Čekaj, je li to tvoje radno iskustvo sa wide ekranima ili samo pretpostavljaš?
Sa 20" ili 22" wide još i možeš da imas ceo ekran u vidnom polju, ali sa većim (barem je kod mene tako - probao) moram ili da se odmaknem (ako i dalje želim ceo okran da vidim odjenom) ili da se pomirim sa time da moram da se koncentrišem na samo jedan deo ekrana.
I ja sam se plašio bio kod prelaska na wide i oko te visine i oko stvari koje nisu pravljene da teraju wide rezolucije. Ali u oba slučaja se "strah" pokazao kao neopravdan. U mom slučaju se radilo o prelasku sa 19" TFT na 20,1" TFT i oni su po visini otprilike tu negde. Za ono šta ja radim, širina je samo dodatni plus - nakrcam sve one žive class explorere, palete sa alatkama u IDE-u i jos uvek ostane parče editora dovoljno široko da mogu da kucam besomučno dugačke linije koda. To mi je za rad nekako i komotnija varijanta od kombinacije dva 19" monitora (što koristim na poslu).
Photoshop - pesma što se tiče radnog prostora, takođe zbog paleti sa alatkama. U tom Wordu - napokon dve strane jedna pored druge bez problema. Excel - svi stupci od A do Z vidljivi na jednom ekranu. Baš zato što imaš toliku širinu, možeš u pojedinim primenama to da iskoristiš da kompenzuješ visinu ako ti je baš problem; na primer, u mail programu ostavis na levoj strani stablo sa folderima i prikaz headera, a na desnoj strani ostavis prostor za body maila od vrha pa do dna.
Igre možeš da regulišeš i putem drajvera (nvidia to barem dovoljno komotno radi). Znači, ako ti je karta suviše spora da vrti sve u 1680x1050, startuj igru u 1440x900 i pusti da se razvuče preko celog ekrana - ja razliku u kvalitetu praktično i ne vidim. Ako je i 1440x900 mnogo, eto je 1280x800 rezolucija. Ukoliko drajver ne nudi te rezolucije nego samo VESA i native rezoluciju monitora, u nvidijinom drajveru mogu da se dodaju te rezolucije (ima gotovo dugmence Add Custom resolution). A za igre koje ne nude te rezolucije iz ko zna kojeg razloga (već samo 4:3) i skaliranje na full screen izgleda ružno, onda opet može u drajveru da se kaže da ne rasteže sliku, nego da radi 1:1 pixel mapping, što će ostaviti crni okvir, ali izobličenja neće biti.