Šta je novo?

WD diskovi i crkavanja

Da iznesem i ja neko moje razmisljanje o ovoj temi, ako su fajlovi na hardu fragmentisani glava ima vise pokreta da procita jedan fajl, vise pokreta znaci da brze dolazi do zamora materijala i brzeg otkazivanja harda

Defragmetacija poprilicno optereti hard pa i to dodatno utice na skracivanje veka harda

Znaci ne valja da fajlovi budu fragmentisani, a ne valja raditi ni defragmentaciju :D
Najidealnije bi bilo naci neku sredinu ali ja pojma nemam koja je to sredina, za 13-14 godina koriscenja hardova mozda sam 5-6 puta uradio defragmentaciju
za to vreme su mi crkla 2 harda iskljucivo mojom krivicom, neki stari mfm sam razlupao a quantum 40gb sam spalio adapterom sa ata na sata, pre neki dan sam gledao dugara kako nesto instalira na laptopu, hard je crko u sred instalacije, laptop nema ni mesec dana, nagledao sam se i gomile hardova koji su crkli bez ikakvog razloga i gomile hardova koji su najstrasnije maltretirani a i dalje rade

ko sto rece par ljudi na ovom forumu, sve bitno bekapovati

Pa čovek živi od popravljanja hardova, neće valjda ovde na forumu da preporučuje koje kupiti zato što se manje kvare, a koji su za izbegavanje.
Pogrešna adresa.:D

Dragi Watsone, mislim da je slucaj upravo RESEN!
Ako user Duksa88 izricito tvrdi da su WD ipak losi diskovi i na savetuje njihovu kupovinu, ne znaci li to da samo jedno!
Da su WD diskovi ODLICNI!
JER......sto vise WD diskova u opticaju, MANJE POSLA za duksu, i obratno duksin je direktan interes da ih ima sto vise u opticaju, ako su zaista losi, jer bi zaradjivaovose novcana njima, prosto?
Ko je shvatio razumece ;)

.....

Nego, ja bi rekao da WD HDDovi vama crkavaju zbog napajanja i ko zna cega drugog, od 2003-e imam samo WDejce i nikad nijedan bad sector a kamoli crkavanje.

...
za 13-14 godina koriscenja hardova mozda sam 5-6 puta uradio defragmentaciju

Covece, ti si sampion!

Poslednja izmena:
mogu reci da stari maxtor od 80gb posle silnih mucenja jos uvek radi, videcemo ove wd za koju godinu kako ce se drzati

Ako user Duksa88 izricito tvrdi da su WD ipak losi diskovi i na savetuje njihovu kupovinu, ne znaci li to da samo jedno!
JER......sto vise WD diskova u opticaju, MANJE POSLA za duksu, i obratno duksin je direktan interes da ih ima sto vise u opticaju, ako su zaista losi, jer bi zaradjivaovose novcana njima, prosto?

.....

Nego, ja bi rekao da WD HDDovi vama crkavaju zbog napajanja i ko zna cega drugog, od 2003-e imam samo WDejce i nikad nijedan bad sector a kamoli crkavanje.

Covece, ti si sampion!

Ti si kralj! :crash:
To je kao kad bi ti doktor rekao da ne jedes masno, a ti kazes ma sta on zna on samo hoce da ja dodjem kod njega ponovo.
Ili zubar da ti kaze da koristis konac za zube a ti kazes ma sta on zna oce samo da mi uzme pare za jos jednu plombu.
Ovde me ljudi znaju tu sam godinama, molim te nemoj da pricas takve bljuvotine pomislice neko stvarno.

Poslednja izmena:

.....

E i ti si stvarno shampion...

tebi su od 2003 kroz ruke prosla 5-10 hdd-ova

a nekome toliko prolazi dnevno...

i izvodis zakljucke.....!!!!!!!!!!!!!

Da iznesem i ja neko moje razmisljanje o ovoj temi, ako su fajlovi na hardu fragmentisani glava ima vise pokreta da procita jedan fajl, vise pokreta znaci da brze dolazi do zamora materijala i brzeg otkazivanja harda
Defragmetacija poprilicno optereti hard pa i to dodatno utice na skracivanje veka harda
Znaci ne valja da fajlovi budu fragmentisani, a ne valja raditi ni defragmentaciju :D

E bas ti fala na savetu!
A i za ovu defragmentaciju... Nisi je ti radio ni jednom, bar ne sebi, garant!
Znas li ti koliko traje defragmentacija tere? Ne znas. Znaci nisi je ni radio :)

Ja sam se hardova namenjao, tacnje nakupovao, i moj neki zakljucak je da ako radi preko mesec, dva, ima velike sanse da radi ohoho dugo. Maxtore sam voleo jer su crkavali, ako su uopste crkavali, uz karakteristican cod. Pa se moglo sve preduprediti. Kakva je sad situacija.... Takva da su hardovi dzabe... toliko valjda i traju ali zato nikad povoljnija varijanta za imati backup svega.
Za 6-7000 hiljada se stvarno ne vrdi kockati sa podacimo.

eto sam da se javim da mi nije crkao ni jedan hdd od 96 na ovamo (conner od 410 mb radi josh uvek :D), a radio sam redovno defrag., u proseku jednom u dve godine :d

Spadam u relativno neiskusne korisnike, sto se tice ove tematike, i za mog zivota, proslo mi je ili trenutno prolazi, kroz ruke nekih 7-8 diskova (nekad davno jedan Maxtor, kasnije sve WD-ovi) i do sada nisam imao problema.
Strah od gubitka podataka je uvijek prisutan, ali nazalost, ne radim redovan backup (i pored licne svijesti o posledicama i svih savjeta sa foruma), vjerovatno zato sto se nisam opekao (molim Boga da se i ne desi), ali...
A sto se tice izbora brand-a, drzim se WD-a, ostale cak i ne gledam pri kupovini, bez obzira na cijene - jednostavno se drzim uzrecice "Ekipa koja pobjedjuje se ne mijenja"!

Da ne otvaram novu temu.

Crkne 1 WD640 i dobijem potpuno novi , u kesici. I stojao je tako jedno 2 mjeseca, danas zatreba, otpakujem pocnem da kopiram neke stvarcice kad problemi.

Kaze sledece:

111.jpg

Ima li mu pomoci ili opet na garanciju ?

ma svakako na garanciju....

nosi kod ovih sto im WD nikad nije crkao

Mislim da nema potrebe za ovakvim izjavama... Meni nije crkao nijedan, ali nisam nikad rekao da i nece (mada se nadam i molim Bogu da ne crkne)!

Svako ima pravo da se odluci za svoj brand, a to sto neki pretjeruju sa favorizovanjem i hvaljanjem je njihova stvar.

ne govorim ja o tebi, WD je moda sad, kao sto je i maxtor bio i seagate bio...

Ja uvek uzimam WD jer mi nikad ni jedan nije crkao (a mnogo sam ih promenio). Nije pravilo, svaki moze da rikne, ali sto bi menjao kad imam pozitivna iskustva.

Ovja WD u potpisu (WD 800BB) je doziveo sve i svasta:
4 god je trpio temp od 50+ c, ortak je nogama i sakama gruvao komp u kome se taj HDD nalazio, sad je dopao u moje ruke i ja ga drzim na nizmim temp. , ne gruvam u kuciste i HDD me slusa.:D
Eto, 5 god. i gura jos. Sta vise reci;)
HDD nema nijedan BS, a i performanse su pristojne:)

Poslednja izmena:
Hocu da kupim pouzdan hard disk, cena mi nije bitna (firma placa), kao ni kapacitet (cak pozeljno sto manji tipa 150GB, moze i manji). Koji preporucujete i gde kod nas mogu da ga kupim?

Hocu da kupim pouzdan hard disk, cena mi nije bitna (firma placa), kao ni kapacitet (cak pozeljno sto manji tipa 150GB, moze i manji). Koji preporucujete i gde kod nas mogu da ga kupim?

kupi neki , tj bilo koji, i kupi jos jedan za backup, i ta dva ce najbolje da te sluze.
Nikola

Evo sta kaze speedfan:
Edit: mogao bi da odgovoris :eyebrows:

Prilozi

• smart.JPG
    smart.JPG
    60.3 KB · Pregleda: 105
Poslednja izmena:
Ni ja im ne verujem mnogo iako sam imao od stare serije od 80GB pa na ovamo skoro sve ostale u verzijama sa manjim kesom , to su JS i sa jacim kesom KS (120,160,250,320,400,,640,750..), nikad mi ni jedan komad nije crkao , inace sam ih sve kupovao u imtelu ,od prvog do poslednjeg. Temperature su im u rasponu od 30-38C i u principu su prilicno tihi.

Vrh Dno