Šta je novo?

WD diskovi i crkavanja

Učlanjen(a)
10.09.2003
Poena
680
vec treci WD disk sto oni obicni aaks, sto blue serija mi crkava: dva zbog bad sectora, jedan ko zna!
licno im nista ne radim tipa da udaram komp dok rade i sl. osim sto dosta slhjakaju, ali ni jedan nije stariji od par meseci.

kakva su vam iskustva sa WD-om, jel to moj bad luck ili su im losi diskovi?

Loši diskovi, a kada crknu izvlačenje podataka zna da bude često nemoguće.

Meni je neki dan pobrljavio jedan WD6400AAKS... (bad sector..)

Trenutno jos imam (i rade bez problema):

1 x WD6400AAKS
3 x WD10EADS
Neki hitachi od 750...

Prije ovoga nikad problema sa WD nisam imao. Imao sam nekoliko WD5000AAKS i WD2500AAJS.. prodao ih, i jos uvijek rade.........

Ocigledno nemas srece jer kod svakog proivodjaca moze da ti zapadne feler.
Najbolje su ove serije green i black.
Meni nikad nije crkao WD disk a imo sam ih jako puno.

Ps: jel imas hladjenje za diskove.

Možda si baksuz da si naleteo na lošu seriju, ali možda je i nešto drugo... npr loše napajanje? Sećam se svojevremeno da je bila neka serija Quantum LCT diskova koja je masovno crkavala - bila preosetljiva na kvalitet napajanja.

Inače imao sam puno WD diskova (još od 8.4GB WD28400), nikad nijedan crkao nije. Duduše ni sa drugim proizvođačima nisam imao problema, mada sam WD-ova imao najviše.

Diskove uvek aktivno hladim, imam APC SmartUPS još od 99'te i uvek kvalitetno napajanje, pa verovatno i to pomalo doprinosi pouzdanosti.

Trenutno, u 2 PC-ja ukupno imam 3x6400AAKS, 2xWD10EADS, 3xSamsung642JJ, svi starosti 0-1.5god, oba PC-ja rade uglavnom bez gašenja, 24/7.

Poslednja izmena:
ok, ja sam maler, ocigledno.
diskovi su inace hladjeni (cak mi je padalo napamet da im fen i njegova vibracija mozda smeta, posto nista drugo nisam mogao da smislim?). napajanje je novo (milsim 460w), neko LC i tesko je - ako to nesto znaci. komp je klasican desktop...ko zna
valjda je ovaj zadnji, vise nemam zivaca...,)

defragmentaciju: po neki put. nista stalno.

Poslednja izmena:
Cak i da ih ne defragmenitras, ne bi trebalo diskovi stari par meseci da crkavaju. Imao sam na jednom kompu WD star 5 godina, defragmentiran mozda tri puta i evo ga radi i dalje u drugom kompu.
Na par Maxtora mi je crkla elektronika, trenutno koristim Seagate-ove diskove, posto su po meni mozda i najbolji sad. Imam Seagate od 500gb i radi vec preko godinu dana bez problema.

Moguce da ti nisi imao srece :)

Ја имам ова два Caviar-a које можете да видите у профилу. Било је пуно нестанака струје током њиховог рада и нисам имао проблема током њихових шест/четири година постојања . (хард од 74 гибибајта је новији)

Aco, mozes li malo detaljnije da objasnis korelaciju ne defragmentisanja i crkavanja harda ?
Moj hard disk ( zbog cestih instalacija i deinstalacija ) jednom meseco defragmentujem, te nisam do sada imao problema sa diskovima.

vec treci WD disk sto oni obicni aaks, sto blue serija mi crkava: dva zbog bad sectora, jedan ko zna!
licno im nista ne radim tipa da udaram komp dok rade i sl. osim sto dosta slhjakaju, ali ni jedan nije stariji od par meseci.

kakva su vam iskustva sa WD-om, jel to moj bad luck ili su im losi diskovi?

U mom slucaju, posle 2 god. rada u "idealnim" uslovima (predimenzionirano napajanje, odgovarajuci protok vazduha, umerene temperature), PATA 320ci (cini mi se da je to bila prva serija, sa 2 ploce) su crkle glave...

Zamena (sa jednom plocom) vec par meseci radi OK. U medjuvremenu je kupljen 640 Black koji za sada radi - mada mi sam WD vishe i ne uliva previshe poverenja...

Cini mi se da je sada biranje brand-a hdd-a samo biranje "manjeg zla", a da je backup obavezan...

Pozdrav! :wave:

Poslednja izmena:
U principu si u pravu. HDD-ovi su suviše jeftini da bi imali ne znam kakav, izuzimajući SAS.
Što se defragmentacije tiče nije neophodna ali je nije loše raditi zbog eventualnih oštećenja MFT-a i izvlačenja podataka u takvim slučajevima.

Vazni podaci moraju biti bekapovani (ili makar imati RAID1, 5 i sl.) bez obzira na marku hard-diska jer ni jedna nije potpuno imuna na crkavanje... SAS diskovi su malo kvalitetniji, ali i za njih slicno vazi.

ako ti ucestalo crkavaju diskovi, zapitaj se mozda nije bas do njih samih...,mozda je tu nesto drugo uzrok, nrp vec je neko spomenuo napajanje...to sto dosta rade, to nema veze ako imaju hladjenje, imas one thermatlake HDD coolere za 199din....vise ce da steti HDD-u ako se stalno pali gasi, nego ako stalno radi...

Poslednja izmena:
JA sam stavio 320aaks blue i 640aaks blue pre neki dan, za sad rade dobro , tiho , hladjeni 12 na 600 ortaja imaju 32 i 33 stepena. Sad planiram da uznem 640 black i 1T green.

kad krenes da radis defrag lepo kaze, trlalala lala lala plz backup your data before....
aha to je kao ono regiser our product GO TO later...al kad naidjes na bb....
WD je los disk ne kazem da je najgori ali je los...
Sad ce opet neko al meni radi jedan ovde i jedan kod sestre...ma jeste al je los!

kad krenes da radis defrag lepo kaze, trlalala lala lala plz backup your data before....
Sad ce opet neko al meni radi jedan ovde i jedan kod sestre...ma jeste al je los!

Dukso88 daj neku preporuku, kakva im je black i green serija? Kakav je Samsung, Seagate?

Hvala.

@duksa88

Cini mi se da te nikada necu shvatiti :(

Uvek isti fazon - to je lose,a sta je bolje - otkrijte sami.....

U cemu je tolika tajna pa neces npr. da otkrijes koje serije diskova se trenutno procentualno manje kvare od ostalih u odredjenoj klasi ???

Poslednja izmena:
Pa čovek živi od popravljanja hardova, neće valjda ovde na forumu da preporučuje koje kupiti zato što se manje kvare, a koji su za izbegavanje.
Pogrešna adresa.:D

@RingeRaja

:D :D :D
Nece on zbog nas forumasa ostati bez ´leba - to budi siguran....

Za dobre majstore ( u svakom poslu ) uvek ima posla.

HDD life

320 blue AAKS status 64 % health
64% performance

I jedno i drugo kod spin time-a.

640 blue AAKS status 79 % health
79% performance

Ako ovo nekom nesto znaci, work time 3 dana i jedan i frugi. Zajedno su stavljeni.

a stavio sam staru 160 wd160OJS

ona ima

81% health
100% performance

radi preko 2 godine, a ovi su novi.

ne radi se o tome da necu da kazem, nego NE ZNAM. U jednom danu dodju sve marke u isto vreme. Ako kazem da neki ne valja znaci da kad crkne ne mogu da se spasu podaci nikako i ja ih tako i sortiram... Kad nemas kompatibilnost izmedju identichnih diskova seriji to znaci da su sve shtelovanja i aproksimacije nema standarda proces proizvodnje itd...
A dovoljno znam o diskovima da ne mogu da garantujem nista jel SVI se kvare. Kod mene u firmi ne prodajemo diskove bash zbog toga...
Dodje chovek mi muizvukli podatke disk star mesec dana. I standardna pricha ma idem da mu nanu naninu uvalio mi neko djubre.
Zato ako primetis uvek kad neko hvali nesto ja kazem da to ima problema. Ja volim hitachi al njega niko ne hvali , al i on crkava al opet meni on nekako daje sigurnost...e sad ce opet a Death star jeste ...bio je i death star...
A sto se tice musterija, mislim da sam za 4 godine imao max 10 ljudi sa bencha, evo jednog chekam dva meseca da plati, jedan je dosao pre neki dan najavio da nema puno love ****ga..
Ja se nadam da ce korisnici bencha da kazu svojim musterijama za nas....( sto i rade dankeshen)
WD onako trenutno najveci problem za recovery zbog nestandardnih glava, zbog ROM chipa koji je integrisan u procesor koji kad elektronika crkne ne moze da se ishchita....zato ga ne volim.
Pozz

dukso onda mozesh pomoci(a ne na svoju stetu :) ) tako sto cesh nam reci kod kojih diskove se onda barem najlakse vade podaci kad dodje do kvara?

Pozdrav

@duksa88

:)

Eto vidis da nije tesko da izneses neka svoja iskustva,ma koliko se ona nekom svidjala ili ne.
U tom si poslu i sigurno mozes da kazes e ovo se procentualno manje kvari / lakse je za "servis" od neceg drugog.

Kazi mi da li si ti autor onog teksta u Digitalu od pre 2 broja o defragmentaciji?

Nazad
Vrh Dno