Šta je novo?

Web baza za unos oglasa sa slikom

germanshepard

Slavan
Učlanjen(a)
03.09.2007
Poena
304
Zdravo svima :wave:

Interesuje cime je i kako najlakse uraditi bazu za ubacivanje oglasa sa slikom tipa: autoscout24.de ili mojauto.co.yu . Zanimaju me samo neke osnovne informacije da ne ispadnem totalni laik kada tako nesto budem trazio da mi se napravi za sajt .

thnx

? Ti trazis da ti neko uradi sajt, a interesujes se za tehniku izrade oglasa?

To je pho\mysql sistem.
Ako vec budes trazio da ti naprave sajt, trazi da ti bude validan ( u kom doctype vec budu pravili ). Treba uvoditi svest o tome, ja tako mislim.

?

Za sada se rapitujem sta i kako , cisto informaciono kao sto sam napisao jer sam zaista slabo upoznat sa time , primetio sam da se tako nesto uglavnom radi kao php web album . Posto vidim da se bavis time kolika bi bila cena za takav sajt ( hosting i domen imam ) ?

PS: Ako je reklama , moze i na PP :)

pozdrav

Nije reklama, ali je ono staro pitanje koliko da naplatim samo obrnuto. :)

Srecom pa je ovde konkretnije malo definisano.

Da poredimo sve sa mobile.de posto je to neki reper, ostalo je boranija u poredjenju sa njim. Takav sajt bi kostao oko 2.000 eura.
Naravno, sve zavisi, ove domace izvedbe ovih sajtova je mnogo losije odradjena.
Kada bi poredili sa mojauto.co.yu i trazio cifru za takav sajt, procena je 1.000 eura, ovo sam stavio kao orientacionu cifru, bez uvrede za njene autore.

Zavisi sta zatevas to je krajnja linija, jel hoces dobar dizajn i siguran sajt ili "pljuni pa zalepi".

Svakako, ispod sume 1k eura ne ocekuj da ce se neko odazvati, osim ako nije totalno zagoreo za novac.

Poslednja izmena:
Zavisi sta zatevas to je krajnja linija, jel hoces dobar dizajn i siguran sajt ili "pljuni pa zalepi".

Od ovoga bas zavisi i cena. Licno ja bi otisao u neku firmu koja se bavi izradom internet prezentacija da bi imao validan ugovor i da bi mogao da ocekujes ispravke i odrzavanje koda i posle "zavrsetka" projekta.

Ono sto bi trebao da budes svestan jeste da ne mozes ocekivati da ti neko odmah napravi nesto kao mobile.de. Iz mog iskustva ovi veliki projekti bi trebalo da idu u verzijama. Prvo se napravi najosnovnija funkcionalnost i administrativni deo. Tek onda radis na sledecoj verziji u kojoj dodajes naprednije funkcije po potrebi i kako ti ljudi iz marketinga kazu. Zbog toga je veoma vazno da ta prva verzija bude veoma funkcionalna i da moze da se modifikuje kasnije i bez prisustva originalnog programera.

Predlog je sledeci - moras imati posebno coveka dizajnera i posebno programera - ja jos nisam sreo nekoga ko je dobar i u jednom i u drugom. Dizajn bi mogao da kosta izmedju 300 i 500 eura u zavistnosti od kvaliteta dizajnera i koliko razlicitih stranica i potreba da se one dizajniraju ima.
Programer koji bi radio na ovom moze da kosta od 700 - 1500 eura za dvomesecni angazman i to za neku verziju 1. Zavisi tacno od od gore navedenog kriterijuma - oces nekoga profi ili da ti bude neki pocetnik koji se uci dok radi i ostavlja puno rupa. Ja bi posebno obratio paznju na dizajn baze podataka u ovom slucaju jer pogresno postavljena baza na pocetku moze da znaci da ces morati sve ispocetka kasnije.

Licno bi voleo da vidim da se ovo isprogramira u PHP5 sa objektima i to tako da izgled stranica i html budu odvojeni od programerskog dela - kao neki sistem template-a ili u nekom MVC framework-u (smarty ili tkao nesto za template system ili CAkePHP, Zend Framework ako je razvoj u framework-u). Moze i proceduralno da se ovo resava kroz PHP 4 ali da bude sve fino organizovano a ne svaka stranica za sebe.

Za verziju 2 bi se islo na bolji advanced search - mozda malo AJAX-a za postovanje komentara, Flash za prikazivanje top 5 kola za prodaju na glavnoj stranici i tako neke lepse stvari.

Validnost kako HTML tako i PHP koda (u smislu lepo pisanog koda za indentacijom i grupisanjemcesto koriscenih funkcija) koju je sirNemanjapro pominjao bi takodje bila veoma pozeljna zbog kasnije lakse modifikacije i expanzije.

Ovo naravno sve stoji ako hoces da napravis nesto sto moze da se nosi sa bilo cime sto postoji kako kod nas tako i u svetu. Ima dosta nasih programerskih timova koji su sposobni da izvode pro projekte i imaju iskustva sa stranim firmama kroz outsourcing. Ovo doduse moze papreno da kosta i moje gore navedene cifre nista ne znace u ovom slucaju ali sve zavisi od toga koliko brzo i koliko kvalitetno zelis da nastupis na ovom polju internet prezentacija koje vec ima par igraca.

Sa druge strane ako imas skromnije ambicije na pocetku mozes da ides samo sa osnovama.

U svakom slucaju od najvece je vaznosti na samom pocetku sve dobro definisati. Moras da napises tacno projekat sta zelis i sta svaka stranica treba tacno da radi (na search stranici zelim ta i ta polja za pretragu - u administraciji zelim tacno to i to - profil nekog oglasa mora da sadrzi ta i ta polja itd.) i da uvek imas na umu da ces mozda za 6 meseci ili godinu dana hteti da prosiris mogucnosti svog site-a tako da bude jos bolji i da se nosi sa konkurencijom.

Zakljucak je da mozes na pocetku da odradis sve koliko toliko jeftino ali da ispod nekih granica kvaliteta ne smes da ides jer ce da te mnogo vise kosta kasnije.

Ma kostace ga odmah. Cim vidis neki smesan dizajn, fontovi overlaping, mesanje boja i stilova, dugo ucitavanje, los search, duga pretraga...

PHP4 ili PHP5, mislis da je to za njega suvisna stvar, i na kraju je ipak odluka onoga koga bude angazovao. Opet, ako specifira, ne sumnjam da ce to biti bonus feature u cenovniku.

Smatram da srce i dusa tog sajta je search engine, jer on ce prodavati, odnosno zbog njega ce ljudi dolaziti na sajt.
I u sustini to ti je jedino oruzje u odnosu na konkurenciju. Sto budes imao bolji UI (jednostavniji, lepsi, privlacniji ) ne bi trebala da te boli glava. Znas da si kvalitetniji od drugih i stvari ce doci na svoje.

ETARGET, AdSense, TLA kupovina reklame za prvih 6 meseci bi bila pozeljna dok se ne uhodas i procujes.

Da se ne nadovezujem vise, misli ce ljudi da spamujem. :)

Znaci otpilike nesto vise od 1k kada se sve sabere . Hvala obojici za procenu ... nego gledam trenutno neka "instant" resenja koja su prilicno jeftinija pa mi recite sta mislite o tome . Npr.

http://www.wscreator.com/autoportal4/

Cela varijanta bi trebalo da kosta oko 200 USD .

Ja bih trebao da radim takav jedan projekat u ASP.NET + Ajax. Nešto kao www.blocket.se Za projekat je predviđeno 6 meseci, a moja plata kao programera je 1.000 evra neto, što dođe nekih 1666.66 evra bruto, tj. onoliko koliko te zapravo košta programer. Plus, investitor treba da plati web designer-a, a kasnije verovatno i nekog DB experta pošto ja ne radim ništa od toga. Kada se sve završi, mora da zaposli ljude koji će raditi na održavanju takvog jednog sistema.
Investitor će samo za programera trebati da izdvoji 10k evra, a ako ti misliš da možeš da prođeš samo sa 1k, onda svaka čast.

edit:
Uračunaj i troškove osnivanja firme. Investiraš u razvoj nečega jer očekuješ neki profit, a sav prihod mora biti legalizovan, tj. oporezovan. Da li imaš biznis plan? Koja su ti očekivanja za zaradu od reklama? Da li ti se uopšte isplati ulagati u ovako nešto?
Blocket ima extra prihod, ali ono je ipak Švedska...

Poslednja izmena:
Ovo sto Pharos kaze je prava istina.

Ovo sto pitas za template od 200 dolara - to je bicikl.

Ono za 1000 Eura je polovan Jugo.

Pharosov projekat su pristojna nova kola.

Sta ti hoces da vozis zavisi samo od tebe ...

Ja bih trebao da radim takav jedan projekat u ASP.NET + Ajax. Nešto kao www.blocket.se Za projekat je predviđeno 6 meseci, a moja plata kao programera je 1.000 evra neto, što dođe nekih 1666.66 evra bruto, tj. onoliko koliko te zapravo košta programer. Plus, investitor treba da plati web designer-a, a kasnije verovatno i nekog DB experta pošto ja ne radim ništa od toga. Kada se sve završi, mora da zaposli ljude koji će raditi na održavanju takvog jednog sistema.
Investitor će samo za programera trebati da izdvoji 10k evra, a ako ti misliš da možeš da prođeš samo sa 1k, onda svaka čast.

edit:
Uračunaj i troškove osnivanja firme. Investiraš u razvoj nečega jer očekuješ neki profit, a sav prihod mora biti legalizovan, tj. oporezovan. Da li imaš biznis plan? Koja su ti očekivanja za zaradu od reklama? Da li ti se uopšte isplati ulagati u ovako nešto?
Blocket ima extra prihod, ali ono je ipak Švedska...

WTF! Programeru koji ima platu od 1000Eura treba 6 meseci za ovakav sajt. Jedino ako radis iz pocetka i nemas ni jednu liniju koda (u sta ne verujem), a za ovakvu platu ne verujem da si pocetnik.
Kao programer koji je radio na sajtovima http://moto-berza.com/ i http://kgauto.com/ , sajt ovakve vrste ne bi trebao da se radi vise od mesec dana.
Ovi sajtovi su uradjeni u najgorem mogucem programiranju bez template engine-a, css-a, SEO optimizacije, jer su uradjeni pre nekoliko godina.

Sa cms-om koji koristi firma u kojoj radim, programiranje bih odradio za 10 radih dana laganica. Sto se cene sajta tice to vec ne mogu da pricam jer zavisi i od dizajna i dodatnih modula tipa novosti, galerije, poslovnog adresara, al bila bi oko visine plate doticnog programera. Sajt bi se radio u PHP + smarty + css.

Poslednja izmena:
Evo zadnjih nekoliko dana petljam da nadjem odgovarajucu stvar pa sam naisao i na neke freelance ponude preko nekih stranih sajtova i cena za ceo slican projekat se krece od 700 usd do 1400 usd kod vise puta poiztivno verifikovanih timova . Nasao sam i na zanimljivu kombinaciju Open-reality projekta koji open source i koji uz male prepravke (koje mogu i sam da uradim ) moze da posluzi svrsi.

Hvala svima na proceni, neke stvari su mi sada malo jasnije.

Jako mi je drago da smo uspeli barem malo da ti predstavimo problematiku. Ima puno resenja i puno nacina da se pocne site. Svaki ima svoje prednosti i mane i zavisi samo od onoga koji pokrece site sta ce izabrati. Velika je razlika u cenama programera cak i ovde kod nas (zavisi i odakle covek dolazi i koliko ima iskustva i svasta nesto - imam drugara iz Trstenika koji je radio kao programer za 400E godinama a u Beogradu na primer to je neka startna plata). Sa druge strane dosta nasih web programera je naslo posao u outsourcing-u gde mogu lepe pare da se zarade tako da nece da rade ni na domacim projektima za male pare.

Sa druge strane imas cinjenicu da je i na domacem web-u vec pocela opasna konkurencija da se pojavljuje. Skoro svaka veca grana ima par konkurenata koji se bore za svoje parce trzista (da li su to auto oglasi, upoznavanje preko neta ili nalazenje poslova). Ono sto se sad pokazuje jeste da jedino najkvalitetniji uspevaju da budu makar malo profitabilni i da je potrebno jako puno truda i ulozenog vremena da se cak i u nasem malom web prostoru izbori za mesto (Benchmark ti je najbolji primer).

Ljudi bre, sajt moze i da se odradi za mnogo manje pare, naravno da nije to to i da nije bas kvalitetan sa gotovim templejtima ali za firmu koja je na pocetku je to ipak reklama!
Skot je u pravu da su programeri iz unutrasnjosti slabije placeni od Beogradskih tako da je mozda i tu resenje u angazmanu programera!

Vrh Dno