Šta je novo?

WiMAX 802.16e u Srbiji prvi put!

vrhunski

Cenjen
Učlanjen(a)
04.07.2009
Poena
169
Uzeo sam VeratNetov Connect i mogu Vam reci da ne radi lose.
http://www.verat.net/sr/connect
2 Mbit/s signala ima u celom gradu...stavio sam jedan ovaj uredjaj kola i radi u celom gradu bez problema.

Kvalitet je bolji od 3G-a bas znacajno ali je losiji od ADSLa.

Na zalost ovaj uredjaj sto sam dobio ima samo jedan ethernet port :( i nema wifi. Zatim sam kupio WiFi i onda imam svoj WIFI AP u svojim kolima....

Na zalost cene su prilicno skupe...ako se poredi sa ADSL-om mada ako poredimo sa 3G-om (ovo je bez merenja protoka) i u tom smislu nije toliko lose.

nadam se da ce cene biti nize za barem duplo u nekom skorijem periodu.

Poslednja izmena:
Pristupna brzina
do 1 Mbps / 128 Kbps

Mesečni iznos (rsd) 2.390

Privucice korisnike momentalno, onih 0,000001% koji nalete slucajno dok traze dobre lubenice po gradu.

glupo je to sto je pokrivenost u tri grada a posto vozim cesto....onda imam signal samo u gradovima :( a za ostalo opet moram da koristim 3G ili Gprs....

a naziv im je do bola. Connect prepisali od Telenora......Telenor da je pametan tuzio bi ih za copy&paste
http://www.telenor.rs/?section=private&page=5380

Poslednja izmena:
Jel ping stalno 80-90 ili varira? Jel ima dropova? Pitam zbog VoIP-a.

Meni će ovo biti interesatno kada budu dostupni WiMax telefoni/PDA...
Cena nije opasna, a verujem da će se blago spustiti kada više provajdera izbaci ponude, jer iz mog ugla, meni je ovo trenutno skuplje od3G, jer mi je potrebno manje od 1GB mesečno, u pokretu...a tokom celog meseca, sa svih lokacija potrošim manje od 10GB,...

Nego, ne sećam se da je Verat bio jedan od provajdera koji je dobio WiMax licencu?!

Jel ping stalno 80-90 ili varira? Jel ima dropova? Pitam zbog VoIP-a.

Meni će ovo biti interesatno kada budu dostupni WiMax telefoni/PDA...
Cena nije opasna, a verujem da će se blago spustiti kada više provajdera izbaci ponude, jer iz mog ugla, meni je ovo trenutno skuplje od3G, jer mi je potrebno manje od 1GB mesečno, u pokretu...a tokom celog meseca, sa svih lokacija potrošim manje od 10GB,...

Nego, ne sećam se da je Verat bio jedan od provajdera koji je dobio WiMax licencu?!

Stabilno je vrlo. (ovaj SpeedTest i jeste uradjen iz kola u pokretu). Probao sam skype iz kola i radi super ...mislim video conf.
Slazem se da ako poredis sa 3Gom je super. Inace imaju i kartice za laptop ali kao nesto ne prodaju jos ili tako nesto tj nije znala ova da mi kaze.

Ček ček... kada je ovo krenulo?!
Užasno me zanima ovo za gajbu mog ćaleta koji trenutno nema mogućnost ni za kakav broadband, a ima PCM na telefonskoj liniji.
Ima li još neko ovo osim Verata?

Poslednja izmena:
hm pa ne znam tacno valjda skoro nesto...

Poslednja izmena:
Ovo je ping ka veratu. Mogu misliti koliki je ka guglu ili bilo cemu drugom, meni kad speedtest pokaze ping od 40-50 znaci da je vec u katastrofi.
Nije mi jasno ni kako je onako mali domet, po onoj mapi pokrivenosti na sajtu ispada da je mozda tek malo jaci od klasicnog wirelessa a koliko se secam prica za wimax je da se domet meri desetinama kilometara bez vidljivosti?

Ovo je ping ka veratu. Mogu misliti koliki je ka guglu ili bilo cemu drugom, meni kad speedtest pokaze ping od 40-50 znaci da je vec u katastrofi.
Nije mi jasno ni kako je onako mali domet, po onoj mapi pokrivenosti na sajtu ispada da je mozda tek malo jaci od klasicnog wirelessa a koliko se secam prica za wimax je da se domet meri desetinama kilometara bez vidljivosti?

pa nije nesto mnogo veci ping...najvise oduzima taj deo wirelessa a realno pokriven je ceo grad....ako cemo iskreno radilo mi je u Grockoj (to je kad krenes ka Smederevu) i to je sve u redu meni se ne svidja.
1. skup.
2. nema ga van grada...
3. nema malih uredjaja nego imam dzombu koja je veca od TS ADSL-a :)

Poslednja izmena:
Ima li negde podataka o pokrivenosti van gradova?

edit: bah sad vidim. kanda tjemo mi koji smo zaglavljeni po backwaterima kojekakvim i dalje da vozamo dilaup. :(

Poslednja izmena:
vrhunski, ajde u prompt kucaj ping www.google.com -t (prekidaš ga sa CTRL+C), pa da vidimo koliki je ping ka Goolge-u i koliko je konstantan.

Ja kad radim ping test ka google.com uvek imam ping oko 150, a kada radim ka google.de bude mi oko 50. Izgleda me u prvom sluchaju uvek baca na americke servere :)

Ma samo da je krenulo konacno! I ovo uopste nije prevelika cena. Ovo se ne moze porediti sa ADSL-om ili kablom. sa ovim se (za sada) setkas par stotina km i imas flat-rate net bilo gde a ni sa jednim od ona dva ne mozes dalje od terase. I ovo nikada nece biti veza za torentovanje tako da je i 1mbps sasvim dovoljan za VOIP, mail, surf, remote-admin... (dobro, de 128kbps i niej bas sjajno za video-call ali nadajmo se da ce rasti brzine)

Ovo bi moglo da se uporedi sa 3G kada bi imali flat rate tarifu ali tada ne bi mogli ni da sanjaju ovako stabilan ping. Za par meseci kada se jos malo rasiri i kad povrate bar deo inicijalnih ulaganja ocekujem da jos snize cenu.

***, pa ako ponude (i ako mreza moze da izdrzi) VOIP uredjajcice uz mesecni flat od oko 1500-2000 din razbucace biznis operaterima mob. telefonije. Ja sada trosim 2000-3000 mesecno uz jako dobar tarifni paket. Rado bih prihvatio da bar deo tih razgovorar radim preko Skype-a.

dobro mozda si u pravu ali kad bi svi koristili nekog VOIP providera onda bi to bilo ok ali sta mi to vredi ako ja moram da zovem preko SKYPE-a nekoga ko ima mobilni ....

vidi Skype prema onome sto sam ja probao sa videom radi isto kao preko ADSL-a stvarno nemam zamerke. Mada mislim da je jos rano za to da se ljudi zovu masovno preko Interneta :)

Poslednja izmena:
Pingovi su manje više stabilni, ali na granici za kvalitetan VoIP. Kod 3G mreže je osnovni problem ping. Protok je dovoljan i UL i DL za VoIP, ali odziv ubija. Mogu da ga koristim u zoni dobrog signala, bez mnogo mrdanja, mada, deo kašnjenja mi pravi i Fring, preko koga ga koristim.

Ovo je super ideja za Taxi...kao NET Taxi....voziš se taksijem i imaš free wireless :)

@vrhunski vidim da si u kaludjerici bez problema koristio, reci mi kakvo je stanje na mirijevu, jes da je ova bazna na konjarniku na manje od 2km, ali je mirijevo samo po sebi nezahvalno jer je u rupi...

Ajd ako neko proba neka ostavi utiske da ne cimam bez razloga verat ;) unapred hvala ;)

Ček ček... kada je ovo krenulo?!
Užasno me zanima ovo za gajbu mog ćaleta koji trenutno nema mogućnost ni za kakav broadband, a ima PCM na telefonskoj liniji.
Ima li još neko ovo osim Verata?

Mediaworks.

Inace nije ovo sada krenulo, ovo radi poodavno :)

@vrhunski vidim da si u kaludjerici bez problema koristio, reci mi kakvo je stanje na mirijevu, jes da je ova bazna na konjarniku na manje od 2km, ali je mirijevo samo po sebi nezahvalno jer je u rupi...

Ajd ako neko proba neka ostavi utiske da ne cimam bez razloga verat ;) unapred hvala ;)

Bio sam juce kod druga u Kaludjerici zivi kod zadnje stanice i on je danas sa KBCneta presao na WiMAX. Imao je isto Wireless samo sto mu je dosta prekidalo.

sve zavisi od toga kako budu prosirivali i odrzavali mrezu sa posrastom korisnika...
ja se kladim da ako se vise ljudi pojavi na wimax-u isto ce biti ko i sa wifi-em nema tu vece razlike... celoukupan protok stanice se deli i jos kad dodas smetnje, nestrucnost ISP-a, debile = ******

Ovo je zanimljivo .. kada bi postojali manji paketi npr 256 ii 512 i neka spravica za slusanje shoutcast internet radio stanica pa eto dobre muzika za kola.

lol pa ti mozes :) uzmes lap top spojis preko auxa i cepas ;) Keke :) vozikas se i slusas:)
inace ovo je korisna stvar, samo steta sto mala pokrivenost... ( samo sto je u bg,ns, pancevu,zemunu. )

Pa Telekom bi trebalo da pokrije celu teritoriju Srbije, oni su valjda dobili licencu, ili se cuveni tender jos nije odrzao?

Nazad
Vrh Dno