Šta je novo?

WD6400AAKS

To samo kod mene na Turbo-Sega-Mega masini moze da se dobije preko 100MB/s average :D

Pa sad ne znam koliko ti je klokovan CPU a i memorija (freq) ti je znatno iznad moje.
Da nije neki tweak, a i kriva ti je neshto mnogo ravna? ;)

Nije nikakav tweak, samo sam ubacio disk i pustio test.

@Stoške
AHCI ili IDE mod u biosu? XP ili Vista? Taman treba da pazarim novi HDD, ovo će biti potaman.

Poslednja izmena:
Pa sad ne znam koliko ti je klokovan CPU a i memorija (freq) ti je znatno iznad moje.
Da nije neki tweak, a i kriva ti je neshto mnogo ravna? ;)
Nema to veze sa brzinom procesora/memorije/graficke/cega vec, nema to ama bas nikakvog uticaja... samo zbog kontrolera moze da bude razlika. I moda rada - AHCI/IDE (nesto sitno, eventualno) i SATA I/II - (nesto veca razlika, narocito primetna u burst modu).

Nema to veze sa brzinom procesora/memorije/graficke/cega vec, nema to ama bas nikakvog uticaja... samo zbog kontrolera moze da bude razlika. I moda rada - AHCI/IDE (nesto sitno, eventualno) i SATA I/II - (nesto veca razlika, narocito primetna u burst modu).

Pa ne bi trebalo da ima veze. Vidish ;) Svi drugi rezovi su mu bili loshiji od mojih.
Dodje mi da probam na JMicron-u da vidim pa i u AHCI-ju.

Evo i ja sam se ponovio sa jednim 640AAKS i mogu reci da je i tisi i brzi od ovog 500AAKS...A za te pare je definitivno best buy...
Jedino bedak sto su i meni rezultati slabiji od stosketovih :(

Ima li neke veze sto je grafikon ovako "nazubljen"?Na drugom hardu je linija nekako ravnija.

Prilozi

• Clip_3.jpg
    Clip_3.jpg
    150.9 KB · Pregleda: 193
  • Clip_2.jpg
    Clip_2.jpg
    136.5 KB · Pregleda: 154
Pa ne bi trebalo da ima veze. Vidish ;) Svi drugi rezovi su mu bili loshiji od mojih.
Dodje mi da probam na JMicron-u da vidim pa i u AHCI-ju.
Kol'ko ja vidim, onako na prvi pogled :p, i sam naziv harda u HD Tach-u vam nije isti, tako da bi moglo da se desi da imate razlicite verzije firmware-a... pa ti je bolje da na toj strani trazis razliku nego u ostalom hardveru koji posedujete :)

Sa druge strane, kontroler provereno moze da napravi razliku, sto je i normalno... ne drasticno veliku, ali da je ima, i da je lako merljiva. Ipak, nije isto vrteti test na kontroleru sa npr. nF2 ploce i ICH9(R)... ili pak nekom najnovijem ICH10(R) :)
A sto se AHCI-ja tice, licno ne verujem da moze da napravi neku bitniju razliku u average-u, mozda 1-2 MB/s bolje... mada, da ne palamudim, nisam probao, a nikako da probam, iako sam jos poodavno prdeo da cu probati :D

Ovdje si na prvom grafiku koristio quick testiranje, tako da su nazubljenja normalna...Sve u svemu, ako nema nekih velikih fluktuacija na grafiku (velikih kontinualnih padova ili skokova performansi) hdd-i su ok...

Razlika je u samim HDDovima. Retko se desi da dva diska daju identicne rezultate. Ja kada sam birao diskove za moj RAID testirao sam 10-tak komada iz iste serije i bilo je pristojnih razlika i na kraju sam upario dva koja su mi se cinila OK. Inace sam ih testirao tako sto sam na zivo vadio jedan pa stavljao drugi (da ne bude da je bilo do kontrolera ili aktivnih procesa i sl). Isto tako se desava i sa bukom koju prave, za fioku sam izabrao najtisi sa najmanje vibracija. Jednostavno nije svaki HDD isti ni po vibracijama, ni po buci, ni po transferu, ni po krivoj koju pravi u HDD Tachu. Nesto slicno kao ventilatori.

Poslednja izmena:
Ovdje si na prvom grafiku koristio quick testiranje, tako da su nazubljenja normalna...Sve u svemu, ako nema nekih velikih fluktuacija na grafiku (velikih kontinualnih padova ili skokova performansi) hdd-i su ok...

Ok,hvala na odgovoru.:)Rekoh samo da proverim.

Razlika je u samim HDDovima. Retko se desi da dva diska daju identicne rezultate. Ja kada sam birao diskove za moj RAID testirao sam 10-tak komada iz iste serije i bilo je pristojnih razlika i na kraju sam upario dva koja su mi se cinila OK. Inace sam ih testirao tako sto sam na zivo vadio jedan pa stavljao drugi (da ne bude da je bilo do kontrolera ili aktivnih procesa i sl). Isto tako se desava i sa bukom koju prave, za fioku sam izabrao najtisi sa najmanje vibracija. Jednostavno nije svaki HDD isti ni po vibracijama, ni po buci, ni po transferu, ni po krivoj koju pravi u HDD Tachu. Nesto slicno kao ventilatori.

Ovo je tacno! Doduse, nesto manje se razlikuju po performansama, toliko da se to generalno da zanemariti, ako govorimo o primjercima iz iste serije. A sto se tice razlicitih serija, proizvodjac nekad zna mjenjati kompletnu elektroniku, motor, pa samim tim dobijes sasvim drugi HDD, pod istom oznakom modela.

Poslednja izmena:

Hvala i tebi Gedzo...Izvini nisam video,postovao si dok sam ja kuckao poruku.:wave:

:)

Prilozi

• slika.jpg
    slika.jpg
    191.1 KB · Pregleda: 206
Poslednja izmena:
Ovo je tacno! Doduse, nesto manje se razlikuju po performansama, toliko da se to generalno da zanemariti, ako govorimo o primjercima iz iste serije. A sto se tice razlicitih serija, proizvodjac nekad zna mjenjati kompletnu elektroniku, motor, pa samim tim dobijes sasvim drugi HDD, pod istom oznakom modela.

Pa ja sam nailazio na razlike u performansama, u istim serijama, takve da npr jedan ima average read 92mb/s, a drugi 96mb/s. Cini mi se da nije bas tako malo (ista elektronika, FW...)

Poslednja izmena:
Sorry na kasnom odgovoru.

OS je Vista Ultimate Sp1

ACHI mod.

Ploca iz potpisa.

Nikad nije kasno, hvala. Još jedno pitanje: sa Vistom beše dolazi AHCI drajver, bez F6 i flopija na početku instalacije? Dosad me Vista uopšte nije interesovala, niti sam se zanimao za detalje oko nje, ali sad polako razmišljam da je probam malo...

Izvinjavam se za off-topic.

Da Vista ima integrisan RAID i AHCI drajver, a za sve sto nema moze da povuce sa bilo kog drajva ;)
Znaci konacno zbogom flopiju.

cena je pala ispod 5000, odlicna kupovina :) narucih sebi jedan, ako utopim samsungera za neku pristojnu cenu odmah uzimam jos jedan

Gde ?? :)
Gledam pre nekih 5 dana u Pakomu koshtao 5270 din a sad 5181 :) Mozda cu ga i ja uzeti.

Ja idem sutra da uzmem WD 640 GB. Cekao sam celo leto da padne cena WD 500 GB, ali je sada razlika samo 8 evra i isplati se tih 140 GB vise za 8 evrica.

Jedva cekam da ga ubacim u komp i da zaokruzim sa sadasnjim hardovima na 1 TB :)

Citao sam da ima dve ploce od po 320 gb i da je bolje sto manji broj ploca zbog vece brzine pristupa, manje gubljenja vremena dok nadje podatke i sl. Kazu da je ovaj hard i zbog toga bolji od ostalih.

Kupio sam ovaj hdd WD640AAKS i otkad sam ga prikljucio na komp, kao da mi je napajanje popustilo. Cujem neko mucno zujanje iz kucista. Osluskivao sam sta je, jer sam prvo mislio da je novi hdd, ali nije, zvuk dolazi negde iz napajanja. Jel moguce da 400W nije dovoljno za 2 hdd-a, plus jedan externi i dvd rezac. Mozda da uzimam neko jace napajanje. Sta mislite. Za sad sam iskljucio novi hdd jer mi jos ne treba toliko da ne bih slusao kako napajanje mucno zavija. Opet, nisam 100% siguran da je napajanje, ali cini mi se da odatle dolazi zavijanje.

kakvih je to 400w? sta jos imas u masini?
drugo proveri da li ti neki kabl udara o neki kuler...

Imam i ja jedan problem sa ovim HDD, ispusta neki ludacki zvuk. Znaci cuje se zujanje glave, ali nije konstantno, vec kao da kaci jednim delom. To je toliko glasno da prosto ne mogu da verujem.

Da li neko ima slican problem?

Mozda ti je otisao samo kuler na napajanju. Kakvo ti je uopste to "mucno zujanje"? :)

Poslednja izmena:
@danijel

Proverio sam kablove, nista ne zakacinje, 400w nekih slabih, nije neko ekstra napajanje, ali bukvalno, cim ukljucim hard, odmah zavija. Prosto mi zao da slusam to pa iskljucim hard. Hteo sam da pokusam obrnuto, da pustim samo novi hard, a stari iskljucim, ali jos nemam instaliran sistem na njemu. Mozda samo ovako da ga pustim da proverim napajanje, ne mora sistem da se dize.

Nosim ga u servis gde sam uzeo hard pa da vidim mozda da ubacim novo napajanje. necu da mi ovo crkne u sred noci pa posle nemam sta da radim cele noci dok ne otvore radnje da kupim novo napajanje. Bolje spreciti :) Nije mi zao za napajanje ako crkne, ali sta cu ja 5 sati bez kompa :)

Nazad
Vrh Dno