Šta je novo?

WD ili Seagate pitanje je sad...

zool

Slavan
Učlanjen(a)
27.07.2005
Poena
309
Elem uvazeni clanovi dajte savet izmedju ova dva diska.
WD Caviar 320GB WD3200JS SERIAL ATA II, 8 MB ili Seagate (ST3320620AS) HDD 320 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ / 3Gb/s / 16MB
Unapred zahvaljujem

Ne znam sta se cimate 5 godina garancije je 5 godina garancije. Jasno kao dan, SEAGATE imam jedan 250GB SATA2 16M i nemam reci, zakon je. Imao sam WD-a pre toga i takodje je zakon, ali ovaj ima duzu garanciju i to je to.

Imam 2 x Seagate 320GB SATA II u RAID 0. :guitar:
Preporuka, mada je i WD sigurno odlican.

Seagate lafe i ne razmisljaj mnogo je brzi i bolji u svemu od tog wd koji pominjesh.Imash testove na netu bash za tu klasu a ako te mrzi da googlash onda kod Voyagera pa za 8600din(shto je stvarno povoljno) uzmesh solidan HD seagate.Jedan kuriozitet sa ovaj seagate 320gb sata 2 ncq model je da je da ima bolje performanse od potpuno istog na 400gb i 500gb(seagate).Ko zna shvatice da ovaj od 320gb ima optimum broj plocha za optimum performance.wd je iza njega na vishe test sajtova.
Zato nemoj se mnogo dvoumiti oko seagte 320gb.
http://www.anandtech.com/storage/sho...px?i=2803&p=12
http://techgage.com/article/seagate_barracuda_720010_320gb/3

Poslednja izmena:
Ne znam sta se cimate 5 godina garancije je 5 godina garancije. Jasno kao dan, SEAGATE imam jedan 250GB SATA2 16M i nemam reci, zakon je. Imao sam WD-a pre toga i takodje je zakon, ali ovaj ima duzu garanciju i to je to.

tacno tako, isti HDD imam i ja i nemam nikakvih p-rimerki evo vec 1god sljaka kao i prvog dana moja preporuka a i garancija je 5god ;)

kontaktiraj korisnika voyager ima povolje HDD

Poslednja izmena:
Evo malo i konkretnih stvari.
Test odrađen u Everestu, buffered read.
Žuti grafik je WD2000JS (WD od 200 GB, SATA-II, 8 Mb Cache), zeleni je ST380811AS (Seagate Barracuda 7200.9, 80 GB, SATA-II, 8 Mb Cache), dok je ovo crveno daleko ispred svih dva diska u RAID0 fazonu, dakle 2x320 GB Seagate Barracuda 7200.10 320 GB, NCQ, SATA-II, 16 Mb Cache.
Razlika je očigledna, zar ne?:D

p.s. temperatura seagate-a od 80 gb je 26 stepeni, a wd-a 40. Inače, svi se hlade svojim osmicama u chieftec lbx kućištu.

Prilozi

• Everest HDD Benchmark.png
    Everest HDD Benchmark.png
    29.9 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
Evo malo i konkretnih stvari.
Test odrađen u Everestu, buffered read.
Žuti grafik je WD2000JS (WD od 200 GB, SATA-II, 8 Mb Cache), zeleni je ST380811AS (Seagate Barracuda 7200.9, 80 GB, SATA-II, 8 Mb Cache), dok je ovo crveno daleko ispred svih dva diska u RAID0 fazonu, dakle 2x320 GB Seagate Barracuda 7200.10 320 GB, NCQ, SATA-II, 16 Mb Cache.
Razlika je očigledna, zar ne?:D
Meni nije :D s obzirom da od buffered read-a nema mnogo koristi u realnom radu ;)

Ja imam WD 250gb, 8mb, SATA2, evo šta kaže HD Tach, a ja sam lično vrlo zadovoljan...

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    97.8 KB · Pregleda: 108
Jos jedan glas za SEAGATE.....iako imam Maxtora, Seagate je broj 1. po meni...

A jel neko razmislja od samsungu?

Ja u masini imam sata1 160gb seagate i ide samsung 80gb.
I samsung je fantastican, POTPUNO necujan, dok seagate-a cujem.
I ja sad treba da uzmem nesto sata2, pa me mami samsung

evo test Seagate 250gb 16mb c

ali sa svime dole ukljucenim mrzilo me da iskljucujem ;)

pozzzzz..........:wave:

Prilozi

• HD Test.jpg
    HD Test.jpg
    238.4 KB · Pregleda: 131
Kad ste vec kod HD Tach rezultata...

Evo vam Hitachi 320 giga PATA sa 8 mega cache-a... :-devil-:

hitachiqv4.jpg

p.s. Obratite paznju i na ostatak moje konfe koja je par godina starija od vasih... :smoke:

Aaa, pa to je zato što je razrađena, moja konfa tek 'vata zalet :) ... Dakle, 320ice su brže, nema šta...

Taman sam hteo oštro da odgovorim.....hmmmmm, mislio sam da samo SATA2 podržavaju NCQ, ali vidim sad da sam u zabludi.

Zar nema ni jedan WeDejac ispod 300GB da podržava NCQ (bez Raptora molim te, od njega uši otpadaju u svakom smislu) i ima li smisla kupovati ploču koja podržava rad diskova u AHCI modu ako ti hard nema NCQ?

Ma sta ste se zalepili za NCQ?

Pogledaj iznad kako PATA Hitachi na masini staroj 3 godine dere najnovije SATA2 diskove...

Taman sam hteo oštro da odgovorim.....hmmmmm, mislio sam da samo SATA2 podržavaju NCQ, ali vidim sad da sam u zabludi.

Zar nema ni jedan WeDejac ispod 300GB da podržava NCQ (bez Raptora molim te, od njega uši otpadaju u svakom smislu) i ima li smisla kupovati ploču koja podržava rad diskova u AHCI modu ako ti hard nema NCQ?

Opusteno skroz, tako sam bio nesto raspolozen... :)
I mislim da je Delija potpuno u pravu. SATA2, AHCI, NCQ, bla, bla, bla, mislim, cemu sve to? Ja npr. imam dva WD 250GB RE, i ne bih rekao da sam se nesto ovajdio od te optimizacije za RAID.
I kontam da je ovaj Seagate od 320GB prava kupovina... 5 god. garancije...

Recimo da sam i ja birao izmedju Seagate-a i Hitachi-ja i izabrao Hitachi-ja.

Potrazi malo po internetu kakva su ljudi imali iskustva sa Seagate-om - mnogo cesto su se zalili na crkavanja u roku od samo par dana.

Diviner bi mogao da iznese svoje iskustvo iz prve ruke.

Opusteno skroz, tako sam bio nesto raspolozen... :)
I mislim da je Delija potpuno u pravu. SATA2, AHCI, NCQ, bla, bla, bla, mislim, cemu sve to? Ja npr. imam dva WD 250GB RE, i ne bih rekao da sam se nesto ovajdio od te optimizacije za RAID.
I kontam da je ovaj Seagate od 320GB prava kupovina... 5 god. garancije...

Hehehehe, pa sve te stvari AHCI, NCQ, SATA2 služe da ti izmame pare, a kad ih istreseš moraš da budeš srećan posle neko vreme... :d Moj prethodni 320GB Seagate jeste bio zamenjen, ali ovaj novi radi kako treba, tu je negde, par procenata ispred Delijinog Hitachija, tek da zakomplikuje situaciju. ;) Dole isto stoji dual prime, muzika i sve i svašta još... Po meni, bitnija je pouzdanost nego brzina, reklamacija prethodnog Seagatea me koštala mesec dana čekanja i natezanje za bekap stotinak giga podataka, 5 godina je zgodna garancija, nadam se da neću biti prvi koji će da je proverava posle 4.5 godine od danas, ali to i dalje ne pokriva 320 giga izgubljenih podataka... Tek, i ovaj moj zamenjeni je kinez. Jedino što ga sad dobih u neotvorenoj kesici umesto golog diska u onoj plastičnoj kutiji... :trust:

Prilozi

• desktop.jpg
    desktop.jpg
    140.4 KB · Pregleda: 92
jedno pitanje, kupih Seagate Barracudu 320gb sata II, pa me interesuje koja mu je idle temperatura?

imam jos u kucistu pata maxtor koji nehladjen ide oko 30C, a barracuda ide na oko 41C,

isti ali hladjeni : maxtor 20C, a barracuda oko 31C

Poslednja izmena:
Kakav je zvuk tom Seagate-u? Jel' "pisti" malcice?

meni se cini da malo drnda....

ovaj maxtor (pata 80 gb), je hladniji za 10 stepeni, a i ne cuje se.

ja sam mislio da ce seagata biti jos tisi, hladniji, ali eto nije :)

Poslednja izmena:
I ja sam hteo da pazarim Seagate-a, al' me drugar Diviner odvratio...

Pa ovo je totalna havarija, htjedoh kupit wd caviar na 250 giga al ajd reko da vidim sta ljudi po netu pricaju o tome, i sad sam vec 3 dana u trilemi.Aj da sam bar u dilemi ali sad ni sam neznam sta da radim. Subota vece ide, a ja ako do sutra nekupim disk navece cu 100% popiti pare.Jedni kazu da je wd najtisi hard disk ali da nema tako dobre performanse, zatim kazu da se manje i grije, drugi opet pricaju da je seagate sasvim malo bucniji ali da je puno brzi pogotovo u radu sa malim fajlovima.Zatim govori se o dobrom odnosu cijena,kvalitet,garancija,kapacitet.Ali citavu moju pricu dodatno je zakomplikovao samsung 250gb.Opet sjetih se kolege i njegove muke sa seagate ata diskom.Pa onda kontam najbitnije mi je da se disk necuje,nemora ni da radi samo da ja njega necujem, da nezvoni,da mi se netrese citav sto kad hocu da iskopiram film recimo.Ajoooj....Pa onda cache da li 8 ili 16, pa jedni govore da to neigra nikakvu ulogu, drugi kazu da je opet bas to bitno.Medjutim izgleda da ce meni najveci problem biti sto cu biti prinudjen da uzmem ono sto ima u radnjama a ne da gledam i oznake i marke ili nesto trece. Konkretno ljudi koliko je bucan seagate a koliko wd, i kolika je razlika u temperaturi izmedju njih.Kolika je opet razlika u brzini kopiranja i sl. i da li stvarno taj cache igra toliku ulogu???

Otidji i uzmi prvi disk na koji naletis ! :)

Mi kada smo trazili diskove za nase ruDAW masine (a trebaju nam ekstra tihi, jer idu i po 4 komada u jednu), od 3 Seagate diska jedan je crkao u roku od par dana, a sva tri su bila ekstra bucna. Ali pazi sad...Stigne u medjuvremenu uvoz i stignu skoro identicni diskovi, ali ovaj put sa jasno vidljivim razlikama u izgledu osovine motora (odozdo) koji su, gle cuda, bili mnogo, mnogo tisi (inace, buka ovih prvih se ogleda u tome sto piste na, cini mi se, najgadnijoj visokoj frekvenciji koju covjek moze da cuje...da li su u pitanju losi motori, ili lezajevi, koce ga znati).

Hitachi diskove smo negdje u isto vrijeme probali drug Delija i ja (posto su jelte Seagate bili takvi kakvi jesu) neocekujuci nista posebno, medjutim pokazalo se da Hitachi koristi takodje perpendikularni zapis, da su brzi kao Seagate, ali i veoma tihi u radu, sa cak mogucnoscu aktiviranja acoustic managmenta, koju Seagate (po reputaciji tih) nije uopste imao!!! i da su za kraj, za svaku preporuku.

WD sam imao prilike probati ovih dana (KS serije, 320 i 250GB), i ono sto mogu reci jeste da su ekstra tihi, zaista, ali i nesto sporiji od svih pomenutih (inace najbrzi medju diskovima su trenutno seagate i hitachi...slijedi Maxtor pa WD iz KS serije...oni iz J su dosta spori u odnosu na prve). Takodje su tu i nekoliko Seagate-a 250GB, koji su bili takodje pistavi, jedna 200-ka koja je bila tiha, 80-ke koje su bile ekstra tihe itd itd...

Kao sto vidite, ne moze se tome uci u kraj, jer svaka sledeca tura donosi drugacije diskove iz mozda cak drugacije fabrike (kontrola kvaliteta je kod svih proizvodjaca na zavidnom nemaru :) ).

I za kraj koji se koliko grije (posto ih evo sada imam sve kuci: Seagate 320GB SATA2, WD 250GB KS, Maxtor 300GB DM10...jedino mi fali hitachi...ali za njega ce vam delija dati sve relevantne informacije): Seagate se poprilicno grije i tu je negdje kao i Maxtor (znaci i tu se nije proslavio...razlog je jasan: diskovi sa vise ploca, tj vecih kapaciteta ce uvijek biti topliji jer im motori imaju vecu balast prilikom rotacije) dok je WD nesto hladniji (inace izbjegavajte da se ravnate po njihovim internim sondama, jer lazu samo tako...iskustvo i mjerenja pokazala).

Poslednja izmena:
Pa ovo je totalna havarija, htjedoh kupit wd caviar na 250 giga al ajd reko da vidim sta ljudi po netu pricaju o tome, i sad sam vec 3 dana u trilemi.Aj da sam bar u dilemi ali sad ni sam neznam sta da radim. Subota vece ide, a ja ako do sutra nekupim disk navece cu 100% popiti pare.Jedni kazu da je wd najtisi hard disk ali da nema tako dobre performanse, zatim kazu da se manje i grije, drugi opet pricaju da je seagate sasvim malo bucniji ali da je puno brzi pogotovo u radu sa malim fajlovima.Zatim govori se o dobrom odnosu cijena,kvalitet,garancija,kapacitet.Ali citavu moju pricu dodatno je zakomplikovao samsung 250gb.Opet sjetih se kolege i njegove muke sa seagate ata diskom.Pa onda kontam najbitnije mi je da se disk necuje,nemora ni da radi samo da ja njega necujem, da nezvoni,da mi se netrese citav sto kad hocu da iskopiram film recimo.Ajoooj....Pa onda cache da li 8 ili 16, pa jedni govore da to neigra nikakvu ulogu, drugi kazu da je opet bas to bitno.Medjutim izgleda da ce meni najveci problem biti sto cu biti prinudjen da uzmem ono sto ima u radnjama a ne da gledam i oznake i marke ili nesto trece. Konkretno ljudi koliko je bucan seagate a koliko wd, i kolika je razlika u temperaturi izmedju njih.Kolika je opet razlika u brzini kopiranja i sl. i da li stvarno taj cache igra toliku ulogu???

:) Ne smaraj se previse oko detalja svaki od pomenutih ima svoje za i protiv medjutim moje iskustvo: Stari seagate 160 gb (trenutno radi u decijem kompu) vise od godinu dana -tih brz i pouzdan.E sad bilo nekih parica kupujem dole potpisani komp i resavam da uzmem seagata 250gb,naravno tih dana nema ga nigde , uzimam WD250/16mb bafer, racunam *** po nekim karakterist. i preporukama trebalo bi da je ok. Kupujem ga ubacujem u masinu sve lepo radi tih ne greje se ma super kad ono posle 3,4 dana krecu plavi ekrani :zgran: hmm pa to nisam video 100 godina. Pretresem ceo komp sve ok na kraju uradim sken diska i imam sta da vidim bad sektor na glanc novom hardu :wall: , prvi koji sam video posle hmm ohoho hdd u mom vlasnistvu :smash: . reklamiram ga doplatim i uzmem 320gb koji je ok mada je prilicno bucan ali sta je tu je barem je ispravan.Verovatno sam ja bio maler i wd nije tako losa firma ali moj glas ide def. za seagate koji mi je verno sluzio (i sluzi dan danas) a tih je ne greje se i na seagate imas garanciju 5 godina sto je prilican dokaz o pouzdanosti koju daje fabrika Na WD su 1-3 g tako da.... sam proceni , i ne zaboravi svaki model je razlicit nisu svi zlato ni od jednog proizvodjaca.Dobro se raspitaj u vezi odredjenog modela pre nego sto ga pazaris.

Pozz :wave:

Vrh Dno