Šta je novo?

Western Union uplate iz inostranstva na račun

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Da li neko ima iskustva sa uplatama iz inostranstva putem WU direktno na račun u banci? Recimo, za slanje iz Nemačke u Srbiju opcije za podizanje novca su keš kod agenta, Mastercard i bankovni račun. Nigde nisam našao jasno objašnjenje na WU sajtu šta je tačno potrebno obezbditi pošiljaocu od podataka za uplatu na račun u banci.

Treba ti Iban.
Takodje računaj da traje par dana dok ne legne, a može i banka prvo da te zeza i traži dodatnu dokumentaciju.

Iz inostransva sa mobilnom aplikacijom transfer naplaćuju samo 2.9e.

Treba ti Iban.
Takodje računaj da traje par dana dok ne legne, a može i banka prvo da te zeza i traži dodatnu dokumentaciju.
Već sam slao IBAN, ali mi pošiljaoc kaže da mu za opciju uplate na bankovni račun WU nudi samo dinar kao valutu. I onda je tu zbrka, jer mu ja šaljem IBAN deviznog računa a oni mu nude striktno dinarsku uplatu.

Imate tizi.rs za ekstra brzo slanje preko Poštanske štedionice. Novac legne za minut na račun, ili se može podići u gotovom novcu.

Već sam slao IBAN, ali mi pošiljaoc kaže da mu za opciju uplate na bankovni račun WU nudi samo dinar kao valutu. I onda je tu zbrka, jer mu ja šaljem IBAN deviznog računa a oni mu nude striktno dinarsku uplatu.
Meni rade istu stvar.
Daju mi Iban samo za devizni račun, moram da šaljem dinare I onda sami proknjize na dinarski račun.
Mislio sam da samo erste to radi.

Rešenje je da nadjes banku koja će ti dati Iban za dinarski račun.

Meni rade istu stvar.
Daju mi Iban samo za devizni račun, moram da šaljem dinare I onda sami proknjize na dinarski račun.
Mislio sam da samo erste to radi.

Rešenje je da nadjes banku koja će ti dati Iban za dinarski račun.
A da li kada šalješ novac osim IBAN-a WU aplikacija traži i SWIF, BIC, adresu itd.? Ja sam u Intesi, na kraju mogu da kažem nekom da mi pošalje u dinarima na IBAN i vidim šta će biti. Možda i meni sami proknjiže na dinarski, ne znam da li tu ima neke provizije ili je iznos isti kao na WU app-u.

U svakom slučaju, hvala na odgovoru.

u wu aplikaciji ti napise iznos u valuti koju placas i koju primalac prima, i dodatnu proviziju.
nesto su odlepili, tako da mi je sad kursna razlika izmedju thb i rsd skoro 10%, ranije je bila oko 3% - ne znam kako im usd utice na to, ali eto...
iz glave, trazi ti samo iban, ime prezime, mozda jos telefon i takve podatke.

Nisam htela da pokrecem novu temu jer me zanima da li je uspeo ovaj transfer? Potrebno je da mi uplacuju preko WU na PR racun, koliko je to komplikovano i da li postoje neke dodatne provizije od strane nasih banki?

Nisam htela da pokrecem novu temu jer me zanima da li je uspeo ovaj transfer? Potrebno je da mi uplacuju preko WU na PR racun, koliko je to komplikovano i da li postoje neke dodatne provizije od strane nasih banki?
Ako može, zamoli tog ko ti uplaćuje da ti pošalje direktno na Master ili Visa Business preko PaySend-a (daješ samo broj kartice).
paysend.com/referral/04t697
Prvi transfer ako se taj neko registruje uz ovaj link biće besplatan, a može i naknadno da unese kod za pozivnicu 04t697
Ukoliko je zaista istina da se kao opcija pojavljuje slanje dinara na IBAN, to je protivpravno, jer su samo nerezidenti učesnici swift platnog prometa u Srbiji, dok rezidentima su na raspolaganju ips/kliring/rtgs. Možda je moguć gorepomenuti scenario sa Erste kod još neke banke, ali članovi sa PayPal Srbija grupe su prijavili da neke banke kao UniCredit vraćaju takve uplate.

@uji Jel može da spoji iRačun Visa sa Paysend-om?
Može, ali da razjasnim: povezivanje kartice ti treba u slučaju ako šalješ novac nekome. Da bi primio devize, ne treba ti nalog, već samo daješ broj kartice. Jedino što je važno je i da taj neko koji šalje doda karticu zemlje naloga u kojoj se nalazi (tako primera radi, nisam mogao da upišem američku prepaid karticu dobijenu kao nagradu za anketu, već sam morao da dodam srpsku i to je bila upravo Raiffeisen Visa sa iRačuna koja je vezana i za devizni iRačun, pošto je bio manji iznos u pitanju).

Da li je bezbedno davati br. licne karte da bi neko poslao novac koji bi ovde podigao u menjacnici? nzm odakle se salje srbija ili od preko i koliko se ceka na uplatu?

Nije, ne treba nikom broj tvoje licne karte vec tvoje ime i prezime i mesto gde si.

Daj to malo detaljnije da potvrdimo da li je prevara, sa malo podataka mogu da ti naprave ovo pa ti vidi.

Nema potrebe, hvala na odg. 🍺

Za slanje preko WU idu samo ime i prezime i adresa i primaoca i pošiljaoca bez bilo kakvih brojeva dokumenata a kod podizanja moraš da daš ličnu kartu koju očitaju, fotografišu ili fotokopiraju u zavisnosti koja je lk i gde podižeš. Novac možeš da podigneš istog trena kad ti pošiljalac javi broj naloga što znači istog trenutka kad se uplati ako ti javi broj možeš da podigneš novac. WU je za slanje novca rodjacima i prijateljima a ne za plaćanja.
Gledam video i smejem se jer je lik verovatno našao dž auto pa šalje samom sebi novac, broj naloga se daje samo primaocu a sve preko toga je prevara sa fazonom da vidim da li imaš sredstva samo mi ti daj broj naloga i ne sekiraj se ošišan si.

Ne treba adresa za WU, samo ime/prezime, tip srodstva (moze prijatelj) i broj telefona (cak on nije bitan).

Ali ovo pokazuje koliko je WU namerno nesiguran (ne isplati im se da traze ista vise jer ce izgubiti najvecu bazu korisnika), a ne da je nesto moguce... jer neko mora imati "drugare" za isplatu ili falsifikovanje dokumenata.
Ukoliko je zaista istina da se kao opcija pojavljuje slanje dinara na IBAN, to je protivpravno, jer su samo nerezidenti učesnici swift platnog prometa u Srbiji,
Hmm? Jel' ono slanje nerezidenta (iz Srbije, nase banke) rezidentu (u srpskoj banci) ide preko SWIFTa ili ne? Posto ide preko NBS valjda kao SWIFT, i kosta sumanuto.

WU je odličan način za brzo slanje love, sve u minuti. Ime , prezime i ćao. Preko mobilne aplikacije provizija minimalna (ne radi u Srbiji).

Imao sam situacijicu br. licne karte, ime prezime, adresu, broj mobilnog da bi mi se poslala kinta..just no.

Samo ime i zemlja su dovoljni za slanje.
Pri preuzimanju, samo broj i licna karta.

Hmm? Jel' ono slanje nerezidenta (iz Srbije, nase banke) rezidentu (u srpskoj banci) ide preko SWIFTa ili ne? Posto ide preko NBS valjda kao SWIFT, i kosta sumanuto.
Ide preko inostrane posredničke banke pa se vraća u Srbiju (nešto kao što mts banka ima kroz svoj e/mBanking za opciju uplate deviza sa računa na račun) i onda su troškovi papreni.
Za PayPal sam u međuvremenu dobio saznanja da neke banke peglaju i knjiže dinare ako se tekući navede kao IBAN.

Zar to nije SWIFT onda? Slanje, ne PayPal.
WU je odličan način za brzo slanje love, sve u minuti. Ime , prezime i ćao. Preko mobilne aplikacije provizija minimalna (ne radi u Srbiji).
Iz Nemacke jeste, barem 1%.
Iz Irske je bolja situacija, ali nije vise ono svega 3e i na 5000e, kako je bilo do ovog proleca.
EDIT: I take that back.. iz appa je 5e, nije 20e iz Irske! Hvala, Skot :)

Sad je 7.99e, sasvim prihvatljivo i dalje.

U pravu si, sad sam proverio, saljem svaki mesec 400e, tako da je 7.99, na 5000 je 19.99. Opet nije mnogo na tu cifru.

Za slanje preko WU idu samo ime i prezime i adresa i primaoca i pošiljaoca bez bilo kakvih brojeva dokumenata a kod podizanja moraš da daš ličnu kartu koju očitaju, fotografišu ili fotokopiraju u zavisnosti koja je lk i gde podižeš. Novac možeš da podigneš istog trena kad ti pošiljalac javi broj naloga što znači istog trenutka kad se uplati ako ti javi broj možeš da podigneš novac. WU je za slanje novca rodjacima i prijateljima a ne za plaćanja.
Gledam video i smejem se jer je lik verovatno našao dž auto pa šalje samom sebi novac, broj naloga se daje samo primaocu a sve preko toga je prevara sa fazonom da vidim da li imaš sredstva samo mi ti daj broj naloga i ne sekiraj se ošišan si.
Perice prvi put sam hteo da posaljem novac juče, nisam uspeo, mozda sam zakasnio da udjem u apl banke gde je trebalo da odobrim slanje. Ok, to nije bitno, nego me zanima kako primalac i na koji način može da dobije taj neki broj kojim se podiže novac kad ja nigde nisam ubacio njegov broj telefona.
Da se taj broj dobija putem sms poruke ili nekako drugačije.
Ne treba adresa za WU, samo ime/prezime, tip srodstva (moze prijatelj) i broj telefona (cak on nije bitan).

Ali ovo pokazuje koliko je WU namerno nesiguran (ne isplati im se da traze ista vise jer ce izgubiti najvecu bazu korisnika), a ne da je nesto moguce... jer neko mora imati "drugare" za isplatu ili falsifikovanje dokumenata.

Pozz, kako primalac dobije broj za podizanje novca.

@Bokan.S izvinjavam se za offtopic ali čisto da znaš postoji i Paysend, pare se skidaju sa tvog računa i stižu drugoj strani na njen račun a provizija je dosta manja od WU.
Imaš ovde temu ako ti treba dodatan info.

@Bokan.S ti mu saljes MTCN broj. Ne bi smeo on na broj da ga dobije!
I da, PaySend (IZ NEMACKE, ali ne iz vecine drugih zemalja EU, ka Srbiji) je mnogo jeftiniji - 1.5e fixno. WU iz vecine EU zemalja naplacuje 1%,, min 2.5e (sem Irske gde je 0.4%)

@Bokan.S ti mu saljes MTCN broj. Ne bi smeo on na broj da ga dobije!
I da, PaySend (IZ NEMACKE, ali ne iz vecine drugih zemalja EU, ka Srbiji) je mnogo jeftiniji - 1.5e fixno. WU iz vecine EU zemalja naplacuje 1%,, min 2.5e (sem Irske gde je 0.4%)
A kad meni taj broj stiže i gde...jer nakon potvrde da odobravam isplatu.

Nazad
Vrh Dno