a c a
Uticajan
- Učlanjen(a)
- 04.11.2003
- Poena
- 1,625
Moja oprema
- Laptop
- HP 8570p
- Mobilni telefon
- Realme 8
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Aco, mozes li malo detaljnije da objasnis korelaciju ne defragmentisanja i crkavanja harda ?
Moj hard disk ( zbog cestih instalacija i deinstalacija ) jednom meseco defragmentujem, te nisam do sada imao problema sa diskovima.
Ja ne znam iz licnog iskustva (ranije crkao samo jedan hdd zbog kung-fu napajanja) ali znam iz iskustva mojih prijatelja. Izlizao sam jezik pricajuci da je za pravilno funkcionisanje diska vazno samo 3 stvari, dobro napajanje, redovna defragmentacija i adekvatno hladjenje hdd-a. Dovoljno da jedno od ova 3 nemas i upadas u rizicnu grupu.
Imam druga koji nikada ne radi defragmentaciju a redovno pise-brise po disku (skida i po 200 GB mesecno sa Neta). Prvo mu padaju sistemi, pa onda se pojave bad sectori. Mislim da mu disk izdrzi kako kad oko 2-3 godine.
Ja radim defragmentaciju oko 2 puta mesecno, kako kad, zavisi i kako sta pisem-brisem. Skidam dosta HD filmova od 4 i vise GB i oni su redovno fragmentisani kod mene na disku. Kad krenem da ih rezem, desi se ponekad ako pre toga nisam uradio defragmentaciju da prijavi gresku pri verifikaciji u Neru. Onda defragmentujem i narezem opet i sve bude u redu. Diskovi u upotrebi kod mene 2 komada 6400AAKS iz prvih serija, cim su se pojavili, 22A7B0. Temperature ne prelaze 40 stepeni u najtoplijim danima, kada je napolju 40 stepeni. Napajanje Antec TP Trio (Seasonic) radi 24/7 vec 3 godine.