Šta je novo?

WiMAX 802.16e u Srbiji prvi put!

Ne shvatam ovu mapu pokrivensoti. Ispade da su svakom pristupnom tačkom pokrili pravougaonik sa stranicama nekoliko stotina metara.

Jesi li uspeo da nabavš neki praktičniji uređaj za spoljnu upotrebu?

Pa pishe ti da je zona pokrivenosti sa najboljim signalom do 2km od bazne stanice. :)

stize mi uskoro ...nadam se. Okacicu na youtube kad dodje :)

Bogami izmerih 3Mb/s danas na bivsem 1Mb/s paketu.

pozd.

Poslednja izmena:
to neka srpska varijanta? :)
mora da ga bacaju konzervom od jakobs kafe

Pa nije to srpska varijanta. U gradovima (jer tu skoro sigurno nemas opticku vidljivost sa stanicom) wimax na 2 kilometra moze ostvariti brzinu oko 10 mbit/s.
To je last mile tehnologija za urbana podruchja, i 2 km u takvim uslovima nije malo.
Na sajtu i pishe da je signal najbolji na udaljenosti do 2 km...nigde ne pishe da ga neces hvatati i na 3 km, samo je pitanje njegovog kvaliteta :)

Pa nije to srpska varijanta. U gradovima (jer tu skoro sigurno nemas opticku vidljivost sa stanicom) wimax na 2 kilometra moze ostvariti brzinu oko 10 mbit/s.
To je last mile tehnologija za urbana podruchja, i 2 km u takvim uslovima nije malo.
Na sajtu i pishe da je signal najbolji na udaljenosti do 2 km...nigde ne pishe da ga neces hvatati i na 3 km, samo je pitanje njegovog kvaliteta :)

Meni je signal uvek prilicno jak. (Pet crtica) (U Grockoj sam imao 1 crticu).
Ping iz Grocke je nesto veci.

A ovo povecanje je za svaku pohvalu. Samo sto je upload mali.

@vrhunski

Pošto vidim da ''furaš'' WiMAX, da li si imao prilike da ideš na stranu Borče, Krnjače... i kakav je signal bio?

stvarno ne znam ....mislim da radi. Signal je prilicno jak skoro svuda.

Ima li neko info da li radi na Banjici? Kod kafane "Petica", pijace na Banjici i sl.

Zvao sam ove iz Verata, i fora je sto oni gledaju onu njihovu mapu pokrivenosti pa mi rekose da ne radi na Banjici.

I ja sam ih zvao i rekose mi da pogledam na sajtu mapu pokriventosti. To mi malo nije jasno a covek (vrhunski) ima po celom gradu....

Dobro je sto ti daju opremu na 48 sati pa probas kako ti radi. Ako ne valja vratis nazad :type:

Ako neko ima u Vojsliva Ilica (blizu grill UNO) neka napise kakav je signal...

Nisu su oni sigurni da li to radi kako treba i malo dalje. Kada sam im rekao za iskustvo korisnika na 4-5km dalje od bazne stanice odma' su mi rekli da mogu da pokupim opremu svakog radnog dana u njihovom predajnom centru (ili tako nešto).

A ovo za vraćanje opreme ako ne radi kako treba je prava stvar. Mada, moralo je to ili da šalju njihove ljude od kuće do kuće da mere signal...

Poslednja izmena:
Danas sam negde pročitao (mislim Blic RSS) kratak tekst na temu Verat WiMaxa...kao počeli su, bolje je od WiFi (nisu napisali zašto tako misle :)) i alternativa za lokacije gde nema ADSL.a..."a možete i da ga ponesete kod prijatelja ili na vikendicu" :d

Nije delovalo kao plaćena reklama, ali eto...

Biće sve više WiMax handset uređaja...ali smisliće se način da nam i vopi naplate ;)

Zanimljivo zvuci ali je skupo.
Na slici se ne vidi pokrivenost Panceva. Da li to znaci da je celo Pancevo pokriveno sa signalom?

Poslednja izmena:
I ja sam ih zvao i rekose mi da pogledam na sajtu mapu pokriventosti. To mi malo nije jasno a covek (vrhunski) ima po celom gradu....

Dobro je sto ti daju opremu na 48 sati pa probas kako ti radi. Ako ne valja vratis nazad :type:

Ako neko ima u Vojsliva Ilica (blizu grill UNO) neka napise kakav je signal...

Ali je fora sto mi riba rece da moram da uplatim internet za mesec, i da pokupim opremu, pa da vratim. Ne rece nista o vracanju novca nazad. :)

EDIT: Videh da pise da vracaju novac posle 48 sati, tako da je izgleda ova moja pretpostavka gore dezinfo.

Poslednja izmena:
Nabavio sam WiMAX USB device od neke firme koja se tek otvara u Bg-u i radi :)
Doduse USB ne moze vise od 1.63 Mbit/s da tera...

Inace hakovao sam ovaj veratov uredjaj isto kao sto su neki hakovali Telekomov ADSL
ovde se kuca username: Operator sifra: oper1234 za full pristup :) i naravno iskljucite statistiku koju je verat ukljucio za spijuniranje...ili sta vec rade sa time. Dobro salim se nisam hakovao nego sam nasao na netu :) lol

Inace evo slike prvog WiMAX USB uredjaja u Srbiji
photopy.jpg

Prvo sam pomislio da nije adapter USB 1.1, ali onda se setim da je to bilo up to 11mbps. Znači da je uređaj nekog starije standarda.

Kakav je odziv kada se sa njim povezuješ? Jel ima razlike u odnosu na onaj Veratov?

Nema samo sto je iz nekog razloga ogranicen na 1.6 Mbit/s
Signal je nesto slabiji nego kod njihove dzombe.

Ne mogu da nateram da radi na 64 bit windowsu samo na 32 bit :(( ne znam sta da uradim.
Kad pokrenem aplikaciju odmah dobijem error i close.
Inace svi koji imaju kuci dzombu mogli bi da nabave ovaj USB i da onda imaju na notebooku isto internet sa istim korisnickim imenom i sifrom.

Ping je isti i protok stabilno i solidno radi.

Poslednja izmena:
jel probao ovo neko iz NS?

nemam uslov za kejbl i portova za adsl klasika nema pa razmisljam ovom.

Kako ste generalno zadovoljni uslugom?

Kod mene se net izgubi 30+ puta na dan po minut-dva sto ume jako da nervira, plus desava se da se zaglupi i packet loss je oko 40% narednih sat-dva-tri sto je prakticno neupotrebljivo, obicno u vecernjim casovima :/ signal mi je ok rekao bih, 6 od 7 crtica na uredjaju, Signal Strength (RSSI) -80 dBm, Signal Quality (CINR) 21 dB.

Ovo je pocelo da se desava svako vece posle 21h... polako pocinjem shvatati da sam se z***** i potpisao ugovor na 12 meseci za nesto sto ne radi...

pitam se sta da radim ako se situacija ne popravi, ne zelim da placam nesto sto ne radi narednih 11 meseci :(

veratwimax.jpg

Nista, lepo kulturno ih pozovi i reci im da dodju i pokupe svoju opremu a ugovor nabiju sebi ......

Zar nema onaj probni period od mesec dana?

Nazad
Vrh Dno