Šta je novo?

WAN+LAN port, mikrotik

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
Dal je moguce nekako na WAN port (hap ac lite) nakaciti switch pa na njega modem i PC (sa statickom adresom), tako da sve funkcionise.
Zbog trase kablova ne mogu nakaciti PC na LAN port mikrotika.

Ne kapiram zašto zbog trase kablova ne možeš da ubodes u lan port kada su jedan pored drugog?A ti lepo prekonfigurisi mikrotik pa napravi od wan porta lan i obrnuto.A to kako si zamislio neće raditi.

ok, hvala, steta.
PC je blizu modema, a mikrotik je dalje i ide samo jedan kabl do njega.

Iskoristi ovo uputstvo i pusti dve lan konekcije kroz postojeći kabl ili kupi ovakav razdelnik,efekat je isti,ako ti se ne prave razdelnici.I moći ćeš da spojiš PC sa mikrotikom.

RJ45_Cat5e_CAT6_RJ45_Network_Cable_Splitter.jpg

Moze tako da se iskonfigurise dodas dve adrese na isti interfejs samo prilagodi pravila u Mikrotiku da ne gledas interfejs nego adrese.
Ako slucajno na modemu mozes da konfigurises VLAN onda je jos prostije.

U tom slučaju se izvinjavam na mom pogrešnom odgovoru.Kad malo bolje razmislim šta ne može na mikrotiku :)

Moze tako da se iskonfigurise dodas dve adrese na isti interfejs samo prilagodi pravila u Mikrotiku da ne gledas interfejs nego adrese.
Ako slucajno na modemu mozes da konfigurises VLAN onda je jos prostije.

tek sad nadjoh vremena da ponovo pokusam ali nisam uspeo. jel mozes molim te da malo pojasnis kako to da podesim? siguran si da moze i na gateway interfejsu?
modem je onaj ciscov kablovski.

Nije sigurno da ce raditi iz cuga ukoliko nemas makar VLAN interfejse, ali mozes da probas.

Evo neka je napr u pitanju SBB modem/ruter sa nepromenjenom adresom 192.168.0.1, a tvoj LAN ce biti 192.168.1.0/24, taj interfejs na mikrotiku se zove ether1 i imace adrese 192.168.0.254/24 (ka modemu) i 192.168.1.254/24 (ka LAN-u)

Onda uradi nesto ovako

/ip address add adddess=192.168.0.254/24 interface=ether1
/ip address add address=192.168.1.254/24 interface=ether1
/ip route add gateway=192.168.0.1
/ip firewall nat add chain=srcnat src-address=192.168.1.0/24 action=src-nat to-addresses=192.168.1.254

super, hvala.
samo, ja imam obican modem, ne ruter. jel postupak isti sa javnom adresom?

isti

uspeo sam da podesim otprilike kao sto si mi rekao, s tim da je morao taj gatewayPC na poseban subnet.
ali morao sam i da iskljucim u firewallu ono poslednje pravilo:
action=drop, chain=forward, in.interface=ether1

:(
jel to znaci da se ne mogu zastiti sa takvim podesavanjima?

hvala.

edit: e dodao sam iznad tog pravilo da dopusti forward sa IP adrese PC-a pa je sad valjda ok. u svakom slucaju radi :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno