Šta je novo?

Web Administracija?

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Pozdrav svima, imam pitanje, tacnije pitanje svog prijatelja koji je u nedoumici. Tacnije rade u firmi neku aplikaciju koja koristi Web client (Web Aplikaciju), i sada moraju da naprave i administrativni deo u Web Aplikaciji da kroz njega rade podesavanja te aplikacije. Pitanje je da li da naprave Admin panel u backend-u samog Web Client-a ili da rade zaseban site za administraciju? Pitanje je ponajvise vezano za security, da napomenem da se web client-u prilazi od strane svakog zaposlenog u odredjenoj firmi, a korsinika moze biti i par hiljada. Hvala u napred na odgovorima/sugestijama!

..pa pazi, u pitanju je pretrazivac file sitema u odredjenoj firmi, organizaciji sta vec. Vec postoji manager (windows aplikacija) kroz koju se setuju parametri za indexiranje, dubinu, makroi, ovo-ono...e sad oni hoce tome da pristupaju, tim istim podesavanjima kroz browser. Dakle nikakva podesavanja vezana direktno za site koji postoji vec i kojim pretrazuju indexirani sadrzaj. Po meni licno ne vidim razloga da turaju administraciju takvog tipa u backend sajta koji prosto treba samo da da rezultat pretrage.

Ček, da razdvojimo babe i žabe.

Problem i situacija:
Sa jedne strane imaš gotovu desktop aplikaciju koja se vrti na Windowsu. Služi za prikazivanje nekih podataka.

Vi bi ste hteli da ta aplikacija i dalje radi na Windowsu (na istoj mašini kao i do sada) samo da se sada može tim podacima pristupiti sa weba tj. serveru tj. aplikaciji, odnosno da aplikacija po upitu (i validnom logovanju) pošalje tražene podatke u formi za web?

Postoji nekoliko rešenja:
1. Da prepišu aplikaciju u .NET i to postave na web server.
2. Pošto ta aplikacija mora da "vraća" neke podatke, potrebno je napraviti sistem komunikacije između programa i web klijenta. Pitanje i problem logovanja se može rešiti ili na programu (na desktopu) ili na web klijentu.
3. Da urade celu stvar u FileMaker-u.

Sa security strane ne znam šta bih rekao. Ako oni smatraju da im je mašina u lokalu na kojoj se izvršava program sigurnija od web servera na kome se nalazi web klijent, neka verifikaciju rade kod sebe, ali time povećavaju load lokalne mašine. Security je toliko širok pojam da prosto ne znam odakle da počnem...

Poslednja izmena:
🙂 niste razumeli, makar meni deluje da niste...

1. Aplikacija koja se vrti na Windowsu sluzi za indexiranje putanja/foldera/dokumenata itd, sa file sistema/file servera u firmi.
2. Web Aplikacija vec postoji i sluzi kao pretrazivac, dakle ti kao zaposleni otvoris site i ukucas zeljeni termin i dobijes rezultate pretrage koje nakon toga mozes da otvoris, procitas, uradis download sta vec...google u lokalu jel...
3. Aplikacija iz stavke "1" ta koja se vrti pod Win OS/om im nije dovoljna sada iz nekog razloga i hteli bi da joj pristupe i putem browsera (u vidu site-a). Dakle sluzila bi istoj svrsi kao i ta Win Aplikacija.
4. Win aplikacija je i administracija samog programa (sta, gde, kako, kome itd...), dok je postojeca Web App prosto site koji daje rezultate pretrage indexiranog sadrzaja kroz tu Win app. Znaci ta Web Administracija (koja treba da se pravi) treba da bude isto sto i Win App, pa samim tim sto nema "nista" sa prikazom na samom Web Pretrazivacu misle se da je bolje da se uradi kao odvojen site, a ne da bude backend tog pretrazivaca.

...znaci samo se pita (ortak i njegov kolega) da li je bolje da ne postoji bilo kakav "kontakt" administrativnog dela aplikacije sa delom aplikacije (pretrazivac) koji je javan i kome svi u firmi pristupaju.

Pomogao si zaista...ima neko nesto konstruktivnije da doda od "moderatora"?

Dobro, nemojte odma teske reci 🙂

Da li toj web aplikaciji kako je ti zoves, moze da pristupi svako, tipa ja i ostatak sveta ili je pristup ogranicen samo za zaposlene?

Hvala tebi kraft na interesovanju i zelji da pomognes, ali ne pravim ja site niti je to meni u opisu posla...pitanje je postavljeno, onako, vise proisteklo iz razgovora sa kolegom koji se necka oko toga da li da pravi web sajt za administraciju zasebno ili u backend-u postojeceg sajta...ja sam vise hteo da "pomognem" njemu...ali nema veze, moze da se zatvori tema.

Ne možemo mi za njega da odlučimo. Sve što si napisao navodi na soluciju koja je jasna kao dan, a to je da radi kako misli da je najbolje prema resursima sa kojima raspolaže. Nemamo mi tu šta sad da izmišljamo toplu vodu.

Ako ce pristup biti zasnovana samo na adresi koja nije svima poznata onda mora posebno. Naravno da to nije dobro resenje.
Po meni nema prepreka da bude u okviru postojece aplikacije ako postoje uslovi za to

Ja nisam web developer, pa ne mogu da razmisljam u istom pravcu kao i neki od vas, ali meni je iskreno logicno da ukoliko administracija nema "veze" sa funkcionalnoscu samog pretrazivaca, bude odvojena...to naravno ja kao laik za web development govorim. Ako ti Miha mislis da to nije dobro resenje, zasto nije dobro resenje (zanima me 🙂)? Ja licno radim sa SharePoint administracijom, i sasvim mi je jasno zasto je Centralna Administracija zaseban site, kao i da Site administracija svakog sajta postoji u backend-u radi "podesavanja" samog sadrzaja na stranama, dizajna istog, itd...
U ovom slucaju imas Web Pretrazivac (tacnije pretrazivac file sistema) koji je takav kakav je i nece se menjati. Ukucas termin dobijes rezultate na koje mozes da kliknes i to je to. Zasto bi podesavanja koja se doticu administracije, korisnika sa domena (AD), podesavanja prava istih, itd, bila u backend-u takvog sajta? Mislim da to ni njima nema smisla, znaci nije da ne znaju, napravice sta god "gazda" bude trazio...

@sirNemanjapro, niko ne trazi da vi odlucite umesto bilo koga, vec cisto vase misljenje na tu temu, ako ga imate, bez facepalm-a...

Poslednja izmena:
ne kazem da je lose resenje da bude odvojeno vec da security bude samo skriven drugi site.

Ako je taj pretrazivac samo jedan query onda ok, slazem se da administracija bude poseban site. Ali, ako taj pretrazivac uzima u obzir korisnika (sa kod je domen, ta podesavanja) i ostalo sto ima da se podesava.. onda moze da se dosta koda koristi za obe stvari (sto opet kasnije olaksava nadogradnju i odrzavanje)

🙂 niste razumeli, makar meni deluje da niste...

1. Aplikacija koja se vrti na Windowsu sluzi za indexiranje putanja/foldera/dokumenata itd, sa file sistema/file servera u firmi.
2. Web Aplikacija vec postoji i sluzi kao pretrazivac, dakle ti kao zaposleni otvoris site i ukucas zeljeni termin i dobijes rezultate pretrage koje nakon toga mozes da otvoris, procitas, uradis download sta vec...google u lokalu jel...
3. Aplikacija iz stavke "1" ta koja se vrti pod Win OS/om im nije dovoljna sada iz nekog razloga i hteli bi da joj pristupe i putem browsera (u vidu site-a). Dakle sluzila bi istoj svrsi kao i ta Win Aplikacija.
4. Win aplikacija je i administracija samog programa (sta, gde, kako, kome itd...), dok je postojeca Web App prosto site koji daje rezultate pretrage indexiranog sadrzaja kroz tu Win app. Znaci ta Web Administracija (koja treba da se pravi) treba da bude isto sto i Win App, pa samim tim sto nema "nista" sa prikazom na samom Web Pretrazivacu misle se da je bolje da se uradi kao odvojen site, a ne da bude backend tog pretrazivaca.

...znaci samo se pita (ortak i njegov kolega) da li je bolje da ne postoji bilo kakav "kontakt" administrativnog dela aplikacije sa delom aplikacije (pretrazivac) koji je javan i kome svi u firmi pristupaju.

Po tome sto si ti opisao apsolutno je nevazno gde ce administracija da stoji. Kao sto je vec neko rekao, sve zavisi od samog web programera koliko je strucan da to izvede valjano.

Dakle to moze da bude zaseban sajt ali da li treba da bude zavisi samo od raspolozivih resursa i toga koliko je predvidjeno opterecenje kao i koliko cesto ce tu uopste da se zalazi - da li je to sistem koji se podesi jednom i retko dira (tj. samo nadgleda) ili se konstantno nesto cacka?

Mislim da je mnogo vaznije da se dobro razmislja o arhitekturi samog klijentskog dela Web aplikacije kojoj ce, kako si rekao i ja razumeo, pristupati jako velika populacija tokom dana. Sama administracija tu je mnogo manje vazna. Generalno, bilo bi dobro odvojiti jer se nesmetano moze raditi na njenom odrzavanju i unapredjenju a vise od jednog VPS-a ne bi zahtevala.

Nazad
Vrh Dno