Šta je novo?

WD My Cloud

nvelja

Slavan
Učlanjen(a)
27.12.2007
Poena
320
Da li neko ima, pa da podeli iskustvo,

My Cloud 2T

Za kućnu upotrebu...

Da li za te novce predlažete nešto drugo?

Možeš da kupiš ruter sa usb portom i priključiš bilo koji eksterni hard disk, mislim da je to univerzalnije rešenje.

Ruter sa USB portom jeste univerzalnije, ali nije rešenje, osim ako usb ne planiraš za printer ili usb stick za povremeno kopiranje malih fajlova.
Za pravi mrežni rad i manipulaciju velikim brojem "teških" fajlova jedino pravo rešenje je kršteni NAS, a izgleda da ovaj WD to nije. Ovo kažem na osnovu pogleda na par review-a gde se opisuje njegov "stariji brat", 4bay My Cloud EX4, a gde je glavna zamerka na njegov rad to što je spor u kopiranju sa/na njega, pa ne vidim da My Cloud 2T može da bude bolji, osim isti ili sa slabijim performansama. Nigde se ne može naći specifikacija samog NAS (CPU, RAM,...), ali da bi to radilo kako treba mora unutra da bude solidna mašina + dobar OS (firmware) pod kojim radi.
Ja bih na tvom mestu za te pare sam sastavio NAS (ako ti veličina nije problem) ili bih kupio entry model od Synology ili QNAP.

A koji su to "ti novci"?

My Cloud je kod nas oko 150 evrića, NAS sa 2TB HDD-om.
Entry level NAS Synology ili QNAP bez HDD-a je oko 150 evrića, ali vredi i više nego što je skuplji.

http://geizhals.at/eu/?cat=hdxnas&sort=p

S' tim da nista od ovih entry level shajtova nece raditi brze od USB3, ali ako se kace na ruter na koji se pristupa preko WiFi-a, svaki ce zavrsiti posao jer je WiFi usko grlo.

AirPort Time Capsule je zanimljivo rešenje, samo je cena malo visoka. Možda bi on bio dobar kao kućni NAS.

I jedna mala sitnica alfa... Sad sam proverio, shipping za ovaj najjeftiniji 2bay NAS koji košta 40 evra (što je btw sjajna cifra, kakve god performanse da ima) je 30 evra, pa je ukupna cifra ipak prilično solidna da bih ga uzeo na slepo, ali za 40 evra ne bih razmišljao ni sekunda.
I šalju u Srbiju, plaćanje PayPal.

I dobro da sam pitao, vec sam skoro hteo da kupim ovaj WD, misleći super je to...
Nema nigde podatka ni o čemu..., kao sto WD za NAS i ne daje, osim za HI End klasu.

Koje bi bile minimalne karakteristike CPU i RAM-a, a da je moguće npr. odgledati HD film, služati FLAC...
Ako je u stvari to usko grlo, a ne WiFi?

Ako može i neki konkretan predlog.

Poslednja izmena:
Vidi, što se tiče toga da li bi WD My Cloud bio usko grlo za gledanje filmova 1080p ili slušanje muzike sa FLAC-ova odgovor je - NE BI! Čak i sa pretpostavljanim specifikacijama, ako bi se koristio preko Wi-Fi-ja usko grlo bi uvek bio Wi-Fi, pošto i najlošiji NAS uvek daje bolje rezultate protoka kroz LAN nego što se i sa najboljim može dobiti bežično.
E sad, da li je to dovoljno za filmove i muziku?
Za muziku je 100% dovoljno, verovatno će raditi i ako se sluša iz susedne prostorije, a za filmove bi trebalo da radi, ali zavisi koji je bitrate, pošto kod rip-ova sa viskim bitrate-om može da bude seckanja.

Dakle, za ono što je tebi potrebno nije presudan toliko CPU i RAM, već više sam način korišćenja, a što se tiče specifikacija, ako uzimaš komercijalni NAS Synology ili QNAP entry modeli su sasvim okay (Synology DS-212j ili QNAP TS-112), a ako praviš NAS i najslabiji danas aktuelni CPU je i više nego dovoljan + 2 GB RAM-a.

Hvala na detaljnom odgovoru, ako može još jedno pitanje'

Npr. strimujem neki film sa QNAP-a na Sony PS3, koji je HDMI-jem povezan sa TV-om. Koje formate ću videti? One koje vidi Soni ili i QNAP ima neku funkciju u toj priči?

Ili bi možda trebao sa QNAP-a da strimunem na TV direktno? (pa da mi TV služi i kao radijator)(u planu je Panasonic plazma ST60)

Ako na TV-u imaš LAN i TV ima podršku za DLNA, možeš direktno sa NAS-a na TV (naravno, sam TV mora da ima podršku za formate koje hoćeš da čita).
Ako strimuješ preko PS3, naravno da ćeš videti formate koje vidi Sony, pošto je on između NAS-a i TV. NAS tu ima ulogu skladišta, bez petljanja sa formatima.

Evo jedno konkretno pitanje:

Kada strimujem sa kompa na TV fajl sledećih karakteristika, secka i neupotrebljiv je.

SOURCE TYPE.....: 1080p Blu-ray AVC DTS-HD MA 5.1-HDWinG
ViDEO BiTRATE...: x264 L4.1 High @ 13.8 Mbps
FRAME RATE......: 23.976
AUDiO...........: English DTS-HD MA 5.1 @ 3102kbps
RESOLUTiON......: 1920 x 802

Sve ja povezano wireless-om, rutrer je iz PTT-a, podržava N standard.

Znam da je on usko grlo, a pitanje je da li di streem radio kako treba sa bolim ruterom ( i kojim), a da server ostane komp.

Dok se ne skupe parice za NAS.

Da opisem moje iskustvo sa WD MyBook Live NAS:
1. NAS: WD MyBook Live 2TB
2. NAS Media Server: Twonky v7
3. Router: Linksys WRT120N

TV, AV receiver i NAS su povezani kablom na ruter; sve radi bez ikakvog seckanja, zastajkivanja i slicno. Jos nisam naisao na HD materijal koji bi pravio problem u smislu performansi streaming-a (pod uslovom da ga TV podrzava). Istovremeni streaming HD materijala na TV, FLAC na receiver, kopiranje na NAS preko wireless-a, itd, sve radi istovremeno bez problema.

Sam NAS nije sampion brzine, ali za kucnu upotrebu smestanja i deljenja AV materijala je vise nego dovoljan. Kao sto neko rece, wireless je tu usko grlo, narocito za stream HD-a sa vecim bit-rate-om.

Sto se tice pitanja da li da materijal strimujes direktno na TV, ja ne vidim razlog zasto ne bi - osim u slucaju kada TV ne podrzava format.

U ovom momentu, meni je ovaj WD sasvim dovoljan. Ozbiljniji NAS vise pruza ali zahteva i vise para. Pitanje je i da li imas zgodno mesto za njega. Kod mene WD stoji iza TV-a, necujan je i dovoljno mali i diskretan da ne smeta. Veci NAS zbog buke, dimenzija, izgleda,... mozda ne bi mogao tamo da stane, sto znaci razvlacenje novih kablova, struje.

Da budem iskren, verovatno cu jednog dana i ja preci na neki ozbiljniji NAS, najvise zbog sigurnosti podataka, jer ovaj WD je single disk - nema RAID, pa moram povremeno da pravim backup vaznih podataka. Do tada, WD sasvim zadovoljava uslove kucne upotrebe.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Znači:

WD my cloud je dovaljan za kućni audio video, a za taj novac nema ništa bolje?

Sve ja povezano wireless-om, rutrer je iz PTT-a, podržava N standard.

Znam da je on usko grlo, a pitanje je da li di streem radio kako treba sa bolim ruterom ( i kojim), a da server ostane komp.

Video koji imas kaze svega ~16Mbps bitrate, tj. ~2MB/s. Nije cudno da ne moze obican ruter da strimuje toliko doduse, ali neki dobar bi mogao - pitanje je na kojoj razdaljini!
U sustini ti sigurno gubis deo performansi time sto ti je kompjuter server preko wireless-a a ne preko LAN-a, tu bi se dobilo barem malo, ali nedovoljno da mozes sledeci nivo materijala da pustas.

Kod mene je superiska HG532e iz Telekoma (pisao sam o njemu, bolji je wifi ruter od svih koje sam video kao zasebne wireless N rutere! mada nemam iskustva sa nekim skupljim od 20-30eur, cisto da se zna). 5MB/s radi kopiranje izmedju dva racunara u istoj sobi preko wirelessa, ali u drugoj sobi (10m barem daljine) opadne na 3MB/s.

To je u stvari neki limit koji mozes ocekivati dobrim N ruterom koliko sam video, za nesto ozbiljnije (gde je nekih 10MB/s limit) treba dosta bolji/skuplji ruter.

Za kucni A/V je dovoljan, narocito ako izbegnes wireless konekciju za HD streaming.

Da li ima nesto bolje za te pare, to vec ne mogu da tvrdim. U momentu kada sam kupovao moj WD MyBook Live (pre 2 godine), izbor i mogucnost nabavke drugih NAS-ova je bio prilicno suzen, i obicno je zahtevao skoro duplo vise para od WD-a. Takodje, posto mi je ovo prvi NAS, nisam ni imao tacnu predstavu kako i koliko cu ga koristiti, pa je ulaganje neke vece sume bilo diskutabilno.

Kao i za sve ostalo, treba prvo dobro razmisliti koje funkcije uredjaja ce se koristiti (i u kojoj meri), pa na osnovu toga traziti konkretan uredjaj za kupovinu.

BTW, probaj da nadjes tacno koji DLNA server dolazi uz ove WD mrezne diskove. Uz moj je dosao Twonky, neka stara verzija, koju sam ja update-ovao rucno uz kupovinu licence. Sada vidim da je po defaultu ukljucen neki WD-ov Media Server, a za neke modele postoji mogucnost ukljucivanja/zamene sa Twonky serverom - koji je fleksibilniji od WD-ovog. Razlika nije beznacajna kada materijal streamujes preko DLNA protokola (citaj: direktno sa TV-a).

Pozdrav

Fast file transfers for high-performance streaming – Gigabit Ethernet and dual-core
processor deliver high-performance media streaming and blazing-fast file transfers.
Seamlessly stream your videos, photos and music to your connected DLNA-compatible
TV’s, media players, and gaming consoles without skipping a beat.

Marketinga im ne nedostaje. Sve upšteno bez preciznih podataka...

Imas forum na WD sajtu, a ja obicno pre bilo kakve kupovine, skinem korisnicko uputstvo i detaljno ga proucim. Cesto se tu nadju odgovori kojih nema na drugim mestima :)

Pozdrav

Vodi samo racuna o kompatibilnosti ST60 serije sa DLNA, posto sam hteo da uzmem isti tv, postavio sam pitanje na temi i dobio odgovor da titlovi ne prolaze (trenutno imam Samsung i na njemu titlovi rade u bilo kojoj varijanti). To se moze zaobici kod mkv-a ali moras da ih remux-ujes, sto meni licno ne odgovara. Inace imam Qnap 112 (na njemu imam instalirane Twonky i Plex servere) zatim neki prastari Buffalo NAS sa custom firmwerom (ima Twonky) i na kraju sam sve to batalio i ubacio i PC i na njemu digao Serviio jer je MNOGO fleksibilniji i laksi za podesavanje, a nas-ovi mi sluze samo kao mrezni diskovi.

Serviio ima profil za ST60. Nema ga out of the box, ali se sa njihovog foruma skine profil, i to radi fenomenalno, naravno bez transkodiranja.
Tačno je da sw ST60 ignoriše bilo kakav fajl van mkv kontejnera. Ako želiš sr titl, moraš uraditi Remux iz mkvmerge alata. Deset klikova, I kraj.
Na loš ruter su kablom vezani i PC na kome se vrti Serviio, i tv. Bez ikakvih problema se strimuju fajlovi sa bitrejtom 30Mbps.
kupio sam i Android TV, skuplja prašinu.

Ja sam svojevremeno instalirao Serviio na WD MyBook Live. Iz nekog razloga, nije radio dobro - mucio se sa performansama. Na internetu sam nasao jos korisnika sa istim problemom - bez resenja, ali je isto tako bilo i dosta korisnika koji nisu imali probleme. Nisam imao vremena da se time bavim, pa sam presao na Twonky, koji radi OK.
Ako neko ima vremena i volje, moze da proba Serviio direktno na NAS-u - skoro sam siguran da postoje verzije za NAS uredjaje tipa QNAP, Synology...

Pozdrav

Hvala svima,
zbog svih vaših komentara odustah od WD cloud-a, barem za sada.
Ubacih dodatni HDD 1T u laptop koji vrti Serviio i radi sve lepo. Wi fi malo koči, ali čekam rourer od SBB-a pa ću razvući lan kabl.

da ne otvaram novu temu,
citao sam malo temu o NAS uredjima i wd my cloud od 2tb deluje kao dobro resenje za nekoga kome ne treba neki ozbiljniji NAS, koliko citam odlicno bi mi sluzio da delim fajlove sa ljudima koji mi nisu u mrezi preko njihove aplikacije, naravno znam da to mogu i sa ozbiljnijim NAS uredjajem, ali mislim da je ovo jeftinije resenje nego da placam dropbox i slicne, drugo jer bi mi dobro sluzio i u kucnoj mrezi, koliko citam i nije toliko spor...
Zanima me da li neko mozda ima neki drugi predlog za neki uredjaj koji bi bio u tom cenovnom rangu a da je bolje resenje?

I mene interesuje isto sto pita @fruit23, da li je ovo trenutno najbolje resenje, ima li neko iskustva sa ovim uredjajem ?

Ja sam kupio NAS za 100 evra Synology DS115j i WD Red 3 TB za 100 evra i sve šljaka bez problema.

Imate u više u temi (ako niste do sada čitali) http://forum.benchmark.rs/showthread.php?279725-NAS-sam-da-ga-napravim-ili-kupim

Naišao sam na niz problema zato što sam bio brzoplet i verovatno su mi pitanja u temi klinačka a razlog tome svemu je što nisam ništa pročitao pre nego što sam postavljao pitanja ali kada sam se bacio na čitanje Synology foruma sve je krenulo svojim tokom.

Usput dobra stvar je kada kupiš WD My Cloud ali kasnije nastaje komplikacija kada želiš da ga nadogradiš, dok ću ja kada se spusti cena hard diskova od 8 TB sa 230 na 150 evra lako da prodam moj WD Red i da ubacim novi u Synology.

Gde to ima 8TB za 230 evra, bez zezanja, rad sam da ga koliko odmah uzmem.

Ha...Znaš kako, ja ipak živim u Srbiji, pa mi ovih 230 evra, kolika je cena u Nemačkoj, ama baš ništa ne znači.

Nazad
Vrh Dno