Šta je novo?

wide vs classic

Iako se sad iznenadim kad sednem ispred nekog 20++ monitora koji nije wide sa njegovom visinom, mislim da vise nema vracjanja na kocku ;)

Ultimativno resenje je svakako wide - ali u pivot varijanti ;)
Kuci mi bas treba sirok desktop jer imam potrebu za vise vidljivih stvari na njemu u isto vreme, dok je na poslu pivot wide za nekoga ko 99% posto vremena provodi ispred dugackih dokumenata i tabela jednostavno nezamenljiv ugodjaj ;)

Jos ako ste pritom ljubitelj stripova i e-book-ova - prvom prilikom kad "uspravite" sliku - nema vracanja nazad ;)

Ono sto ja savetujem tebi a i drugima koji se premisljaju bas zbog ovog problema je da odu i vide svojim ocima (i probaju) kod nekoga ko ima 20++'' Wide monitor.

vrlo rado, al ne znam ni jednog takvog dobrovoljca :smash:

Aj nek mi neko od vas zaljubljenika u wide objasni po čemu je bolje 1680x1050 od 1600x1200? Kako tih 80 piksela (5% širine) može da znači nešto?

20" wide je meni lično taman što se veličine tiče, s tim da se meni monitor nalazi odmah iza tastature. Imam (subjektivni) osećaj da bih sa monitorom veće dijagonale morao da se odmaknem malo.

Aj nek mi neko od vas zaljubljenika u wide objasni po čemu je bolje 1680x1050 od 1600x1200? Kako tih 80 piksela (5% širine) može da znači nešto?

Zato što Total Commander izgleda čarobno u full screenu razvučen preko 1680 pixela širine :d

1680x1050 nema nikakvu prednost nad 1600x1200, ali mislim da ljudi ne porede 1680x1050 sa tome rezolucijom, nego sa 1280x1024, kao stadardnom rezolucijom uobicajenih 5:4 devetnaji.

Poslednja izmena:
ovo je vec malo konstruktivnije :) 'fala vi:)

nema prednost 1680 nad 1600 nego sirina. Tih 1600 je na dosta manjem prostoru od ovih 1680 :)

Kao i vecina ni ja se nikad ne bih vratio na 5:4(trenutno imam 20" wide). U pocetku je trebalo 2-3 dana navikavanja, ali sada se nikad ne bih vratio na staru varijantu

znaci definitivno wide

Al ste se primili na taj wide :D Evo da ja napisem sta ja dozivljavam kao (uslovno receno) mane.

Ja trenutno koristim 22" CRT. Wide TFT bi me interesovao u varijanti visine ovog monitora + wide širina. Hoću da kažem da je 22" tft wide manji od crt-a ... pa bi mi onda trebao 30" (?) wide tft. Pretpostavljam da je taj odnos bolji za filmove i sl., mada se opet pitam šta je poenta 16:10, kada su filmovi 16:9, koji ce mi opet crne strafte?

Znaci nisam ja lud za 4:3, ali moj problem sa wide-om je visina u radu na desktopu. Sadasnji 22" tft su mi smesno mali. Npr. sad vidim (skoro) ceo A4 u wordu na CRTu. Na tft-u bi to bilo pola A4 papira? ... slična primedba ide na rad npr. u CAD-u. Znaci kada kontate da radite na nekom fizickom dokumentu, tj. "papiru", a ne za blejanje po desktopu, onda to Jeste široko, ali nije dovoljno visoko.

Takođe napomena u vezi igrica. Npr. Battlefield2 moze da se moduje da prikazuje wide, ali Punkbuster po defaultu to konta kao cheat. Onda ja na netu ispade cheater ako imam široki ekran. :) Igrice valjda tek treba da se fully optimizuju za wide.

Elem ono sto ja vidim kao resenje, je (dovoljno) VELIKI wide TFT ekran, koji na optimalnoj udaljenosti od ociju zauzima aktivno celo vidno polje posmatraca. Pa kada gledas film da imas theatrical ugodjaj, a kada radis da vidis dovoljno i po vertikali. To bi naravno bilo vece od ovih 22" wide tft-a, koji se sada valjaju ... npr 30" ...

Čekaj, je li to tvoje radno iskustvo sa wide ekranima ili samo pretpostavljaš?

Sa 20" ili 22" wide još i možeš da imas ceo ekran u vidnom polju, ali sa većim (barem je kod mene tako - probao) moram ili da se odmaknem (ako i dalje želim ceo okran da vidim odjenom) ili da se pomirim sa time da moram da se koncentrišem na samo jedan deo ekrana.

I ja sam se plašio bio kod prelaska na wide i oko te visine i oko stvari koje nisu pravljene da teraju wide rezolucije. Ali u oba slučaja se "strah" pokazao kao neopravdan. U mom slučaju se radilo o prelasku sa 19" TFT na 20,1" TFT i oni su po visini otprilike tu negde. Za ono šta ja radim, širina je samo dodatni plus - nakrcam sve one žive class explorere, palete sa alatkama u IDE-u i jos uvek ostane parče editora dovoljno široko da mogu da kucam besomučno dugačke linije koda. To mi je za rad nekako i komotnija varijanta od kombinacije dva 19" monitora (što koristim na poslu).
Photoshop - pesma što se tiče radnog prostora, takođe zbog paleti sa alatkama. U tom Wordu - napokon dve strane jedna pored druge bez problema. Excel - svi stupci od A do Z vidljivi na jednom ekranu. Baš zato što imaš toliku širinu, možeš u pojedinim primenama to da iskoristiš da kompenzuješ visinu ako ti je baš problem; na primer, u mail programu ostavis na levoj strani stablo sa folderima i prikaz headera, a na desnoj strani ostavis prostor za body maila od vrha pa do dna.

Igre možeš da regulišeš i putem drajvera (nvidia to barem dovoljno komotno radi). Znači, ako ti je karta suviše spora da vrti sve u 1680x1050, startuj igru u 1440x900 i pusti da se razvuče preko celog ekrana - ja razliku u kvalitetu praktično i ne vidim. Ako je i 1440x900 mnogo, eto je 1280x800 rezolucija. Ukoliko drajver ne nudi te rezolucije nego samo VESA i native rezoluciju monitora, u nvidijinom drajveru mogu da se dodaju te rezolucije (ima gotovo dugmence Add Custom resolution). A za igre koje ne nude te rezolucije iz ko zna kojeg razloga (već samo 4:3) i skaliranje na full screen izgleda ružno, onda opet može u drajveru da se kaže da ne rasteže sliku, nego da radi 1:1 pixel mapping, što će ostaviti crni okvir, ali izobličenja neće biti.

Čekaj, je li to tvoje radno iskustvo sa wide ekranima ili samo pretpostavljaš?

Sa 20" ili 22" wide još i možeš da imas ceo ekran u vidnom polju, ali sa većim (barem je kod mene tako - probao) moram ili da se odmaknem (ako i dalje želim ceo okran da vidim odjenom) ili da se pomirim sa time da moram da se koncentrišem na samo jedan deo ekrana.

I ja sam se plašio bio kod prelaska na wide i oko te visine i oko stvari koje nisu pravljene da teraju wide rezolucije. Ali u oba slučaja se "strah" pokazao kao neopravdan. U mom slučaju se radilo o prelasku sa 19" TFT na 20,1" TFT i oni su po visini otprilike tu negde. Za ono šta ja radim, širina je samo dodatni plus - nakrcam sve one žive class explorere, palete sa alatkama u IDE-u i jos uvek ostane parče editora dovoljno široko da mogu da kucam besomučno dugačke linije koda. To mi je za rad nekako i komotnija varijanta od kombinacije dva 19" monitora (što koristim na poslu).
Photoshop - pesma što se tiče radnog prostora, takođe zbog paleti sa alatkama. U tom Wordu - napokon dve strane jedna pored druge bez problema. Excel - svi stupci od A do Z vidljivi na jednom ekranu. Baš zato što imaš toliku širinu, možeš u pojedinim primenama to da iskoristiš da kompenzuješ visinu ako ti je baš problem; na primer, u mail programu ostavis na levoj strani stablo sa folderima i prikaz headera, a na desnoj strani ostavis prostor za body maila od vrha pa do dna.

Igre možeš da regulišeš i putem drajvera (nvidia to barem dovoljno komotno radi). Znači, ako ti je karta suviše spora da vrti sve u 1680x1050, startuj igru u 1440x900 i pusti da se razvuče preko celog ekrana - ja razliku u kvalitetu praktično i ne vidim. Ako je i 1440x900 mnogo, eto je 1280x800 rezolucija. Ukoliko drajver ne nudi te rezolucije nego samo VESA i native rezoluciju monitora, u nvidijinom drajveru mogu da se dodaju te rezolucije (ima gotovo dugmence Add Custom resolution). A za igre koje ne nude te rezolucije iz ko zna kojeg razloga (već samo 4:3) i skaliranje na full screen izgleda ružno, onda opet može u drajveru da se kaže da ne rasteže sliku, nego da radi 1:1 pixel mapping, što će ostaviti crni okvir, ali izobličenja neće biti.

Bravo Jedrilice :wave:
Moje misljenje o wide-u je jako slicno, pogotovo o PS-u. Nisam jos uvek presao na wide, cak sam jos uvek na CRT-u. Ali je sledeci monitor sigurno wide.
Wide mi deluje prirodnije i nekako mi je prirodnije da razbacam par prozora po sirini na desktop.

A sto se igara tice, pa sve novije igre imaju i wide rezolucije (cast izuzetcima, jako retki)...
A naslovi koji ce tek izlaziti jednostavno moraju da izadju i sa wide podrskom :D

Evo i ja da doprinesem sa mojim utiscima.

Upravo sada imam ispred sebe dva monitora, jedan 4:3 21'' crt Sony G520 u 1600x1200 i jedan 16:10 21'' TFT Samsung 215TW u 1680x1050.

Fizicki, tft je siri za jedno 5-6 cm, ali i nizi za recimo 2cm.

Word - na crt-u u print layout-u vidim 2 strane sve do 92% zoom-a, na tft-u ide do 97%, sa time sto se na CRTu vidi cela visina stranica a na TFTu fali mozda poslednjih 10%.

Excel - sa dva reda toolbarova pri vrhu, na CRTu se vidi od A do X i od 1 do 59; a na tft-u A-Z i 1-50.

Photoshop, Flash, Dreamweaver - na CRTu se oseti skuceni prostor kada imas toolbarove sa strana, na TFTu kada popalis toolbarove i dalje ti ostaje velika kolicina koristnog prostora.

Ostalo - generalno, iako su ova dva monitora po povrsini dosta slicni, TFT meni izgleda dosta prostranije. Vecina programa ima sidebar-ove i zbog toga je rad na wide-u dosta prijatniji i komforniji. Koji god da sam program upalio, MAX, Ater, PS, FLash, Premiere....uvek ti ta sirina dosta vise znaci nego visina, cak i sam windows izlgeda lepse :)

Ne igram se puno, ali evo recimo danas sam igrao ovaj novi Tomb Rider i dosta bolje izgleda na wide ekranu, em je igra preglednija em je osecaj bolji...filmski.

Ja vise nikada ne bih kupio 4:3 ekran, i ovaj koji sada imam ce da leti uskoro a na njegovo mesto ce sigurno doci neki wide. Kad budes uzeo i ti wide, skapiraces da nije stvar navike, vec je jednostavno bolje.....

Znaci stvarno moram da se zahvalim silverglideru na informativnom i ohrabrujucem postu.

Sutra uzimam 206bw pa sta mi Bog da...

samo da kazem da je wide screan mama za obican, ne zato sto ga imam, vec je jednostavno mnogo prijatnije gledati ga. od sada sve sa wideom! cak i mobilni :D

napljuvaste 19` wide :)

Odem sa devojkom u giga radnju rach opreme, i pokazem joj wide 19`, i klasika 19`, jedan pored drugog, ni jedan ukljuchen...ona se odmah zalepi na klasichan, kaze "ovaj wide izgleda nekako mnogo malo..." insistiram da ga prikljuche na komp i stave ispred nje, i tu se shokirala shta je optichka varka :) presrecna je shto nije uzela klasichan 19` tft...

Bio sam i ja skeptichan prema 19` wide, ali stvarno je komotan za klasichan rad u win...Eto npr, sinoc sam neko vreme radio kod nje na kompu, doshao kuci na svoj 21` crt (1280x1024) i pozeleo sam da ga menjam :)

dakle: wide, obavezno, ali ipak pogledati u radu i 19` wide ako su finansije problem

Inache, lozio sam se na 22` wide k`o budala dok ih nisam video u radu, i shta znam...ne deluju mi toliko spektakularno vece od 21` crt, mada bih morao da ga osetim na svom radnom stolu...

DamjanMX je stvarno dao odlicno objasnjenje da ne kazem pojasnjenje zasto wide.svaka cast!

Hilfe, hilfe!!!

I uzeh ja taj 206BW.

RTA je on, kada pomeram prozor po ekranu iole brže ivice prozora su krzave a tekst ne čitljiv, na DVI je, da li su to duhovi ili šta?

Druga sitnica, nvidia control centru odbija da doda bilo koju custom rezoluciju, samo kaže custom mode test failed, odbije da kao kastom dodam čak i postojeće, npr. 1024x768 i sl.
U čemu grešim?

Poslednja izmena:
I uzeh ja taj 206BW.

RTA je on, kada pomeram prozor po ekranu iole brže ivice prozora su krzave a tekst ne čitljiv, na DVI je, da li su to duhovi ili šta?

Druga sitnica, nvidia control centru odbija da doda bilo koju custom rezoluciju, samo kaže custom mode test failed, odbije da kao kastom dodam čak i postojeće, npr. 1024x768 i sl.
U čemu grešim?

Probaj pomocu Power Stripa

probaj novije nvidia drajvere, meni je bez problema dodavao custom rezolucije...

Zna li neko gde ima da se nadje nesto prednostima i manama TN i S-PVA kod wide monitora. Sta je bolje za igranje.

I uzeh ja taj 206BW.

U čemu grešim?

Ima workaround. Ako drajver odbija da doda custom rezoluciju, klikni (u tom istom dijalogu) na "Advanced Timing". Tu dodaj custom rezoluciju koju trenutno nemaš u listi raspoloživih. Uzmi slobodno neku levu rezoluciju, jer ti treba samo privremeno. Uneseš samo "Front-End active" i "Back-End active" vrednosti, a ostalo ne diraš. Time ćeš se prebaciti u tu custom rezoluciju - moguće je da je slika malo mutnjikava tako, ali to te ne interesuje, pošto ćeš je koristiti samo privremeno da dodaš druge rezolucije. Jer čim se prebaciš u tu novu rezoluciju, drajver odjednom dozvoljava da se dodaju druge custom rezolucije - dodaj sasvim normalno ono šta ti treba i kad završiš, odbaci ovo što si kreirao pod "advanced timing" i vrati se u native rezoluciju. Ali na skali ćeš time dobiti nove rezoluciju i igre koje pitaju drajver preko DirectX-a šta je raspoloživo će ih takođe ponuditi.

Pročitao sam sve ovo vaše ali mi i dalje nije najjasnije:d .Možda glupo pitanje-imam 17' tft i prešao bih na neki wide,recimo uzeo bih onaj acer AL1916W jer neki drugi,skuplji, finansije ne dozvoljavaju.Da li je to neka promena ili baš i nije pametno?Koliko je to visoko,kao moj sadašnji?

imam 205BW pre toga 15" i 17" CRT i 15" TFT ovo je mnogo vece jednostavno i prijatnije za rad
photoshop,3d studio, office alati, web itd. izgledaju mnogo prijatnije i lepshe a sve igre mladje od 2 godine izgledaju vrhunski na wide, stvarno svaka preporuka

I uzeh ja taj 206BW.

U čemu grešim?

Ja sam imao slican problem .
Resenje je PowerStrip . Malo programce ali prilicno mocno .

Vrh Dno