Šta je novo?

WD6400AAKS

da li je taj Samsung tih u radu?

Poslednja izmena:
da prijavim wd black 6401AALS otišao u vječna lovista poslije 20 dana korištenja, a normalno je radio i nije bio sistemski disk. bios ga ne vidi a on se grije, a bas sam mislio da uzmem još jedan pa ih stavim u raid 0. sad nisam pametan

I ja da javim. WD6400AAKS , star manje od godine dana otisao.

Pun bad sektora i preterano se grije. Sutra na garanciju ide. Pola podataka nisam uspeo da spasim...

Ostao jos jedan WD6400AAKS kupljen na istom mjestu, ali on kao sistemski za sada radi bez problema.

ps. kod mene nije do sata kabla

Poslednja izmena:
Ona prva verzija.

Imam jos jednu prvu verziju, radi odlicno. Takodje i jedan blue i isto radi bez problema.

Ovaj ne moze ni format da prodje. Nisam danas stigao odneti na garanciju. U ponedeljak ce.

evo i moj blue....

Prilozi

• hdtach wd640aaks.JPG
    hdtach wd640aaks.JPG
    101.6 KB · Pregleda: 115
Jel 40C ok temperatura za ove letnje dane??

Ja imam 640 AAKS i 320AAKS oba imaju 39,40 stavio sam vent ispred njih 12 sad imaju

34,35. Ako mozes stavi vent. Mada na WD sajtu stoji operate temp. do 60C.

da li je taj Samsung tih u radu?

Probao sam 5-6 samsung-a i svi su prilicno bucni cak i sa NPC motorima.
Ovaj hdd je najtisi a bogami i najbrzi.

Ali samo ovaj green power 500 cini mi se ima malo bad sektora ... tako.Takodje od 320 GB(WD) mi se jedan pokvario dok je bio u raidu 1. :)

A kakvim su se pokazale "novije" serije WD6400AAKS? Da li i dalje otkazuju, ili se stanje popravilo?

U brzini i kolicini cache-a, kao i u potrosnji i nivou buke koju proizvode i duzini garancije. Green ima 16MB (kao i Blue), vrti se na 5400-7200 rpm, najtisi je i najstedljiviji (trebalo bi i da se najmanje greje), Blue je na 7200 rpm, a Black ima 32MB cache-a, i na Black bi trebalo da ide 5 god. garancije, doduse, koliko znam, samo jedna firma kod nas daje toliko (Pak*m).

Da li mogu da imam "problema" ako koristim 1T kao jedini HDD u smislu gaminga(stucanje zbog ucitavanja tekstura ili cega god), gledanja filmova itd(zbog njegove brzine)?

Mislim sam na WD green seriju.

Poslednja izmena od urednika:
Mozda je malo glupavo pitanje... Imam ovaj HDD nekih godinu i po dana, temperatura leti 37-40C, zimi 29-33C, interesuje me koliko jos meseci bi mogao da izgura??
Znam da niko ne moze to tacno da mi kaze, ali verujem da ovde ima ljudi koji imaju duze 6400AAKS pa mozda da se jave i kazu da li je jos ziv? :)

Pa ja imam negde oko godinu i po dana, uskoro mi stize samsung F3, ali planiram i dalje da koristim ovaj WD, pa razmisljam koliko moze jos da izgura ovaj 6400AAKS zbog organizacije podataka...

racunaj bar 5 godina da si siguran (ne bas 100%, al ajd)

e ovako momci pitanjce jedno:

nakon duuuzeg vremena sam odlucio da odradim jedan kompletan backup.
i primetio sam (sto mi ranije nije toliko smetalo) da je transfer rate ocajan.
sa particije na particiju , cut-ovanje fajla od 3,5gb je islo oko 20~25MB/s (sto je kasnije potvrdio i HD tune)
kopiranje istog fajla na istoj particiji je islo malo brze, oko 30MB/s.

znam da ovo mora da bude brze. ne znam da li ima veze sa fregmentacijom (koja nije radjena duze vreme) , ili je pak kriv ide mode (u kom mora da radi, zbog drugog harda koji je jos stariji od ovog).

pukao mi je film i resio da cupam onaj drugi hard i da stavim ovaj (6400aaks blue) u ahci (kad vec krecem u reinstalaciju), ali ne znam koliko bi ubrzanje trebalo da ocekujem (u realnom radu, ne na nekim tamo testovima i td.)

masina je iz potpisa.

Realno, ne očekuj neko vidno ubrzanje. Što se transfer rate-a tiče mislim da su brojke koje imaš realne, smanji očekivanja :)

sta znam... prebacivao sam na externi hard preko usb 2.0 i postizao sam transfer u proseku oko 32MB/s .
zar ne bi trebalo da je sata 2 brzi ? :p

e da , OS je win7 x64 , sa njegovim driverima za ATA kontrolere.

Pa brze je sa jednog diska na drugi, nego sa jedne particije na drugu na istom disku :trust:

Vrh Dno