Šta je novo?

WD ili Maxtor dilema? Iskustvo.

Lobster

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2004
Poena
620
Koji od ova dva,Wd je valjda ata 100 a Max. ata 133. Ila li neke razlike realno?
Magu da biram,koji od ova dva? Oba sa 2 mb kesa.

Lobster je napisao(la):
Koji od ova dva,Wd je valjda ata 100 a Max. ata 133. Ila li neke razlike realno?
Magu da biram,koji od ova dva? Oba sa 2 mb kesa.
ATA100 ili 133 je otprilike bitno isto (ako ne i manje) koliko i: da li si doticni HD zavrnuo sa srafovima sa veliko ili malom glavom :) . Ja bi inace pre uzeo WD. Tisi, hladniji, malo dugotrajniji.
poz

Posto je u pitanju serija diskova od 80GB pre bih ti preporucio WD posto su Maxtorove serije iz tog doba bile katastrofalne. Licno su mi crkle tri 80-ice iz cista mira. A i znam za takva negativna iskustva iz blize okoline. A ako planiras da uzimas nesto vece od 160GB slobodno uzmi Maxtor.

WD800BB? tako bese?
neprejebiv disk!
vrh 2004 godine za normalne diskove

80BB већ две године
2x80LB већ годину и по
80JD месец дана
Управо купих и JS160.
Из угла кућног корисника су право уживање. Убациш и не мислиш.

едит: А да, ТРИ године гаранције. :banana:

Poslednja izmena:
od ta dva definitivno WD . od 6 diskova u serveru , svih sest radi 3 god 24h , jos ni jedan nije 'stucnuo'

Dorry je napisao(la):
WD > za sve HDDove manje od 120 (ukljucujuci i onaj od 120)
Maxtor > za sve vece od 120...

A to znaci da je Maxtor bolji od WD-a u klasi "preko 120GB"? :) Gde si to cuo i video? :)

Imao sam WD 80-ke (i BB i JB i JD) i 200-ku JB i mogu da ti kazem da cu opet da ga kupim, ovoga puta 320GB JB...

Ne kazem da je Maxtor los, ali je WD bolji ;)

http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/21hdd-160_18.html

HDD 160GB round-up, Conclusion:
So, among the reviewed devices, we recommend purchasing the Maxtor drives for work with streaming video/audio content, the Hitachi and Western Digital drives for work with common Windows applications. Samsung’s devices can be characterized as “universal” – they don’t seem to have any obvious weaknesses.

http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/22hdd-120_17.html

HDD 120GB round-up, Conclusion:
It is in very rare cases that a comparison of so many hard disk drives can reveal an undisputed leader. There’s always a test where the seemingly best drive shows poor results. So let’s try to determine winners in every particular test we used today.

The drives from Hitachi were good in the Intel IOMeter tests, especially the IC35L120AVV207-1 model. The WD1200BB and WD1200JD from Western Digital also handle server workloads well.

The Maxtor 6Y120P0 drives on any platters and the 6Y120M0 were the best in WinBench 99. The Samsung SP1213C showed the fastest linear read speed.

In our favorite test, FileCopy Test, the Samsung team was preferable with their flagship, the SATA-interfaced SP1213C drive being the best of them.

The SV1203N, the only 5400rpm drive in this review, made a good impression, too. It may suit to people who care about money and/or silence.

The drives from Maxtor easily handle large files, which makes them a good choice for capturing video and such applications. The drives from Hitachi, in our opinion, suit best for standard Windows applications.

Sve zavisi sa cime hoce covek da se bavi - nisam rekao da je WD los, naprotiv odlicni su HDDovi, ne greju se i tihi su, za razliku od Maxtora :S:

Sto se tice kupovine HDD-a, ako bih uzeo neki od 80, uzeo bi WD bez razmisljanja, neki od 120 uzeo bih Hitachi, a od 160 uzeo bih Maxtor. Od 200 uzeo bih WD ponovo... Ne znam sto, ali tako je :D

Pa dobro, ja govorim iz licnog iskustva, a ne testova sa neta... Nego, da ne predje u neku raspravu, nek covek uzme WD i nek zavrsi posao ;)

E da, sto se tice prvog posta, tj. razlike izmedju ATA100 i 133... Nema razlike, jer i na zidu pise pi*ka, pa to nije to :D

Kada sam i ja nabavljao 80Gb Hdd uzeo sam Maxtora i za mesec dana promenio 3 komada zbog crkavanja, prema tome ipak bih ti i ja preporucio WD, pouzdaniji je.

Meni su dva Maxtora od 120g riknula jedan za drugim jedan sam uspeo da izreklamiram i sada sam na njemu a drugi je otisao u delove...a mom drugu 20 dana posle rikne maxtor 40g... bez obzira na price i testove ja cu sledeci disk da uzmem po kriterijumu samo ne maxtor

Ma svi novi diskovi su manje vise dobri ....
WD jeste zaista tisi i zaista se manje greje, o brzini ne bih da pricam jer mislim
da su razlike izmedju diskova male...
Mana WD diskova je da ako crknu malo se teze nalaze rezervni delovi -
elektronike nego kod Maxtor-a npr.
I sam proces ovih "primitivnih" nacina spasavanja podataka je tezi na WD
diskovima nego kod Maxtora.
Maxtor se mora hladiti jer se greje dosta ali kada je hladjen radi sasvim korektno.
Jos jedan plus za WD diskove je taj sto oni sa 8MB cache-a imaju 3 godine
garancije.Koliko znam verzije sa 2 MB imaju godinu dana garancije.
Ja licno bih uzeo WD 80GB / 8MB samo zbog te 3 godine garancije.

Inace imam 2x160GB Maxtore u raid-u, 120GB Maxtor-a u drugoj masini
i WD 80GB u USB fioci.

Pozdrav

Imam dva Maxtora 80GB/8MB SATA, i na jednom su se posle godinu dana pojavili BB.
Znam da ovo ne mora nista da znaci i da je to taj jedan primerak, ali citao sam iskustva i drugih ljudi koji nisu zadovoljni Maxtorom.
Preporucujem ti da uzmes WD.
Znam da moj novi hard disk sigurno nece biti Maxtor.

delija_sever031 je napisao(la):
Ja hocu da uzmem neki WD od 80 GB.E sad zanima me u cemu je razlika izmedju onih sa 2MB cachea i onih sa 8MB.Jel tu neka bitna razlika?

Pa razlika je, kao sto je Tarmi spomenuo, garancija od godinu dana na BB (tj., 2MB) i 3 godine na JB (8MB) diskove, ali pored toga, opet iz licnog iskustva, JB su malo bucniji tj. drlja glasnije :) dok je BB maaaalko tisi, dovoljno da se apsolutno ne cuje :)

Bez ikakve dileme: Western Digital hdd-ovi su bolji od Maxtora. U stvari preformulisacu: SVI non-Maxtor hdd-ovi su bolji od Maxtora. Do sad su mi dva riknula od 40gb, gde god da odem i cujem to "kliktanje smrti" znam da je Maxtor unutra. Znaci ako ikako mozes, Maxtor zaobidji.

To zato sto si ti imao lose iskustvo sa dve 40-ice (verovatno DM8+)
svi ostali diskovi koje jesi i nisi probao su bolji od maxtor-a....ma daaaaa
WD je trenutno bolja kupovina to je cinjenica ali ni maxtori uopste nisu losi.

ok, kad provociras:
Kolega sa posla je isto imao probleme - riknuo mu je jedan komad; drugaru je isto poceo da klikce, jos nekoliko ljudi mi se zali da im hdd klikce. (inace, kliktanje je obicno znak da je hdd na izdisaju).Dakle, potrebno je da prodje mnogo vremena da bih se nekako uverio da Maxtor hdd-ovi ista vrede.
Uostalom, ako se vec uz WD-a dobija 3-godine garancije, dilema oko kupovine hard diska je otklonjena.

Ne provociram te, nemam ni jedan razlog za to.
Kliktanje Maxtora se u 90% slucajeva resava skupljanjem kontakta na molex
prikljucku...
I napominjem ....... hladite maxtore......

Dajte ljudi, budite malo konstruktivniji...Sudeci po ovom topicu neko ko je neobavjesten bi mogao zakljuciti sledece: Maxtor obavezno crkava u roku od godinu dana, ponekad i tri nova diska zaredom u roku od mjesec dana obavezno crkavaju, griju se kao furune, bucni kao usisivaci. A WD ispad'e disk godine...

Aman ljudi, ako medju bilo kojim komponenta ima tako mizernih razlika onda su to nista drugo do harddiskovi...Svi imaju gotovo identicnu gustinu zapisa, otprilike slicnu arhitekturu, istu kolicinu kesha (kad poredite odredjenu grupu modela), istu brzinu rotacije, slicno se greju (po grejanju jeste prvi Maxtor, zatim WD, koji mu ne odmice mnogo, pa zatim Seagate i Hitachi), i nijedan ne moze da se ubrza onako kako to mogu maticne ploce, procesori, graficke karte, memorije itd itd...

Takodje, iz mog licnog iskustva (ako nekome uopste znaci moja rijec) "prodao" sam na stotine maxtorovih diskova (sto u masinama, sto posebno, vecina je stara preko godinu dana) i samo sam 4-5 komada reklamirao (2 od toga su bukvalno razbijena dok su na njima prenosili, zna se, filmove i 'ziku ;) i nijedan nije bio od 80GB...svi su imali naravno hladjenje u vidu jedne sporovrtece osmice :) ). Imam licno 3x200GB maxtor DM10 u masini, rade kao sat, prije toga imao 160-ice, ranije IBM (sada Hitachi), a sto se tice buke, najbucniji disk koji sam imao prilike da probam je bila upravo jedna serija WD-a od 120GB sa 8MB kesha (ispravnih i novih naravno)...Naravno, bio bih najsretniji kada bih imao Seagate u masini (ili pak Hitachi) ali prosto, imajuci bolje cijene pri nabavci Maxtora, isti su zavrsili u vecini mojih ozbiljnih masina (Audio montaza, procesiranje, iliti skraceno DAW) ukljucujuci i masinu koju koristim licno (RAID0 SATA, 200GB backup...rad i po 24 sata dnevno).

Hladite diskove i duze ce trajati (posebno vazi za Maxtore), a sto se tice ostalih stvari, oko njih definitivno ne vrijedi razbijati glavu, ukoliko ste prosjecan home user (uvijek uzmite ono za sta mozete lakse realizovati reklamaciju, ili eventualno povratiti izgubljene podatke).

Nazad
Vrh Dno