Šta je novo?

Wii U launch

Ne znam sta da mislim - ako ne lezi dobro u ruci Nintendov kontroler, sve pada u vodu... A izgleda totalno bezveze.

Gamepad je ruzan za medalju. Crni je donekle lespi od belog, ali svejedno...

Uglavnom sto se ergonomije tice ne moras da brines. Svi koji su ga probali kazu da je veoma "udoban" (ne znam kako bih drugacije preveo) i lagan. Jedina zamerka je da je malo siri (kad ga drzis, ruke su ti razdvojene vise nego da drzis standardni gamepad) mada veorvatno ce se ljudi brzo navici na to.

Zapravo, model iz 2011te je bio uzi, pa su ovaj finalni prosirili, tako da verovatno ima neke veze sa ergonomijom.

Cudno kako jos ne postoji tema za prvu konzolu "sledece generacije". Pod navodnicima jer je ipak manje vise samo prepakovana aktuelna generacija, nesto na sta nas je Nintendo vec navikao.

wii_u_deluxe-580x344.jpg

Siguran sam da vec znate da prodaja krece sredinom novembra i da ce osnovna (bela) verzija kostati 300$ a premium verzija 350$. Ako znamo da uz konzolu zapravo dobijamo i nesto kao tablet, i da je ipak u pitanju pocetna cena za rane usvajace, koja ce sigurno pasti 2013 godine, odjednom ne zvuci toliko strasno. Za razliku u ceni premium verzija imace 32 GB dok osnovna ima bijednih 8 GB fles memorije (i jos neke sitnice kao sto je postolje za vertikalni polozaj i igra nintendo land). U praksi ne bi trebalo da bude toliko bitno, s obzirom da nintendo promovise drugaciji koncept prosirive memorije, dajuci igracima *konacno* mogucnost da na legalan nacin koriste superjeftine eksterne hard diskove koliko im dusa zeli. Zvuci zaista kao sjajan potez, s obzirom na njihovu cenu, i cinjenicu da je samo pitanje vremena kada ce digitalna distribucija i na konzolama da prestigne retail izdanja.

Nintendo je redefinisao izraz launch window koji je u slucaju Wii U nekih... 6 meseci? Ipak, dobro je sto su pricali vise od igara nego o hardveru i stave nam do znanja da su obezbedili ekskluzivna prava na Bajonetu 2, novog Rejmena... Iako mi se cini da je ekskluzivitet na vec postojece serijale pomalo lejm, bez ekskluziva trziste konzola bilo bi uzasno dosadno i potpuno besmisleno, igre su ipak daleko veci diferencijator od servisa, ili od toga koji vam dzojped vise lezi u ruci. Takodje, svi vec znaju da su PS3 ekskluzive bile nesto najbolje sto je ova generacija mogla da ponudi i mozemo da se nadamo da ce Nintendo biti isto tako izdasan u finansiranju, posto jednostano ne mogu da potrose sve para od Wii-ja na perverzne orgijaske zurke sa gejsama koje sluze kao sto na kome se posluzuje susi i sampanjac.

Bice tu jos svasta nesto, Black Ops 2, Assasins Creed 3... iako poprilicno slabiji izbor nego na PS3/Xboxu, nije lose za pocetak, a kompletnu listu mozete da pogledate ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Wii_U_games

Iako hardver nije nesto cime cete da impresionirate vasu baku, kontroler je najveca novina. Uspeli su da uguraju citav ekran koji bi trebalo da sluzi za dodatne informacije o igri kao sto je recimo interfejs. Ovo zvuci kao fina ideja da vam se interfejs nalazi u rukama i da ne narusava imerziju na ekranu, ali pitanje je koliko ce zbog toga trpeti ergonomija, jer izgleda jezivo neudobno. Ipak, ako moram da biram, radije bih ovo nego motion kontrolere...

new-wii-u-gamepad-official-verge_large_extra_large.jpg

Kvragu sve - razmisljam se da li da kupim... Kakva su vasa razmisljanja?

Ja sam postavio temu, al je prosla ne zapazeno. Elem.

Ja je kupujem, mozda i u prvom mesecu.

Još jedna stvar je cena takvog ekrana. Ovaj sadašnji kontroler (oba) može da se kupi za cirka 7,5k dinara. Mogu misliti koliko će koštati taj dodatni kontroler ako se želi igranje sa društvom. Četiri kontrolera neću ni da spominjem. Druga stvar je što je neko napomenuo (ovde ili na drugom forumu) da osnovna verzija ne dolazi sa senzor barom. To dodatno poskupljuje konzolu pored dodatnog kontrolera. Činjenica je da Nintendo izbacuje WiiMote iz upotrebe iako tvrdi suprotno. Postoje igre koje neće moći da se igraju bez novog kontrolera a upotreba starog je ograničena na jedan broj igara. Moje lično mišljenje je da je Nintendo trebao da unapredi postojeći kontroler pošto se on pokazao kao idealno rešenje za dosta igara.

Nisi ti dobro pročitao. Na WiiU ćeš moći da priključiš 1 Gamepad sa ekranom (najavljeno je da će možda biti podrška za 2), i 4 Wii remotea. I to oni najstariji (bez M+) će raditi odlično posao na većini igara (čak u NintendoLand), verujem da će retko koja zahtevati M+ (tenis, i sl). Naravno za Gamepad Pro (onaj što liči na Xbox kontroler) ćeš morati da otvoriš novčanik.

Ništa ne možemo sa sigurnošću da govorimo dok konzola ne izađe ali...
Nintendo je najavio da proizvođači neće biti u obavezi da implementiraju upotrebu Wii Remote kontrolera u igre. A ako uzmemo u obzir da će se paralelno razvijati igre za sve konzole, mislim da će proizvođači igara to izbegavati zbog finansijske uštede. Video sam da u osnovnoj verziji konzole Nintendo ni ne nudi senzor. I to je neka poruka. Verovatno će Nintendo forsirati tu priču u svojim igrama ali nisam siguran da će imati širu podršku proizvođača. Plašim će da će ih u toj zamisli napustiti proizvođači i da će situacija biti slična kao sa igrama za Wii.
Ja bih lično voleo da igre na Wii U koriste daljinac pošto mi je to genijalno rešenje za neke igre. Pisao sam već o tome. Uz bolju grafiku ne bi to bila loša kupovina. Ovako, imaćemo asimetrično (kako to nazivaju) igranje igara. Znači "vođa" drži Wii Pad a ostali tipkaju po dugmićima. Malo mi je to bez veze. Namena ekrana da bude radar u igrama ili da se na njemu vidi sadržaj otvorene kutije mi je totalno promašena namena. Ako ne promašena, onda svakako suvišna. A da ne govorimo o ceni tog kontrolera koja će biti paprena. Moraće ljudi dobro da brišu ruke da kontroler ne bi završio na podu. :D

Pogledaj trejlere NintendoLanda, NSMB WiiU, Raymana, Tank Tank, Just Dance...
recimo http://www.youtube.com/watch?v=xYQuTm5YLJE
http://www.youtube.com/watch?v=XS-EQ3gMMAE
Verovatno svaka multiplayer igra zasad podržava WiiU Gamepad + 4 Wii remotea. I u nijednoj zasad nije neophodan MotionPlus. Ne bih mogao da se setim neke lokal multiplayer igre gde bi bilo neophodno kupiti "običan" gamepad, osim fudbala. (tenis, vožnje, co-op, FPS, party igre sve mogu da rade sa Wiiremotom).

Senzor ne dolazi samo u evropskom Basic paketu. To je odluka Nintendo of Europe. Računaju da vlasnici Wiija neće prodati svoje konzole??!!?? :wall: . A i nije neka cena senzor bara -10e kod nas, u inostranstvu jeftinije.

U najnovijem izdanju Iwata asks, prikazana je unutrasnjost Wii U konzole. GPU i CPU su na istom cipu, konzola izgleda veoma dobro dizajnirana iako je vrlo slicna po dizajnu Wii-u. Evo i nekoliko slika:
Cip:
slide002.jpg

Cela konzola:
slide003.jpg

Kako cip stoji na konzoli:
slide004.jpg

Heat sink:
slide005.jpg

Fan:
slide006.jpg

Polozaj na konzoli:
slide008.jpg

Kako sve izgleda spakovano:
slide010.jpg

Informacije koje su se mogle dobiti od ovih slika su sledece:

1. CPU: Postoje dve mogucnosti, ili je osmojezgralni power pc476 (gotovo nemoguce) ili trojezgralni Power 7. Naravno radi se o procesoru koji je napravljen specificno za Nintendo, a bazira se na Power 7 procesoru.

2. GPU: Prema svemu sto se moze videti, gpu je veliki nekih 150 mm^2(poprilicno velik). Postoji par mogucnosti:
u 40nm tehnologiji 480 shadera 16MB EDRAM-a (malo verovatno, kolicina EDRAM-a je ista kao u Xboxu 360, a vec je potvrdjeno da Wii U ima vise, tj. MNOGO EDRAM-a)
u 28nm 620 shadera (kao GPGPU E6760) i 32MB EDRAM-a (verovatnija opcija).

3. RAM: Trenutno se vodi debata dal je Nintendo ubacio dva razlicita seta modula, jedan bi bio DDR5, a drugi DDR3. Otprilike se misli da je 512 MB DDR5, a 1.5 GB DDR3.

Kako se god okrene, Wii U je iznenadio mnoge. Konzola je odlicno dizajnirana (nintendov trademark, prosto ljudi znaju kako da naprave konzolu), prosla je rigorozne testove (preko 2000 testova na zagrevanje konzole). Mislim da je masina jaca nego sto je vecina predpostavljala.

Lansiranje svake nove konzole predstavlja veliki rizik, pravu kocku. Nintendo je do sada imao raznih rezultata od fantasticnih uspeha do fijaska. Game cube je bio na primer tezak trzisni neuspeh, a Wii kao samo malo izmenjeni GC sa novi sistemom igranja postigao je ogroman uspeh i trzisno nadmasio tehnoloski jacu konkurenciju. Slicno je nekada davno bilo i sa crno belim Game boy-em koji je trzisno nadmasio kolorne konkurente.

Sada je za razliku od tih uspeha po formuli niza cena pobedjuje bolji skuplji proizvod, Nintendo krenuo sa sasvim obrnutom strategijom i imace najskuplju konzolu na trzistu. Sony je izbacio Super slim koji prodaje za 200 Eura a Xbox sa 4gb flesa je jos jeftiniji oko 170 Eura. Nintendo izbacuje bejzik verziju za 300 Eura. Od te cene ovaj nazovimo ga gejmpad , koji vise lici na neki tablet odnosi bar 100 Eura. Sa cenom od 200 Eura sa klasicnim gejmpadom koji je ovde tek opcija Nintendo WiiU bi bio totalni pobednik. Ovako sanse za uspeh pod ovim uslovima su mu minimalne.

Naravno prvih dana ce biti navala , posebno sto je jos lansiranje pred praznike, ali na neke duze staze prognoze mu nisu najpovoljnije, pa ce verovatno ubrzo morati da obaraju cenu.

Poslednja izmena:
Lansiranje svake nove konzole predstavlja veliki rizik, pravu kocku. Nintendo je do sada imao raznih rezultata od fantasticnih uspeha do fijaska. Game cube je bio na primer tezak trzisni neuspeh, a Wii kao samo malo izmenjeni GC sa novi sistemom igranja postigao je ogroman uspeh i trzisno nadmasio tehnoloski jacu konkurenciju. Slicno je nekada davno bilo i sa crno belim Game boy-em koji je trzisno nadmasio kolorne konkurente.

Sada je za razliku od tih uspeha po formuli niza cena pobedjuje bolji skuplji proizvod, Nintendo krenuo sa sasvim obrnutom strategijom i imace najskuplju konzolu na trzistu. Sony je izbacio Super slim koji prodaje za 200 Eura a Xbox sa 4gb flesa je jos jeftiniji oko 170 Eura. Nintendo izbacuje bejzik verziju za 300 Eura. Od te cene ovaj nazovimo ga gejmpad , koji vise lici na neki tablet odnosi bar 100 Eura. Sa cenom od 200 Eura sa klasicnim gejmpadom koji je ovde tek opcija Nintendo WiiU bi bio totalni pobednik. Ovako sanse za uspeh pod ovim uslovima su mu minimalne.

Naravno prvih dana ce biti navala , posebno sto je jos lansiranje pred praznike, ali na neke duze staze prognoze mu nisu najpovoljnije, pa ce verovatno ubrzo morati da obaraju cenu.

Wii U je prva konzola nove generacije. Jaci je minimalno za duplo od PS360 konzola, a po grafickim mogucnostima mozda i vise (krecu se brojke od 3-5x, moderniji dizajn, vese shadera, vise EDRAM-a, ogromna brzina protoka informacija izmedju CPU-a i GPU-a). Dakle ne treba gledati cenu u kontekstu PS360 konzola, nego u kontekstu nove generacije. U zavisnosti zasta se odluci konkurencija, i prema nekim glasinama, cena konkurentskih konzola ce biti od 50 do 150$ skuplja u odnosu na Wii U, a nece doneti nista novo sem mozda bolje grafike. Ovo pisem zato sto Wii U GamePad jeste potpuno novi nacin igranja, stvarcica koja uvodi potpuno novi smisao u couch Co-op (nema vise split screen-a), omogucava da igracima koji pretezno igraju na konzoli brzu izmenu mnogo veceg broja item-a (a ne samo 4 kao sto je to slucaj sad). Ono sto je najbitnije Wii U ima potpuno nov i inovativan Online sistem, koji je prema pricama potpuno otvoren (nema nikakve naplate, ne traze se odredjeni sadrzaji itd.). Platforma je takodje celokupno totalno otvorena, nema nikakvog pritiska na developere, pa su indi developeri odmah nahvalili Wii U kao najbolju platformu za pravljenje igara. Wii U ce imati Free to play naslove (Ghost Recon Online je vec najavljen), mozda cak i prva konzola sa pravim MMORPG-ovima i strategijama.

Dakle nece obarati cenu, odlicno su pozicionirali cenu sistema u odnosu na ono sta sistem pruza. Trenutno je potrebno samo da igre dolaze konztantnim tokom i kvalitetom i za 6 meseci do godinu dana Wii U ce biti na poprilicno stabilnim nogama.

Ja ne bih bas mogao da kazem da je konzola sledece generacije - nintendo je zaista jako zatvoren kad je rec o hardverskim specifikacijama a i da bi mogli da ga svrstamo u tu kategoriju, moramo prvo da vidimo sta zapravo sledeca generacija znaci, a te standarde odredjuje microsoft i sony. isto tako ni wii nije bio prava next gen konzola, nego prepakovana stara generacija realno malo iznad ps2.

Sto se tice kontrolera, to je takodje nintendov trademark: izbacivanje nekog gimmicka koji ce da impresionira sve u kuci od unuka do bake. mozda bi bila jeftinija bez toga, ali, nintendo u kontroleru upravo vidi ono nesto sto ce biti kljucni diferencijator na trzistu i verovatno racuna na to da ce korisnici percipirati cenu kao povoljnu zbog toga (sumnjam da taj tabletic kosta igde blizu 100e, sam za sebe).

Ipak neke stvari iz tvog posta jesu vrlo ohrabrujuce, ali, sve su to ipak samo predizborna obecanja: i online i neka sira saradnja sa zapadnim developerima prilicno je nov teren za nintendo.

Inace, jedna stvar treba da bude jasna:

a nece doneti nista novo sem mozda bolje grafike

Neke 3D VR naocare bile bi pozeljne, recimo, ali 99% korisnika apsolutno i ne zeli nista "vise" od bolje grafike. Zasto kazem pod navodnicima vise, pa zato sto ono sto su pokusali da ponude vise, a tu pre svega mislim na motion kontrolere, vise su uvreda za svakog krstenog igraca nego sto zaista unapredjuju iskustvo igranja. Nadam se da to nece biti slucaj sa novim tablet kontrolerom, iako, da budem iskren, i u najboljem slucaju, izgleda nezgrapno za drzanje.

Poslednja izmena:
Next gen ne odredjuje to koliko je grafika bolja, vec set mogucnosti. Moras priznati da Wii ima daleko razvijenije mogucnosti od PS2 konzole (iako je PS2 mozda najbalansiranija konzola do sad). Wii stoji rame uz rame sa HD blizancima (koji cesto nisu HD) po mogucnostima gledanja Netflix-a, surfovanja netom, e shop-a itd.

Izistog razloga je Wii U next gen (makar bio i slabiji od sadasnjih konzola). Ima mogucnost potpuno digitalne distribucije, mnogo vecu online integraciju, potpuno pretvaranje sistema u media hub itd.

Sad mozemo da diskutujemo sta ce konkurencija uraditi, ali ja licno ne verujem da ce se ostvariti ludi snovi mnogih ljudi o konzolama sa grafickim karticama od po 1.8 ili 2.5 TFLOPS-a. To se nece dogoditi. Ti sitemi ce maksimalno imati graficku od 1 do 1.2 TFLOPS-a (sto je 2x od onoga sto se predpostavlja da Wii U ima) i mozda maksimalno sestojezgralnim procesorima sa otprilike ne vise od 4 GB rama. Ovo sve iz mnogo razloga, a prvi je svakako cena. Cena konzole koja ima graficki procesor od po 2TFLOPS-a bi bila minimum 600-700$, preskupo za danasnje trziste. Drugi razlog je zagrevanje, danas se graficke kartice i od po 1.2 TFLOPS-a (kao sto je moja npr) hlade sa masivnim hladnjacima koji prevazilaze bilo sta sto bi moglo realno da stane u konzolu, a i sa takvim hladnjacima leti dostizu temperature i po 70-75 stepeni. Treci je potrosnja energije. Nemoguce je gurnuti takvu grafiku u sistem, sa jakim procesorom, a potrosnju drzati ispod 200 W, sto je potpuni imperativ za jednu konzolu. Jos jedna bitna stvar je da nije bitno samo koliko FLOPSOVA ima hardver u konzoli, nego i sama arhitektura je uzasno bitna. Arhitektura sa MCM-om koju je Nintendo implementirao daje ogromne brzine transfera podataka izmedju CPU-a i GPU-a sto omogucava do sada nevidjene udruzene aktivnosti. Kad se uz to doda 32MB EDRAM-a koji se deli medjusobno, jacina sistema je daleko veca nego sto FLOPSOVI na prvi pogled govore. Pitanje je samo ko ce tu arhitekturu iskoristiti. Sa "lenjim" portovima koje Wii U trenutno dobija, ne verujem da ce arhitektura biti nesto bitnije iskoriscena, ali kasnije ostajemo da vidimo kako stoje stvari.

Kad se sve sumira, Nintendo ima veoma balansiranu konzolu koja ce biti u prednosti verujem oko 10 miliona u odnosu na konkurenciju, a mozda i vise, na samom startu bitke. Ako Nintendo pametno postupi, pa osigura jos igara kao sto su Bayonetta 2, sam napravi malo ozbiljnije verzije Metroid i Zelda serijala, Wii U ceka svetla buducnost.

Next gen ne odredjuje to koliko je grafika bolja, vec set mogucnosti

Ako se ne drzimo jednog univerzalnog kriterijuma, onda sve mozemo nazivati sledecom generacijom, pa i xbox 360 sa kinectom, i postavlja se pitanje koji je set hardverskih i softverskih mogucnosti dovoljan da bi nesto nazvali sledecom generacijom. Zato, kada se kaze next gen, misli se pre svega, ako ne i iskljucivo, na grafiku. Konzole evoluiraju u toku svog zivotnog ciklusa, pogledaj kako izgleda danasnji live i onaj iz 2007. PSN store uskoro takodje dobija fejslift, nove mogucnosti... Ali ono sto ostaje uvek nepromenjeno, to je hardver.

Ako Wii U bude nudio makar priblizan kvalitet grafike kao ps4 i xbox 720 mozemo da pricamo o sledecoj generaciji, ovako bas i nema smisla samo zbog toga sto se koristi tablet umesto kontrolera. Naravno, sve je u domenu spekulacija... Danas nema smisla ocekivati od masine koja kosta 300 dolara da pojede high end PC za dorucak, kao sto je bilo u ranim danima aktuelne generacije cije su se hardverske mogucnosti bile u domenu metafizike (o PS3 cell arhitekturi pricale su se bajke).

Ako Wii U bude nudio makar priblizan kvalitet grafike kao ps4 i xbox 720 mozemo da pricamo o sledecoj generaciji, ovako bas i nema smisla samo zbog toga sto se koristi tablet umesto kontrolera. Naravno, sve je u domenu spekulacija... Danas nema smisla ocekivati od masine koja kosta 300 dolara da pojede high end PC za dorucak, kao sto je bilo u ranim danima aktuelne generacije cije su se hardverske mogucnosti bile u domenu metafizike (o PS3 cell arhitekturi pricale su se bajke).

Lepo receno. To je jedan od razloga zasto mislim da ce konzole vise ici "casual" publici. Grafika i mogucnosti PC-a, ma kakva konzola da izadje, bice bolje. Svakome kome je bitna grafika ima da uzme PC, stavi 3 ili 6 ogromnih ekrana spojenih ili uzeti 4K televizor i uzivati u potpunom iskustvu, bez da mora da plati bilo koju online mogucnost, jeftinije placa igre, dobija mogucnos modovanja igara i ubacivanja dodatnog sadrzaja po zelji itd. Sve je manji broj zahtevnih igraca koji se igraju sa konzolama, a same konzole postaju low end PC-evi (prema onome sto mozemo cuti).

Plus imamo jedan skori primer da jace ne znaci nuzno bolje u ocima potrosaca. Vita vs 3DS, gde je Vita trenutno u nokautu.

Wii stoji rame uz rame sa HD blizancima (koji cesto nisu HD) po mogucnostima gledanja Netflix-a, surfovanja netom, e shop-a itd.

Ma sta naprica. Pa danas ti za to sto ti navodis ne treba nikakva konzola,vec samo TV pa surfuj i gledaj Netflix. Sad ti otkrivas nesto sto niko od nas nikada nije cuo i video, kao da niko nije imao doticne konzole. Iz te generacije je ubedljivo najjaca konzola bio Xbox classic sa malo modifikovanim pentiumom 3 na 733 Mhz. Jaci od Game cuba. GC je imao IBM PowerPC Gekko na 486 MHz. i ATI Flipper 162 MHz. Wii ima PowerPC Broadway na 729 Mhz i ATI Hollywood na 243 Mhz.

Svako ko se bar malo razume vidi ta se tu radi o istoj osnovi koja je samo malo ubrzana. Najbolji dokaz za to je Uspesna Pc Emulacija obe konzole istim programom, a o emulaciji Xbox-a 360 i PS3 ces moci samo da sanjas X godina. Porediti hardversku snagu Wii-a i Xbox 360 i PS3 je zalosno i diskvalifikuje te iz ozbiljne diskusije o ovoj temi.

Ima tu jos Bisera, ne vredi gubiti vreme oko toga. Ko te je slagao da konzole ne mogu imati High end Grafiku !!?? Dana kada se pojavio Xbox classic i dana kada se pojavio Xbox 360 imali su u tom trenutku High End grafiku , najbolju koja se mogla naci na Pc trzistu.

Sad tek vidim da u potpisu reklamiras nekakv Blog o Nintendu . Jel to tvoj Blog ?? Mogu da zamislim , nemam nameru da gubim vreme tamo, ali mogu da zamislim kad ovde to prepisujes. Ako si dosao ovde da reklamiras svoj blog, onda se javi odeljenju Marketinga.

Poslednja izmena:
Ne znam sta se odma ljutis, ko da sam ti nesto reko. Mozes ti da mislis sta hoces, ali cinjenice su cinjenice. Tad, kada je Xbox 360 dobio x1800 graficki procesor (sa nekim +/- mogucnostima, negde je dobio vise, negde manje), graficke kartice se nisu ni zbliza toliko hladile kao sad, niti su vukle toliko struje. Uporedi samo hladjenje na x1800 grafickoj kartici, a onda na HD 7870 (koju zeljno iscekuju kutijasi). Videces da je razlika ogromna, a onda treba pomenuti da je Xbox 360 imao ogromne probleme sa odlemljivanjem grafickog procesora bas zbog toga sto nije adekvatno hladjen. Onda uzmi pa uporedi cene koje su bile tad, i cene koje su sad. Jedna high end graficka kosta ko ceo Wii U, neke kostaju kao dva.

Ja ti kazem sad, nemoj se nadati nekoj preterano snaznoj konzoli, kao sto vidim da se nadas.

P.S. Blog nije moj, niti vidim sta je lose imati bilo sta u potpisu. Niko te ne tera da klikces!

Nema razloga ni za ljutnju niti za bilo sta slicno. Eto ja sam izneo svoje misljenje o sudbini Wii U , ti svoje pa cemo videti za godinu, dve ko je pogodio :) Ima tu mnogo faktora, koji ce bar u pocetku biti na Nintendovoj strani, a jedan od glavnih je Japanski Nacionalizam. Jedino iz tog razloga je prodaja na tom dugo godina 2. trzistu po velicini, tek zadnjih godina Eu izbija na drugo mesto, Xbox-a 360 na nivou statisticke greske, dok domace konzole dominiraju. Cak ni Sega nikada nije bila Japanski miljenik jer nije bila dovoljno Japanska, takvi su oni.

Zato sam i napisao godinu - dve jer ce start posebno u Japanu biti uspesan, a za kasnije kad splasne pocetna euforija videcemo ko je bolji prognozer. S tim naravno sto ja tezim nekakvoj objektivnosti ne svrstavam se u startu na jednu stranu i ne vezujem se emocijalno za jednog proizvodjaca, jer sto bi to radio kada imam sve konzole koje su bile i jesu popularne u Srbiji i sve su mi podjednako drage. Poslednju koju nemam , to je Sega Saturn, jer nisam sakupljac rariteta niti kolekcionar vec igrac, dok kod Nintenda poslednja mi je DSi , 3DS nije ispunio moja ocekivanja.

A sa kupovinom Wii U cu sigurno sacekati, pa ako ozbiljno zazivi eto i njega :)

Poslednja izmena:
Nema razloga ni za ljutnju niti za bilo sta slicno. Eto ja sam izneo svoje misljenje o sudbini Wii U , ti svoje pa cemo videti za godinu, dve ko je pogodio :) Ima tu mnogo faktora, koji ce bar u pocetku biti na Nintendovoj strani, a jedan od glavnih je Japanski Nacionalizam. Jedino iz tog razloga je prodaja na tom dugo godina 2. trzistu po velicini, tek zadnjih godina Eu izbija na drugo mesto, Xbox-a 360 na nivou statisticke greske, dok domace konzole dominiraju. Cak ni Sega nikada nije bila Japanski miljenik jer nije bila dovoljno Japanska, takvi su oni.

Zato sam i napisao godinu - dve jer ce start posebno u Japanu biti uspesan, a za kasnije kad splasne pocetna euforija videcemo ko je bolji prognozer. S tim naravno sto ja tezim nekakvoj objektivnosti ne svrstavam se u startu na jednu stranu i ne vezujem se emocijalno za jednog proizvodjaca, jer sto bi to radio kada imam sve konzole koje su bile i jesu popularne u Srbiji i sve su mi podjednako drage. Poslednju koju nemam , to je Sega Saturn, jer nisam sakupljac rariteta niti kolekcionar vec igrac, dok kod Nintenda poslednja mi je DSi , 3DS nije ispunio moja ocekivanja.

A sa kupovinom Wii U cu sigurno sacekati, pa ako ozbiljno zazivi eto i njega :)

Pazi, ja sam pre svega PC gamer, nikad necu ni prestati to da budem. Imao sam sve konzole ove generacije (PS3 mi CRKO, uradio reball i prodao). Odrastao sam prvo uz kinesku kopiju NES-a, kasnije uz Sony. Nisam ja navijacki nastrojen, gledam samo objektivno sta je realno stanje. A realno stanje je sledece:

1. Konzole se vise ne prave za Gamer-e, vec za ono sto oni nazivaju "casual" publika. Ogroman deo i M$-ove i Sonyeve konferencije ovog E3 sajma su zauzele mambodzambo gluposti za Kinect i Wonderbook. Ovih "hardcore" igraca ima malo, i to se moze videti po broju prodatih kopija igara. Taj broj nije veci od 10 miliona i to su ljudi koji ce verovatno uzeti sve tri konzole.
2. Trenutno je teska ekonomska situacija. Sony se nekako izvukao sa PS3, ali vise nikad (zapamti moje reci NIKAD) nece izbaciti konzolu koja kosta vise od 400$ na startu. Neka najludja granica je 450$. Prosto niko to nece kupiti sem ovih navedenih 10 miliona strastvenih igraca (konzola). Vecina njih su pre svega PC gameri.
3. Lepo je rekao Padawan, vreme kada konzole pri izlasku pomeraju granice je proslo. PC je trenutno najaca platforma, to ce i ostati pojavljivanjem novih konzola i to bez da pridje najacim PC-evima danas a trzistu.
4. Rezolucija. Niko nece nadmasivati Full HD rezoluciju, nema razloga. A trenutno graficke u srednjem rangu pokrecu bez problema SVE u Full HD rezoluciji. Dodaj na to nekih 30-50% performansi zbog optimizovanosti hardvera i softvera kad se igre rade za konzole i dobija se cinjenica da GPU sa vise od 1TFLOPS-a nije potreban u konzoli danas. Nema svrhu. High end graficke su za multimonitorska resenja i vece rezolucije od Full HD.
5. Tesko je obicnog potrosaca ubediti da mu treba nova konzola kad se grafika nece nesto bitnije promeniti. Nece biti velikog skoka. Ima mnogo razloga za to. Onda pogledas Halo 4 koji radi na hardveru starom 6 godina i izgleda neverovatno, shvatis da neko veliko poboljsanje nije ni potrebno. Kad se budu pojavile prve igre za Next Box i PS4 nece izgledati nista spektakularnije od Halo 4, cak ce mozda izgledati gore.

Wii U ce biti najverovatnije najslabija konzola sledece generacije, ali svakako ce biti konzola sledece generacije. Wii je napljuvan sa svih strana, od strane raznih analiticara, pa je demolirao HD blizance jer je u tom trenutku bio primamljiviji potrosacu. PS2 je bio najslabija konzola u svojoj generaciji (izuzimajuci dreamcast) pa je najbolje balansirani sistem ikada stvoren, i zato i jeste najprodavanija konzola ikada.

Ovo sto ti pises pod tackama, niti sam o tome pisao niti razmisljao. Odgovaras na nesto sto nisam ni spominjao. Moje vidjenje je pre svega bilo sa Trzisnog aspekta, i mogu ti raci da Nintendo, MS i Sony, upravo samo o tome razmisljaju. Sve ostalo je sporedno i sve ostalo predstavlja samo sredstvo stizanja do cilja - sto vece prodaje i sto veceg profita. To je sustina.

Da je wii nastavio da se prodaje kao nekada , ne bi ga menjli 40 godina, samo da je to realno moguce. Medjutim trzisni podaci pokazuju da je Wii u zadnjoj godini prodat u nesto preko 2 Miliona primeraka, sto je zanemarljivo u odnosu na skoro 100 miliona u prvih 5 godina. To je ono sto je njih presudno usmerilo na razvoj i proizvodnju nove konzole. Takodje tu je i cena, koja je kod nasih Banditskih prodavaca dignuta u nebesa dok je na primer na Amazonu Limited edition Olimpijske igre 90 funti odnosno 110 Eura. Koliko je kod nas u prodavnicama znas i sam.

Drugo vrlo vazno je da danas bez obzira sto se radi o zasterelim komponentama kao sto su CPU i GPU , njihova cena proizvodnje nije nista jeftinija nego proizvodnja najnovije generacije. Kao kad bi danas neko proizvodio P4 , proizvodnja bi verovatno bila i skuplja nego novih procesora iz vise razloga izmedju ostalog sto se koristilo mnogo vise silicijuma , pa i ostalih elemenata od kojih se pravi procesor. Zato vise nije isplativo proizvoditi konzolu od 110 Eura, plus trziste uvek voli nesto novo, zasto ce se pokusati i sa tim gamepadom itd.

Sasvim dobro odradjena analiza pozicije u kojoj se nalazi Nintendo. Oni moraju sad da izbace konzolu, dok konkurencija bez problema moze da ceka i dve godine, a tu pogotovu mislim na Sony. E sad postoji i jedna drga stvar, i MS i Sony znaju da su ljudi koji sad kupuju konzole vecinom ono sto oni zovu "casual" publika, cak Sony misli da trenutno ima prednost u odnosu na Nintendo jer ima vise igara da ponudi toj publici (opet onaj Wonderbook, za koji uz svo duzno postovanje prema Sony-u kao kompaniji jeste jedan ogroman CRAP). Kinect je prodao ogromnu kolicinu konzola, a moras priznati da je Kinect iskljucivo za neke male igrice, nista ozbiljno ne moze da se igra sa njim zbog njegovih limitacija. To su mozda dva glavna razloga zasto je Wii posustao, konkurencija ih je stigla i istoj ciljnoj grupi ponudila nesto primamljivije. E sad, sve ovo sto napisah nema nikakve veze sa sledecom generacijom konzola.

Lepo si rekao to za proizvodnju, ali cenu cipa ultimativno odredjuje njegova konfiguracija, dakle broj shader procesora, broj ROP-ova i kolicina EDRAM-a (vidim da su MS i Nintendo krenuli u istom smeru). Nemoguce je napraviti graficki procesor koji ima 1200 shader-a i 32 ROP-a, a da pritom kosta male pare (HD 7870 koji je navodno u NextBoxu). Iskreno mislim da ce kolicina shader procesora ici oko 800 dok ce broj ROP-ova biti oko 16, to je maximum koji ce konzole sledece generacije imati, sve ostalo je bacanje para.

Zbog ove iste cene koju si pomenuo, i cinjenice da je starija tehnologija mozda cak i skuplja, mislim da Wii U ima GPGPU (vec je potvrdjeno da ima GPGPU) E6760 (AMD je u nekim pismima ovo cak i potvrdjivao). Naravno cip se bazira na ovom, nije bukvalno taj. Gde ce onda Wii U biti u odnosu na nextbox i PS4, pa otprilike duplo slabiji. Imace nekih 480 shader procesora i 8 ROPs-a. To nije ni priblizno velika razlika koja moze diskreditovati Wii U kao masinu sledece generacije. Otprilike ce Wii U moci da prikaze sve sto i PS4 i NextBox, samo u 720p.

Poslednja izmena:
Ovo nase trziste me svaki put odusevi, Premium edition za skoro 55000RSD??? Pa kupim za te pare i Xbox360 i PS3 :)

Haha, ***, uvek kad stignu inovacije cifre budu takve :)

Kada sam napisao raspalite sa pitanjima, mislio sam ovde, pošto ne želim da ispadne da mi je bila namera da kradem korisnike ili nešto slično, ali nisam mogao ni da iskopiram onoliki tekst, tako da srry zbog linka!

Kad sam video cenu samo sto nisam otisao da protestvujem ispred radnje koja ga prodaje. Opusteno su skuplji 10-20 hiljada dinara nego u okruzenju i inostranstvu (u US je oko 350 USD, dok je u madjarskoj oko 400EUR).

@mp-design Interesuje me da li ima media centar mogucnosti; tj. da li mogu da ga koristim da pustam filmove i muziku koja je smestena na neki racunar u kucnoj mrezi? Takodje, da li moze da se poveze sa receiver-om putem optickog ili HDMI kabla radi reprodukcije dolby zvuka (podrzava li uopste?) ?

@Skot
Wii U podržava HDMI surround sisteme LPCM 5.1... Povežeš receiver sa konzolom pomoću HDMI kabla, a zatim reciever sa TV-om takođe pomoću HDMI kabla...

Što se tiče Media Centra: Nažalost ne... Lično sam probao da pustim DVD čak i pored govorancije oko toga da nema podršku za DVD i BluRay, i ispostavilo se tačnim... Čitač diskova je samo za Nintendov 25gb-ni disk... :(

Što se tiče cene, da isključivo nabaviti preko inostranstva, jer kod nas zaista mnogo traže... 60k din za ZombiU izdanje kod nas naspram 45k din iz ;ađarske

Poslednja izmena:
Izasla je slika unutrasnjosti GPU-a.

wiiugpu_chipworksinfo.jpg

Otprilike ovako stoje stvari:

GPU ima 8 SPU-ova, svaki SPU ima (kako se pretpostavlja) 40 ALU jedinica, sto znaci da ukupno ima 320 ALU jedinica. To daje sa trenutnim clock-om od 550MHz oko 360 gflops-a teoretske snage. Zanimljivo je da to nije sve, vec da cip ima i odredjen broj fiksnih shader-a, pa je nemoguce proceniti tacnu snagu cipa.

Japanski nacionalizam :d.

Nazad
Vrh Dno