Šta je novo?

Wifi na laptop

hvala na iscrpnim image-ima, danas uzimam karticu pa ne bih trebao imati problema :)

jedno pitanje, ip adrese gde si stavljao 192.168.0.x, meni je tu kod rutera 192.168.1.x, to pretpostavljam nije bitno da li je na 3cem mestu 0,1 ili neki drugi broj, bitno je da svi imaju iste prve 3 cifre?

isto to i za wireless?

jedno pitanje, ip adrese gde si stavljao 192.168.0.x, meni je tu kod rutera 192.168.1.x, to pretpostavljam nije bitno da li je na 3cem mestu 0,1 ili neki drugi broj, bitno je da svi imaju iste prve 3 cifre?

isto to i za wireless?

Da, nije bitno, samo gde god je kod mene 0 kod tebe bi moralo da bude 1. Na wireless adapteru 1 je IP adresa namerno u opsegu 192.168.100.1 i tako moras i ti da stavis (tj. ne mora bas tako ali treba da bude drugaciji opseg od ostatka mreze) jer se wireless adapter 2 kaci na novonastali network bridge sa adresom 192.168.0.5 (kod tebe npr. 192.168.1.5)

Poslednja izmena:
pozdrav,
uspeo sam nekako da nabacim adsl na laptop preko wirelessa, al sad naravno nemam pristup shared files sa onim desktopom sa kojim sam pre bio u prezi preko kabla.
Kako sada mogu te iste filove da delim medjusobno preko ove nove wireless mreze?

takodje npr sada kada ukljucim utorrent, port koji sam ranije forwardovao, na testu pokaze da nije ok, a u utorrentu ona ikonica dole je crvene boje (no incoming connesctions) ? download radi ok, al mi se upload ne belezi (lose za ratia:))

Poslednja izmena:
pozdrav,
uspeo sam nekako da nabacim adsl na laptop preko wirelessa, al sad naravno nemam pristup shared files sa onim desktopom sa kojim sam pre bio u prezi preko kabla.
Kako sada mogu te iste filove da delim medjusobno preko ove nove wireless mreze?

takodje npr sada kada ukljucim utorrent, port koji sam ranije forwardovao, na testu pokaze da nije ok, a u utorrentu ona ikonica dole je crvene boje (no incoming connesctions) ? download radi ok, al mi se upload ne belezi (lose za ratia:))

Ako si sve uradio kako treba naravno da bi morala da radi i lokalna mreza i internet, a sama cinjenica da ti internet radi je dovoljan dokaz da je, sto se tice podesavanja mreze, sve ok. Ona shema koju sam postavio upravo tome sluzi, i kod mene lap-top ima pristup svim sherovanim fajlovima, kao sto i sa ostalih racunara nesmetano pristupam sherovanim folderima na lap-topu.
Kod tebe je problem u necem drugom, tj. negde gresis.
I objasni malo bolje kakvi su ti to shared files, jel to neki folder koji si negde izvukao kao shortcut ili sta?

Sto se tice utorrenta nigde nisi naveo na kom ga racunaru koristis, nekom desktop-u koji je u lan-u ili na tom lap-topu koji je u wlan-u? Ako koristis torrente na lap-topu moras u ruteru podesiti forwrding portova na novu IP adresu koju ti lap-top sada ima preko njegovog wireless adptera.

stvarno ne znam u cemu je stvar...od kada sam podesio taj novi wlan, npr u Zone Alarmu mi od zona stoji samo ta nova druga mreza(neka bude ''mreza2''), dok npr kad odem na my computer properties, na workgroup mi stoji ona stara preko kabla (neka bude ''mreza1'').
to shared files se odnosi na sve folfere koji su bili share-ovani u prvoj mrezi, kojima je npr laptop imao pristup a koji su na desktopu.
sada kada odem na My network places da pristupim tim starim share-ovanim folderima, iskoci mi ona poruka ''folder is not accesible, no network path bla bla..''...to se desi i kada vratim lan kabl u laptop, kojim sam bio povezan i ranije u mrezu1.

a npr, primetio sam da su mi properties od ethernet kartice na desktopu skroz promenjene od kada sam uradio bridge, znaci nema vise onih podesavanja za TCP/IP i ostalo, mozda je u tome problem?

net preko wirelessa na laptopu radi super, ali kao sto rekoh , ne mogu da pristupim ranije share-ovanim fajlovima. jel mozda treba novi share da se uradi za te foldere, za novu mrezu?

utorrent koristim na laptopu, i on vuce dobro, cak se i na trekeru ocrtava tacan upload ratio, iako za port i dalje stoji da nije forwardovan, tako da cu to da pustim za sada, bitniji su mi fajlovi na desktopu i da ih delim.

da pojasnim sta sam uradio u stvari.
Desktop i laptop su bili povezani na adsl ruter i isli na net, onda sam ih isto tako umrezio preko rutera u mrezu1. Ondak sam hteo da stavim adsl na laptop preko wirelessa, i odradio ovo sto je Vuk nakacio. Znaci podesio wireless karticu na laptopu na 192.168.1.11, gateway 192.168.1.1, ethernet na lapu je bio 192.168.1.4. Na desktop wireless kartici 192.168.100.1 a ethernet na desktopu 192.168.1.5. ''mark-ovao'' misem na desktopu compu u ''Network Connections'' ethernet i wireless karticu, desnim klikom usao u bridge connection, tu stavio 192.168.1.6.

uh, valjda ce neko shvatiti, ovim postom sam i sebe zbunio:bottle:

Niko bas?

sad sam skontao nesto sto mi je cudno, u Zone Alarmu u firewallu u Zones, stoji ime te druge mreze ali je ip adresa navodno 192.168.1.0, sto nigde nisam naveo, ni u jednom podesavanju, otkud sad tp?

@yooyo
U slucaju da imate ADSL router potrebno je da se obezbedi jedan racunar sa wireless karticom (ili USB adapterom) i da se bridguje LAN (koji ide ka ADSL routeru) i WLAN (koji je u vezi sa laptopom). Bridge treba da ima svoju adresu (moze i preko DHCP-a ako router ima DHCP servis u sebi). U ovom slucaju svi racunari treba da imaj gateway koji je adresa routera

Jel se u ovom slucaju bridge-u dodeljuje neka nova ip adresa, ili isto bude kao sto si pomenuo u prvom delu ovog posta, da bridge dobije autmatski 192.168.0.1? (i sta bi to bilo u mom slucaju)

zahvaljujem...

Niko bas?

sad sam skontao nesto sto mi je cudno, u Zone Alarmu u firewallu u Zones, stoji ime te druge mreze ali je ip adresa navodno 192.168.1.0, sto nigde nisam naveo, ni u jednom podesavanju, otkud sad tp?

@yooyo

Jel se u ovom slucaju bridge-u dodeljuje neka nova ip adresa, ili isto bude kao sto si pomenuo u prvom delu ovog posta, da bridge dobije autmatski 192.168.0.1? (i sta bi to bilo u mom slucaju)

zahvaljujem...

Ta adresa 192.168.1.0 je u stvari opseg adresa od 192.168.1.1 do 192.168.1.255, znaci sve adrese u tom opsegu bi ZoneAlarm trebalo da propusta.

Bridge mora imati razlicitu adresu od konekcija od kojih je nastao, kao sto si i video u slici koju sam postavio. Vec sam ti rekao da problem nije u mrezi, ukoliko si sve postavio kako treba, vec u tvojim podesavanjima za sherovane fajlove, firewall-u ili sl. Iskljuci ZA, probaj da pristupis direktno tim racunarima u mrezi (start>run \\192.168.1.6) a ne njihovim ranije sherovanim folderima na desktopu pa vidi imas li tako pristup. Normalno je da ti folderi na desktopu ne rade jer ako pogledas properities/shortcut/target videces da imaju IP adresu LAN konekcije koju si ranije koristio a koja je preko wireless-a drugacija.

Kada se sheruje neka konekcija onda LAN ili bridge automatski dobijaju 192.168.0.1.
Dakle 192.168.0.1 a ne 192.168.1.0.

Kada se sheruje neka konekcija onda LAN ili bridge automatski dobijaju 192.168.0.1.
Dakle 192.168.0.1 a ne 192.168.1.0.

To je tacno, ali one ne sheruje nikakvu konekciju jer ima ruter, pa njemu to i nije bitno jer on svoje IP adrese moze postaviti u bilo koji opseg (192.168.xxx.xxx, ili 10.0.xxx.xxx i sl.)

pozdrav
nekako sam resio tu situaciju, ponovo sam sve odradio, ukljucujuci i ethernet mrezu. sad na laptopu imam preko wirelessa adsl i mogu da pristupim shareovanim folderima, both ways.

nego imam drugi problem :)
znaci sve funkcionise ok, ali kada restartujem desktop comp na kome je bridge, kada se upali ponovo, ne moze da se konektuje wireless sa laptopom, onda moram da deletujem network bridge, pa da ga ponovo napravim (znaci i da ponovo podesim sve tcp/ip settings u njemu, mada i sa "obtain automatically" radi net na lapu i lan) i onda radi, i tako svaki put kada se ugasi desktop... u cemu sada gresim, ili to mora biti tako?

hvalaa

nego imam drugi problem :)
znaci sve funkcionise ok, ali kada restartujem desktop comp na kome je bridge, kada se upali ponovo, ne moze da se konektuje wireless sa laptopom, onda moram da deletujem network bridge, pa da ga ponovo napravim (znaci i da ponovo podesim sve tcp/ip settings u njemu, mada i sa "obtain automatically" radi net na lapu i lan) i onda radi, i tako svaki put kada se ugasi desktop... u cemu sada gresim, ili to mora biti tako?

hvalaa

Ne mora da bude tako, kod mene sve radi automatski, tj. upalim desktop i lap-top i cim su oba windowsa podignuta ostvaruje se wireless mreza.
Pogledaj u wireless network settings, pod properities tvoje wireless konekcije koju si kreirao da li je ukljuceno da se automatski poveze cim su uredjaji u dometu:

Namesti tako i na lap-topu i na desktopu i wireless mreza ce se automatski povezivati.

Pozdrav

hvala na savetu, ali sam sve to odradio ranije, i opet isto. vise puta probao restartovao etc, ali uvek ista shema.

na desktopu imam tp link wireless adapter i on ima svoj softver koji 'vata' mreze i ostalo, windowsow ne radi, i kada god promenim u advanced settings da Use Windows to detect wireless networks, opet ga kasnije vrati na sebe. jel moguce da je taj adapter uzrok tome?

Deinstaliraj karticu i kada je budes ponovo instalirao nemoj da instaliras taj softver vec samo drajvere i pusti da windows odradjuje wireless podesavanja.

Poslednja izmena:
evo bas samo to sada i uradio, izgleda da je ok, funkcionise sve :). konacno.
hvala svima na pomoci!!

Svaka cast na resenom problemu a sad malo ja :)
Vidim i da yooyo i Vuk imaju po 2 deska i 1lap znaci tri kompa. Pikvik koliko kompa ti imas u mrezi?

Moja situacija je 1desk i 1laptop, adsl usb modem i wireless usb adapter za desk i lap naravno ima svoj wirelessi lan.

Koliko sam razumeo treba da povezem desk i lap crosover kablom(npr. jer imam takav) u lan pa da bridzujem wireles i tu lan konekciju,podesim kao sto je vec gore navedeno i na kraju da sherujem adsl konekciju?
Da li ce uopste ovo raditi sa samo dva kompa desk i laptopom?

Poslednja izmena:
ja imam trenutno jedan desktop i laptop. stim sto adsl na desku imam preko adsl rutera sa 4 ethernet port-a pa mi desk tako izlazi na adsl.

ne znam sto bi povezivao lap i desk kablom, ako hoces da imas na laptopu wireless

napravio sam wlan desk-a i lapa, preko ad hoc-a i podesio im adrese i napravio im svoj wlan, kada se nadju, bridzujes wireless i lan konekciju na desktopu, i lap bi trebao da ima tada adsl...

naravno ja sam kao sto rekoh na adsl izlazio preko ethernet porta, a posto ti imas usb, ne znam, ali verujem da ce ostali znati :)

Poslednja izmena:
Da li ce uopste ovo raditi sa samo dva kompa desk i laptopom?

Meni takva kombinacija radi bez problema. Istina, namucio sam se dok sam usaglasio softvere USB wifi kartice i wifi kartice na laptopu (jos uvek imam nekakve problemcice) ali mogu reci da sam sada zadovoljan. Znaci, USB cable modem mi je povezan na desk1. Desk1 i desk2 su povezani crosover kablom, a posle sam drugim crosover kablom i drugom LAN karticom povezao i desk3. Bridge-ovao sam desk2 i desk3 da bi, je li, bili u vezi. U taj most sam samo jos add-ovao ovu novu USB wifi karticu, kojom sam onda "poslao" net i laptopu. I sad su svi srecni & zadovoljni, imaju net :party:

Ustvari, kod mene "teren" nije isti kao kod tebe, ali je ideja ista - da bridge-ovane dve mrezne kartice (jedna LAN, a druga USB wifi) rade kako treba :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Moja greska u kucanju(sta znaci jedna zapeta ili zarez). Trebalo je ovako da napisem: "Da li ce uopste ovo raditi sa samo dva kompa, desk i laptopom?"
Znaci imam desk i laptop(ukupno 2).
Skontao sam u cemu je fora i znam da sa ovom kombinacijom bez rutera, sa usb adsl-om ne da radi. Nadam se da gresim ali..ispravite me molim vas :(
I sta da kupim(od rutera) a da nije mnogo veliko ulaganje da bi mi ova kombinacija proradila?

Novi momenti.
Uspeo sam da povezem desk i laptop i da "serujem" adsl(modem). Postavio sam obe wireless kartice( na lapu integrisana a na desku usb wireless adapter) u ad hoc mod. Postavio sam fixni ip na desku a na laptopu automatic. Sherovao sam adsl konekciju i desk wireless je dobio ip 192.168.0.1 .
To je ono sto sam trazio. Zahvaljujem na pomoci!

Nazad
Vrh Dno