Šta je novo?

wide ili obican?

dzidza_bidza

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
695
Koji izabrati? Zbog cega ste Vi bas izbarali jedan od ova dva?

Planiram da uzmem 19" LCD monitor,ali ne mogu da se odlucim da li wide ili klasican.

Poslednja izmena:
E stvarno mi nije jasno kako neko moze da padne u vatru i da nesto sto je apriori STANDARD(4:3) tako pljuje i odusevljava se sirinom i gabaritima...Toliko neumerenosti, najbolji, najaci, najlepsi, pregledan, turbo, mega-giga i ostalo naspram realnih argumenata:

1) Nestandardan (svidelo se nekom ili ne ali tako je!) a kada ce biti otom-potom...
2) CENA! skuplji je tu nema sumnje...
3) Svako ko radi sa tekstom, office itd.slatko bi se nasmejao za ono "prirodan"...

PS.zasto se kod nas uvek gabariti preporucuju pa cak i onda kada su nepotrebni !!!?😡

Jednostavno wide je prirodniji coveku jer je ugao koji covek vidi znatno veci po horizontali nego po vertikali. Zato sad pocinju da se forsiraju wide ekreni i uskoro ce oni postati "obicni".

Zapravo, razlog zbog koga se forsira wide nema veze sa time, već je čisto ekonomske prirode. TFT displeji se proizvode na okruglim podlogama (slično kao procesori). Sa jedne takve podloge se može iseći više pravougaonih displeja nego što može kvadratnih. Eto, zato te cela industrija ubeđuje da ti wide više odgovara.

Pravi odgovor na pitanje treba li ti wide je potpuno individualan i zavisi od toga za šta koristiš komp. Ako recimo igraš FPS wide je super stvar, ali šta ako igraš strategije? Za filmove je super, ali šta ako gledaš TV program?

I sam se lomim po ovom pitanju, ali pošto ću kupovati novi monitor tek za godinu ili dve, najverovatnije ću uzeti wide koji će tada već biti de facto standard. Jeste da volim da raspalim stare igre, ali opet ne želim da dođem u situaciju da mi jednog dana ne rade nove igre koje izlaze bez podrške za stare 4:3 rezolucije.

dree, nemo' se nerviraš.

Imaš da biraš, 5:4, 4:3, 16:10. Tržište će da odluči. Većina nije mogla da bira do pre neki mesec, tj. mogao je samo da sekupi 5:4. Pojavili su se novi formati, malo poremetili tržište - ne bi se ni pojavili da im nisu predvideli dobru prodaju, jednostavno bi svi ostali na 5:4 i ne bi znali za bolje.

Mene je, lično, 5:4 vazda nervirao, 4:3 postoji otkad je sveta i veka i dobro je rešenje u pitanju. Wide je inferiorniji kod većine web prezentacija, ali daleko od toga da je toliko lošiji, koliko je pri reprodukciji multimedije recimo bolji. Sa druge strane, pokreni google news - praktično je napravljen za wide.

Sve rezolucije su ravnopravno podržane, svi imaju svoje prednosti i mane, pa kome šta odgovara neka bira. Ja sam se dugo lomio da li uopšte da uzmem TFT, nijednim nešto nisam bio zadovoljan, iako su mi bili na stolu i po nedelju dana. Povratak na CRT mi nikad nije smetao. Posle par dana druženja sa 205BW sam jednostavno morao sutradan ujutru da odem u radnju i da iskeširam sebi primerak, jer CRT nisam mogao da gledam ni sat vremena.

morbius je napisao(la):
Zapravo, razlog zbog koga se forsira wide nema veze sa time, već je čisto ekonomske prirode. TFT displeji se proizvode na okruglim podlogama (slično kao procesori). Sa jedne takve podloge se može iseći više pravougaonih displeja nego što može kvadratnih. Eto, zato te cela industrija ubeđuje da ti wide više odgovara.

I sam se lomim po ovom pitanju,... najverovatnije ću uzeti wide koji će tada već biti de facto standard.

HA HA HA Posle ce da bude: Nagovorila me banda 😀 Podlezes uticajima industrije iako si svestan toga?

Bio sam u toj dilemi pre 20tak dana i iskreno receno bio sam zagrejan za tu wide varijantu. Otisao sam u Samsung shop i video 19 wide pored normalne 19. i razocarao sam se jer sam ocekivao wide da bude veci. Obicna 19 pored nje izgleda kao gigant.Pitao sam prodavca da izmerimo vidljivi deo oba tft-a. Ispada da wide je samo 2cm duza od obicne a 5cm niza. Mislim da wide vredi ako je u pitanju monitor sa preko 21"-22". U suprotnom ne (moje misljenje). Na kraju sam kupio 4:3 19". Predlozim pre da kupis bilo sta, da ides u samsung shop (u beogradskoj sam ja otisao) i da ih vidis jedan pored drugog. Mislim da ces odmah shvatiti o cemu pricam

Poslednja izmena:
Ja sam kupio 204B pre 2 meseca , i bas sam zadovoljan u pitanju je 4:3 20 inch, sa rez 1600x1200 i ne znam u cemu je problem ako nije wide, mozda samo ako si movie freak, za igre , desktop surf je extra, pritom je pivot varijanta pa ako volis mozes da ga rotiras. Izgleda bas veliko, desktop mi je bas prostran, ne znam meni je ok, slabo gledam filmove , a i ako ih gledam na video bimu je ipak interesantnije :>

HA HA HA Posle ce da bude: Nagovorila me banda 😀 Podlezes uticajima industrije iako si svestan toga?

Jok, šta treba, da se držim zastarelih standarda kao pijan plota? Kao oni ljudi koji još uvek voze Amige i ponavljaju kako je to najbolji računar i da drugi neće koristiti.

Industrija ti je i do sada nametala standarde koje si morao da pratiš, hteo - ne hteo.

Kada sam pre par meseci uzeo 21" wide TFT, prvi utisak mi je bio "pa mogao je da bude i veći" 🙂
Istina je da čovek očekuje veću razliku na prvi pogled kada pređe sa 19" CRT-a koji je po visini otprilike isti kao 21" wide TFT. Ipak, mislim da je wide mnogo bolje rešenje za budućnost. Filmovi i sve nove serije imaju mnogo veći iskorišćeni prostor, sve nove igre podržavaju wide rezolucije, čak i Vista sa onim sidebar-om očigledno ima u vidu wide monitore.
Opet, nikome ne bih preporučio da uzme wide monitor manji od 21" ili minimum 20", 19" wide je prihvatljivo samo ako se prelazi sa 15-ice.
Prava stvar je 24" wide i 1920x1200 rezolucija 🙂

Trebalo bi da je 205BW wide viši za 1cm od 997MB, mereno ICQ-om (ja ovde, drugar sa druge strane). Širinu ne bih da komentarišem. Razlika u visini u odnosu na CRT 17icu je stravična, jedno 3 prsta, imam je pored, mrzi me da merim, a širi je gotovo dvostruko.

Zaboravljate činjenicu da je 205BW stvarno 20", a 997MB sitno preko 17. Poprilična razlika.

Je'l hoće neko fotku? 17 CRT još malo ko ekran mobilnog pored... :d

Je'l hoće neko fotku? 17 CRT još malo ko ekran mobilnog pored... :d

Daj fotku :smoke:

Ja se nešto sada dvoumim između 214T i 215TW, skeptičan sam prema wide modelima i dalje... (imam priliku da zamenim 930BF uz extra povoljne uslove, nebitno).

Dok ne odem da ih lično pogledam i uporedim, ima li neko nešto da doda?! :wave: :type:

Jos nesto, neko se gore zali da mu je wide nizak, nek nadje neki Dell-ov wide pa ce da vidi dal' je nizak, a Samsung-ovi wide monitori se meni iskreno nesto ne svidjaju.

Right!

Bio sam u toj dilemi pre 20tak dana i iskreno receno bio sam zagrejan za tu wide varijantu. Otisao sam u Samsung shop i video 19 wide pored normalne 19. i razocarao sam se jer sam ocekivao wide da bude veci. Obicna 19 pored nje izgleda kao gigant.Pitao sam prodavca da izmerimo vidljivi deo oba tft-a. Ispada da wide je samo 2cm duza od obicne a 5cm niza. Mislim da wide vredi ako je u pitanju monitor sa preko 21"-22". U suprotnom ne (moje misljenje). Na kraju sam kupio 4:3 19". Predlozim pre da kupis bilo sta, da ides u samsung shop (u beogradskoj sam ja otisao) i da ih vidis jedan pored drugog. Mislim da ces odmah shvatiti o cemu pricam

Upravo tako - 19" obican.
Lepo je mozda imati 22" Wide , ali treba imati i para za to.

Ja koristim samsung 204b od nedavno 20 incha format 4/3 i on meni vise odgovara nego wide od 20 incha.
Dijagonala na ovom monitoru je 51cm a pravo da vam kazem tolika mi je dijagonala i na obicnom tv-u.Vertikala mu je 31 cm.
Gledao sam i wide posto sam skoro kupio tft ali je manji po vertikali od 20-ce 4/3 formata.
Licno za moje potrebe meni vise odgovara obican 4/3 format a i slika na ovom tft-u je fenomenalna jer radi u rezoluciji 1600x1200.
Ali opet kazem to je samo moje misljenje.Najbolje je da sam pogledas negde wide i 4/3 tft na primer u imtelu jer imaju izlozene bas te formate koji tebi trebaju i da sam odlucis sta ti se vise svidja,jer ukusi su razliciti.
Pozdrav i srecno sa kupovinom!!!!!!!!

gledao sam i ja u radnji i uporedjivao samsung modele 204b i 205BW.

totalno je drugaciji osecaj u radnji i kad je na stolu wide monitor.
u radnji deluje nekako smanjeno, skraceno... a kad stavis wide na svoj sto, dobijes dosta vise efektivnog prostora i totalno je drugaciji osecaj...

tako da je najbolje, ako mozes, da koristis wide model neko vreme, bilo kod sebe, bilo negde drugde, jer utisak u radnju nije merodavan...

inace, imam lg 20" wide monitor, a pre sam imao nec 22" crt...

glas za wide model. (min 20", zbog velicine i rezolucije)

1) Nestandardan (svidelo se nekom ili ne ali tako je!) a kada ce biti otom-potom...
2) CENA! skuplji je tu nema sumnje...
3) Svako ko radi sa tekstom, office itd.slatko bi se nasmejao za ono "prirodan"...

1) Sam tft kao proizvod je nekad bio nestandardan. I ljudi su se nekad kleli u Voodoo 🙂
2) Kad si poslednji put pogledao cenovnik? Nije tačno da su primetno skuplji (makar ne oni koji pretenduju ka mainstream-u), ima slučajeva kada nema razlike u ceni
3) Pa ne razvlači wide tekst kao špagete. Meni je stranica i dalje u sredini, samo što sad imam mesta za winamp sa strane 🙂.

E stvarno mi nije jasno zasto su neki zapeli da ocrne wide po svaku cenu! Stvar je prosta, kome se svidja uzece ga kome ne nece, meni se wide vise svidja i imam ga, ali ne pricam koko je obican monitor djubre, skup, los... Naravno da nekome vise odgovara obican, normalna stvar, al ne mora da pljuje po wide-u ako mu se ne svidja.

Uglavnom wide pljuju oni koji nikad nisu radili na njemu.

A onda kad najzad posede par sati ispred 16:10 monitora pocinju da pevaju drugu pesmu 🙂

Ko je rekao Vocjko? :d

Uglavnom wide pljuju oni koji nikad nisu radili na njemu.

A onda kad najzad posede par sati ispred 16:10 monitora pocinju da pevaju drugu pesmu 🙂

Ko je rekao Vocjko? :d

Onda sam ja jedan od retkih koji se zahvalno vratio na 4:3 (1400x1050)...
Mnogo me je nerviralo sto ne mogu da vidim celu svoju excel listu :wall:

Za filmove,ok, tu je bolji wide, ali sada filmove gledam na TV-u 😛

samsung shop...neka vidi neku lepo jedan proed drugog....i to je to...mislim nema tu filozofije...kome se shta vidi...

Sve je stvar licne percepcije ( al sam se :wc: ) :d .
Najgore je kada neko stvori predrasude pa ni ne proba da
li mu se odredjena stvar svidja ili ne . Meni licno je bilo
dovoljno da provedem manje od sat vremena ispred wide monitora
i da zakljucim, da mi je obican 4:3 ili 5:4 smehoteka .
Sad kad sednem za bratov 17" LCD imam utisak ko da gledam
u kockicu . Zato treba pogledati kod nekoga, ili u prodavnici
monitor uzivo i onda odluciti .

Za kucju sam definitivno odlucio da mi 20,1" wide najvise lezi - a za posao se ozbiljno razmisljam da uzmem 19"icu wide i to obavezno PIVOT pa da je okrenem.
Ionako 90% vremena buljim u dokumente.
U tom slucaju bi eto i Twixu odgovaralo da vidi svoju Excel listu 😀 :d

Za kucju sam definitivno odlucio da mi 20,1" wide najvise lezi - a za posao se ozbiljno razmisljam da uzmem 19"icu wide i to obavezno PIVOT pa da je okrenem.
Ionako 90% vremena buljim u dokumente.
U tom slucaju bi eto i Twixu odgovaralo da vidi svoju Excel listu 😀 :d

mmm, pivot i na 4:3 je opcija koja u mom slucaju ostaje marketinska, a mogu samo da zamislim na wide :zgran:

Neko je vec rekao da se oko mnogo lakse krece po horizontali, odatle je wide lakse/prirodnije gledati. Meni je pivot je za citanje katastrofa :crash:

Druga stvar je cudno osvjezavanje kad se monitor zarotira.

Elem moj primjerak je 203B (4:3) i dimenzijama sam zadovoljan, tj. dovoljno mi je sirok, prije toga sam imao priliku da radim na 19: wide i prenizak je za surf, a posebno za macromediu (split) i websphere (najmanje 5 prozorcica) gdje se vidi bukvalno 10ak linija koda.
Da ne budem iskluciv, moja preporuka je wide za multimediu, a za neki 'ozbiljniji' rad i surf, a idealno oba 😀

Naravno kada dodjemo u klasu 22+ onda je wide bolja opcija jer ima dovoljnu visinu.
:wave:

Burazer rodjeni je prosle nedelje kupio LG204WT 20" (zamenio 19" ViewSonic), ja u svojoj sobi imam Samsung 957MB.

Posle 1h odjuskane fuce kod burazera na LG-u vise mi se ne vraca u sobu, ona kocka od monitora je i vise nego smesna posle WIDE utiska :smash: , a sam monitor 957MB je sto se CRT-a tice, jedan od kvalitetnijih modela, a sve posle LG-a izgleda losije, boje su blede, nema te ostrine :wall:

Sta reci, WIDE je definitivno extra novina :zgran: , prirodnija za oci, prijatnija za gledanje, prostor je bolje iskoriscen, i jedva cekam da skupim kes za 20" ko zna mozda i 22", onaj 225BW Samsung mi deluje potaman :-devil-:
Samo se nadam da ce cene malo pasti posle NG.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno