Šta je novo?

WD My Book

bira

Čuven
Učlanjen(a)
02.09.2003
Poena
619
Planiram da kupim jedan od hard diskova iz WD My Book serije,jel ima neko iskustva sa njima?
Kakva je razlika izmedju My Book Essential Edition,Premium Edition i Pro Edition?

Hvala unapred.

My Book

Planiram da kupim WD My Book eksterni hard od 250 GB. Ima li neko iskustva sa ovim parcetom hardvera? Postoje li bolja resenja u ovoj cenovnoj kategoriji (nasao sam ga na dva mesta, na jednom je 108 evra a na drugom 115 evra)? Iako mu je cena prilicno povoljna zna li neko gde moze da se nadje negde za manje pare? Hvala na odgovorima. Pozdrav.

Ja sam ga koristio i zadovoljan sam. Imas brzi i sporiji My Book. Ja sam koristio sporiji i ok je.
Sad koristim CM hdd sata usb rack i isto sam zadovoljan samo ovde mogu da menjam hdd.

WD My Book eksterni hard? Evo ga jedan od 320 GB na mom stolu ;) i koristi se svakodnevno, ponekad i po ceo dan. Ja sam prezadovoljan njime. U firmi bas planiramo da uzmemo My Book od 500 GB za "setajuci backup drive". Istina, taj model od 500 GB nema firewire na sebi kao ovaj od 320 GB, nego samo USB2, ali kome to ne treba, apsolutna preporuka. Disk je brz, tih, a pasivno hladjenje (prema kojem sam u pocetku bio malo skeptican) ipak funkcionise sasvim OK. Ah da, ima onu "inteligentnu" lampu, kao indikator "popunjenosti" diska, soft-switch on/off funkciju kao i prateci backup softwer, ali sve je to manje-vise samo reklama (mada mozda nekome i zatreba), ali sve u svemu, dobra kupovina, definitivno!

Planiram da kupim jedan od hard diskova iz WD My Book serije,jel ima neko iskustva sa njima?
Kakva je razlika izmedju My Book Essential Edition,Premium Edition i Pro Edition?

Hvala unapred.
Essential Edition ima samo USB 2.0 (480 Mbits/s max)
Premium Edition ima USB 2.0 i FireWire 400 (400 Mbits/s max)
Premium ES Edition ima USB 2.0 i eSATA (3 Gb/s max)
Pro Edition ima USB 2.0, FireWire 800 (800 Mbits/s max) i FireWire 400

naravno, navedene maximalne brzine su teorijske, pa ih treba uzeti s velikom rezervom :D
Ja sam ga koristio i zadovoljan sam. Imas brzi i sporiji My Book. Ja sam koristio sporiji i ok je.
Sad koristim CM hdd sata usb rack i isto sam zadovoljan samo ovde mogu da menjam hdd.
Da neko ne shvati pogresno, svi diskovi su identicni, a "jedina" razlika je u implementiranom interfejsu i vizuelnom izgledu tako da razlike u brzini poticu iskljucivo od nacina kako se disk kaci ;)

Poslednja izmena:
WD My Book Essential Edition 250GB - mishljenja?

Poshto je cena ovog portable HDD-a za oko 40% veca od cene klasicnih 250GB SATA2 diskova zanima me da li bi se isplatila kupovina ako disk nameravam da koristim prvenstveno za storage filmova, muzike, serija itd. Imati portable disk je veoma korisno kad treba odraditi razmenu od stotinak GB materijala sa ortacima, mada zbog slicne cene razmishljam i kombinaciji SATA2 HDD + LC Power SATA2 to USB 2.0 rack.

Dakle, ima li ko iskustva sa ovim WD My Book diskovima i moze li da mi navede neke okvirne performanse tipa Read i Write u MB/s? Da li se uopshte isplati uzeti tako neshto ili je ipak bolje ici na sigurno i jednostavno nabaviti obican HDD + rack?

Poslednja izmena od urednika:
molim za misljenja!!!

meni treba hdd kapaciteta 250gb+ za:
1. storage multimedie i downloadovanih fajlova
2. redovan backup vaznih podataka
3. razmenu 'stotinak GB materijala sa ortacima' :D

varijanta normalnog sataII hdd-a + fioka mi se ne dopada, jer meni to treba da radi po ceo dan, pa se plasim pregrevanja. takodje, planiram da mi hdd izdrzi bar 5 godina :d , a sumnjam da ce ta varijanta sa fiokom biti dugog veka... a i izadje na istu cenu kao mybook, a sa druge strane mybook je cisto eksterno resenje, predvidjen je da radi po ceo dan, verovatno se manje greje, elegantnije izgleda itd. bitna mi je sigurnost, pouzdanost, izdrzljivost...

dakle, izbor je pao na wd mybook. 250gb kosta oko 110eur (ima li jeftinije?).
zanima me koliko kosta ovaj Premium ES Edition, eSATA bi dobro dosla ;)

thread hijack:
ja sada nisam pri nekim parama, a i ne treba mi toliko hitno hard disk, mogao bih da sacekam jos godinu dana sa kupovinom, pa se postavlja pitanje koliko se isplati kupiti nov hdd u ovom trenutku. tj. da li ce cene hdd-ova drasticno pasti do kraja 2007 zbog pojave:
-solid-state drive-ova tokom 2007 godine (http://en.wikipedia.org/wiki/Solid_state_disk)
-sata 6.0 standarda
-klasicnih diskova kapaciteta veceg od 500gb
-neceg treceg???

voleo bih da diskutujemo o tome... :banana:

thread hijack:
ja sada nisam pri nekim parama, a i ne treba mi toliko hitno hard disk, mogao bih da sacekam jos godinu dana sa kupovinom, pa se postavlja pitanje koliko se isplati kupiti nov hdd u ovom trenutku. tj. da li ce cene hdd-ova drasticno pasti do kraja 2007 zbog pojave:
-solid-state drive-ova tokom 2007 godine (http://en.wikipedia.org/wiki/Solid_state_disk)
-sata 6.0 standarda
-klasicnih diskova kapaciteta veceg od 500gb
-neceg treceg???

voleo bih da diskutujemo o tome... :banana:

Uvek ce nesto novo izlaziti. Ako tako budes gledao odugovlacices kupovinu u nedogled i nista neces uzeti. Ako ti treba hard a da ne razmisljas o garanciji uzmes neko SATA kuciste i Seagate sa 5 godina garancije.

jasna stvar, samo ja sam rekao da trenutno nisam pri parama. morao bih prilicno da se rastegnem za tih 100eur, pa bih sacekao neko vreme, posebno jer mi u ovom trenutku nije ni neophodan novi hdd (ali bice mi potreban krajem godine).
ako bi cena mybook osetno pala do kraja godine, sacekao bih. ako bi cena ostala ista ili pala za tipa 5 eur, onda nista nisam uradio ako sam cekao, bolje da sam ga kupio odmah...

jasna stvar, samo ja sam rekao da trenutno nisam pri parama. morao bih prilicno da se rastegnem za tih 100eur, pa bih sacekao neko vreme, posebno jer mi u ovom trenutku nije ni neophodan novi hdd (ali bice mi potreban krajem godine).
ako bi cena mybook osetno pala do kraja godine, sacekao bih. ako bi cena ostala ista ili pala za tipa 5 eur, onda nista nisam uradio ako sam cekao, bolje da sam ga kupio odmah...
Realno gledano, nema sanse da dodje do osetnog pada jer su hardovi i sada prakticno blizu ivice isplativosti (barem oni za siroke narodne mase :D), ali ono sto je gotovo sigurno je da ce se tendencija blagog pada nastaviti, ali bi razlika u odnosu na sadasnju cenu sada i ocekivanu na kraju godine bila toliko mala da se ne isplati cekati ;)
Druga je stvar kakve su tvoje realne potrebe trenutno i da li ti je zaista potreban ovog trenutka ili je bolje te pare preusmeriti na nesto drugo, a to najbolje znas samo ti :eyebrows:

Jel ima jos nekih iskustava sa ovom serijom eksternih drajvova - pouzdanost, trajnost...?

Buraz mi je u Engleskoj, nesto se naprimao da uzme Western Digital My Book Essential 320GB, kaze da ima za neke jeftine pare da se uzme, al' ne bi da se zezne :d pa rek'o da se prvo raspita.

Jel to neko "kompakt" resenje, u smislu da je HD unutra u neku ruku specifican i ne da se / ne vredi ga vaditi, ili se mozda jednom moze izvuci iz svoje "ljusture" i koristiti kao obican HD?

Uzeh skoro wd 320 ovaj brzi(7200) i formatizovah u ntfs i izmerih transfer sa hd tach i kaze transfer 25 a pri kopranju sa internog harda ok 20mb pa me interesuje jel to ok?

Vrh Dno