Šta je novo?

WD diskovi i crkavanja

Aco, mozes li malo detaljnije da objasnis korelaciju ne defragmentisanja i crkavanja harda ?
Moj hard disk ( zbog cestih instalacija i deinstalacija ) jednom meseco defragmentujem, te nisam do sada imao problema sa diskovima.

Ja ne znam iz licnog iskustva (ranije crkao samo jedan hdd zbog kung-fu napajanja) ali znam iz iskustva mojih prijatelja. Izlizao sam jezik pricajuci da je za pravilno funkcionisanje diska vazno samo 3 stvari, dobro napajanje, redovna defragmentacija i adekvatno hladjenje hdd-a. Dovoljno da jedno od ova 3 nemas i upadas u rizicnu grupu.
Imam druga koji nikada ne radi defragmentaciju a redovno pise-brise po disku (skida i po 200 GB mesecno sa Neta). Prvo mu padaju sistemi, pa onda se pojave bad sectori. Mislim da mu disk izdrzi kako kad oko 2-3 godine.

Ja radim defragmentaciju oko 2 puta mesecno, kako kad, zavisi i kako sta pisem-brisem. Skidam dosta HD filmova od 4 i vise GB i oni su redovno fragmentisani kod mene na disku. Kad krenem da ih rezem, desi se ponekad ako pre toga nisam uradio defragmentaciju da prijavi gresku pri verifikaciji u Neru. Onda defragmentujem i narezem opet i sve bude u redu. Diskovi u upotrebi kod mene 2 komada 6400AAKS iz prvih serija, cim su se pojavili, 22A7B0. Temperature ne prelaze 40 stepeni u najtoplijim danima, kada je napolju 40 stepeni. Napajanje Antec TP Trio (Seasonic) radi 24/7 vec 3 godine.

pa pazi mogu da se slozim, ali jedno je sigurno da ako vise radi disk, pre ce crci od onog koji manje radi. Ostalo je ne znam....tesko dokazivo jednom rechju.
Nikola

Pozdrav.

Ja sam krivac za taj "kontroverzni" članak u digitalu. Mogu se složiti kako mnogima taj tekst može izgledati čudan, ali je plod dugogodišnjeg ispitivanja, testiranja i iskustva. On ni u kojem slučaju ne isključuje mnoge poznate ubojice hardova kao što su loša napajanja i sl. To je samo jedan dodatak koji se nikada ne spominje.

Stvar je jednostavna u principu. Ako nešto radi puno, prije će crknuti. A u oba slučaja (fragmentiranost podataka i postupak defragmentacije) disk radi jako puno. Sa svakim pomakom glave postoji opasnost da se nešto loše dogodi.

A sve što treba napraviti je spriječiti da disk radi kada to nama nije potrebno, odnosno spriječiti fragmentaciju kako bi izbjegli bolan proces defragmentacije. Uz to i ne da mi se raditi neki tako dug proces u kojem ne mogu ništa raditi za kompom nego samo gledati u ekran. Tako je komp sam sebi svrha.

Testiranja pokazuju da je komp posložen na način kako je opisano, nakon 6 mjeseci do godine dana osjetno brži od redovnog trpanja na jednu particiju. U slučaju uredskog računala za kojim sjedi svakodnevno netko tko ima zadatak ne dirati ništa što ne zna, razlika brzine je 2-3 puta u onom dijelu kojeg korisnik vidi (paljenje, otvaranje programa, micanje podataka i sl.).

Još jedan ubojica diskova koji se nikada ne spominje je kabel. Puno kablova je ubilo diskove. I meni osobno 2 komada. A još 15 diskova koje sam ugraivao. Sve se svodilo na nekvalitetan kabel koji je dolazio uz matične ploče (Abit, Asus, Asrock, DFI, MSI...). Njegovom zamjenov za Foxconn kabel, svi problemi su nestali. Svih 15 kompova rade kao i prvog dana, sada već 6 godina.

Jel moze neko da okaci link ka tom tekstu?

Koje kablove preporucujete, sata video sam da ima chiftec i CM kablova.
Kakvi su Gigabyte oni zuti kablici, kao i gde naci te Foxconn cablove.

Sto se fragmentacije tice, jedino windows pati od toga, svi ostali sistemi imaju mehanizme kojima izbegavaju tu pojavu (bolje spreciti nego leciti) :)

http://rapidshare.com/files/262124392/087.pdf

Tu je link na kojem možete skinuti taj tekst. Za cijeli časopis odite na kiosk kupiti.

Kablovi koje sam koristio su Foxconn. Njih sam nabavio poveču količinu u rinfuzi od poznanika. Koštalo me more pive ali se isplatilo. Koristim ih za svoje kompove jer su već pri kraju. Definitivno najkvalitetnije.

Njihove kablove koriste mnogi bolji proizvođači matičnih ploča, dok su u nekim serijama imali željju zaraditi koji extra $ i napravili glupost.

www.helpdisc.hr

Poslednja izmena:
Kakve pa veze ima Defragmentacija sa crkavanjem harda.

Nemojte da sirite dezinformacije.

Uzročno-posljedične. Pročitaj tekst i pročitaj objašnjenje.

Evo procitao sam tekst, i opet bezveze plasite ljude. Ako je hard disk u stanju pred crkavanje, defragmentacija (kao i svako intenzivnije koriscenje HDD-a) moze da bude krajnja kap koja prelije casu da bi hard disk i konacno umro.

Dakle kada je u stanju da moze lako da umre, a ne kada je nov i kada je pod garancijom jos skoro 3 godine (negde i 5). Zato ta prica o defragmentaciji nema veze sa ovom temom. Disku koji je par meseci star, NE SME da smeta defragmentacija, niti da poveca rizik od crkavanja istog. Sve drugo znaci da je disk neispravan(poluispravan).

Ja svoje diskove defragmentiram par puta sedmicno i nikad do sada za 10g nije mi nijedan disk crkao, mislim da je ta prica o stetnosti defragmentacije totalna glupost koju prosipaju polu strucnjaci i propali serviseri koji misle da su pametni.
Svaki disk moze crknuti pogotovo danas u doba hiperprodukcije kada je kvalitet blago receno sumnjiv a veca zarada prioritet, ali i to je dosta stvar srece.

Kao i obično, svugdje se mogu naći "stručnjaci" koji svoje iskustvo mjere sa svojih 5 diskova i 2 prijatelja kojima su nakrcali Windoze.

Magnetni mediji nemaju neograničeni broj pisanja i čitanja. To je jedan od razloga umiranja diskova. Fragmentacijom i defragmentacijom se bespotrebno povečava taj broj. Ili možda netko misli kako je najveći uzrok crkavanja elektronike bijeli dim i viša sila?

Garancija i starost diska ne igra ulogu. Sasvim lijepo crkavaju i jako novi diskovi. Ne stariji od 20 dana a sa 5 godina garancije.

Poslednja izmena:
Pročitaću tekst, interesuje me šta se tamo govori o toj uzročno posledičnoj vezi između defragmentacije i crkavanja diskova.
Ja sve diskove defragmentiram ali ne s vremena na vreme nego mi je u pozadini stalno aktivan Diskeeper koji defragmentaciju radi "u letu" tako da se diskovi mnogo manje zamaraju.
Trenutno imam tri WD-a u kompu: 5000AAKS, 6400AAKS i 10WEADS. Najstariji ima nešto preko godinu dana, najmlađi nešto preko tri meseca i svi šljakaju besprekorno. Temperatura ni jednog ne prelazi 35 stepeni ovih dana i u suštini sam jako zadovoljan WD-om. Što naravno ne znači da ima i boljih...

Zar mislis da je ovaj tekst pisan na uzorku od 3 ili 5 diskova ???

Defragmentacija je totalni crap. U tome se totalno slazem.

Naravno da ne mislim, napisao sam moje iskustvo i nisam ni pokušao da generalizujem. Za ovih 15-tak godina od kad koristim hard diskove imao sam samo jedno loše iskustvo sa pojavom loših sektora na Seagate Medalist disku neke tamo davne '95/6-te.

Moje lično mišljenje je da su loše napajanje na prvom, i temperatura na drugom mestu, najčešće ubice diskova.

Poslednja izmena:
Ja svoje diskove defragmentiram par puta sedmicno i nikad do sada za 10g nije mi nijedan disk crkao, mislim da je ta prica o stetnosti defragmentacije totalna glupost koju prosipaju polu strucnjaci i propali serviseri koji misle da su pametni.
Svaki disk moze crknuti pogotovo danas u doba hiperprodukcije kada je kvalitet blago receno sumnjiv a veca zarada prioritet, ali i to je dosta stvar srece.

Bez obzira da li je neko ili nije u pravu ja mislim da si ti malo bezobrazan.

Mislim da ovde mora statistika da se koristi, mnogo je veca verovatnoca da disk koji radi crkne od diska koji ne radi. Ako se slozimo oko toga ona idemo dalje pa kazemo da svaki nepotreban krug koji disk napravi je korak ka brzem crkavanju. Dakle svaki minut disk je blize crkavanju.
Isto tako recimo prenosni diskovi imaju vecu sansu da crknu od onih u racunarima, jednostavno imaju vecu potencijalnu energiju.
Jasno je da ce disk crci , samo je pitanje kad. Niko ne tvrdi da ce disk da radi vecno a svakim sekundom koji disk radi blize je kraju.

cesto se desava da konektori za napajanje na HDD-u zezaju. nemaju dobar kontakt ili ga vremenom izgube. onda to pravi probleme. tako da probaj da nakacis neki nekorisceni.
(ako je vec pomenuto, onda nista..)

http://rapidshare.com/files/262124392/087.pdf

Tu je link na kojem možete skinuti taj tekst. Za cijeli časopis odite na kiosk kupiti.

Kablovi koje sam koristio su Foxconn. Njih sam nabavio poveču količinu u rinfuzi od poznanika. Koštalo me more pive ali se isplatilo. Koristim ih za svoje kompove jer su već pri kraju. Definitivno najkvalitetnije.

Njihove kablove koriste mnogi bolji proizvođači matičnih ploča, dok su u nekim serijama imali željju zaraditi koji extra $ i napravili glupost.

www.helpdisc.hr

kabal ne moze da utice na dugotrajnost hard diska NIKAKO. To bi bilo isto kao kad bi neko mogao da napise virus kojim ce glave na disku crci...
Preko sata ili ata konektora se salju komande koje su dozvoljene nekim od ata standarda, koje dalje koristi OS, cak i da pogresno upise to ne utice na rad diska.

Poslednja izmena:
Tekst koji je linkovan ranije u temi je malo kontradiktoran, barem meni, pa molim autora za pojašnjenje.

Prvo se navodi:
Kao i kod svih magnetnih medija, ne postoji neograničeno zapisivanje na neki deo diska. U tom procesu se mogu javiti bad sectori (loši, oštećeni sektori).

Kasnije:
Instalacija OS-a se vrši na prvu particiju veličine 8 GB, na drugu se instaliraju svi programi i veličine je 8-128 GB. Treća particija je za Documents&Settings i veličine je 8-32 GB. Poslednja particija je za ostatak podataka i manipulaciju istima.

Predlažete da se Documents and Settings čuva na particiji 8-32GB, što znači da bi se na toj particiji nalazili dokumenti kojima programi pristupaju i edituju ih, AppData folder koji se konstantno čita/piše, browser keš itd.

Dakle, od cele površine diska, za Documents and Settings je odvojeno verovatno manje od 5% diska (gledano spram kapaciteta današnjih diskova) i time se jedno relativno malo područje diska stavilo pod najveće opterećenje što se čitanja i pisanja tiče, a pri tom se tu uglavnom nalaze i najbitniji podaci. Zdravorazumski gledano, upravo će se na Documents and Settings particiji prvo pojaviti loši sektori (shodno iznetoj teoriji o ograničenom broju upisa) jer bi najveći deo vremena svakodnevnog rada na računaru upravo bio usmeren na tu particiju.

Poslednja izmena:
Mislim da je ovaj drugi deo, sa odvojenom particijom za dokumente i fajlove, prevashodno okrenut prici o brzini rada, jer u tom slucaju ne dolazi do fragmentacije sistemske particije. Da li to negativno utice na ovaj sektor gde su smesteni podaci - po svemu recenom, da. Ali imas vecu brzinu :)

P.S. Mozda i gresim u tumacenju ;)

I taj deo o brzini mi deluje malo sumnjivo! :) Nakon instalacije Windowsa na praznu particiju, ta particija je veoma malo fragmentirana - ako se proces defragmentacije započne odmah nakon instalacije OS, trajaće veoma kratko. Tako smo dobili sistemske fajlove defragmentirane i to na početku diska. U daljem radu sistemski (windows) fajlovi stoje tu gde su - na početku diska, i ne dolazi do njihove fragmentacije!

Poslednja izmena:
i ja sam tako delio na 3 komada ali sada mislim da bi programe i os trebalo drzati na istoj particiji.
sem u slucaju da se cesto nesto (de)instalira, a to inace treba izbegavati u windows-u.

@marko
na zalost sistemski fajlovi ce nakon prvog windows_update/service_packa/promene_drajvera/napada_virusa otici na drugo mesto (tj fragmentisace se)

Tačno, posle instalacije SPa hoće... mada će najveći deo windows fajlova ostati na početnoj lokaciji. Sistemski fajlovi bi morali da se prilično fragmentiraju kako bi se osetio pad performansi.

Na brzinu sistema mnogo više utiče baš to što si pomenuo - česte instalacije i deinstalacije, ali više zbog toga što se registry prepuni svim i svačim, natrpa svašta u startup i sl., nego zbog fragmentacije.

Poslednja izmena:
*** nista nije sigurno, ali se ja uvek trudim da uzmem diskove koji su predvidjeni za enterprise upotrebu ili bar imaju istu mehaniku kao oni predvidjeni za to, jeste da su malo skuplji od AAKS i sl. ali meni vredi. Zato trenutno i koristim ABYS i FALS (navodno ista mehanika kao u RE3 , hteo sam da nadjem WD1002FBYS ali nisam uspeo kod nas a zurilo mi se, jes' da nisu predvidjeni za raid kao RE ali 3Ware 9650 guta svasta pa fercera ipak). Za ne daj boze za najbitnije stvari tu je mirror.

Poslednja izmena:
Procitao sam celu temu i mogu da kazem da je vecina navedenih situacija tacna. Mogu da kazem da sam imao srece sa hardovima, (nikad mi nijedan nije crkao, sto ne znaci da se nece to desiti). Npr: imao sam maxtor ata od 80gb radio je par godina kod mene, pa bio u reku, pa mi ispadao, pa sam ga vozio na bajsu u rancu,da bi ga na kraju prodao drugaru koji je znao za sve to i evo ga disk radi jos uvek, mislim da je star oko 6-7 godina. Ali recimo ugradim wd sata od 120 gb i crko je posle 2 meseca, cak nije ni radio nesto posebno. Zatim mi je crkao seagate od 500 sa 32mb posle nekih 3 meseca, opet kod korisnika koji ne zna sta je to download 24/7. TAko da tu nema nekog odredjenog pravila i ne mogu se sloziti sa tim da ako mnogo radi pre ce da crkne, ili ako ga stedis duze ce da traje. Smatram da je bitno hladjenje i napajanje kao i kablovi, ima sam problem sa padanjem sistema i ogromnom nestabilnoscu, mislio sam da je ploca ili memorija i posle 2 dana zaj****cije, promenima sata kabl i sve je radilo kako treba, i dan danas radi. Ja npr isprobavam cesto programe i igre i cesto brisem i pisem po C particiji, a da ne kazem koliko puta formatiram i podizem sistem, bar 1x mesecno.
Eto, to je neko moje iskustvo, pa sada kako ko izvuce zakljucak.

Nazad
Vrh Dno