvivoR je napisao(la):

Ne razumem sta se ti prsish previse kada si pre godinu dana bio John Doe Windows user? Sad si odjednom instalirao ne znam kakav Linux distro, pa sto ne bi malo pljuvao cisto da svi mi ovde shvatimo kakav si ti pro. Wow! Dzizs.

@audiofreak
I ja mrzim kada mi donesu kafu ujutro bez trunke secera. Samo i dalje ne mogu da kazem da je kafa generalno losa. A i mogao bi malo da argumentujes to. Btw ovo je tema o firewallu koji ce biti integrisan u Vistu.

ZLI je napisao(la):
Kladim se da ce on prvi da predje na vistu... OS novije generacije je uvek bolji od stare verzije i prelazak na nju je pitanje vremena

Nisam video ovo, pa cu zato morati da napravim novim reply.
Mislim da nisi u pravu, Windows ME je ipak bio losiji od Windowsa 98SE (doduse moja iskustva su tu negde). Dakle nije bas uvek... ;-)

ZLI je napisao(la):
Nema šanse da pređem, ostajem veran pingvinima.
Sigurno ću probati Vistu na bratovom kompu; imam jedan hard od 40GB u fioci. Moraću na bratovom kompu da probam jer na `mom` vindoz iks-pe radio veoma jadno, mogu da zamislim tek kako ce vista da radi. Pod pingvinima mi stari (tj. moj) komp radi k'o zmaj, u većini slučajeva je i do 2x brzi od vindoze - ko ne veruje, nek se sam uveri, razlika je očigledna.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ne razumem sta se ti prsish previse kada si pre godinu dana bio John Doe Windows user? Sad si odjednom instalirao ne znam kakav Linux distro, pa sto ne bi malo pljuvao cisto da svi mi ovde shvatimo kakav si ti pro. Wow! Dzizs.
Jeste, tada nisam ni znao kako izgleda, radi... linux. I nije bilo koji Linux distro, nego Gentoo (piše u potpisu), a ne neki početnički tipa suse/mandriva or co.
Post nisam napisao da bi se videlo da sam ja pro (mada za veliku većinu posetilaca benchmarka jesam, uz akcenat na većinu, naravno da nisam najpametniji ovde), nego da bih skrenuo pažnju ostalima, čisto da vide šta (čitaj: koje *****) koriste i na šta eventualno bacaju pare. Ne vredi `ovaj` OS toliko koliko billy traži za njega - to i sam znaš, koristiš linux odavno.

Naravno da sam i ja koristio windoz, kao i velika većina linux korisnika, da bi se naučile neke osnovne stvari u računarstvu. Veoma, ali veoma su retki slučajevi da je nekome prvi susret sa računarom bio neki *nix i da je na tome naučio apsolutno sve što zna (a zna dosta) da radi na računaru. (Mac OSX nisam računao pod *nix, mada spada u nixeve)

Videćemo kakav će biti kad izađe. Najbitnija novina je svakako mogućnost kontrole oba smera (incoming and outgoing network traffic). Iako ne očekujem ništa preterano od ovoga, to ne mora odmah da znači da će biti loš. Ne treba zaboraviti da se i onaj M$ Antispyware sasvim dobro pokazao, znači rade na tome da poprave sigurnost. Uostalom, kao što je već rečeno, za korisnika koji slabo poznaje potrebnu terminologiju i načine setovanja firewall-a, ovo će biti bolje nego da nema nikakav.

@SurvivoR: Spusti malo loptu na zemlju. Ono ne kapiram cemu taj stav? Pljuvati operativni system koji jos nisi probao u temi koja uopste nije ni o njemu je po meni u krajnjoj liniji neodgovorno ponasanje... Isti sam utisak steko ko kutija: Ono kao ja koristim linux i ono bolji sam zbog toga od vas...

pazi kad mi nije jasno kako mozete da komentarisete nesto na osnovu najave.
isto kao i ovaj sto je video xp 2 puta u zivotu i odma shvatio da nije za njega vec je za njega linux. :wall: :crash:
al da su to jedine stvari koje su mi nejasne ja bi bio vrlo srecan :bottle:

@Survivor
Apsolutno nam je svima jasno da ti se linux strasno dopada ali takodje nam postaje jasno da si postao neobjektivan. Filo, Stator a i ja, koa linux useri, kao sto vidis nismo krenuli da pljujemo po Visti & onome sto ce doci sa njom. Stoga ako ti preferiras i volis linux, to je super, ali pokazi malo objektivnosti.

Predpostavljam da ce taj novi Vistin firewall biti bolji nego ovaj sadasnji u XPSp2, mada isto je tako verovatno da ce neka firma napraviti bolji, recimo kao sadasnji Agnitum (Outpost) ili Zone Alarm. Mada videcemo sta ce od svega toga biti, verovatno se secate one trapave izjave da ni jedan haker nece upasti u Windows sa Service Packom 2.
Kad ste vec dokacili Linux, da se nadovezem. U Linuxu nemam puno radnih sati ali stvarno mi se vise dopada od Windowsa. Ne koristim ga zato sto treba dosta privikavanja, i iskreno, nemam sta da radim u njemu, osim surfa mozda. Mozda jednog dana kada udjem ozbiljnije u celu stvar, ili ponekad iz ciste zabave :). Do tada, da molim boga da M$ manje brlja, i da mi bezbednost bude na istom nivou kao i sada (svakako ne zahvaljujuci M$-u)

jel ima ovaj forum "Survivor-ignore" opciju :wall:
Bar dok ne odraste malo...
trenutno je ipak suvise PROFI za mene, uopshte ne mogu da pratim njegove postove :d

Inache, chak i kad oduzmemo 30% od onoga shto najavljuju... imam razloga da se nadam da ce taj firewalll biti dosta upotrebljiv, tj. da mi nece trebati drugi.

@jox: nema ta opcija ,)
mada ja bih pre uradio ignore keywords maxthon & co. - prepoznaće se sam.
jox je napisao(la):
Bar dok ne odraste malo...
trenutno je ipak suvise PROFI za mene, uopshte ne mogu da pratim njegove postove
Tek tada nećeš moći :type: .... nećemo da se svađamo, ali ja sa svojih 17,5 godinica, poptuno sam zadovoljan svojim znanjem (iz računarstva, posebno linuxa)

Neće taj linux nikada da zaživi kod nas ako ga niko ne reklamira, hvali se sa njim i ostalo. Linux nema iza sebe jednog billyja.... danas u srbiji kad se nekome kaže: imam kući kompjuter, odma sledi pitanje: a koji to windows korisiš? :S:

Dobro, nije tekst na pravom mestu, izvinjavam se -ali ne poričem tačnost teksta :,,: nećemo više o linux vs ostalo, zna se ko pobeđuje i to debelo.

Wolfman je napisao(la):
Mada videcemo sta ce od svega toga biti, verovatno se secate one trapave izjave da ni jedan haker nece upasti u Windows sa Service Packom 2.
Tenks Džizs da je neko shvatio poentu. Čista propaganda...
Davno, pre nego što je izašao SP2, M$ je najavio da će to biti ultra moćan fw, neće moći da ga pređe nijedan `aker. I kako radi taj njihov ultra moćni fw?

Dolazimo i do poente ovog topica. M$-u ne treba ništa verovati, zbog ranije `reputacije` i održavanja obećanja. Ako neko baš želi, potrudiću se da nadjem taj odeljak iz SK i da ga prepišem; biće mi čast :)

@kuti: koliko mi je poznato: objektivnost = realnost, onako kako izgleda...
Gde sam ja bio toliko neobjektivan? Možda sam nešto pogrešno `prognozirao` za Win Vista propratne programe; ne bih rekao da grešim (bar ne puno)

Pozdrav svima, i nećemo više da se svađamo. Od sad, pa na dalje i u buduće nek svako zadrži lične (a može i M$-ove) prognoze za sebe; ove druge su posebno netačne.

Daniel.

Ne znam zašto microsoft ubacuje u firewall kontrolu aplikacija. Prosečnom neupućenom korisniku to neće mnogo pomoći, ako bude dozvoljavao svim programima izlaz, jer ne zna koji program je dobar, a koji loš. Baš me zanima koliko korisnika zna šta su spoolsv, svchost, rundll32 i slične "egzotične" aplikacije.

SP2 firewall nudi sasvim dovoljnu zaštitu zatvaranjem portova, a korisniku koji klikće na Yes pre nego što pogleda šta je u pitanju, neće pomoći nijedan firewall...

Što se linuxa tiče dovoljno je pogledati ovu temu - da je upotrebljiv koristilo bi ga više ljudi.

SurvivoR je napisao(la):
1. danas u srbiji kad se nekome kaže: imam kući kompjuter, odma sledi pitanje: a koji to windows korisiš? :S:

2. I kako radi taj njihov ultra moćni fw?
1. to ne vazi samo u srbiji - tako je u celom svetu!

2. nisam nigde procitao niti cuo da je neko uspeo da probije Win-ov firewall spolja... znaci, on svoj posao radi sasvim ok... ja bih ga koristio, samo kad bi imao i kontrolu izlaza => meni ce verovatno biti sasvim dovoljan Vista FW ;)

Nazad
Vrh Dno