Šta je novo?

WiMAX 802.16e u Srbiji prvi put!

Ne. Probni period je 2 dana. Naravno za to vreme ne mozes znati da li ce sve biti ok... Konkretno kod mene je sve bilo naizgled ok prvih par dana... zapravo nisam ni obracao paznju posto sam bio u poslu.

Interesuje me da li neko iz Beograda ima ovakve probleme i koliko su ucestali, ili je problem samo u Novom Sadu.

Recimo kada pustim neki online radio, tipa b92, prekida svakih ~20 minuta. Uvece je taj interval na 1-5minuta :/ Uostalom screenshot iznad sve govori.

Poslednja izmena:
Koliko bi jedan wimax VOIP mobilni telefon imao zracenje u odnosu na GSM/3G?

Nakon vise poziva tehnickoj podrsci, pokusaja svega i svacega nista se nije promenilo. Dakle i dalje se veza sa netom [ne i signal] prekida odprilike svakih sat vremena. da li je jos neko primetio ovu pojavu? :wall:

Problem je resen delimicno. Dakle ne postoji vise onaj periodicni packet loss ali net i dalje zastajkuje na kratko svakih 30-60min bez nekih pravila (nekad i cesce) sto uzrokuje rekonekciju svega, recimo igranje online je nemoguce. Tako da sam zakljucio da je problem negde iza bazne stanice. Koliko vidim to se ne desava samo na wimax-u kod njih, zale se i neki koji imaju adsl. Sam protok nikad nije bio problem do sad. Zakucan je na ~240kb/s Sve ovo mozda i nije neki problem za nekog korisnika koji bi net koristio za surf i mail. Meni to smeta posto dosta koristim remote pristup i tu mi najvise zadaje glavobolju, da ne pricamo o nekom ko bi hteo da koristi net za igranje... eto Misterio, zakljuci sam :)

A kako si reshio problem? Zasto je uopste zezalo i kako si to reshio? Zanima me chisto onako iz radoznalosti :d
Iz tvoje priche chini mi se da je wimax ipak mnogo bolja opcija nego 3g (za ljude koji nemaju drugog izbora).

Posto nikad nisam imao prilike da koristim 3G ne mogu reci da li jeste ili nije bolji. Moj utisak je da prilikom surfa nema razlike da li koristis WiMAX ili ADSL [koristio sam 2 godine ptt i oko godinu dana telekom].

Problem su najverovatnije resili ljudi koji rade na odrzavanju opreme i mreze. Ne znam, u call centru mi je rekao covek da su imali prijave i da rade na tome. Sad jos kada bi resili ovaj problem sa zastajkivanjem bilo bi sjajno, tj da je ping malo mannji [oko 100-130ms je] mogao bi se meriti sa adslom ladno :)

Hej J, je l' ima jos problema sa zastajkivanjem? Drug razmislja da uzme wimax, pa da znam sta da mu kazem :)

U novom sadu se stabilizovalo, i sad radi sasvim korektno, od kada su sredili pack loss nije bilo nikakvih problem, brzina uvek na max

и ја користим ово, неких месец ипо...

Signal Strength (RSSI)
-71 dBm

Signal Quality (CINR)
25 dB

живим у панчеву, у центру, додуше заклоњен зградом, а на првом сам спрату.
радило је коректно неко време иако не скида фул брзином (ретки су сајтови одакле скида 100% како треба).
од пре неки дан ми се јавио проблем, да you tube не може да се учитава како треба (пусти мало, па баферује), док остало како сам приметио релативно ради, google videos, и сл.
више не знам шта да радим, техничка подршка је лик који ради у радњи која се бави продајом рачунара, а верат је потписао неки уговор са њима о дистрибуцији.
постајем очајан, таман сам помислио да сам се заувек решио главобоље зване "лош интернет" и терора који сам трпео од стране 3Днет-а.

заборавих да кажем...
делује ми као да ради у таласима. рецимо овај линк
http://www.winamp.com/media-player/download/en-us
иде 240 па се одједном сроза на 98, па расте опет и тако. не иде константно ни кад иде "добро".

Poslednja izmena:
nema verat wifi samo 1 za mrezu.

Jel i Vama pukne s vremena na vreme na 10 sekundi i onda vas diskonektuje iz igre?

Poslednja izmena:
da, u proseku svaka 2-3 sata :X

eh da ima i wifi baš bi bio vrhunski... :(

Nabavio sam WiMAX USB device od neke firme koja se tek otvara u Bg-u i radi :)
Doduse USB ne moze vise od 1.63 Mbit/s da tera...

Inace hakovao sam ovaj veratov uredjaj isto kao sto su neki hakovali Telekomov ADSL
ovde se kuca username: Operator sifra: oper1234 za full pristup :) i naravno iskljucite statistiku koju je verat ukljucio za spijuniranje...ili sta vec rade sa time. Dobro salim se nisam hakovao nego sam nasao na netu :) lol

Inace evo slike prvog WiMAX USB uredjaja u Srbiji
photopy.jpg

Kako se zove uredjaj, gde si kupio, koliko kosta? Devojka hoce da uzme wimax ovih dana, posto smo iscrpeli sve ostale mogucnosti za net, a onaj njihov modem joj je suvise glomazan da ga nosi sa sobom i laptopom.. :p

Mene isto zanima da li ima nekih novosti oko ovoga, jer definitivno kod mog ćaleta trenutno nema alternative (PCM na telefonu, kablovska ne može za net).
Je l' još uvek Verat jedini? Da li traže potpisivanje ugovora na godinu dana?

Mene isto zanima da li ima nekih novosti oko ovoga, jer definitivno kod mog ćaleta trenutno nema alternative (PCM na telefonu, kablovska ne može za net).
Je l' još uvek Verat jedini? Da li traže potpisivanje ugovora na godinu dana?

Cuo sa se sad sa veratom, na godinu dana se podpisuje ugovor, jedan mesec dobijes dzabe. Imas dva dana test period, i u toku ta dva dana mozes da vratis uredjaj i dobijes sve pare koje si platio. Sad koliko vidim nije puno skuplje od adsl-a, ima tu prednost sto je mobilno po celom gradu.

ал ти you tube не ради како треба преко дана :(

Ne radi ni meni kuci na adsl-u 4 mbita, ni preko vip 3g-a 2-3 mbita.. To je do youtuba, i od opterecenja njihovih servera. cas radi dobro cas ne..

To je do youtube-a, cesto strimuje jako sporo klipove iako mi je protok na wifi stalno zakucan na 3.5mbit. Nista mi tu ne mozemo. Eventualno ako mozes da biras onda smanjis kvalitet klipa, onda brze ucitava.

Meni na kablu radi savrseno youtube u svako doba dana.

Da potvrdim i meni, pa cisto sumnjam da je do Google-a, bice pre do vas i vasih ISP jer je nemoguce onda bih i ja na kablu imao problema a to se meni nikada ne desava, dok sam ranije bio na ADSl-u dogadjalo se.
Pozz

Ja u zivotu nisam imao bilo kakav problem sa YT :)

Meni je tako vec duze vreme (Telekom adsl), tj meni ide oko stotke, ali cim otvorim jos jedan klip, pre nego sto zavrsi s ucitavanjem prvog, odmah nakon toga mi je brzina zakucana na (mislim) 45.

A sto se same teme tice, definitivno mnogo bolja solucija od 3G-a, tj prosto ne mogu da se porede. Jeste da ne radi uvek bas najbolje, ali za one koji nemaju mogucnost za kabl ili adsl, ovo je odlicno. Skoro sam gledao one 3G pakete i nisam verovao kako su bezobrazno skupi za ono sto nude

Nazad
Vrh Dno