Šta je novo?

WD 640 KRLJA Ko lud!!

brancic

Slavan
Učlanjen(a)
30.03.2008
Poena
330
imam ovaj hdd i uzasno se cuje , kao da stalno nesto radi a da pritom u taskmanageru nepise nista . proveravao sam ga sa hdd tune da vidim da li ima neki bad sector . Formatirao sistem i opet instalirao i opet se cuje kao pentium 1 hdd.
Zna li neko neki savet kao da resim ovaj problem , neznam da li ovo spada pod garanciju?

Poslednja izmena:
Pa da al on ne napisa da je naso bad sectore

Imaš Vistu pretpostavljam tako da ti je to normalno u početku, kasnije će se (malo) smiriti, a i pomaže ako ti je manja sistemska particija, da bude otprilike oko 60-80GB...

meni je sistemska partiija 100 gb, imam intelov chipset , 4 gb ram.Neznam da li je normalno da mi pise u device manager ULTRA DMA mod 5 zar ne bi trebalo 6. Skinuo sam sa wd sajta neki njihov program WD Diagnostics i na quick test kaze kako je navodno sve ok.

Poslednja izmena:
Utisaj ga sa systool-om, oborice ti random access ali Boze moj nista strasno ;)
I nemoj se opetercivati, disk ti je 99% ispravan, jednostavno bucan je i to mu je feature.

Poslednja izmena:
a mozes da iskljucis Indexiranje u Visti, i disable-ujes windows search service...

I meni WD500AAKS krklja kao lud.
Izletece iz kompa ove nedelje nedam se, strasno ide na zivce.

Poslednja izmena:
Ne krkljaju svi WD640 nego si ubo takvu seriju.

Systool ili Hitachi Feature Tool koristiti za utisavanje.

Ne krkljaju svi WD640 nego si ubo takvu seriju.

Systool ili Hitachi Feature Tool koristiti za utisavanje.

Znam, moj 500AAKS se jedva cuje, kod sestre krklja i to dosta glasno, ali se zato 640 BLACK ne cuje, widnows je mnogo zivahniji na crnom.

Znam, moj 500AAKS se jedva cuje, kod sestre krklja i to dosta glasno, ali se zato 640 BLACK ne cuje, widnows je mnogo zivahniji na crnom.

Ja pak imam osjecaj da moj 640 black uopste ne krlja, ali zato da dosta vibrira. Imam 3 diska, pa mozda samo tripujem. A mrzi me da ostavim samo njega, pa da se uvjerim.

Poslednja izmena:
Ja pak imam osjecaj da moj 640 black uopste ne krlja, ali zato da dosta vibrira. Imam 3 diska, pa mozda samo tripujem. A mrzi me da ostavim samo njega, pa da se uvjerim.

Meni je BLACK apsolutno necujan, skoro da nema vibracija.
Ja svaki disk zakacim na napajanje i drzim u ruci da ocenim vibracije u leru.

Meni je BLACK apsolutno necujan, skoro da nema vibracija.
Ja svaki disk zakacim na napajanje i drzim u ruci da ocenim vibracije u leru.

Tih jeste, uopste se ne cuje drljanje ali da vibrira vibrira. Ili samo tripujem, moracu ga skinut sa shina pa probati u ruci.

Svi koji se zale na drljanje a koriste vistu, neka iskljuce "superfetch" u servisima pa neka jave utiske ;)

koliko vidim superfetch najvishe opterecuje memoriju i CPU, i nije bas za obicne korisnike da se iskljucuje.

Ne znam sta ti nije jasno u mom postu? Kod mene je iskljucivanjem superfetch-a hard bukvalno zanemeo. Ne vidim gde sam promasio temu

Nije mi jasno kako jedan Win proces moze da utice na mehaniku hard diska?
Nije poenta teme to sto Vista stalno nesto radi po disku (mada ja to nisam primetio iako je ukljucen superfetch), vec da kad nesto radi hard proizvodi neprijatnu buku.

imam ovaj hdd i uzasno se cuje , kao da stalno nesto radi a da pritom u taskmanageru nepise nista . proveravao sam ga sa hdd tune da vidim da li ima neki bad sector . Formatirao sistem i opet instalirao i opet se cuje kao pentium 1 hdd.
Zna li neko neki savet kao da resim ovaj problem , neznam da li ovo spada pod garanciju?

Ja sam samo napisao ono sto mislim da bi coveku resilo problem, i mislim da je poenta bas to, ali to je samo moje misljenje

Poslednja izmena:

Ako skidas torrente i imas antivirus eto ti problema - drlja ko lud dok skenira .rar fajlove.

Na Visti proveravas koji proces ti najvise koristi read/write na HDDu tako sto ides Computer > Desni Klik > Manage > Reliability & Performance > Disk expandujes i sortiras po READ ili WRITE.

:wave:

Ama ako je disk tih, može on da drlja i radi koliko oće - ne čuje se... Imam 5 x 640GB u računaru i dva antivirus programa, otvoren DC++ a pritom stalno nešto skidam i sa Rapidshare-a, lampica za disk više je upaljena nego ugašena, i ama baš ništa se ne čuje i radi sve u šesnaest... A ventilatori su mi zaista tihi i čuo bih da neki od njih "užasno" krklja.

Dakle, čovek priča da mu se disk UŽASNO čuje, i ako je zaista užasno, to zaista nije normalno za WD 640GB. I nemojte da pričate da je to normalno, i da je takva serija... Da kupite nov BMW i da krklja znatno bučnije nego što očekujete i nego što se čuju drugi BMW-ovi, zar ga ne biste oterali nazad na servis i žalili se, dok je još u garanciji? Da li biste prihvatili izgovor da je takva serija?

@brancic: ako se zaista užasno čuje kao što kažeš, prvo ga proveri neki WD diagnostic programom, i ako on kaže da ima problema, odmah vraćaj disk odakle si ga uzeo, naravno bekapuj pre toga svoje podatke negde...

Poslednja izmena:
mislim da sam resio problem sa superfetch, hvala svima na predlozima i savetima

Probaj KILL DISK

meni uvek rsi problem. KILL DISK bukvalno obrise sve podatke sa zeljene partije ili celog harda u zavisnosti od toga kako ga setujes da radi t5ako da dobijes maltene nov disk, kao kad si ga kupio. Ako se i tad bude jako cuo, odnesi im lepo da ti zamene, cak i ako nema bad sectora. Samo kazi da te ne zanima i da hoces normalan disk. Ja sam imao 2 takva. Pa covece kao da nisu bili iz iste serije. Jedan je bio tih, hladan, brz sve sve sve NAJ, dok je ovaj drugi bio sve suprotno. Tako da zavisi do harda kako ti se namesti ***.
:type:

aman ... kakva reklamacija ako je bucan disk.
Postoje programi za Acoustic management hard diskova pa lepo mozete namestiti
disk da bude tih ali da ima sporiji random acces time i bucniji a brzi.
Neki hardovi nemaju podrsku za AM ali WD6400AAKS ima

ma kakav crni AM?!?
mislim, koji mozak ce kupiti WD6400AAKS da bi ga usporavao????

to sto disk non stop "krklja" je iskljucivo stvar toga da li je u pozadini aktivan neki program/servis/antivirus/sta.god, sto konstantno "drlja" po fajlovima.

ako je "krkljanje" nepodnosljivo, ispravnost tog diska se u 80% slucajeva moze utvrditi pracenjem promena vrednosti pojedinih s.m.a.r.t. parametara.

Poslednja izmena:
Pricali smo vec u 6400AAKS temi da postoje dve varijante, tiha i bucna, kraj price.
Moj sam morao da utisavam, rat mi je sad 16.6ms i nikakva usporenja nisam primetio, tacnije jesam u everest testu za random read gde je average nizi za par MB/s, u radu ne osecam nikakve razlike, eto cak mogu da ti kazem da i ovako "usporen" brze podize Vistu nego Samsung F1 1TB.

Poslednja izmena:
ma kakav crni AM?!?
mislim, koji mozak ce kupiti WD6400AAKS da bi ga usporavao????

to sto disk non stop "krklja" je iskljucivo stvar toga da li je u pozadini aktivan neki program/servis/antivirus/sta.god, sto konstantno "drlja" po fajlovima.

ako je "krkljanje" nepodnosljivo, ispravnost tog diska se u 80% slucajeva moze utvrditi pracenjem promena vrednosti pojedinih s.m.a.r.t. parametara.

Nece niko kupovati disk da bi ga usporavao, vec ces dobiti disk kome je vec
AAM setovan na "najtise"

U oba slucaja namesti da ti disk bude non-stop opterecen 100%, zaposli ga da nesto radi makar to bila i defragmentacija
Kada ti je AAM setovan na vrednost 0 onda je disk tih,
usporene su "glave" i nema krljanja a random acces time ti je zbog
eliminacije buke veci.I ako disk non-stop radi neces ga cuti, ili ce to biti jedva
nesto malo zvuka

Isti slucaj, disk opterecen 100% i kada ti je AAM setovan na vrednost 254 onda
nema vise usporavanja mehanickih delova da bi se "utisao" disk.
Random acces time je manji, disk brzi ali se cuje.

E sad ja nisam ovo izmislio, vec se dosta pricalo na nekim stranim forumima
da je kao WD "lagao" u vezi sa performansama WD6400AAKS i ostalih diskova
a ispostavilo se da su oni sporiji samo utisani.
Za promenu AAM parametra se moze koristiti Hitachijev tool, ne znam tacno
kako se zove, zaboravio sam nakon sto sam "pojacao" svih 5 mojih 640 WD-a

Ispravnost diska se naravno moze proveriti i preko SMART parametara
ko zna da ih procita, ali to nema nikakve veze sa time koliko disk "krlja"
Prihvatati reklamaciju tipa "disk mi je bucan" je glupost, prodavca / uvoznika
ako je prihvati a i kupca ako ocekuje zamenu zbog "krljanja"

edit2: evo ovde ima cela prica

Poslednja izmena:
Sve ovo gore stoji, ali je ustanovljeno da postoje razlike i medju modelima sa identicno setovanim acoustic menagementom (iskljucenim tj loud). To se najlakse vidi sto je u oba slucaja acces time oko 12.5ms a diskovi se razlicito cuju.
Programcic za izizetno lako setovanje am-a je WinAAM

Nazad
Vrh Dno