Šta je novo?

Wifi na laptop

G.Pikvik

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
319
Imam adsl flat 256 konekciju, 3 racunara umrezena preko rutera i utp kablova i tako delim konekciju na njima.
E sad, posto je jedan od ta 3 laptop, a hocu da koristim internet napolju i uopste da se setam po kuci sa njim, na koji nacin mogu to da uradim, i za koju cenu?

Hvala:wave:

Ja znam za kombinaciju gde ti treba wireless router koji ubacis posle tog tvog routera i dalje sa njega mozes da razvlacis utp kablove i naravno mozes da se kacis na njega i preko antene wireless. Tu mogucnost ima npr. moj wireless router planet wrt-414 kojeg sam platio 82 evra pre jedno sest meseci.

Hvala na odgovoru.

Nije mi bas jasna koncepcija...Jel moze neko to da objasni, koliko sam shvatio trebami i kartica za wifi na laptopu,jel?

Mozda cu lupiti, ali zar resenje problema ne bi bilo da postojeci ruter zamenis wireless ruterom. Trebalo bi da wireless ruter ima na sebi i utp portove preko kojih spojis dva racunara, a laptop ide preko wireless-a. Na laptopu ti treba wireless kartica, ukoliko je vec nemas.

G.Pikvik je napisao(la):
Hvala na odgovoru.

Nije mi bas jasna koncepcija...Jel moze neko to da objasni, koliko sam shvatio trebami i kartica za wifi na laptopu,jel?
Treba ti kartica ukoliko je vec nemas posto svi noviji laptopovi imaju ugradjenu tu karticu posto je ona sustinski bitna.

psihodel je napisao(la):
Mozda cu lupiti, ali zar resenje problema ne bi bilo da postojeci ruter zamenis wireless ruterom. Trebalo bi da wireless ruter ima na sebi i utp portove preko kojih spojis dva racunara, a laptop ide preko wireless-a. Na laptopu ti treba wireless kartica, ukoliko je vec nemas.
Moze da umesto adsl routera stavi ethernet adsl modem koji ce prikljuciti na wireless router a dalje moze mrezu da siri preko utp kabla ili preko wifi kartica. To znaci moze da proda adsl router i da kupi ethernet adsl modem ili da zadrzi adsl router a u svakom slucaju mora da nabavlja wireless router. Koliko je meni poznato moze da kupi i adsl wireless router ali s njim nisam imao kontakta tako da ne znam kako to radi.

Poslednja izmena:
Hvala svima.
Znaci treba mi wifi kartica i wireless router? od toga nema jeftinije resenje?

G.Pikvik je napisao(la):
Hvala svima.
Znaci treba mi wifi kartica i wireless router? od toga nema jeftinije resenje?

Ima. Od ovoga jedino ti je jeftinije da kupiš 100m utp kabla i dva konektora pa da ukrimpuješ i da se snjim švrćkaš po kući i napolju. Nije elegantno ali je jeftinije. :)

Koju wifi karticu mu preporucujete, posto i meni treba nesto slicno

Pozdrav,
da ne otvaram novu temu, treba mi konkretan savet, posto sam tek sada odlucio da odradm ovo :)

znaci, imam wireless na laptopu, adsl internet preko rutera povezan na jedan racunar UTPom, kao i na taj isti laptop. koliko sam shvatio iz prethodnih postova, najjednostavnije mi je da uzmem novi wireless ruter, povezem utpom desktop, a laptop nakacim preko wirelessa? a posto je ovaj ruter neobee-a poklon, znaci ne moram ga prodavati, mogu li da nakacim taj wireless ruter na ovaj i onda samo laptop preko njega? i koliko u je u stvari funkcionalno to da adsl 'vucem' preko wireless-a?

ako neko ima jednostavnije resenje, ili ako sam negde pogresio, pomoc dobro dosla..

edit, obzirom da D-Link DSL-G624T/EU ADSL2+64M Wireles Router + 4-port 10/100T Switch (AnnexA) kosta ovde oko 11000 din, postoji li neko jeftinije resenje za moju situaciju, ne mora biti elegantno

Poslednja izmena:
iko?

Pa u sustini moras da koristis wireless adsl ruter i kraj (neces od njega pobeci)...

Ako taj ruter neobee koji imas ima lan + wireless onda mozes i njega da iskoristis.
U suprotnom, moras da kupis drugi ruter, podesis adsl konekciju i podesis wireless mrezu...

Mozes da nadjes i USB wireless adapter (ili PCI wireless karticu) za normalan racunar i zakacis ga na masinu sa koje izlazis na net. Zatim "bridzuj" wireless konekciju i LAN, ukucaj fixnu IP adresu na wireless kartici na laptopu, podesi gateway i DNS-ove i postavi je da radi u Ad-Hoc modu.
Ja sam napravio slican setup kod kuce... 2 stone masine + laptop
comp1 ima USB adsl i USB wireless adapter
comp2 je vezan sa compom1 preko LAN-a
u compu1 imam Local area connection, wireless connection i adsl. Povezao sam u bridge Local area conn i wireless i zatim sam shareovao adsl. Bridge konekcija je automatski dobila 192.168.0.1.
Wireless karticu na laptopu sam postavio da radi u ad-hoc modu (comp to comp), fixirao IP adresu (npr. 192.168.0.5) i popunio DNS (na beotelu sam, pa sam izabrao njegove DNS-ove). Takodje, podesio sam gateway na 192.168.0.1.
Povremeno se kacim na wireless i preko mobilnog (Nokia E61) i nemam nikakvih problema sa uspostavljanjem ad-hoc veze izmedju 3 uredjaja.

@twix neobee ruter je bez wirelessa

@yooyo
nisam bas najbolje shvatio tvoju poruku...znaci trebalo bi da stavim na desktop racunar jednu usb i ili pci karticu (imam samo jedan desktop i preko njega idem na net, kao i preko laptopa na utp). ovaj deo oko bridga ne razumem, odnosno ne znam ni kako da 'bridzujem' konekciju, takodje ne znam sta je ad-hoc mod :)
ako moze malo detaljnije, zahvaljujem

Mozes da nadjes i USB wireless adapter (ili PCI wireless karticu) za normalan racunar i zakacis ga na masinu sa koje izlazis na net. Zatim "bridzuj" wireless konekciju i LAN, ukucaj fixnu IP adresu na wireless kartici na laptopu, podesi gateway i DNS-ove i postavi je da radi u Ad-Hoc modu.

Znaci moze (moci ce) tako jednostavno? Ok, posto ja imam slicnu situaciju - 1. komp mi je 24/7 povezan, na njega ide Thomsonov cable modem preko USB, a net preko klasicne mrezne ICS-ujem na drugi komp. Ubacio sam jednu wireless PCI karticu u taj 1. komp, a imam nameru uskoro da uzimam jedan laptop sa wireless mrezom. Nisam za sada bridge-ovao lan karticu sa ovim wifi-jem jer jos, je li, nemam potrebe za time. Jedino me cudi sto mi je wifi konekcija "unavailable". Da li ce se to promeniti kada ta kartica "primeti" drugu wifi karticu (iz buduceg laptopa)? Koliko sam shvatio, "ad-hoc" postavljam na laptop-u? Sta postavljam na wifi-ju 1. kompa, s obzirom da je XP sam prepoznao drajvere i nema nikakvog utility-ja te kartice (u pitanju je DLink DWL-G520)? Instalirao sam i softver wifi-ja, ali je isto tako bio "unavailable".

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Treba obe kartice da podesish da rade u Ad-hoc rezimu.
Podesish IP adrese na obe kartice i tad bi trebalo da se "nadju" i status prestane da bude Unavailable.

Kako podesiti wi-fi kartice na laptopu da rade u ad-hoc rezimu,svi kazu postavi a niko ne objasnjava kako a u podesavanjima wi-fi kartice ne nalazim takve opcije?
P.S.Nemoguce da od tri laptopa koje imamo u kuci nijedan nema karticu sa opcijom da moze da radi u ad-hoc modu?U pitanju su jedan Compaq,jedan IBM i jedan HP,ako moze objasnjenje?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Retko koja karica pogotovu u laptop-u moze da radi u ad-hoc modu....ako nema opcije onda ni kartica odnosno wifi adapter je ne podrzavaju...
Kao sto vec rekoh, uzmi wifi ruter i resi stvar...

a kako da vidim da li moja wireless na lapu podrzava ad hoc?
jel to , ako podrzava, treba da stoji tamo u properties, pa tcp/ip properties kod ip adrese, dnsa i gatewaya?

e jel bi upalila ova varijanta, negde sam na to naisao.
Da se na obican adsl ruter/modem putem UTP porta zakaci wireless access point, koji isto ima utp izlaz, i onda nekako da wireless karticu sa laptopa nakacim na taj acces point i uzimam adsl sa rutera?
post taj access point sa lanom kosta oko 50e, dok je wirelss ruter sa adsl oko 120e...

ovo sa karticom me ipak ogranicava, u smislu da drugi komp mora biti ukljucen ..

Upravo ovu drugu kombinaciju koja ti je sad pala na pamet i ja treba da izvedem za koji dan,konacno sam prekjuce dobio mail od provajdera da su osposobili AP blizu moje kuce pa cu tako da sherujem wireless na 3 laptopa!!Samo moras naci neki jak wireless router/AP ako imas debele zidove kroz koje treba da prolazi signal,sa jakim antenama mislim,a ne verujem da taj od 50 eura ima nesto jake antene,nekako mi je previse jeftin!?
Pozdrav ,)

OK... Ovo je moja kucna kombinacija:
1. racunar
Donwload masina. Ima ADSL USB modem, USB wireless adapter i mreznu karticu
2. racunar
Za filmove, igre, itd.. Ima samo mreznu karticu
3. laptop
Ja ga najvise koristim. ima mreznu karticu (koja se u ovom slucaju ne koristi) i wireless karticu.

Konfigurisao sam na sledeci nacin.
- Racunare 1 i 2 sam povezao crossover kablom (blizu su)
- Racunar 1 i laptop sam povezao preko wireless ad-hoc veze. Ad-hoc se aktivira na sledeci nacin (ovo sam uraio u na racunaru 1 i na laptopu).
* Properties od My Network places
* Properties od Wireless Networ connection
* Idite na karticu "Wireless Networks", pa pri dnu kliknite na advanced i izaberite Computer-to-computer (ad hoc) networks only. Zatvorite ovaj prozor
* Zatim kliknite na Add i popunite na sledeci nacin:
# Network name (SSID): IME_MREZE
# Network authentification: Open
# Data encryption: WEP
# Network key: sifra i u confirm upisite istu sifru. Mislim da je ogranicenje od 5 ascii znakova.. proverite...
# na dnu chekirajte "This is a comp-to-comp (ad-hoc) network ...."
- Zatim sam podesio IP adrese na wireless karticama.
* Racunar 1. wireless:
IP 192.168.0.30
maska 255.255.255.0
ostalo nije bitno
* laptop wireless:
IP 192.168.0.31
maska 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1 (ovo dodajte kasnije, zajedno sa DNS adresama)
Kada se masine povezu ping izmedju laptopa i racunara 1 je proradio.

Povezivanje Racunara 1 i racunara 2 je trivijelno:
- Racunar 1.
IP 192.168.0.40
maska 255.255.255.0
ostalo nije bitno
- Racunar 2
IP 192.168.0.41
maska 255.255.255.0
ostalo popunite kasnije

Sada na racunaru 1 povezite LAN i wireless u bridge. Zatim otvorite properties od ADSL konekcije (posto je na USB-u) i sharujete konekciju. Zbog ovoga bridge ce dobiti adresu 192.168.0.1. Povezite se na internet i otvorite DOS box. Ukucajte komandu:
ipconfig /all
Potrazite koji su DNS brojevi i to popunite na racunaru 2 i na laptopu. Gateway je 192.168.0.1 u oba slucaja.

Ako niste napravili neku gresku net bi sada treba da bude dostupan na svim racunarima.

U slucaju da imate ADSL router potrebno je da se obezbedi jedan racunar sa wireless karticom (ili USB adapterom) i da se bridguje LAN (koji ide ka ADSL routeru) i WLAN (koji je u vezi sa laptopom). Bridge treba da ima svoju adresu (moze i preko DHCP-a ako router ima DHCP servis u sebi). U ovom slucaju svi racunari treba da imaj gateway koji je adresa routera.

a gde si ovo nasao
*
Idite na karticu "Wireless Networks", pa pri dnu kliknite na advanced i izaberite Computer-to-computer (ad hoc) networks only. Zatvorite ovaj prozor

ja kad lupim properties od wireless network connection, imam samo general i advanced tab-ove, u prvom su Client for MS.., File and Printer Sharin...,Qos, neki Aegis protocol i Tcp/ip, a u advanced tabu stoje firewall settings i internet sharing...?

To kod mene ima... sad sam zbunjen!? Koristim WinXP SP2 na obe masine. Laptop ima integrisanu prism2 (intersil) wireless (i to 11mbit) a racunar 1 ima USB belkin wlan adapter(isto 11mbit).

i ja sam na win xp media, sp2,imam atheros wireless karticu

znaci tebi stoji ta opcija za comp2comp kada odes na props od wireless kartice, pa dobijes 2 (ili koliko) tabova genral, advanced, na istom mestu gde se podesava i tcp/ip?

Da.. ima 3 kartice.... medju njima i "Wireless Networks". Okacicu screenshot kad dodjem kuci.

Ja takodje nisam zeleo da dajem pare na ADSL wireless ruter pa sam situaciju resio ovako:

1. Shema cele mreze:

2. Podesavanje AD-hoc na Lap-topu:

3. Bridge i Ad-hoc na desktop racunaru:

Jedini nedostatak ovakve postavke je sto racunar (3) na kome je wireless kartica u bridge modu mora biti upaljen ukoliko lap-top treba da ima pristup mrezi i internetu, ali to u mom slucaju nije problem jer taj racunar ionako nikada ne gasim.

EDIT: dodata su podesavanja pod wireless adapter 2, nedostajali su gateway i dns, bez tih parametara ne bi radio internet!

Poslednja izmena:
ja majmun zaboravio da sam disable-ovao wireless karticu, zato i nije bilo tog tab-a :)

to je sada ok, sto se tice tog bridge-ovanja, nista ne mora da se dira u setap-u rutera?

to je sada ok, sto se tice tog bridge-ovanja, nista ne mora da se dira u setap-u rutera?

Ako racunar na kome planiras ugradnju WLAN kartice i bridzovanje sa LAN konekcijom vec ima pristup internetu preko rutera onda nisu potrebna nikakva podesavanja u setup-u ruteru.

Nazad
Vrh Dno