Da opisem moje iskustvo sa WD MyBook Live NAS:
1. NAS: WD MyBook Live 2TB
2. NAS Media Server: Twonky v7
3. Router: Linksys WRT120N
TV, AV receiver i NAS su povezani kablom na ruter; sve radi bez ikakvog seckanja, zastajkivanja i slicno. Jos nisam naisao na HD materijal koji bi pravio problem u smislu performansi streaming-a (pod uslovom da ga TV podrzava). Istovremeni streaming HD materijala na TV, FLAC na receiver, kopiranje na NAS preko wireless-a, itd, sve radi istovremeno bez problema.
Sam NAS nije sampion brzine, ali za kucnu upotrebu smestanja i deljenja AV materijala je vise nego dovoljan. Kao sto neko rece, wireless je tu usko grlo, narocito za stream HD-a sa vecim bit-rate-om.
Sto se tice pitanja da li da materijal strimujes direktno na TV, ja ne vidim razlog zasto ne bi - osim u slucaju kada TV ne podrzava format.
U ovom momentu, meni je ovaj WD sasvim dovoljan. Ozbiljniji NAS vise pruza ali zahteva i vise para. Pitanje je i da li imas zgodno mesto za njega. Kod mene WD stoji iza TV-a, necujan je i dovoljno mali i diskretan da ne smeta. Veci NAS zbog buke, dimenzija, izgleda,... mozda ne bi mogao tamo da stane, sto znaci razvlacenje novih kablova, struje.
Da budem iskren, verovatno cu jednog dana i ja preci na neki ozbiljniji NAS, najvise zbog sigurnosti podataka, jer ovaj WD je single disk - nema RAID, pa moram povremeno da pravim backup vaznih podataka. Do tada, WD sasvim zadovoljava uslove kucne upotrebe.
Pozdrav