Šta je novo?

WD 640 KRLJA Ko lud!!

Ja imam isti problem samo sto je u pitanju Hitachi od 250 GB. Kod mene isto krlja kao lud i to non-stop. Ne smeta meni to sto je bucan, nego to sto je stravicno usporio rad racunara. Kako da otkrijem koji proces je toliko "uposlio" hard disk. Instaliran je Win XP sa SP3, iskljuceno indeksiranje i system restore. Ukljucen je samo Avast antivirus, ali hard krklja i kada ugasim Avast

Asus P5Q-e
Intel Q6600
2x2 GB DDR2 na 800 mhz

Hard nije vise u garanciji.

Da ne otvaram novu temu.
U pitanju je WD 640 AAKS disk i sledeci problem.
Pre nekog vremena, tokom rada na PC-ju racunar je uslovno receno blokirao na 5-10
sekundi i svo vreme je hardisk nesto 'drljao'.
To s vec desilo nekoliko puta, u poslednje dve nedelje.
Testirao sam HDD sa nekoliko alata i sve je ok.
Jedino sto je cudno , sa Process Explorer-om javlja hardware interrupts na 40%.

Posto su mi svi drajveri 'digitally signed' i HDD je u redu,ostao sam bez ideja?

Da ne otvaram novu temu.
U pitanju je WD 640 AAKS disk i sledeci problem.
Pre nekog vremena, tokom rada na PC-ju racunar je uslovno receno blokirao na 5-10
sekundi i svo vreme je hardisk nesto 'drljao'.
To s vec desilo nekoliko puta, u poslednje dve nedelje.
Testirao sam HDD sa nekoliko alata i sve je ok.
Jedino sto je cudno , sa Process Explorer-om javlja hardware interrupts na 40%.

Posto su mi svi drajveri 'digitally signed' i HDD je u redu,ostao sam bez ideja?

2 pitanja:
- da li je disk u AHCI ili IDE rezimu rada ?
- da li u Events Viewer-u imas disk Warning-a i iastor Error-a ?

Hard Disk je u IDE rezimu
drugo nemamu Log-u nikavu iastor gresku,

ali ono sto mi je zapalo za oci u sistem Log-u
Kod:
Das Laden folgender Boot- oder Systemstarttreiber ist fehlgeschlagen: 
BHDrvx86
ccHP
eeCtrl
IDSxpx86
SRTSPX
SymEFA
SYMTDI
znaci , nije uspeo da ucita gore navedena drajve , datum - 16.02...

Moj 500aaks se ne cuje ali mi nekako dodje sporiji od 160aajs mada mislim da je verovatno problem posto su na 500-tici postavljene velicine blokova od po 4mb dok je na 160 velicina bloka 1mb sem na sistemskoj particiji .Ovo cu najverovatnije uskoro da ispravim i da postavim velicinu od 1mb za blokove.Kakva su iskustva sto se ovoga tice velicina bloka u odnosu na velicinu particije?
Koji ludak...............Moja greska velicina bloka nije u mb nego u kb

Poslednja izmena:
Moj 500aaks se ne cuje ali mi nekako dodje sporiji od 160aajs mada mislim da je verovatno problem posto su na 500-tici postavljene velicine blokova od po 4mb dok je na 160 velicina bloka 1mb sem na sistemskoj particiji .Ovo cu najverovatnije uskoro da ispravim i da postavim velicinu od 1mb za blokove.Kakva su iskustva sto se ovoga tice velicina bloka u odnosu na velicinu particije?

Jel' to pitas za RAID ili za samostalni disk ? Jer velicina cluster-a je danas prakticno zaboravljen pojam i problem kada se govori o samostalnim diskovima. To je bilo aktuelno mnogo davno, kada su diskovi bili mali i spori, pa je velicina cluster-a imala uticaja. Danas je to potpuno zanemarljivo.

Osim toga, NTFS sistem u XP-u, kao i komunikacija sa cache-om i kontrolerom u XP-u, sve je optimizovano za 4kb cluster, a ako se ne varam, Vista (i najverovatnije i W7) nece ni da se instaliraju ako cluster particije nije na default-u, to jest 4kb.

Ako govorimo o RAID-u...to je onda vec malo veca filozofija...

Hard Disk je u IDE rezimu
drugo nemamu Log-u nikavu iastor gresku,

ali ono sto mi je zapalo za oci u sistem Log-u
Kod:
Das Laden folgender Boot- oder Systemstarttreiber ist fehlgeschlagen: 
BHDrvx86
ccHP
eeCtrl
IDSxpx86
SRTSPX
SymEFA
SYMTDI
znaci , nije uspeo da ucita gore navedena drajve , datum - 16.02...

Ovo su uglavnom sve stvari koje su vezane za Symantec - verovatno si imao ili imas neki Symantec-ov program koji se lose deinstalirao i ostavio repove (uobicajena stvar sa tom firmom) ili lose radi ako je jos instaliran (jos uobicajenija stvar sa tom groznom firmom). :S:

Posto je disk u IDE modu, nije to sto sam mislio da moze da bude - problem blokiranja iastor-a na ICHx kontrolerima, koji Intel ne moze da resi vec godinama...:wall:

Ovo su uglavnom sve stvari koje su vezane za Symantec - verovatno si imao ili imas neki Symantec-ov program koji se lose deinstalirao i ostavio repove (uobicajena stvar sa tom firmom) ili lose radi ako je jos instaliran (jos uobicajenija stvar sa tom groznom firmom). :S:

Posto je disk u IDE modu, nije to sto sam mislio da moze da bude - problem blokiranja iastor-a na ICHx kontrolerima, koji Intel ne moze da resi vec godinama...:wall:

Hmmm imao sam test verziju NIS 2009 pre nego sto sam presao na KIS 2009, takodje bio je i Ghost 14 na sistemu instaliran.
BTW ako imas baci link koji opisuje taj problem sa Norton-om(Symantec-om).
Pozz:wave:

Jel' to pitas za RAID ili za samostalni disk ? Jer velicina cluster-a je danas prakticno zaboravljen pojam i problem kada se govori o samostalnim diskovima. To je bilo aktuelno mnogo davno, kada su diskovi bili mali i spori, pa je velicina cluster-a imala uticaja. Danas je to potpuno zanemarljivo.

Osim toga, NTFS sistem u XP-u, kao i komunikacija sa cache-om i kontrolerom u XP-u, sve je optimizovano za 4kb cluster, a ako se ne varam, Vista (i najverovatnije i W7) nece ni da se instaliraju ako cluster particije nije na default-u, to jest 4kb.

Ako govorimo o RAID-u...to je onda vec malo veca filozofija...

Ma obican sataII bez raida.Mislim da sam citajuci ovde nasao sta moze biti problem.Naime nisam hteo da se zezam s butovanjem winxp diska pa sam napravio particije s partition menagerom iz xp-a sto koliko vidim moze da bude problem.Ni meni samom nije bilo jasno da noviji ,brzi disk s vise kesa i vecim klasterom radi sporije.Ovo sam primetio zahvaljujuci total komanderu a posle testirajuci i drugim programima.Ma nema veze prevario sam se sada ali sledi brisanje particija i pravljenje istih iz linuxa.

Nazad
Vrh Dno